11 In Producten en DIY's

Zero waste tandenpoetsen | Bamboe tandenborstel en vegan tandpasta

Zero waste tandenpoetsen

Zero waste tandenpoetsen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een #zerowastelifestyle. Toch worden er jaarlijks heel wat tandenborstels en tandpastatubes weggegooid. Dat kan anders! Ik heb de natuurlijke tandpasta van Ben & Anna getest en mijn elektrische tandenborstel tijdelijk ingeruild voor een ecologisch exemplaar. 

zero waste tandenpoetsen

Waarom zero waste tandenpoetsen

Een tandenborstel hoort eigenlijk na 3 maanden vervangen te worden. Ik zeg ‘hoort’ want ik vraag me af of iedereen dat wel echt doet. Maar laten we voor de vorm even doen alsof iedere Nederlander 4 keer per jaar een nieuwe tandenborstel koopt. Dan kom je uit op zo’n half miljoen tandenborstels die jaarlijks worden weggegooid. Enorm zonde, want het duurt heel lang voordat een plastic tandenborstel afbreekt. Als je switch maakt naar een bamboe tandenborstel ben je al een stuk beter bezig voor het milieu. Combineer dat met een zero waste tandpasta en je bent helemaal groen bezig.

Zelf gebruik ik een elektrische tandenborstel en koop ik tandpasta die op dat moment in de aanbieding is. Niet zo heel duurzaam dus. Ik zag dat er bij Holland & Barrett korting was op een aantal zero waste items. Ik kocht een bamboe tandenborstel van NextBrush en nam een potje zero waste tandpasta van Ben & Anna mee. Eens kijken hoe zero waste tandenpoetsen mij bevalt!

Even een disclaimer vooraf: ik weet niet of het gebrek aan fluoride in tandpasta schadelijk is voor je gebit. Als je je verdiept in zero waste/duurzame/groene tandpasta dan heb je gemerkt dat er in de meeste zero waste tandpasta’s geen fluoride zit. Ik weet hier zelf niets vanaf en raad je aan daar zelf onderzoek naar te doen. 

Ben & Anna zero waste tandpasta

Ingrediëntenlijst zero waste tandpasta

Zero waste tandpasta van Ben&Anna

De mondverzorgingslijn van het duurzame merk Ben & Anna bestaat uit verschillende tandpasta’s en mondwaters. Ik koos zelf voor de Natural Toothpaste voor witte tanden. Deze tandpasta maakt je tanden schoon, maakt ze witter en beschermt gevoelige tanden. De tandpasta bevat geen micro-plastics, SLS, formaldehyde, ftalaten en parabenen. In de foto hierboven kan je de ingrediëntenlijst zien. Wat je wél in de ingrediëntenlijst terugvindt zijn onder andere water, houtskool, kamille, mint en salie. De tandpasta is trouwens 100% vegan, het bedrijf support ocean cleaning en geen enkel product is op dieren getest. Alle producten zijn volledig afbreekbaar. Zelfs de sticker op het potje is afbreekbaar.

Om de tandpasta op je tandenborstel te smeren gebruik je het bijgeleverde spateltje. Je hebt niet veel nodig, ongeveer ter grootte van een erwt is voldoende. Een pot van 100 gram kost € 6,99. In vergelijking met reguliere tandpasta is dit niet veel goedkoper, maar ook niet veel duurder.

Ben & Anna zero waste tandpasta

Ben & Anna zero waste tandpasta

Ben & Anna natuurlijke tandpasta review

Ik heb nog nooit zero waste tandpasta gebruikt. Na het maken van de foto’s heb ik de tandenborstel én tandpasta direct geprobeerd. Zodra je de deksel van de tandpasta afdraait ruik je al een vrij sterke mintgeur. De substantie van de tandpasta is wat zachter en romiger dan normale tandpasta. Met de bijgevoegde spatel haal je gemakkelijk de tandpasta uit het potje. Het is aan het begin nog wel even puzzelen met de hoeveelheid, maar ter grootte van een erwt is prima. De tandpasta schuimt wel wat minder dan reguliere tandpasta, maar ik vind dat juist wel fijn.

Het enige nadeel vind ik dat er op de spatel wel wat tandpasta achterblijft die je niet in het potje terug kan schrapen. Hierdoor verspil je wel elke keer tijdens gebruik een mini hoeveelheid. Ook wordt het potje een beetje smerig, omdat je het niet heel gemakkelijk uit een tube kan knijpen. Toch ben ik fan! De substantie is fijn en na gebruik voelt mijn gebit heel schoon. Daarnaast kan ik volgens mij een flinke tijd voorruit met het potje. Het is alleen qua gebruik nog even wennen.

zero waste tandenpoetsen

zero waste tandenpoetsen met een bamboe tandenborstel

NextBrush bamboe tandenborstel

NextBrush is een Nederlands initiatief. Drie Nederlandse economiestudenten verdiepten zich in de footprint van een plastic tandenborstel en het blijkt dat 1,5 miljard(!) tandenborstels in de zee drijven. Daarom ontwikkelden zij NextBrush, een milieuvriendelijke tandenborstel. De tandenborstel is gemaakt van bamboe.  Voor de productie van de NextBrush zijn er minder grondstoffen voor nodig zijn, waardoor er minder CO2 uitstoot vrijkomt en er minder plastic afval ontstaat. De haren van de NextBrush zijn van BPA-vrij Nylon-6. Er is helaas nog geen milieuvriendelijker alternatief voor de haren, waardoor de borstel voor 98% biologisch afbreekbaar is. Als de NextBrush versleten is kan je het borstelkopje afbreken, de steel is namelijk wel biologisch afbreekbaar.

De NextBrush is verkrijgbaar in drie hardheden: soft, medium en hard. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er ook een speciale zachte borstel ontwikkelt. De bamboe tandenborstel kost € 3,49 en gaat net als een reguliere tandenborstel 3 maanden mee.

Zero waste tandenpoetsen

Nextbrush review

Ik heb al eerder een bamboe tandenborstel gebruikt, van het merk Humble Brush. Dat vond ik toentertijd wel prima. Maar sinds ik een elektrische tandenborstel heb, wil ik eigenlijk niet meer terug. Helaas zijn er (nog geen) milieuvriendelijke opzetborsteltjes, waardoor elektrisch poetsen niet echt duurzaam is. Het handvat van de NextBrush is gemaakt van vrij hard bamboe, waardoor je met tandenpoetsen moet oppassen dat je niet uitschiet. Ik heb gekozen voor medium, maar de haren zijn echt heel stug en zitten erg dicht op elkaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem niet zo heel fijn vind. Als ik hem vergelijk met een normale handtandenborstel, dan lijkt het alsof hij vrij oppervlakkig schoon maakt. Er zitten een stuk minder haren op dan een normale tandenborstel. Hierdoor heb ik het gevoel alsof mijn gebit niet echt schoon wordt. Ik vind hem prima voor op reis, maar zou hem niet dagelijks gebruiken.

Kortom: de tandpasta blijf ik opmaken en wie weet koop ik daarna wel een nieuw exemplaar. Ik ben in ieder geval erg blij. De NextBrush zal ik niet dagelijks gebruiken, maar lijkt me wel heel handig voor op reis. Ik hoop dat er binnenkort een groen alternatief komt op elektrische tandenborstels, zodat ik kan doorgaan met zero waste tandenpoetsen.

Gebruik jij een bamboe tandenborstel of natuurlijke tandpasta? Let me know!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Ilona Wielinga
  9 november 2019 at 16:39

  Dit is inderdaad iets waar ik zo niet bij stil zou staan, dus bedankt voor dit artikel!
  Ilona Wielinga recently posted…Mijn werkplek | Achter de schermen

 • Reply
  Suzanne
  11 november 2019 at 14:00

  Dit is iets waar je eigenlijk niet zo bij stilstaat. Ik heb kokosvet al eens geprobeerd, maar vind de mint smaak vaak wel fijn!
  Suzanne recently posted…Week 45 – Vrij & twee afwijzingen

 • Reply
  Mei Qi
  12 november 2019 at 07:00

  Ik ben dit de laatste tijd dit inderdaad vaker tegen gekomen! Het is goed om bij de kleine dingen stil te staan!
  Mei Qi recently posted…dat is geen geld

 • Reply
  Romy
  13 november 2019 at 00:16

  Wat leuk om deze review te lezen! Ik heb toevallig een maand geleden een bamboe tandenborstel gekocht. Gewoon eentje van Etos, volgens mij ook van Humble Brush. Ben daar erg blij mee! Jammer dat die van jou wat tegenvalt. De tandpasta klinkt heel interessant. Wat goed dat er zo’n alternatief voor de tubes tandpasta bestaat en al helemaal fijn dat het je goed is bevallen.
  Ik merk dat ik zelf wat sceptisch ben met experimenteren met tandpasta, zeker nu ik een beugel heb en dus extra moeite moet doen om goed te poetsen. Ik durf nog niet echt van fluoride af te stappen, waardoor ik toch vaak voor tubes kies die niet zo goed voor het milieu zijn. Ik blijf dat toch een lastige afweging vinden.
  Romy recently posted…5 lessen die ik leerde van mijn loopbaancoach

  • Reply
   clairecodi
   20 november 2019 at 14:23

   Ah wat leuk om te horen Romy! 🙂 Toevallig dat jij ook een bamboe tandenborstel hebt gekocht. Ik vind het een super initiatief, maar helaas verkies ik toch altijd mijn elektrische tandenborstel. Heb dan toch het gevoel alsof het een stuk schoner wordt. Maar voor onderweg/vakanties is het ideaal. Volgens mij zijn er ook natuurlijke tandpasta’s met fluoride. Maar je moet natuurlijk doen waar je je zelf prettig bij voelt 🙂
   clairecodi recently posted…Zero waste tandenpoetsen | Bamboe tandenborstel en vegan tandpasta

 • Reply
  Lisa Heleen
  30 november 2019 at 19:41

  Ah, die tandpasta wil ik ook graag eens proberen! De tandenborstel spreekt mij niet erg aan. Vooral omdat ik elektrisch poetsen nog steeds erg fijn vind.
  Lisa Heleen recently posted…Steeds Leuker – Jelle Hermus | boekrecensie

 • Reply
  Duurzamere mondverzorging - Zaailingen
  3 januari 2020 at 21:31

  […] een spateltje breng je een beetje aan op je tandenborstel en verder poets je zoals je gewend bent. Claire probeerde het onlangs uit. Ook Georganics produceert tandpasta in een glazen potje. Deze bevat veel […]

 • Reply
  Miek
  15 april 2020 at 15:36

  Wat leuk! Ik gebruik 2 tandpasta’s van Ben & Anna, de witte voor ;s avonds, de zwarte ’s morgens. De reden is dat de zwarte heel fijn is, maar minder nasmaak achter laat dan de witte. Hierdoor kan ik na 45-60min mijn gezonde smoothie drinken zonder tandpastasmaak.. (tja je zal er maar last van hebben). De tandpasta’s zijn super prettig in gebruik en zoals je zegt, een erwtje is voldoende. Het restant op het spateltje heb ik als volgt opgelost; na de poetsbeurt pak ik het kleine borsteltje en doe het restant op dit kleine tandenborsteltje om zodoende nog 2 minuten na te poetsen. Ik blijf dus wel electrisch poetsen omdat ik vind dat ik alleen dan mn tanden echt schoon krijg. De tandpasta’s van Ben & Anna blijven. Die zijn top!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.