15 In Recepten/ Vega(n) food

Feestelijke kerst: vegetarisch en veganistisch gourmetten

vegetarisch en veganistisch gourmetten
Het is geen Hollandse kerst zonder het gourmetstel.Maar vegetarisch en veganistisch gourmetten? Dat is nog niet zo traditioneel. Ik geef inspiratie voor lekker plantaardig gourmetten.

Nooit bij stilgestaan dat gourmetten zo Hollands is. Dat was totdat ik die vervelende reclame van de Blokker zag met Sarah Jessica Parker. Zelf gourmet ik ook bijna elk jaar tijdens de feestdagen. Je vind gourmetten of heel leuk of stront irritant. Ik zit altijd op een rot plek waardoor ik nergens bij kan, ik ben na een halve minuut uitgegeten door al het stokbrood en mijn outfit stinkt naar rook. Het ergste? Die vegetarische pakketjes smaken nergens naar. Ja beschimmeld karton. Om je dat laatste in ieder geval te besparen, heb ik een paar ideeën voor vegetarisch en veganistisch gourmetten.

Recepten

Pannenkoeken
Ideaal voor kinderen maar ook voor volwassenen. Gebruik dit recept voor vegan pannenkoeken. Het beslag kan je van te voren maken. Zet het beslag dan afgedekt in de koelkast. Tijdens het kerstdiner kan je dan gemakkelijk pannenkoeken maken. Ook lekker om ze hartig te maken met bijvoorbeeld groenten.

Gemarineerde tofu
Koop een blok tofu bij de supermarkt. Snijd de tofu in kleine blokjes en leg in een bakje. Maak daarna een marinade. Ik gebruik zelf sojasaus, ketjap, gemberpoeder en chilipoeder. Laat een paar uur marineren. Hou je van krokante tofu? Voeg dan suiker, honing of stroop toe aan je marinade.

Groenten ratatouille
Ter afwisseling van de vleesvervangers vind ik groenten super lekker. Snijd champignons, uitjes, paprika’s, courgette en andere groenten in dunne plakjes. Verzamel de groenten in een kom. Je kan ze voorbakken, maar dat is niet nodig als je ze dun snijdt. Serveer eventueel met eieren zodat je een omelet kan maken.

Falafelburgers
Ik ben dol op falafel. Ik gebruik zelf dit recept van Minimalist Baker. Met dit recept maak je 12 falafelburgers. Gebruik ze als hamburger of maak een pitabroodje met sla, rauwkost en knoflooksaus.

Bijgerechten
Het allerlekkerste vind ik toch stokbrood met smeersels (sorry voor het woord). Zet hummus Arabia, vegan kruidencrème en pesto van het biologische merk van de Albert Heijn op tafel. Zo maak je elke vegan blij. Ook een homemade tomatensalsa doet het goed. Snijd 4 tomaten, één rode ui en heel veel peterselie fijn. Meng met elkaar en klaar is je salsa. Ook lekker als bruschetta.

vegetarisch en veganistisch gourmetten

Kant- en klare gourmetpakketjes

Geen tijd of zin om een plantaardig gourmetpakket samen te stellen? Geen zorgen! De grote supermarkten zoals Jumbo, Albert Heijn en Lidl spelen hier al op in. In deze winkels vind je alles voor vegetarisch en veganistisch gourmetten. Eerlijk gezegd vind ik die van de Lidl niet te eten. Ze smaken vrij droog en saai. De gourmetsetjes van de Jumbo en Albert Heijn heb ik nog niet geproefd. Ze zien er wel lekker uit!

Wat vind jij lekker tijdens het gourmetten? Let me know!

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  18 december 2016 at 12:02

  Wat goed dat de supermarkten er al op in spelen, dat wist ik helemaal niet!!

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:08

   Jaa vega is heel hip 😀

 • Reply
  Marieke I Bluebellforests
  18 december 2016 at 12:53

  Wat goed dat er van die standaard pakketjes met vegetarische of veganistische dingen zijn! Dat wist ik helemaal niet, maar dat is voor familie of vrienden super fijn. Dan kan je gewoon zeggen yo, koop ff zo’n pakje voor mij terwijl je de burgers voor de rest inslaat 🙂

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:07

   Ja super handig he! Nogmaals: koop asjeblieft niet die van de Lidl. Mijn vader nam die vorig jaar voor mij mee en ze zijn zo smakeloos! Die van de AH zijn volgens mij wel echt lekker.

 • Reply
  Aneta
  18 december 2016 at 14:45

  Ja! Ook ik ga dit jaar weer gourmetten? Ik vind dit altijd zo gezellig. Lekker lang tafelen en genieten van al het lekkers. Mijn favoriete dingen op tafel zijn vis en diverse soorten groenten die je kunt grillen

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:06

   Haha ik vind het één per jaar ook leuk hoor! Vorig jaar deden we het bijna met elke feestdag, toen was de lol er wel vanaf haha.

 • Reply
  Denise Zumbrin
  18 december 2016 at 20:00

  Vorig jaar heb ik gezellig met mijn zusje (die ook vegetarisch is) vegetarisch gegourmet. Was apart, maar wel lekker! Vooral de schnitzels (dus zonder vlees) vond ik erg lekker.

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:04

   Ah wat leuk en lief dat je gezellig meedoet met je zusje 😀

 • Reply
  Hailey
  19 december 2016 at 10:35

  Lekker! De gourmetschotels van de AH zijn altijd prima, alleen zijn ze volgens mij niet vegan. Ik weet nog niet of we dit jaar gaan gourmetten. Als dat het geval is, dan moet ik nog op zoek naar wat vegan alternatieven!

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:02

   De gourmetschotel van de AH met burgers wel vegan. Hierin zitten de groenteburgers van hun eigen merk volgens mij. Eigenlijk kan je net zo goed vleesvervangers in hapklare stukjes snijden, een stuk goedkoper want dan kan je ook nog veel bewaren 🙂

   • Reply
    Hailey
    22 december 2016 at 13:00

    Haha! Dat klopt inderdaad! Ik wist niet dat de burgers van de AH vegan zijn! Dat is goed om te weten! Super fijn!!

 • Reply
  Charel
  19 december 2016 at 10:58

  Goed dat je dit deelt zeg! Goede inspiratie bron voor vele denk ik hihi!

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:00

   Dankjewel Charel, je hebt altijd van die lieve comments 🙂

 • Reply
  Sara
  19 december 2016 at 13:23

  Yum!!! Oh ik heb zoveel zin in kerst. Ik denk niet dat wij dit jaar gaan gourmetten. Het wordt een beetje vannalles. Ik maak empanada’s, wat de rest zal maken weet ik nog niet! Alvast een fijne kerst Claire! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   21 december 2016 at 21:00

   Jaa ik heb ook echt zin in kerst! Oeeh klinkt lekker, ik hoop dat je het recept gaat delen. Hele fijne kerst dagen Sara 🙂 <3

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.