57 In Groene Beauty

Zero waste beauty: wasbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes met waszak

Een makkelijke manier voor zero waste? Wasbare wattenschijfjes! Door deze watjes gooi ik geen 90 watjes per maand meer weg. 

Mijn voornemen is om iets groener te leven dit jaar. Ik schreef een tijdje geleden al over de make-up remover doek van de Action. Deze is fijn, maar ik wilde ook graag wasbare wattenschijfjes gebruiken. Dus om half twee ’s nachts (perfecte online shop tijdstip) ging ik op zoek naar wattenschijfjes. Ik ben alleen heel lastig want de watjes moeten perse groot, dik en zacht zijn. Ik krijg rillingen van die kant-en-klare wattenschijfjes in potjes. Veel te dun!

wattenschijfjes-wasbaar

Wat is het?

Wasbare wattenschijfjes zijn wattenschijfjes die je kan herbruiken. Je kan ze net zo gebruiken als watjes uit de winkel. Je smeert er je make-up remover of tonic op en maakt je gezicht schoon. Na gebruik gooi je ze alleen niet weg, maar in de was. Tip: gebruik een waszakje anders raak je ze kwijt in de wasmachine. De watjes kan je ook uitspoelen onder de kraan met een beetje zeep. Als je dit niet fijn vindt raad ik je aan om een aantal in huis te hebben. Zo zit je niet ineens zonder watje.

Het materiaal van deze zero waste wattenschijfjes is vaak van 100% katoen, badstof of gerecycled materiaal. Dit is super milieuvriendelijk want dit scheelt een boel afval. Zelf gebruik ik per dag drie watjes, dus zo’n 90 watjes per maand. Per maand! Dit zijn dus enorm veel watjes per jaar. Wasbare wattenschijfjes zijn dus een makkelijke manier om die berg afval te verminderen.

Wattenschijfjes van LanaLuna

Waar koop je het?

Wasbare wattenschijfjes kan je ook heel makkelijk zelf maken van badstof. Je knipt twee rondjes uit en naait ze aan elkaar vast. Nu kan ik én niet naaien én ben ik lui. Dus ik koop ze gewoon. Op verschillende websites kan je wattenschijfjes kopen. Ze variëren van een paar euro tot een compleet pakket inclusief opbergdoos en waszakje van €30. Persoonlijk vind ik dat nogal veel geld voor een paar watjes.

Op de site LanaLuna zag ik wattenschijfjes die mij perfect leken: dik, groot en zacht. Volgens mij maakt ze de watjes ook helemaal zelf. Via deze webwinkel kan je ook wasbaar maandverband of inlegkruisjes bestellen, mocht je hier belang bij hebben. Bij LanaLuna zag ik twee verschillende wattenschijfjes: één van badstof en één van katoen. Voor die paar euro bestelde ik twee van elk om te proberen.

Wasbare wattenschijfjes van badstof

witte wasbare wattenschijfjes
De witte wattenschijfjes zijn gemaakt van badstof. Deze watjes hebben twee verschillende kanten. De ene kant is is fluffy (links) en de andere kant is zacht (rechts). Voor het weghalen van mijn mascara gebruik ik remover op oliebasis. Opvallend is dat ik veel minder product nodig heb. Normale wattenschijfjes zuigen de olie naar mijn idee op. De fluffy kant neemt naar mijn gevoel wel iets minder vuil mee, maar voelt o zo fijn over mijn huid! Met de witte zie je wel beter hoeveel vuil je weghaalt.

Wasbare wattenschijfjes van katoen

Wasbare wattenschijfjes roze
Ik heb expres de katoenen in het roze bestelt, anders wist ik niet meer welke wat was. Deze zijn gemaakt van 100% biologische katoenen fleece. De wattenschijfjes zijn heel zacht, maar niet fluffy. De gladde kant werkt precies hetzelfde als de witte, het product wordt niet opgezogen en verspreid gemakkelijk. Voor het verwijderen voor van mijn oogmake-up vind ik deze fijner dan de fluffy witte. Hoe vrolijk staan deze trouwens in je badkamer?!

Wasbare wattenschijfjes formaat

Ik koop altijd de extra grote van de Action omdat ik de kleintjes niet fijn vind. Deze wattenschijfjes van LanaLuna zijn volgens mij zelfs groter. Kijk hoe groot! Ik vind dit zo fijn. De roze en witte hebben trouwens hetzelfde formaat.

Zero waste

Wasbare wattenschijfjes zijn een makkelijke manier om minder afval te creëeren. Een watje van LanaLuna kost € 1,- maar je kan ze ook zelf maken. Mocht je net zo lui zijn als ik dan raad ik deze in ieder geval aan. Het is trouwens geen spon, ik ben oprecht fan van de wattenschijfjes. Persoonlijk denk ik dat er alleen maar voordelen aan zitten. Het werkt net zo fijn als een normaal watje en dit is veel goedkoper! In plaats van elke maand een paar pakken watjes te halen, koop je nu eenmalig een paar wasbare watjes. De was moet je toch doen, dus daar zit geen verspilling in. Hup geen excuusjes meer! Allemaal aan de wasbare watjes.

You Might Also Like

57 Comments

 • Reply
  Astrid
  10 januari 2017 at 07:38

  Ik wist niet eens dat dit bestond! Wel echt goed dat je wat groener wil gaan leven zeg. Ik ben bang dat ik de watjes niet op tijd zou uitwassen en zonder zou komen te zitten 🙂

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 16:51

   Dankjewel! Ja dat is inderdaad een gevaar. Ik moet er zelf nog een aantal bestellen want ik heb er aan vier ook echt geen genoeg.

 • Reply
  Susan
  10 januari 2017 at 07:50

  Het lijkt me opzich wel fijn, alleen ik zou uiteindelijk toch bang zijn dat het niet meer schoon te maken is. Ik zou het wel eens willen proberen! Uitwasbaar maandverband daarentegen zou ik echt niet aan moeten denken haha..

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 16:52

   Mijn watjes worden gewoon schoon! Ik gebruik aardig wat make-up dus dat zegt wat haha. Ik bedenk me alleen dat misschien nagellak wel lastiger is! Dat heb ik nog niet geprobeerd.

   • Reply
    Carolien
    27 augustus 2017 at 14:30

    Voor nagellak zijn ze niet geschikt, staat erbij! Nagellak is niet uitwasbaar – dat kun je uit textiel alleen verwijderen met aceton.

 • Reply
  Romy
  10 januari 2017 at 07:57

  Wat een goede uitvinding, wasbare watenschijfjes! Ze klinken ideaal en goed voor het milieu! Ik ga er ook eens naar kijken 🙂

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 16:53

   Handig he! Ik denk dat zo’n crea als jij ze makkelijk zelf kan maken hoor 😀

 • Reply
  Aneta
  10 januari 2017 at 08:33

  Wat super handig dit! Ik wist niet eens dat dit bestond. Zo leer je nog eens wat hehe! En ideaal voor op vakantie, hoef je niet zo’n hele rol mee te nemen. Even wassen na gebruik en klaar. Leuke tip meis xxx

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 16:53

   Je bent altijd zo fijn positief Aneta! <3 Dankjewel. Ik vind het zelf ook een handige uitvinding.

 • Reply
  Aurély
  10 januari 2017 at 08:56

  Ik vond ook dat ik enorm wettenschijfjes weg smeet op een maand tijd, ik denk dat ik best ook wat ecologischer moet worden wat dat betreft. Misschien kan ik het eens zelf maken !

  Thanks voor de tip !

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 16:54

   Dat kan zeker! Je kan het maken van een oude badjas of handdoek, extra ecologisch 🙂

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  10 januari 2017 at 08:59

  Woehoeeee jouw artikel is eerder dan de mijne, maar ook de mijne staat gepland! Ik had ze al in huis maar wilde het voor het gemak per 1 januari gaan gebruiken en dat is gelukt, ik ben fan 😀

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:37

   aah zo toevallig! 🙂 Ben benieuwd naar jouw artikel. Leuk dat jij ook fan bent!!

 • Reply
  Marieke
  10 januari 2017 at 09:01

  Ah fijn, ik was dit merk al tegengekomen, maar ik besloot toch maar even te wachten. Ik zat er eerst aan te denken om ze zelf te maken, maar wanneer zou ik dat moeten doen? Dan koop ik ze toch liever. Fijne tip, ik ga ze bestellen!

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:38

   Ik had precies hetzelfde. Stom want volgens mij kan je ze ook makkelijk zelf maken. Maar ik vind deze wel héél fijn, vraag me af of ze ook zo fijn zijn als je ze zelf maakt.

 • Reply
  Klaske
  10 januari 2017 at 09:20

  Goede tip! 90 wattenschijfjes per maand gebruik ik ook zeker wel. Zo zonde eigenlijk. Ik ga hier eens naar kijken, want ik vind dit echt een goed idee. Alleen bestel ik er dan wel echt een aantal denk ik, anders zitten ze straks allemaal in de was :’)

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:39

   Wat leuk Klaske! Bij mij zitten ze nu bijna allemaal in de was dus ik herken het probleem haha. Je kan ze ook met de hand wassen!

 • Reply
  Sija
  10 januari 2017 at 10:06

  Er verdwijnen inderdaad heel wat wattenschijfjes per maand in de prullenbak! Dit lijkt me een fijne manier om mijn make-up er af te halen, en ook nog eens erg zacht, ik vind sommige wattenschijfjes echt schuren. Bedankt voor de tip Claire, super leuk artikel! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:41

   Lief Sija! Ik herken wat je bedoelt. De witte zijn heeeel zacht maar dan krijg je wel je make-up er wat lastiger af. Keuzes, keuzes haha.

 • Reply
  Iris
  10 januari 2017 at 10:24

  Oew, dit wil ik nog steeds graag hebben! Ik zag ze ook al eerder bij Ikbenirisniet, maar heb ze nog niet gekocht. Krijg je de watjes wel schoon? Daar twijfel ik namelijk over.

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:42

   Snap ik, ik krijg mijn watjes wel schoon en ik gebruik waterproofmascara dus dat vind ik knap. Ik weet alleen niet of je nagellak ermee moet afhalen..

   • Reply
    me
    26 augustus 2018 at 16:39

    Nee, niet doen die nagellakremover, staat ook op de site

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  10 januari 2017 at 10:26

  Ik zit nu al een paar maanden hieraan te denken, ik wist alleen echt niet waar ik ze vandaan moest toveren! Super leuk dus dat jij ze gevonden hebt!! Volgens mij moet ik deze ook maar eens gaan aanschaffen 😉

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:43

   Aaah wat leuk Marieke! Jaa of een middagje DIY-en 😀

 • Reply
  Teddy
  10 januari 2017 at 11:03

  Wow ik wist niet eens dat dit bestond! Ik gebruik iedere dag veel watjes, zonde eigenlijk als ik erover nadenk. Dit lijkt me dan ook erg fijn om eens te proberen!

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:44

   Zeker eens proberen 🙂

 • Reply
  Claudia
  10 januari 2017 at 11:22

  Voor op vakantie is dit inderdaad ideaal, maar ik ben echt bang dat je het niet meer schoon krijgt. Sommige make-upvlekken in mijn kleding krijg ik er ook niet meer uit.

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:45

   Dat begrijp ik! ik krijg mijn watjes wel schoon en ik gebruik waterproof mascara. Ik weet alleen niet of je nagellak ermee moet afhalen..

 • Reply
  Samantha
  10 januari 2017 at 11:27

  Wow ik wist niet eens dat dit bestond! Na mijn no-buy maand ga ik deze zeker bestellen. ? Dankjewel voor je artikel. ?

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:46

   Super lief Samantha! Wat goed dat je een no-buy maand doet! 🙂

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  10 januari 2017 at 11:28

  Ja eigenlijk zijn die watjes echt mega milieuonvriendelijke dingen. Wat een geweldige review weer Claire! Ik ga die dingen ook bestellen, ze zijn ook nog eens heerlijk vrolijk. Jij komt altijd met die leuke en megagoede dingen! Malou x

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:46

   Haha Malou je maakt me zo blij! Dankjewel! LanaLuna verkoopt ze ook in allerlei printjes maar zelf hou ik wel van neutraal.

 • Reply
  Hailey
  10 januari 2017 at 11:40

  Wat goed om te lezen dat ze bevallen! Ik wil deze eigenlijk al een tijd hebben, maar het is er nog niet van gekomen ze te bestellen! Daar moet ik binnenkort maar verandering in brengen!

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:47

   Leuk Hailey, je kan ze natuurlijk ook zelf maken van een oude handdoek of badjas 😉

 • Reply
  Iris
  10 januari 2017 at 12:07

  Wat een mooie! Ze zien er heel stevig uit en van goede kwaliteit, ik zet ze op mijn verlanglijstje. Ik gebruik zelf ook wasbare wattenschijfjes, ongeveer een jaar nu geloof ik, en ben er nog steeds superblij mee! Vooral ook omdat ze nooit ‘op’ kunnen raken. Ideaal voor iemand die altijd haar boodschappenlijstje vergeet en dan 3 weken lang elke avond denkt ‘o ja shit, de wattenschijfjes waren ook op’.

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:49

   Super leuk dat je mijn blog bekijkt Iris! Ik vind ze echt heel fijn. Helaas heb ik er niet genoeg bestelt dus ik ben nu heel behendig met één watje gebruiken voor twee ogen en mijn gezicht haha.

 • Reply
  Janna
  10 januari 2017 at 12:27

  Ik gebruik ze zelf ook, maar dan van Soda Soda. Echt ideaal!

  • Reply
   clairecodi
   10 januari 2017 at 17:50

   Oh dat ken ik helemaal niet! Zijn die ook zo dik/groot? 🙂

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  10 januari 2017 at 15:00

  Wat een mooie kwaliteit zeg, ze zien er ook erg goed uit! ik gebruik de wattenschijfjes van de Action (de grotere variant) die in combinatie met de biologische producten die ik van mijn eigen lijn (ha-ra-) gebruik. Dit vind ik helemaal top, daarna nog even met een van mijn cleaner apparaten en mijn velletje kan er weer tegenaan!

 • Reply
  Amke
  10 januari 2017 at 18:40

  Ik ben hier dus al een tijdje heel benieuwd naar, maar ik moet toch nog een drempeltje over. Op de een of andere manier lijkt het me niet zo lekker voelen over m’n ogen. En ik ben vooral bang dat de schijfjes niet schoon worden in de was, maar dat valt dus wel mee als ik jouw eerdere reacties lees. Gebruik je waterproof make-up?

  • Reply
   clairecodi
   11 januari 2017 at 14:54

   Ik vind deze heel zacht voor je ogen, maar eerlijk gezegd ben ik best wel van snel-snel dus misschien doe ik het best wel ruw in vergelijking met jou. Toevallig heb ik vandaag een Instagram Stories gemaakt met hoe de wattenschijfjes eruit zien! Ik ben ook niet heel kieskeurig (of schoon) dus ik ben er vrij makkelijk in. De ene dag gebruik ik waterproof mascara en de andere dag niet. Misschien een idee om een watje zelf te maken (of te bestellen) en dan te kijken of het wat is? Ik heb er nu vier om uit te proberen 🙂 Je hoeft natuurlijk niet meteen een dikke lading te kopen haha.

   • Reply
    amke
    11 januari 2017 at 16:12

    Ah, ik zag het net op de insta! Die zijn best goed schoon geworden! Ik ga binnenkort dan toch maar eens een ouwe handdoek slopen die ik toch niet meer gebruik. Mooi excuus om weer eens achter de naaimachine te kruipen :)!

 • Reply
  Anouk
  11 januari 2017 at 09:12

  Wat een goede tip, dat ik daar zelf niet aan gedacht heb! Ik heb er gelijk een lading besteld 🙂

 • Reply
  Batboy
  11 januari 2017 at 09:59

  Super handig lijkt mij dit. Wist ook niet van het bestaan! Ik ga dit ook proberen, Bedankt voor de tip!

 • Reply
  Sandra
  11 januari 2017 at 12:38

  Hier heb ik nog nooit van gehoord! Maar ben oh zo blij om dit nu te lezen op jouw blog. Je hebt me om hoor! Ik vind het echt een goede milieubesparende manier. Ik ga het gelijk even googlen!

 • Reply
  Charel
  11 januari 2017 at 19:38

  Ik wil dit echt graag hebben! Wauw wat een uitvinding ik kende het niet! Mocht ik het een keer tegenkomen schaf ik ze zeker aan net als de makeup doekjes! Bedankt voor je tip X

 • Reply
  Djuli
  13 januari 2017 at 18:29

  Yesss dit wordt mijn volgende stap! Leuke webshop ook 🙂 Altijd fijn om kleine bedrijfjes te steunen.

 • Reply
  Iris
  15 januari 2017 at 11:23

  Dit staat nog op mijn to-do list om te maken. Zeker nu mijn zero-waste journey van start is gegaan:) Thanks voor het delen!

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be
  20 januari 2017 at 09:35

  Hé goeie tip! Ik ga eens kijken op de webshop! Ik gebruik ook altijd van die hele grote watten met ribbeltjes op. Vind kleintjes ook niet fijn. En dit is wel een mooi alternatief!

  • Reply
   clairecodi
   20 januari 2017 at 17:32

   Dankjewel Irene! Ohhh nee echt een hekel aan die kleine rot watjes haha. Deze vind ik echt top!

 • Reply
  Liset
  2 februari 2017 at 16:40

  Super fijn dat je hier over schrijft! Ik gebruik zo’n 4 a 5 wattenschijfjes per dag om mijn gezicht schoon te maken, dus dan zou ik wel een voorraadje moeten opbouwen :). Maar alsnog gaat het je op den duur geld besparen en het is beter voor het milieu. Lees ik nu goed dat je de katoenen watjes ook zachter vind dan de badstof versie? Ik heb namelijk een gevoelige huid en wil echt voor de meest zachte gaan.

  • Reply
   clairecodi
   5 februari 2017 at 11:08

   Hi Liset! Mmm ja misschien best gek maar ik vind dat de watjes van katoen mijn make-up beter verwijderen. Het watje van badstof is een beetje fluffy waardoor ik het persoonlijk wat lastiger vind. Maar voorkeuren verschillen natuurlijk!

 • Reply
  Fragrancy Kim
  21 februari 2017 at 12:46

  Wat grappig zeg, dit is zo simpel maar zo handig. Ik ga denk ik een paar van die watjes halen. Ik vergeet dit echt altijd mee te nemen als ik boodschappen ga doen haha !

 • Reply
  Sarina
  26 maart 2017 at 11:48

  Dat klinkt als een leuk project om zelf te maken ?

 • Reply
  Zo maakte ik zelf wasbare wattenschijfjes (en jij kan het ook!) - Messpiration
  30 maart 2017 at 07:17

  […] kan wassen en zo eindeloos hergebruikt. Dat zorgt voor veel minder afval. Op de blog van Claire las ik over de wattenschijfjes van LanaLuna. Ideaal wanneer je niet zo handig bent én daarnaast […]

 • Reply
  Eva
  5 april 2017 at 20:48

  Ahhh dit moet ik ook kopen; zo gemakkelijk om iets te doen voor het milieu!

 • Reply
  Bianca
  25 mei 2017 at 09:19

  Heeft iemand ze inmiddels ook al geprobeerd om nagellak te verwijderen? Is dat nog uitwasbaar?

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.