19 In Persoonlijk

Hoe doe je dat als vega(n) in sociale situaties?

Vega(n) in sociale situaties

Als ik thuis ben eet ik gemakkelijk vega(n). Maar als ik eens sociaal doe dan is het soms zo lastig! Ik geef je mijn tips om vega te eten in sociale situaties.

Vertel je vrienden dat je vega(n) bent

Ten eerste: als je niemand zegt dat je plantaardig eet, dan weten ze het ook niet. Verwacht niet dat iemand spontaan een groentekroket in de vriezer heeft of hummus in de koelkast. Helaas pindakaas (is ook vegan). Vertel je vrienden, familie of kennissen dus dat je anders eet. Vaak snappen ze die hele vegetarische of veganistische bedoeling ook niet, dus vertel letterlijk wat je wel en niet eet. Mij is het vaak genoeg overkomen dat ik toch vis op mijn bord kreeg.

Maak iets lekkers om mee te nemen

Je hebt het geluk dat je vrienden fantastisch vega(n) koken of je hebt pech. Ik heb altijd pech. Heb je super lieve buddies die er niks vanaf weten? Neem iets lekkers mee! Bijvoorbeeld deze vegetarische saucijzenbroodjes of vegan kruidenboter voor bij de borrel. Zijn je ‘vrienden’ types die je homemade goodies niet opeten alleen omdat het vegan is? Meteen ontvrienden, heb je niks aan.

Prop jezelf helemaal vol van te voren

Dit is niet mijn nummer één optie, maar het is een idee. Als je zeker weet dat er op een feestje niets te eten is, eet dan van te voren. Of stop een mueslireep, banaan of dadels in je tas. Het is beter om iets lekkers mee te nemen. Maar als je in tijdnood zit dan is dit een oplossing. neem iets lekkers mee.

Sneak iets in de koelkast van je crush/partner/vrienden

Slaap je vaak bij je boyfriend of girlfriend? Neem dan je eigen eten mee. Zet een liter pak soja yoghurt, amandelmelk en hummus in de koelkast. Dan staat er altijd ontbijt en lunch in de koelkast. Zijn jullie nog niet zo close? Breng dan als verrassing een vegan pakketje mee. Dit is een win-win situatie: of hij/zij gaat meer vegan eten of er staat altijd eten in de koelkast.

Ga op zoek naar veganfriendly restaurants

Uiteten kan in sommige steden een hel zijn. Nu weet ik waar je in Zwolle vega(n) kan eten, maar daarbuiten? Check de app Happy Cow of gebruik good old Google. Is je tante jarig en viert ze het in een steakhouse? Bel dan het restaurant op en vraag om een vega(n) optie. Veel koks zien het juist als een uitdaging om te experimenteren. Help eventueel door de menukaart te bestuderen. Een geitenkaassalade kan geveganized worden met extra noten, tomaatjes of groenten. Bieden ze niets aan? Tja, dan is het één avond doorbijten met een salade en slappe friet..

Wat je vooral niet moet doen: ga asjeblieft niet alle leuke sociale dingen uit de weg. Veganistisch of vegetarisch eten hoort geen opoffering te zijn. Het leven is nou eenmaal niet een plantaardig eiland. Soms is er alleen een saaie salade. Ik heb veel etentjes afgeslagen omdat ik me bezwaard voelde met mijn moeilijke keuzes. Achteraf heb ik hier heel veel spijt van.

Wat zijn jouw tips en tricks als je vega(n) gaat eten in sociale situaties? Let me know!

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Aneta
  15 december 2016 at 08:02

  Mooie tips! Vertellen is denk ik een van de belangrijkste dingen om het jezelf makkelijker te maken.

  • Reply
   clairecodi
   15 december 2016 at 12:47

   Jaaa, maar wel de lastigste want vaak krijg je veel vragen of zelfs haat haha.

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  15 december 2016 at 08:10

  Wat een super fijn artikel 🙂 Ik ben zelf nu sinds juni vegetarisch en hoewel de meesten er rekening meehouden en ik nog prima kan uiteten, doen mijn ouders er moeilijk over. Vegan worden is op dit moment dus geen optie. Maar ik verdiep me er wel vast in en als ik dan op mezelf woon, ga ik er mee experimenteren!

  • Reply
   clairecodi
   15 december 2016 at 12:47

   Fijn dat ik kan helpen! Toen ik bij mijn ouders woonde, was het wel een stuk lastiger. Nu ik op mezelf woon is het een stuk makkelijker.

 • Reply
  Charel
  15 december 2016 at 08:31

  Goede tips hoor! Ze moeten overal vegan opties geven vind ik! Zou het zoveel makkelijker maken hihi

  • Reply
   clairecodi
   15 december 2016 at 12:45

   Haha echt he! Wel fijn dat het steeds meer upcoming is 🙂

 • Reply
  Marieke l Bluebellforests
  15 december 2016 at 11:11

  Goeie tips heb je gevonden! En je beschrijft ze ook nog eens met een fijne portie humor 🙂 Ik vind vooral de familieleden die het niet snappen en/of vergeten lastig. Bijvoorbeeld mijn vader, die kan het lastig accepteren en probeert me dan tócht biologische worst voor te schotelen. ‘Dat vind ik toch niet erg he?’ Ergens is dat best kwetsend…

  • Reply
   clairecodi
   15 december 2016 at 12:45

   Wat lief, dankjewel. Ik probeer er vaak maar om te lachen 😀 Ja dat vind ik ook moeilijk, mijn ouders begrijpen het ook niet. Soms hoor ik: “Ja maar je kan toch af en toe vis/vlees eten”. Ik leg het dan nog een x uit en laat het daar dan maar bij.. vermoeiend is het wel!

 • Reply
  Sara
  15 december 2016 at 11:46

  Haha handige tips! Ik eet altijd iets op voorhand. Hoe lekker ziet die burger er wel niet uit.. omg NEEEED!!!!

  • Reply
   clairecodi
   15 december 2016 at 12:43

   Dankjewel! Dat doe ik ook vaak voor het geval dat haha.

 • Reply
  Denise
  15 december 2016 at 19:52

  Toen ik de 30-dagen vegan challenge deed had ik vooral moeite met het avond eten. Je kon letterlijk nergens meer buiten de deur eten of iets snel klaarmaken. Toch vind ik deze tips erg fijn, en zal ik gaan gebruiken zodra ik weer een vegan challenge ga doen!

 • Reply
  Hailey
  15 december 2016 at 23:54

  Wat een fijn artikel! Ik geef het altijd aan dat ik vegan ben. Ik vraag aan de mensen of ze er rekening mee kunnen houden. Als dat niet gaat mogen ze het ook zeggen, dan regel is zelf iets. Tot nu toe is dat nog nooit een probleem geweest!

 • Reply
  Susan
  16 december 2016 at 17:05

  Goede tips Claire!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  16 december 2016 at 21:52

  Ik kan me voorstellen dat dit echt hartstikke lastig is, eigenlijk ben ik blij dat ik geen vega(n) ben als ik dit lees, haha! Ik vind het overigens wel hartstikke knap dat je zo voor jezelf goede oplossingen hebt gevonden. Malou x

 • Reply
  Romy
  17 december 2016 at 09:04

  Wat een goed artikel! Ik vind dit misschien nog wel het moeilijkste aan vegetariër zijn. Mensen hebben er vaak een oordeel hebben, hebben geen zin om rekening met je te houden en vinden het maar lastig. Als veganist lijkt me dat al helemaal moeilijk.

 • Reply
  Naomi
  17 december 2016 at 16:00

  Erg leuk artikel! Ik probeer altijd iets kleins op voorhand te eten, just in case. En het vriendelijk vragen of er iets veggie is haha!

 • Reply
  Sanne
  29 december 2016 at 12:23

  Haha ‘prop jezelf helemaal vol van tevoren’! Het is absoluut een optie haha, maar inderdaad, niet de nummer 1 optie. Iets meenemen is misschien beter 🙂 maar ik vind het wel slim!
  Bij verjaardagen vertel ik het alleen als we echt gaan bbq’en ofzo, en dan stel ik vaak voor om zelf wat mee te nemen. Anders laat ik het. Als het gewoon een feestje is, is er vast wel iets van chips of komkommer – en anders eet ik niks, ook geen probleem! Leuk lijstje Claire! Echt heel goed :).
  Liefs

  • Reply
   clairecodi
   29 december 2016 at 21:56

   Ahh wat ben je toch lief. Ik wil ook niet degene zijn die zich voorstelt als: hoi ik ben Claire en eet dit en dit niet. Maar soms kom je er moeilijk omheen (vooral met bbqen!). Ik kan alleen niet niks eten want dan word ik chagrijnig. Hoe kan jij dat?! :O

   • Reply
    Sanne
    29 december 2016 at 22:43

    Haha ja, precies! Gelijk een stigma :p. For some reason ben ik dan gelijk bang dat iemand z’n mening totaaaaal veranderd en heel slecht wordt, als ik me zo voorstel (al reageren de meeste mensen echt super tof haha, helemaal niet zo als vaak gezegd wordt, vind ik)(al zitten ook daar rotte appels tussen :p er is één iemand die maar opmerkingen blijft maken, maar ik denk dat hij dat hij dat ook een beetje doet om te plagen ofzo?). En op feestjes en dergelijke heb ik het maar een soort van geaccepteerd, maar eigenlijk is het gewoon niet leuk natuurlijk. De laatste tijd kan ik er wat minder goed tegen merk ik! Maar dat komt ook omdat twee vleesetende (belangrijk detail haha) vriendinnetjes vonden dat er overal nu wel iets vegans op de kaart moest staan (terwijl ik zoiets had van, ach, jammer dan dat er niks vegan is, I am used to it). Ik vond dat zo cool van ze om te horen! Dus nu vind ik dat ook, haha. Dus toen er laatst in het theater gewoon niks te eten was (oke ik overdrijf, er was snoep :p) vond ik dat behoorlijk stom.
    Goed verhaal, lekker kort. Hihi.
    Liefs

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.