8 In Recepten/ Vega(n) food

Vegetarische BBQ | Tips, vleesvervangers en recepten

vegetarische BBQ

Zet de grill maar aan, want vandaag deel ik mijn favoriete recepten én tips voor een geslaagde vegetarische BBQ!

Vegetarische BBQ vleesvervangers

Vleesvervangers zijn allang niet meer saai of smakeloos. Sterker nog, er zijn een paar vleesvervangers die echt heel lekker zijn. Persoonlijk vind ik niet dat je vleesvervangers moet vergelijken met ‘echt vlees’. Als je al lange tijd vegetarisch eet, dan lijken ze waarschijnlijk wel heel echt. Maar als je nog regelmatig vlees eet, zal je teleurgesteld worden. Het smaakt toch wel anders dan the real deal. Toch is dat helemaal niet erg, want ze zijn alsnog erg lekker! Een paar van mijn favoriete BBQ vleesvervangers zijn:

Vegetarische BBQ vleesvervangers

 

Moving Mountains worsten4,49 (vegan)
Garden Gourmet groenteballetjes3,19 (vega)
AH Vegetarische Burger Deluxe € 2,09 (vega)
Garden Gourmet falafel € 3,49 (vegan)
Veggie Chef Vegetarische Filet Gemarineerd € 2,68 (vega)

Tip: gebruik de groenteballetjes voor een groentespies, zoals op de foto hieronder!

vegetarische BBQ

Geen vleesvervanger op de BBQ

Je hoeft natuurlijk niet per se een vleesvervanger op de BBQ te leggen. Groenten doen het ook heel goed! Een paar lekkere alternatieven zijn:

Maïskolven

Maak de maïskolven schoon (haal bladeren eraf) en leg ze op het BBQ rooster. Draai de kolven regelmatig voor ongeveer 10 minuten. Besmeer ze daarna met boter en wat zeezout.

Gepofte aardappel met kruidenboter en lente-ui

Voor snelle grillers: kook kruimige aardappelen even 5 minuten voor. Dit hoeft niet, maar anders kan het wel een half uur tot drie kwartier duren voordat ze gaar zijn. Pak ze daarna in met aluminiumfolie en prik er een paar kleine gaatjes in met een vork. Leg ze ongeveer 30 minuten tussen de kolen (tussendoor even omdraaien). Als de aardappelen gaar zijn kan je ze open snijden en besmeren met kruidenboter en plakjes lente-ui!

Groentespiesjes

Pak een grote saté prikker en rijg hier je favoriete groenten aan zoals paprika, courgette, tomaat, aubergine en rode ui. Je kan er ook plakjes halloumi op prikken. Deze kaas blijft zelfs in de hitte zijn structuur behouden en smaakt lekker romig.

Gegrilde groenten

In plaats van vlees, kan je natuurlijk ook groenten grillen. Gebruik hiervoor een aluminium bakje of leg ze direct op het barbecuerooster. Een aantal lekkere groentes zijn: courgette, paprika, aubergine, champignons, zoete aardappel of pompoen. Snijd de groente in plakken of repen en bestrijk ze met wat olie, zout en knoflook.

Vegetarische BBQ bijgerechten

Hoewel een BBQ eigenlijk draait om het ‘vlees’, is het ook wel fijn om er wat bij te hebben. Ik serveer er zelf graag een salade bij, zoals een fruitsalade of bulgursalade.

Fruitsalade

Ingrediënten
Je kan natuurlijk ook andere fruitsoorten gebruiken

  • 2 kiwi’s
  • 1 mango
  • 1 banaan
  • Bakje aardbeien
  • Blauwe bessen of druiven
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el citroensap
  • Bosje munt

Bereidingswijze

Snijd al het fruit in kleine blokjes en doe het samen in een kom. Snijd de munt fijn en voeg dit toe aan de fruitsalade. Meng de agavesiroop, citroensap en een paar druppels water voor de dressing.

Bulgursalade

Ingrediënten

  • 2 paprika’s
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 275 gram bulgur
  • Groenteballetjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • Feta

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle groenten in blokjes.
  2. Giet een beetje olijfolie over de groenten en kruid met paprikapoeder, knoflookpoeder, rozemarijn, dille, peper en zout.
  3. Zet de gekruide groenten voor ongeveer 20-30 minuten in de oven. Check de oven af en toe en draai de groenten om.
  4. Kook de bulgur volgens de verpakking met een groentebouillonblokje.
  5. Bak de groenteballetjes op een laag vuur.
  6. Als de groenten, bulgur en groenteballetjes klaar zijn kan je het mengen in een kom. Voeg feta en citroensap toe naar smaak.

Vegetarische smeersels

Ben ik de enige die zich vol eet aan stokbrood voordat er überhaupt iets gaar is? Je kan natuurlijk kant-en-klare smeersels kopen, zoals roomkaas, hummus, brie, tapenade, eiersalade en aioli (die nu ook vegan is!). Maar het is ook leuk om iets zelf te maken. Op mijn blog heb ik een aantal recepten staan die perfect passen bij een BBQ.

tomatensalsa

Tomatensalsa

Ingrediënten

  • 4 Roma tomaten
  • 1 rode ui
  • Bos peterselie
  • Citroensap
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de tomaten en rode ui in piepkleine blokjes. Doe dit in een kom. Snijd daarna de peterselie fijn en voeg toe aan de salsa. Sprenkel er eventueel wat citroensap en/of olijfolie overheen.

plantaardige kruidenboter

Vegan kruidenboter

Ingrediënten

  • Plantaardige boter (bijvoorbeeld van Alpro)
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Knoflook
  • Peper & zout
  • Citroensap

Bereidingswijze

Haal de boter tien minuten van te voren uit de koelkast zodat deze zacht is. Snijd de peterselie, bieslook en knoflook fijn. Meng de kruiden, knoflook, citroensap, peper en zout met de boter. Gebruik hiervoor een vork, anders blijft alles aan elkaar plakken.

Tip: je kan de plantaardige kruidenboter ook invriezen, Vul dan een muffinvorm met de kruidenboter en zet het in de vriezer.

Hummus

Ingrediënten

  • Blik kikkererwten á 250 gram
  • Klein teentje knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el tahini
  • 2 el olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 100-200 ml water of kikkererwtenvocht
  • Kruiden: gerookte paprikapoeder, komijn, peper en zout

Bereidingswijze

  1. Giet het blik kikkerwten leeg, maar vang het vocht op in een glas of beker. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor vegan lamingtons en heb je straks ook nodig om de dikte aan te passen.
  2. Spoel de kikkererwten goed om en voeg ze toe aan een blender, keukenmachine of foodprocessor.
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe: de citroensap, tahin, olijfolie, knoflook, kruiden. Tijd om te pureren!
  4. Als je alle ingrediënten hebt toegevoegd kan je de dikte aanpassen. Voeg het water of kikkererwtenvocht toe totdat de hummus de gewenste dikte heeft. Het wordt iets dikker naar verloop van tijd dus maak het liever iets te dun dan te dik.
  5. Voeg eventuele toppings toe zoals sesamzaadjes, olijfolie, koriander of peterselie.

vegetarische BBQ pinterest afbeelding

Met deze tips wordt de vega BBQ sowieso een succes. Wat zijn jouw vegetarische BBQ tips? Let me know!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Jenn
    22 juni 2020 at 15:57

    Lekker, ik vind het heerlijk om te barbecueën. Ik heb de incredible bratwurst van Garden Gourmet ontdekt, en die vind ik toch echt wel behoorlijk op vlees lijken, en dat hoor ik ook zelfs van vleeseters. Jammer dat hij best duur is. Die filet is ook geweldig.
    Jenn recently posted…Dagje Phantasialand in coronatijd, hoe was dat?

    • Reply
      clairecodi
      30 juni 2020 at 10:07

      Ik vind barbecueën ook heerlijk om te doen, vooral omdat het altijd zo gezellig is 🙂 Die incredible bratwurst is inderdaad heel lekker! Alleen heel erg aan de prijs ja. Ik vind het voor af en toe prima om zoveel uit te geven, maar niet dagelijks 😉
      clairecodi recently posted…Vegetarische BBQ | Tips, vleesvervangers en recepten

  • Reply
    Audrey
    23 juni 2020 at 09:00

    Oe, wat heerlijk veel recepten en tips! Ik eet zelf nog wel af en toe vlees, maar meestal eten we thuis gewoon vegetarisch. Er zijn inderdaad zoveel lekkere vleesvervangers nu! Voor gegrilde groenten maken wij ook vaak zelf een bakje van aluminiumfolie.
    Audrey recently posted…25 dingen die ik deed tijdens mijn vakantie

  • Reply
    Rosanne
    23 juni 2020 at 14:53

    Ik ga voor mijn verjaardag een bbq geven en ik wil toch wel vleesvervangers gaan eten. En die kruidenboter ga ik sowieso maken!
    Rosanne recently posted…Plannen in de Structuurjunkie Light • hoe plan ik alles in?

  • Reply
    Gretll
    24 juni 2020 at 09:45

    Ziet er allemaal lekker uit ! Ikzelf ben niet vegetarisch, maar ik eet eigenlijk niet zo heel veel vlees meer als vroeger.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.