9 In Recepten/ Vega(n) food

Vegetarische bitterballen | Budget recept

vegetarische bitterballen recept

Vegetarische bitterballen zijn onmisbaar bij een borrel. Afgelopen week dook ik met mijn vader de keuken in en maakte we deze vegetarische bitterballen. Makkelijk, goedkoop én je kan ze invriezen zodat je nooit zonder zit.

Toen ik net vegetarisch ging eten, waren er niet zoveel opties als nu. Als ik ergens op bezoek ging en er was bittergarnituur dan had ik gewoon pech. Het was toen helaas nog niet te koop. Nu bijna niet te geloven met al die vleesvervangers. Dus besloot mijn vader een keer vegetarische bitterballen voor mij te maken. Deze waren zo lekker dat ik het recept wel moest delen. Afgelopen zondag bracht ik een bezoekje aan het ouderlijk huis en heb ik foto’s gemaakt terwijl mijn vader de bitterballen maakte. Zelfs mijn broer, schoonzus en moeder vonden het lekker, dus het verdient zeker een plekje op mijn blog. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al standaard in huis hebt!

Ingrediënten voor ongeveer 20 vegetarische bitterballen

 • 50 gram roomboter
 • 50 gram bloem
 • 1 bouillonblokje
 • 50 gram soepgroente
 • 50 gram vegetarisch gehakt
 • Paneermeel
 • 1 ei
 • 1 theelepel peper
 • 1/3 theelepel foelie
 • mespunt piment
 • mespunt kruidnagel

Tip: gebruik een anti-aanbak steelpan. Dit maakt het een stuk makkelijker

Bereidingswijze

1. Smelt de roomboter in een anti-aanbak steelpan en blend de soepgroente fijn in een hakmolen.

2. Zet een mengkom klaar en doe hierin de bloem. Verkruimel hierin het bouillonblokje en voeg de kruiden toe (folie, piment, kruidnagel en peper). Meng alle ingrediënten door elkaar met een garde.

3. Voeg het de bloem met kruiden toe aan de gesmolten boter en meng dit met elkaar met een siliconen spatel. Roer het geheel totdat het niet meer aan de pan plakt. Voeg een flinke scheut water toe (ongeveer 250 ml) totdat het dik wordt. Het moet de substantie krijgen van ragout. Zie foto hierboven.

4. Voeg de fijngesneden soepgroente en het vegetarische gehakt toe aan de ragout. Meng met een spatel.

5. Als alles goed gemengd is en de substantie lijkt op ragout, moet het even afkoelen. Schep het mengsel op een bord en dek af met folie. Laat het ongeveer een uur afkoelen in de koelkast.

6. Pak drie kleine schaaltjes. 1 schaal voor een geklutst ei, de andere voor bloem en de laatste voor het paneelmeel. Maak balletjes van de ragout en doe ze eerst door de bloem, dan het ei en dan de paneermeel. Als je alle balletjes hebt gehad, doe je ze daarna nog één keer door alleen het ei en de paneermeel.

De vegetarische bitterballen zijn klaar! Je kan ze direct frituren of bewaren in de vriezer. Wil je meer bitterballen maken? Dan kan je de ingrediënten natuurlijk verdubbelen. Wil je de bitterballen extra knapperig maken? Gebruik dan grover paneermeel.

vegetarische bitterbal van binnen

vegetarische bitterballen

Eetsmakelijk! Heb je de vegetarische bitterballen gemaakt? Tag me dan via Twitter of Instagram met @Clairecodi. Ik vind het super leuk om te zien als jullie mijn recepten maken! Wat is jouw favoriete borrelgerecht? Let me know!

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Marloes
  21 december 2019 at 11:20

  Echt zo’n fijn recept! Ik houd van vegetarische bitterballen en kroketten. Helaas hebben wij geen frituur 🙁
  Marloes recently posted…Boekenlegger als mijn visitekaartje

  • Reply
   clairecodi
   24 december 2019 at 11:56

   Ahhh dankjewel Marloes! Ik heb zelf ook geen frituur helaas, dus ik herken de struggles. Je hebt wel ovenbitterballen van Jumbo huismerk/de Vegetarische Slager en Mora. Maar ik zal eens testen of deze ook in de oven kunnen! 🙂
   clairecodi recently posted…Vegetarische bitterballen | Budget recept

 • Reply
  Amelie van Writings by Amelie
  21 december 2019 at 11:22

  Lijkt me een goed alternatief voor de hapjes tijdens de feestdagen! Niet alles moet met vlees zijn!

 • Reply
  Romy
  21 december 2019 at 11:33

  Oh wat zien ze er goed uit! Ik krijg er spontaan trek van. Omdat ik al heel lang vegetariër ben, herinner ik me niet eens meer hoe bitterballen smaken. Een goede reden misschien om me eens aan vega-bitterballen te wagen.
  Romy recently posted…Beter voor mezelf zorgen (en wel nu!) | Mijn 7-stappenplan

  • Reply
   clairecodi
   24 december 2019 at 11:58

   Ahhh wat lief, dankjewel! Ik weet zelf ook niet meer hoe ‘echte’ bitterballen smaken. Zo gek dat je smaak gedurende de tijd veranderen. Af en toe schrik ik nog weleens van een vegetarisch alternatief omdat het voor mij zo vlezig smaakt haha.
   clairecodi recently posted…Vegetarische bitterballen | Budget recept

 • Reply
  Irene
  22 december 2019 at 13:47

  Oh my ik ga dit sowieso eens maken!
  Irene recently posted…Open zijn over wat er omgaat in mijn hoofd.

 • Reply
  Jenn
  6 januari 2020 at 12:22

  Bitterballen staan hoog op mijn lijstje om eens zelf te maken, ik heb verschillende varianten in mijn hoofd maar het is er nog nooit van gekomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook erg lekkere vegavarianten te koop!
  Jenn recently posted…Tag | 10 jaar geleden & nu

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.