31 In Groene Beauty

Groene tip: toxic free Yoni tampons en maandverband

Yoni tampons

Yoni tampons zijn vrij van enge chemicalïen én biologisch afbreekbaar. Een prachtig merk, want in normale tampons zit veel chemische rommel.

Als ik me ergens aan irriteer dan zijn het die overdreven blije tampon reclames. Met een chagrijnig PMS hoofd kijk ik daarnaar. Een halve minuut lang huppelen blije knappe vrouwen rond in witte(!) broeken. Huh dat is gek. Dat heb ik nou nooit. Ik ben wel vaak moe, huilerig en hongerig. Waarom laten ze dat niet zien? Net als reclames van scheermesjes. Dan scheren ze benen die al glad en kaal zijn. Waarom?! Ik ben pas onder de indruk als je harige gorillabenen scheert zonder bot mesje na afloop. Maar ik dwaal af. Dit artikel gaat namelijk over gifvrije tampons.

yoni-langwerpig

Gifvrije tampons?

Potverdorie zelfs tampons zijn niet veilig. In tampons worden chemische stoffen gevonden. Pesticiden, chloor en zelfs asbest zijn al gedetecteerd. Waarom? Geen idee. Misschien omdat het goedkoop is. Wist je dat de vagina één van de meest absorberende delen is van je lichaam? Daar stop je dan een tampon in vol met chemische stoffen. Dit lijkt me toch een van de laatste plekken waar je dat wilt.

Gek genoeg is het bijna onmogelijk om erachter te komen of er chemische stoffen in tampons zitten. Op de achterkant van een doosje tampons staat niks. Niks over enge chemicaliën of asbest. Dat hoeft namelijk niet. Behalve dat het onnodig is, is het ook schadelijk. Deze synthetische stoffen kunnen irritaties of zelfs vaginale infecties veroorzaken. Er wordt niet voor niets aangeraden om down under alleen met water te wassen. Het is ontzettend gevoelig daar beneden.

Yoni tampons lightYoni tampons organic cotton

Yoni tampons en maandverband

Gelukkig is daar Yoni. Dit merk is opgericht door Wendelien en Mariah. Mariah kreeg op haar dertigste baarmoederhalskanker. Haar arts adviseerde haar om tampons van 100% katoen te gebruiken. Mariah ging op onderzoek uit en zo ontstond de behoefte aan toxic-free tampons. Deze tampons creëerden zij uiteindelijk zelf door middel van Yoni. Dit Nederlandse merk is ontstaan door middel van crowdfunding.

De producten van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen. Niets meer of minder. Yoni producten zijn net zo fijn als ‘normale’ producten. Daarbij wordt het katoen op een milieuvriendelijke manier verwerkt. De gehele productieketen voldoet aan sociale criteria en de producten zijn gecertificeerd. Voor de groene meisjes onder ons: het is biologisch afbreekbaar. Na gebruik kan je ze op de composthoop gooien. Nu zou ik dat niet snel doen, maar toch leuk dat het kan.

Yoni tampons medium en lightYoni tampons middel en licht

Geprobeerd en getest

Eerlijk gezegd merk ik geen verschil met normale tampons. Behalve dat het even klungelen is met het verwijderen van het plastic omhulsel. Ik ben gewend dat je het plastic moet draaien. Met de Yoni tampons moet je een lipje zoeken en het eraf trekken. Het grootste verschil voel ik dan misschien in mijn portemonnee. Zo kost een doosje tampons € 3,99. Ik koop bijna nooit een doosje tampons, dus voor mij is het niet erg. Anderzijds ben ik bereid hier ook meer geld voor neer te leggen. Een Nederlands merk met zo’n mooie visie steun ik graag.

Mocht je geen fan zijn van tampons, dan heeft Yoni ook maandverband en inlegkruisjes. Het is maar net wat je fijn vindt. Deze heb ik helaas niet getest. Reden is omdat ik dan alleen voor dit artikel een shitload aan vrouwendingen in huis heb. Een beetje zonde.

Het enige nadeel is het kleine assortiment van Yoni. Het assortiment bestaat uit tampons verkrijgbaar in drie maten, maandverband in twee maten en inlegkruisjes. Ze hebben wel de ambitie om uit te breiden naar meerdere producten. Denk aan tampons met inbrenghulzen en maandverband met vleugels. Extra motiverend om een doosje Yoni te kopen dus!

Yoni tampons vind je online en onder andere bij Etos vanaf € 3,99.

Yoni tampons flatlay

Was jij bekend met Yoni tampons en maandverband? Let me know!

 

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply
  Romy
  17 januari 2017 at 07:47

  Hier was ik me nooit zo bewust van. Fijn om er eens wat informatie over te lezen en om iets van dit merk te zien! Ik kende Yoni nog niet.

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:20

   Goed te horen Romy! 🙂 Ik vind het altijd leuk als ik iets nieuws kan vertellen haha. Yoni is echt een top merk. Je kan ook een Lady Cup gebruiken, dat is een iets ander concept maar dat is ook geheel milieuvriendelijk.

 • Reply
  Susan
  17 januari 2017 at 08:18

  Ik wist dit wel, maar vind het wel echt duur voor tampons.. Ik denk dat ik het wel eens ga overwegen, want het is toch wel echt beter voor jezelf en voor het milieu.

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:22

   Snap ik! Het is ook best duur hoor. Maar volgens mij verschilt OB niet heel veel toch? Of nouja, degene die ik had kostte ik ook zoiets. Als je er niet gevoelig voor bent is het natuurlijk “niet nodig”.

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  17 januari 2017 at 09:14

  Goed dat je er over schrijft!! Ik heb er ook al eens over geschreven, ik gebruik geen chemische meer hoor! Ben nu trouwens ook de lady cup aan het proberen!

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:23

   Dankjewel! Nee nu ik dit weet doe ik dat ook niet gauw meer. Oh gaaf! Ben benieuwd hoe het bevalt. Ik vind het zo’n eng ding haha.

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  17 januari 2017 at 09:48

  Ik schrik me dood man, ik dacht altijd dat OB heel aardig was. Maar ik heb echt geen zin in asbest! Volgens mij hebben wij thuis een doosje maandverband van Yoni liggen, dus dat ga ik proberen. Heel fijn en nuttig artikel is dit weer Claire! Malou x

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:24

   Haha nee joh overal is mee gerommeld! Grapje hoor. Gelukkig komen er steeds meer groene merken <3

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  17 januari 2017 at 10:27

  Ik had al een tijdje geleden van Yoni gehoord, maar zoals ik veel te vaak moet schrijven, heb ik ze nog nooit geprobeerd… Tijd om daar verandering in te brengen!

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:25

   Haha ik herken het hoor! Er zijn soms zoveel groene dingen. Maar zeker een keertje meenemen als je bij de Etos bent 🙂

 • Reply
  Klaske
  17 januari 2017 at 10:30

  Wat tof dat je hier ook over schrijft! Je laat me door je blog echt nadenken over dingen waar ik anders nooit over na zou denken en dat vind ik heel positief, dankjewel! Echt een goed initiatief is dit zeg, alleen jammer dat het zo duur is (al snap ik dat volledig hoor en zou ik het er ook echt wel voor over hebben, maar ik ben een arm studentje). Hoe dan ook, ik ga er over nadenken. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:28

   Dit vind ik echt ZO lief Klaske! Echt dit maakt mijn hele dag goed <3 🙂

 • Reply
  Iris
  17 januari 2017 at 12:01

  Jaaa, ik kende dit merk al en gebruik en nu ook al een tijdje alleen nog maar. Ik wil niet meer rotzooi gebruiken en vind het echt belangrijk. Dat het wat duurder is vind ik helemaal niet erg, want dat is het helemaal waard. Ik heb zelf ook het maandverband uitgeprobeerd en die is ook prima en blijft goed zitten. Ik gebruik wel voornamelijk tampons en inderdaad het lipje is even zoeken, maar so be it. Tof dat je hier ook aandacht aan besteed op je blog! Ik vind het namelijk echt verontrustend dat er allemaal schadelijke stoffen in dit soort dingen zitten waarvan veel vrouwen geen weet hebben. Dit is dus echt een topmerk en sta helemaal achter de visie! Ik moest trouwens wel enorm lachen om de gorillabenen, hahaha.

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2017 at 19:29

   Helemaal mee eens Iris! Ook echt belachelijk dat je gewoon niet eens weet wat je in je lichaam stopt. Ik snap niet dat bedrijven dat mogen verzwijgen? Het lijkt me ook ontzettend gevaarlijk. Als je hier klachten van krijgt… 🙁

 • Reply
  Marieke
  17 januari 2017 at 13:44

  Ik heb de ladycup, helaas is die is gaan lekken, dus nu ben ik weer Yoni gaan gebruiken. Bevalt me prima. Ik heb hetzelfde als Mariah meegemaakt, sindsdien gebruik ik echt geen O.B. meer. Dan betaal ik maar liever wat meer.

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 10:53

   Oh dat is echt mijn nachtmerrie, dat de Ladycup gaat lekken. Ik heb zelf een spiraal dus ik ben heel random ongesteld en ook niet lang, dus voor mij is Yoni dan wel betaalbaar. Wat super naar dat je hetzelfde hebt als Mariah, gelukkig helpt Yoni. Je kan ook wasbaar maandverband gebruiken, maar ik weet niet of dat wat voor je is..

   • Reply
    Marieke
    22 januari 2017 at 16:43

    Wasbare wattenschijfjes vind ik prima, maar wasbaar maandverband is zelfs voor mij toch nog een brug te ver haha. Ik hou het wel op Yoni 🙂

    • Reply
     clairecodi
     22 januari 2017 at 23:37

     Haha ja ik zou wasbaar maandverband ook niet gauw proberen. Maar anderen zweren erbij!

 • Reply
  Charel
  17 januari 2017 at 19:52

  Dit is echt top! Je maakt me echt blij met je artikelen! Ik krijg vaak last ervan als ik bepaalde merken tampons of maandverband gebruik! Hier ga ik echt naar kijken, dankjex

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 10:54

   Aah zo ontzettend lief Charel <3 Het kan inderdaad zijn dat je dan gevoelig daarvoor bent! Ik heb het ook met bepaald maandverband waar ze dan parfum aan toevoegen!

 • Reply
  Wendy van Soest
  18 januari 2017 at 03:08

  Ja super fijn dit! Tijdens een event (Friends of the Brands) heb ik kennis mogen maken met het product. Vind het echt fijn! <3

  XxX
  http://www.wendyvansoest.com

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 10:55

   Ah wat leuk Wendy! Het is inderdaad een fijne oplossing 🙂

 • Reply
  Lisa
  18 januari 2017 at 09:28

  Oh wat een fijn en goed artikel! Ik slik de pil vaak door en ben dus maar eens in de 3 maanden ongesteld en dan wil ik best wel wat meer neerleggen voor een goed pak tampons. Zo fijn dat deze lekker natuurlijk zijn en zonder al die gifstoffen en troep. Deze ga ik zeker een keer uitproberen 🙂 Liefs x

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 10:57

   Dankjewel Lisa, zo leuk om te horen! Ik heb zelf een spiraal en ben echt heel sporadisch ongesteld, dus dan is het niet heel duur om af en toe Yoni tampons te kopen. Hoop dat je ze fijn vindt! 🙂

 • Reply
  Femke
  18 januari 2017 at 20:51

  Oh wauw.. het is echt erg wat we zonder dat we het weten in ons lichaam stoppen.. Ik kende het merk nog niet maar je hebt me echt heel erg nieuwsgierig gemaakt! Ik vind het ook echt tof dat je over dit onderwerp schrijft want het is vaak toch een standaard vrouwending waar niet meer over nagedacht wordt. Een heel fijn artikel! X

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 10:59

   Ja ik snap ook echt niet dat bedrijven hier gewoon mee weg komen. Stel dat je er inderdaad gevoelig voor bent, dan weet je ook gewoon niet waar het aan ligt. Dankjewel Femke voor de complimenten 🙂

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be
  18 januari 2017 at 21:58

  Echt eng als je het zo leest! Zelf gebruik ik geen tampons meer. Vind het te uitdrogend. En maandverband HAAT ik. Haha 🙂 Ik gebruik nu altijd een menstruatiecup (heb er ook een blogpost over geschreven) en dat is voor mij echt de beste oplossing! Maar als ik al een tampon zou gebruiken, dan zou ik er toch ook liefst eentje nemen waar geen schadelijke stoffen in zitten!

 • Reply
  Aneta
  19 januari 2017 at 06:50

  Helemaal geen weet van gehad dat deze dingen bestonden. Best een raar idee dat de fabrikanten ook hier chemicaliën in stoppen

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 11:11

   Ja gek he! Ik snap er ook niets van 🙁

 • Reply
  Aileen
  19 januari 2017 at 09:00

  Interessant om te lezen. Had al vaker van het merk gehoord maar mijzelf er nooit echt in verdiept. Fijn om dit eens te lezen. Ik ga er naar kijken in de winkel.

  • Reply
   clairecodi
   19 januari 2017 at 11:11

   Leuk om te horen Aileen! Het is best wel een eng idee dat er chemicaliën in tampons kunnen zitten 🙁

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.