11 In Reviews/ Vega(n) food

Vegetarische knakworst van Unox | Foodreview

Vegetarische knakworsten

Ik review de vegetarische knakworst, aka de vegetarische knaks, van Unox! Dankzij deze knaks kan je als vegetariër ook genieten van een nostalgisch broodje knakworst. 

Ein-de-lijk is er een vegetarische knakworst! Ik weet het, een knakworst is niet bepaald een culinair hoogstandje op het gebied van vlees. Toch was ik als kind al dol op een broodje knakworst. Gewoon van vlees, want ik ben geen geboren vegetariër. Als kind wilde ik namelijk nooit ontbijten. Behalve als er twee bammetjes op bord lagen met daartussen vier knakworsten die doordrenkt waren met ketchup. Het enige wat ik om half 8 ’s ochtends naar binnen kon schuiven. Nu ik een volwassene van 26(!) ben, zal ik dat niet meer zo gauw doen. Maar het is wel fijn dat de optie er is. Kan ik eindelijk knakworst eten als lunch of als brak ontbijt.

Open blik met knaks

Knaks van Unox

Unox vegetarische knaks

Unox zegt zelf over de vegetarische knaks: “Nu ook de iconische Unox knaks in een vegetarische variant. Deze knaks zijn gemaakt met eiwitten van kippen-eieren, van het Beter Leven keurmerk 2 sterren. 100% vegetarisch met de vertrouwde smaak van Unox. Voor iedereen een feestje!”.

De knaks zouden net zo moeten smaken als de echte, authentieke knakworst van vroeger. De verpakking en de inhoud lijken er in eerste opzicht al op. Aan de ingrediëntenlijst te zien bestaan de knakworstjes voornamelijk uit water en olie. Daarnaast bevatten ze kippenei-eiwitpoeder en ze zijn daarom niet vegan. Jammer! De eieren hebben twee sterren van het Beter Leven keurmerk. Dit betekent dat de kippen een grote overdekte uitloop hebben en een uitloop hebben in de open lucht met beschutting van struiken en bomen.

Voedingswaarde

Het leek me wel leuk om de vegetarische knaks te vergelijken met de reguliere knaks.

Vegetarische knaks (per 100 gram) Reguliere knaks (100 gram) 
Energie 684 kJ (165 kcal) 900 kJ (215 kcal)
Vet 13 g 16 g
Waarvan verzadigd 1.1 g 7.1 g
Koolhydraten 5,7 g 6.4 g
Waarvan suikers 0,5 g < 0.5 g
Eiwitten 4,0 g 13 g
Zout 1,7 g 2 g

Zoals je hierboven ziet zijn er wel wat verschillen. De vega knaks bevatten minder vet, minder koolhydraten maar ook minder eiwitten. En opvallend: minder zout! Ik had juist verwacht dat er veel meer zout in de vegetarische knaks zou zitten. Vleesvervangers worden vaak flink gezout. Een pluspunt voor de vegetarische knaks!

Knakworsten klaarmaken

Bereidingswijze

De knaks kan je klaarmaken in de pan of magnetron.

In een pan: bij voorkeur de worstjes langzaam in het vocht verwarmen zonder ze te laten koken

Magnetron: leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt. Laat de worstjes ca. 1 minuut staan alvorens ze te serveren.

Mini recept

 1. Bak twee kleine pistolletjes volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat daarna afkoelen.
 2. Verwarm ondertussen de vegetarische knaks in een pannetje of magnetron.
 3. Maak aan de bovenkant een sneetje in het afgekoelde pistoletjes en leg daar de knakworst in.
 4. Top het broodje knakworst met milde mosterd, ketchup en gebakken uitjes.

Close-up broodje

Close-up vegetarische knakworst

Conclusie vegetarische knakworst van Unox

De vegetarische knakworst ziet er een beetje pips uit. De worstjes hebben net niet die warme, bruine kleur die een ‘echte knakworst’ heeft. De structuur van de knakworst is ook niet helemaal hoe ik het mij herinner. Er zit geen echte ‘knak’ in. Als je erin bijt voel je eerder een zachte, gladde structuur. Echt zo’n vleesvervanger structuur, jammer.  De smaak vind ik wél erg goed. Het smaakt wel wat minder rokerig, maar is verder helemaal gelijk aan een echte knakworst. Ik vind hem zowel los als op een broodje prima te eten.

Cijfer: 8/10

Je vindt de vegetarische knakworst in het schap tussen de reguliere knakworsten (in plaats van vegetarische schap). Wat vind jij van de vegetarische knakworst van Unox? Let me know!

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  2 augustus 2019 at 10:13

  Ik heb deze laatst gekocht voor op een festival, maar ben er daar niet toe gekomen. Ze staan nu dus nog steeds in de kast, oeps. Binnenkort ook maar eens zo’n lekker broodje maken, want ik ben benieuwd naar die structuur, al kan ik me er wel iets bij voorstellen. Ik vond je Instagram Story over de shoot trouwens echt hi-la-risch, haha! 😂
  Jessica J. recently posted…Review • Lush Goddess Shower Gel

  • Reply
   clairecodi
   4 augustus 2019 at 17:55

   Haha dankjewel! Foodphotography is een ware kunst haha. Ohhh je moet ze echt eens proberen. Ik vind ze wel echt lekker 🙂 Laat even weten wat je ervan vond!
   clairecodi recently posted…Vegetarische knakworst van Unox | Foodreview

   • Reply
    Jessica J.
    21 augustus 2019 at 11:01

    Mijn vriend en ik hebben het blik even terug soldaat gemaakt op een festivalcamping. Zag er uiteraard lang niet zo spectaculair uit als jouw creatie, maar tussen een sandwich met een streep ketchup waren ze best lekker! Sterker nog: ik neem ze volgende keer zeker opnieuw mee. Ideaal festivalvoer, dit. 😀
    Jessica J. recently posted…Review • Lush Fairy Trumpets Bath Bomb

 • Reply
  Marije
  2 augustus 2019 at 16:15

  Omg, wist er niet van maar ben nu heel benieuwd! Ga het binnenkort kopen en ook maar eens als ontbijt eten, dat klinkt namelijk als een goed plan (ook voor 26 jarigen hahaha).

 • Reply
  Irene
  3 augustus 2019 at 13:35

  Haha, wat geweldig dat je als kind alleen maar wou ontbijten met van die worstjes :p ik zou het niet binnenkrijgen eigenlijk maar wij eten hier wel al eens hotdogs ’s avonds, als het snel moet gaan en ik geen zin heb om te koken. Kan zo smaken! Fijn om te weten dat er vegetarische varianten zijn 🙂
  Irene recently posted…☆Lucky Stars ☆

 • Reply
  Romy
  4 augustus 2019 at 21:25

  Haha, ik moest hardop lachen om je kinderontbijtje én om je opmerking over de pipse knakworstjes. Maar gelukkig smaakten ze wel goed. De broodjes zien er echt heel lekker uit trouwens. En wat tof sowieso dat je de knakworstjes hebt geprobeerd. Ik moet zeggen dat ik zelf vaak wat moeite heb met vleesvervangers die heel erg namaak van echt vlees zijn. Om een of andere reden is mijn vega-hoofd dan bang dat ik alsnog vlees eet ofzo 😛 Beetje gek wel! Maar wie weet ga ik deze nog weleens proberen. De vega kipstukjes ben ik inmiddels ook fan van, dus mijn hoofd is blijkbaar nog bij te draaien 😉
  Romy recently posted…Beginnen met vegetarisch eten | Mijn 7 tips als vegetariër!

 • Reply
  Christel
  6 september 2019 at 14:30

  De echt knakworstjes knakken ook niet hoor, kun je zo opslurpen.. Brrr.. Ik vind de vega superlekker

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.