28 In Lifestyle/ Producten en DIY's

Zero waste: RVS rietjes, boodschappenzakjes en bamboe tandenborstel

Duurzaam shoppen klinkt een beetje dubbel want shoppen is niet per se heel duurzaam. Of nouja, dat geldt als je dingen koopt die niet fair zijn geproduceerd of simpelweg niet gebruikt. Anyway, ik heb laatst producten gekocht die én duurzaam geproduceerd zijn en die ik vaak gebruik. Ik deel ze vandaag!

 

Bamboe tandenborstel

Al een tijdje moest ik mijn tandenborstel vervangen. Waarom zou ik hem dan niet meteen upgraden naar een groener exemplaar? Deze bamboe tandenborstel van Humble Brush is een stuk duurzamer. Het handvat is gemaakt van 100% bamboe en de borstelharen bevatten geen BPA. Hij poetst net zo goed als een gewone, plastic tandenborstel. Ik merk in ieder geval geen verschil. Verder is de tandenborstel 100% biologisch afbreekbaar en bevat deze 95% minder plastic dan een gewone tandenborstel. En stiekem vind ik hem ook gewoon heel leuk. Het mooie vrouwenvaasje heb ik trouwens gekocht bij Anne-Fleur. Kosten: € 3,95.

RVS rietjes

Deze roestvrij stalen rietjes zijn longlasting en mega handig. Ik vond ze bij Happy Earth Kitchen in Rotterdam. De rietjes drinken net zo fijn als ‘normale’ rietjes, al dat niet fijner. Zo heb je hierbij niet de kans dat er een gat in het rietje zit waardoor nauwelijks wat naar binnen krijgt (wie herkent dit?!). Na gebruik kan je de rietjes even uitspoelen of in de vaatwasser zetten. Je kan ze ontelbare keren herbruiken waardoor je geen plastic meer weggooit, hoera! Zelf heb ik standaard een rietje in mijn tas zodat ik geen plastic rietje meer hoef te verspillen. Voor warme dranken zijn ze niet heel handig doordat ze de warmte over kunnen nemen. Kosten: € 3,95 per stuk.

zero wastezero waste boodschappenzakjes

Herbruikbare boodschappenzakjes

Dit is volgens mij het ultieme huisvrouwen koopje hoor: boodschappenzakjes. Desondanks ben ik er zo blij mee! Ik kwam deze herbruikbare zakjes tegen bij Koko Toko. Dit is een shop in Groningen waar ze onder andere fair fashion en andere duurzame items verkopen. Ik spotte deze zakjes naast de kassa en was al mega lang op zoek hiernaar. De zakjes zijn vrij klein, zo zou je deze kunnen gebruiken voor (snack)tomaatjes, noten of gedroogd fruit. Los fruit is niet echt een aanrader, tenzij je foto’s maakt. Zelf zou ik nog wel een groter zakje willen hebben voor grotere groentes zoals courgettes, bloemkool of aubergines maar die hadden ze helaas niet. Desondanks vind ik deze erg fijn en toegegeven: erg schattig. Kosten € 3,50 per stuk.

Nog op mijn groene wishlist

 • Herbruikbaar boterhamzakje
 • RVS bestek voor onderweg
 • Herbruikbare fles voor onderweg
 • Grote herbruikbare boodschappenzakjes

Koop jij weleens zero waste items? Zo ja, heb je nog handige tips voor me? Let me know!

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Romy
  11 september 2017 at 07:16

  Wat een handige items, stuk voor stuk! Dit zijn echt van die dingen waar ik eigenlijk nooit bij stil sta dat het ook duurzamer kan. Superhandig artikel dus 🙂 Vooral die rietjes en de tandenborstel klinken ideaal 🙂

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:40

   Dankjewel voor de tips! Die tandenborstel is inderdaad super handig voor on the go. Hopelijk bedenken ze ooit een soort duurzame elektrische tandenborstel haha.

 • Reply
  Mariëlle
  11 september 2017 at 08:09

  Aaah zo leuk dat je hier ook mee bezig bent ♡ Mooi artikel heb je er van gemaakt 🙂

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:43

   Ahhh dankjewel lieve Mariëlle! Ik ben inderdaad steeds kleine stapjes aan het maken naar minder plastic. Dit is een mooi begin maar als je nog tips hebt, let me know! 😀

 • Reply
  Susan
  11 september 2017 at 09:44

  Wat een prachtige foto die laatste! Echt heel erg mooi. Vind vooral die rietjes erg handig.

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:46

   Aahh dankjewel Susan! Ik ben ook stiekem heel trots. Die rietjes zijn inderdaad super handig voor onderweg 🙂

 • Reply
  Liset
  11 september 2017 at 10:44

  Die rvs rietjes zocht ik al lang! Kon ze alleen niet vinden. Mijn dochter heeft een flesje drinken mee naar school waar ik haar havermelk in doe, maar ik geef haar dan een hard plastic rietje (kun je gelukkig iedere dag wassen) mee om uit te drinken. Die van rvs vind ik zo mooi en lekker handig!

 • Reply
  Joyce
  11 september 2017 at 20:28

  Wow wat een leuke koopjes! Zo’n tandenborstel wil ik ook aanschaffen als de mijne aan vervanging toe is en ook de rietjes zijn zo awesome. Ik ga binnenkort maar eens shoppen haha

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:48

   Woohoo wat leuk, dankjewel lieve Joyce! Ik vind die tandenborstel ook ideaal en hij is zo licht 🙂 Ideaal ook voor onderweg. Duurzaam shoppen is zo leuk he haha!

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  12 september 2017 at 12:00

  Ik heb ook van die boodschappen zakken, tandenborstel (allebei bag again) en een rietje (dille&kamille) Bij bag again hebben ze overigens ook wat grotere boodschappen zakken. Oh en ik ben ook heel erg blij met mijn losse thee van de yoghurt barn, daar kun je een potje kopen en hem laten bijvullen.

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:55

   He wat toevallig dat je dezelfde zero waste items hebt! Ik vind ze ook echt enorm fijn. Ik wil dus alleen nog grote want dat is toch wat handiger met boodschappen doen. Bedankt voor de tip van Bag Again, ik ga er eens kijken! Echt jammer dat er geen Yoghurt Barn in Zwolle zit :'(

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  12 september 2017 at 12:53

  Een mooie herinnering dat k echt actiever rietjes moet weigeren. Dat vergeet ik nog veel te vaak te vragen. Mijn favorieten zijn mijn zelfgemaakte boodschappenzakjes (ik heb ook een paar gekochte, ook fijn), wasbare wattenschijfjes en mijn herbruikbare koffiebeker to go.

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 20:57

   Ha herkenbaar hoor! Ik vergeet ook vaak rietjes te weigeren maar nu ik deze heb word ik daar wel wat actiever in. Wat cool dat je zelf boodschappenzakjes hebt gemaakt, wat een goeie tip zeg. Wasbare wattenschijfjes zijn ook nog steeds mijn favoriet, hoewel ik er wel echt veeeeeel meer nodig heb gezien ik een luie wasser ben (of groene wasser haha).

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  12 september 2017 at 19:47

  Oh haha, heel burgerlijk hoe blij je kan zijn met die boodschappentasjes, maar ze zijn zoveel fijner, mooier en beter dan plastic zakjes! Ik heb wat grotere gekocht bij bag-again. Mijn waterfles is ook favoriet. Thuis poets ik elektrisch, maar als mijn plastic reistandenborstel aan zijn eind is, wil ik ook zo’n mooie van bamboe 🙂
  Mooie foto’s weer ook trouwens! Heb je stiekem die fotocursus al gedaan? 😉

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 21:04

   Haha misschien hoort die burgerlijkheid ook wel bij de leeftijd. Welke waterfles heb jij? Ik zoek er eentje die niet van glas is en ik vind een Dopper eigenlijk niet zo fijn. Hopelijk maken ze binnenkort ook opzetborsteltjes van bamboe, dat zou ideaal zijn! Haha nee helaas heb ik de fotocursus niet gedaan maar heb wel lekker zitten priegelen en experimenteren dit weekend dus super lief dat dit je opvalt! <3

   • Reply
    Linda - Zaailingen
    12 september 2017 at 21:29

    Haha ja, jij bent echt oud 😛
    Ik heb een Dopper en een My Bottle. Die laatste is volgens mij niet echt duurzaam of eerlijk geproduceerd, maar ik wilde er graag eentje waar een afwasborstel in kan! Anders worden ze toch wel muf na een tijdje.
    Bamboe-opzetstukjes zouden echt heel cool zijn! Ik zou snel patent aanvragen 😉
    Dat priegelen en experimenten loont! Ik merk dat ik vaak veel te gehaast ben (vooral als er eten op de foto moet dat nog warm gegeten moet worden, haha), maar goede foto’s hebben echt wel tijd nodig.

    • Reply
     clairecodi
     12 september 2017 at 21:41

     Hahaha ja oke oke, het valt nog wel mee met mijn leeftijd. Oh goeie ja van die afwasborstel! Ik ga nog even verder online speuren. Goed idee van dat patent haha. Enne ik vond jouw foto’s van die kaassaus echt prachtig (krijg nu nog honger om half 10 ’s avonds, oeps).

     • Linda - Zaailingen
      12 september 2017 at 22:04

      Lief! Er moest eerst een bord voor sneuvelen en de tafel werd door de kamer gesleurd om de laatste zonnestralen te vangen, maar dat licht hielp wel 🙂

 • Reply
  Irene
  12 september 2017 at 20:09

  Die tasjes zijn super handig! En fijn dat er een duurzame tandenborstel bestaat! Ik gebruik alleen een elektrische en die bestaat nog niet in bamboe vrees ik. Haha 😀 Mooie foto’s trouwens!

  • Reply
   clairecodi
   12 september 2017 at 21:06

   Dankjewel lieve Irene voor het compliment! Ik heb zitten experimenteren dus leuk dat je het ziet (echt alles zat onder het fruitsap, oeps!). Ik hoop dat ze binnenkort opzetborstels maken van bamboe, hoe handig zou dat zijn?! 😀

  • Reply
   Talitha
   26 december 2017 at 17:42

   Ik heb precies hetzelfde probleem! Ik vind trouwens een heel fijn artikel omdat ik er letterlijk nog nooit bij stil heb gestaan dat rietjes totale verspilling van plastic zijn… Nu wil ik ook RVS exemplaren! Hoewel ik thuis nooit rietjes gebruik… Maar inderdaad handig om in cafés te gebruiken en dan meteen ook de plastic rietjes te weigeren. Lees in de comments nu ook net over wasbare wattenschijfjes, wauw! Nog een ontdekking! Ik ga meteen googelen waar I’m ze kan kopen!

 • Reply
  Debby
  12 september 2017 at 21:41

  Erg handig de rietjes! Ik heb zelf 2 RvS rietjes met aan t eind een lepel, ideaal voor Ijskoffie :). Wellicht is een RVS spork iets voor jou voor on the go?

 • Reply
  Karlijn
  13 september 2017 at 11:55

  Die tasjes voor boodschappen lijken me zo handig, ik ben ook nog op zoek naar de grotere variant! Meestal haal ik ook alleen maar groot fruit zoals appels bij de supermarkt en dat past niet echt in die kleine zakjes 😉

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  15 september 2017 at 08:10

  Wat een prachtige foto’s! Ik wil ook graag van die boodschappenzakjes maar ik voel me toch een beetje the biggest geek dan. Loop ik als kerel met die zakjes m’n appeltjes en peertjes uit te zoeken..

 • Reply
  Marieke
  15 september 2017 at 14:38

  Mooi artikel. Er zijn ook rietjes van biologisch afbreekbaar materiaal van GreenPicnic: https://www.greenpicnic.nl/PLA-drinkrietje-wit.
  Daar hebben ze ook van die handige zakjes voor boodschappen en lunch.

 • Reply
  Ineke
  7 november 2017 at 11:05

  Zijn de rietjes goed proper te maken?

 • Reply
  Rene
  22 januari 2018 at 13:59

  Hoi Claire,

  Wat een leuke blog! Zelf drinken wij elke ochtend citroenwater en om onze glazuur niet te beschadigen gebruikten wij hiervoor plastic rietjes. Sindskort gebruiken wij de bamboe rietjes van Bionootje, echt een aanrader! Ziet er ook erg leuk uit 🙂
  Wij gaan de bamboe tandenborstel binnenkort eens testen 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.