10 In Hersenspinsels

Vertellis Chapters review | Selfcare dagboek

Hoofdfoto Vertellis Chapters

Vertellis Chapters is een zelfreflectie dagboek. Je focust je op de dag: wat gebeurde er, wat ging er goed, wat kan beter en waar ben je dankbaar voor? Het fijne is dat het geen dagindeling heeft, dus je kan hem invullen wanneer je wil. Ik vind het een mooi self care moment en gebruik het al een tijdje.

Vertellis Chapters kreeg ik tijdens kerst van mijn schoonouders. Het boekje zat prachtig verpakt in een vilten zakje, die mijn schoonmoeder zelf heeft gemaakt. Ze vroeg me vooraf wat mijn lievelingskleur was en op basis daarvan is ze aan de slag gegaan. Ik vind vooral de verschillende tinten groen in het vilt heel mooi en de schattige details van de kralen. Mocht je geïnteresseerd zijn in vilt of DIY, dan moet je zeker eens haar Instagram Lindelicht volgen.

Detail vilt zakje

Vertellis Chapters

Wat is Vertellis Chapters?

Vertellis volg ik al een tijdje op Instagram. Je kent ze misschien wel van het vragenkaartspel. Deze vragen posten ze ook vaak op hun Instagram en ik vind het altijd wel een leuke gespreksstarter. Naast verschillende vragenkaartspellen, hebben ze ook Vertellis Chapters. Dit boek is een soort selfcare dagboek. Met het boek reflecteer je over je dag. Maar in plaats van dat je alleen schrijft over je dag, stelt het boek een paar rake vragen. Hierdoor bekijk je de dag, je emoties en gedrag op een andere manier. Het vraagt wat er goed ging en wat beter kan, maar ook waar je dankbaar voor bent.

Het boek heeft geen dagaanduiding, dus je kan het invullen wanneer je wil. Dat is fijn, want dan hoef je niet steevast dagelijks te schrijven. Het is opgedeeld in ‘Chapters’ met verschillende thema’s, zoals beïnvloeden van geluk en en je zelfbeeld. In elk hoofdstuk zitten de volgende onderdelen:

 • Quotes aan de hand van het thema
 • De vraag: Waar ben je op dit moment dankbaar voor?
 • Wat gaat goed en wat kan beter?
 • Cijfer van de dag (1-10)
 • Vertel ’s over vandaag

Het is een vrij dik boek, dus ik denk dat je dit wel een heel jaar kan gebruiken.

Opdracht in Vertellis Chapters

Ook zitten er in dit boek verschillende opdrachten om je aan te zetten tot actie. Na iedere zevende dag vind je de ‘starten, stoppen en doorgaan’ pagina. Deze opdracht zorgt ervoor dat je nadenkt over:

 • Waar je graag mee zou willen beginnen
 • Welke gewoontes of activiteiten minder fijn zijn en waar je mee wil stoppen
 • De gewoontes of activiteiten waar je graag mee door zou willen gaan of meer mee zou willen doen
 • Terug te blikken op jouw lessen en inzichten uit het hoofdstuk

Ook vul je een gemiddeld cijfer in van de afgelopen tijd. Zo krijg je een mooi overzicht van de afgelopen week of periode. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe regelmatig je het boek erbij pakt.

Opdracht dichtbij

Affirmations cardsOpdracht 2

Mijn ervaring

Ik schrijf meerdere keren per week in mijn ‘echte dagboek’. Hierin beschrijf ik mijn dag, wat er is gebeurt en hoe ik mij voel. Maar soms heb ik niet zoveel zin om uitgebreid mijn dag door te nemen of ga ik op bepaalde onderdelen te diep in. Hierdoor mis ik soms een beetje de kern van een periode. Voelde ik mij deze periode goed? Wat had ik beter kunnen doen? Wat heb ik hiervan geleerd? In een dagboek schrijf ik alles van mezelf af. Dat is heel erg fijn, maar hierdoor kan je ook erg in het negatieve blijven hangen. Ik lees mijn dagboek bijna nooit terug. Het is niet bedoelt als leermoment of handvat, maar puur om mijn hoofd leeg te maken.

Daarom zie ik Vertellis Chapters ook anders dan een dagboek. Het is meer een soort reflectie boek. In plaats van dat je alleen schrijft over je dag, vertel je ook wat beter kan of wat al erg goed gaat. Het biedt een fijn overzicht van je stemming, beslissingen die je maakt en je eventuele groei. Ik gebruik het boek tijdens een periode waarin ik veel nieuwe dingen ervaar en doe. Bij nieuwe ervaringen loop je vanzelf tegen dingen aan. Denk aan dingen die je goed afgaan, dingen die je lastig vindt en vooral hoe je je daarbij voelt. Als je bijvoorbeeld start met een nieuwe baan is het leuk om het juist tijdens deze beginperiode in te vullen omdat je dan je groei kan zien. Ook geeft het meer inzicht in jouw sterke en zwakke punten. Zo zie ik bijvoorbeeld dat ik steeds beter word in keuzes maken en hierachter blijven staan. Iets wat ik altijd wel lastig vond.

Schrijven in dagboek

Ik heb eerder geschreven over een selfcare journal. Ik vind dit nog steeds een heel fijn concept, maar ik ben er niet mee doorgegaan. Het kostte me erg veel energie (en frustratie) om mooie pagina’s te maken en alles bij te houden. Met een self care journal moet je toch je eigen indeling maken. Ik ben daar misschien iets te perfectionistisch voor. Vertellis Chapters is voor mij een stuk handiger omdat ik me niet hoef te focussen op hoe het eruit ziet, maar wat ik ermee doe.

Pinterest afbeelding

Vertellis Chapters is verkrijgbaar via hun eigen website en bol.com. Het boekje kost €29,99.

Heb jij een dagboek? En zou Vertellis Chapters iets voor jou zijn? Let me know!

*Dit artikel bevat een affiliatelink

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Inge | Monsieur Mango
  4 maart 2020 at 13:06

  Dit vind ik wel interessant. Juist omdat het je vragen stelt waar je misschien zelf helemaal niet aan denkt. Bij een dagboek ben je inderdaad zo vrij dat je jezelf deze vragen misschien helemaal niet stelt en alleen opgaat in wat goed óf slecht is gegaan. Misschien zou dit ook wel iets voor mij zijn. 🙂
  Inge | Monsieur Mango recently posted…Echte Post Is Cool #7: Dit heb ik gegeven en gekregen

  • Reply
   clairecodi
   12 maart 2020 at 10:57

   Wat leuk dat dit je zo aanspreekt Inge! Ik vind het ook wel heel fijn dat je vragen krijgt in plaats van dat je zelf schrijft over je dag. Sowieso zijn dit ook leuke vragen om aan iemand te stellen over zijn/haar dag.
   clairecodi recently posted…Vertellis Chapters review | Selfcare dagboek

 • Reply
  Rosanne
  5 maart 2020 at 11:50

  Wat heeft je schoonmoeder een mooi zakje gemaakt, wauw! Ik vind het concept heel erg leuk, alleen ben ik bang dat ik het weer zou gaan verslonzen.
  Rosanne recently posted…Mijn fijne skincare routine die mijn huid laat stralen

  • Reply
   clairecodi
   12 maart 2020 at 10:58

   Heel schattig he! Ik kan me goed voorstellen dat je bang bent om het te verslonzen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf er wel toe moet zetten om erin te schrijven, maar als je het eenmaal in je routine hebt gaat het makkelijker!
   clairecodi recently posted…Vertellis Chapters review | Selfcare dagboek

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  5 maart 2020 at 12:02

  Wat mega tof en die hoes ook.. deze ga ik even onthouden.. thanks voor de tip!

 • Reply
  Jenn
  5 maart 2020 at 15:28

  Ik dacht al, wat een bekende naam, maar het kaartspel ken ik idd. Klinkt als een fijn concept, en denk dat het ook wel iets voor mij is ja 🙂 Mooi zakje ook!
  Jenn recently posted…Gewoon even kletsen

 • Reply
  Suzanne
  5 maart 2020 at 19:34

  Oh wat leuk! Ik kende het nog niet, maar ik vind dit soort boekjes altijd zo leuk! En wat een leuk hoesje ervoor.
  Suzanne recently posted…Tips hoe je geld kunt verdienen met je blog

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.