69 In Eetdagboek/ Vega(n) food

Vegan eetdagboek #1 van de Vegan Challenge

De Vegan Challenge is begonnen! Om mezelf te motiveren houd ik vanaf nu wekelijks een vegan eetdagboek bij. Daarnaast geef ik een update over hoe de challenge verloopt. Spoiler: het is lastiger dan ik dacht!

Op 1 april is de Vegan Challenge begonnen. Vorig jaar wilde ik heel graag meedoen maar op dat moment was ik net aan het stoppen met roken. Oke na die poging was ik wel weer begonnen, maar nu ben ik écht alweer vier maanden rookvrij. Reden genoeg om in april te starten met de Vegan Challenge. Ik ben iets later begonnen dan de rest, aangezien ik twijfelde of ik wilde meedoen. Het is toch een beetje lastig in combinatie met afstuderen. Desondanks ben ik op maandag gestart met de Vegan Challenge!

Wat is de Vegan Challenge?

De Vegan Challenge is een initiatief van het Nederlands Vereniging voor Veganisme. Twee keer per jaar wordt de Vegan Challenge georganiseerd in de maanden april en oktober. De challenge is om een maand lang veganistisch te eten. De organisatoren helpen je daarbij door dagelijks een nieuwsbrief te sturen met recepten. Alle recepten zijn makkelijker en supermarkt vriendelijk. Via sociale media kom je in contact met andere deelnemers. Zo is er een speciale Vegan Challenge Facebookgroep. Hier kan je brandende vragen stellen aan de diehard vegans. Het doel van de challenge is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met plantaardig eten. Meer info lees je op de website van de Vegan Challenge.

Waarom doe ik mee met de Vegan Challenge

Ik eet vegetarisch en zoveel mogelijk veganistisch. Althans, dat dacht ik. Wist je dat Rivella niet vegan is? Ook sommige broden, pasta’s en andere ingrediënten bevatten soms ei of melk. Ik doe mee met de Vegan Challenge omdat ik vind het leuk om mezelf uit te dagen. Daarnaast vind ik het belangrijk voor zowel de dieren als het klimaat om meer plantaardig te eten. Misschien kan ik met een paar simpele veranderingen mijn ecologische voetafdruk verkleinen. Ik heb niet als doel om helemaal vegan te eten. Toch weet je het maar nooit na deze challenge. Om mij te helpen zijn er een aantal handige vegan websites die ik kan raadplegen. Gewoon Vegan is op dit moment mijn favoriet. Op deze website staan supermarktproducten die gewoon vegan zijn. Om mijzelf (en jullie) te motiveren tijdens de challenge houd ik een vegan eetdagboek bij!

Even een sidenote: ik begin net met de Vegan Challenge en ik vind het nog erg lastig. Het is voor mij even wennen wat ik precies wel en niet kan eten. Mocht je leuke tips of snelle recepten hebben dan hoor ik het natuurlijk graag. Bedenk wel dat ik niet letterijk alles laat zien wat ik eet omdat dan mijn telefoon geheugen na een dag al vol zit van alle foodfoto’s haha.

Vegan Challenge voorbereidingen

Vegan Challenge boodschappen

Om mij voor te bereiden op de Vegan Challenge ben ik samen met twee hardcore vegans (hoi Shayra en Savanna!) naar de Albert Heijn gegaan. Zij lieten mij zien welke producten vegan waren zodat ik niet zou verhongeren. Hierboven zie je een deel van de buit. Dit zijn vooral de luxe producten. Fijn zo’n boodschappen rondje want ik wist niet dat die cheapass duo penotti vegan was. De biologische pesto van de Albert Heijn is de enige zonder kaas. Kan ik toch genieten van mijn (niet zo) culinaire pasta pesto. Het enige wat ik nog graag wilde kopen was edelgist. Dat zijn ‘kaasachtige’ vlokken zouden zijn. Dat klinkt niet heel sexy, maar het is best lekker.

Vegan eetdagboek – week 1

Vegan eetdagboek -dag 5

Maandag

Elke ochtend begin ik mijn dag met havermout. Ik maak deze met banaan, walnoten en ongezoete sojamelk. Ik maak havermout altijd met plantaardige melk. Voor mij dus geen hele verandering qua ontbijt. Als lunch at ik de bloemkoolsoep van Iris. De echte foto zag er vies uit dus ik gebruik deze oudere Instagramwaardige foto. Als tussendoortje at ik drie sesamcrackers met dadelstroop. Deze dag was zo gezond dat we besloten om Turkse pizza te eten. Ik belegde de Turkse pizza met sla, rauwkost en heel veel knoflooksaus. Ik bedacht me pas later dat knoflooksaus helemaal niet vegan was. Oeps, morgen beter.

Vegan eetdagboek -dag 1

Dinsdag

Mijn ontbijt bestond uit havermout, lijnzaad, mango en kokosrasp. Tussendoor werk ik aan mijn afstudeeropdracht en doe ik boodschappen. Als tussendoortje eet ik twee boterhammen met duospread. Na een halfuur heb ik alweer honger en eet ik twee geroosterde boterhammen. Eentje met hummus en eentje met plantaardige kruidenboter. Daarbij eet ik twee mandarijnen. Als avondeten eet ik een hamburger met patat. In plaats van gewone mayo gebruik ik de Mayolijn van Remia. Die smaakt net als normale mayo maar dan plantaardig. Mijn favoriete saus is mayo met ui. Deze dag was helemaal vegan, hoera!

Vegan eetdagboek -dag 2

Donderdag

Gisteren ben ik helemaal vergeten om foto’s te maken, oeps. Nog even wennen om alles te fotograferen. Op donderdag ontbijt ik met havermout met aardbeien, banaan en walnoten. Omdat ik me een beetje ziek voel eet ik ’s middags alleen twee boterhammen met hummus en paprika. Helaas kwam ik er achter dat in dit brood 0,000001% melk zit. Nouja niet letterlijk, maar wel zo’n klein percentage. Voor de vitamines drink ik een halve fles sinaasappelsap leeg. Als avondeten eet ik zoete aardappel en een groentemix. De vleesvervanger die Joey had gehaald was helaas niet vegan. Het avondeten was dus een beetje saai.

Vegan eetdagboek -dag 4

Vrijdag

Deze dag zat mijn hoofd nog steeds vol met snot. Dit keer prakte ik een banaan door mijn havermout, vandaar dat het lijkt op kots. Als tussendoortje eet ik een tosti met Wilmersburger kaas, pesto en groene paprika. Het resultaat was wel oké maar niet heel bijzonder. Als je je afvraagt wie de noodles in zakjes koopt van een paar cent: that’s me! Ik voeg er sesamzaadjes, lente-ui en sojasaus aan toe. Voor het avondeten probeer ik een recept uit van de Vegan Challenge, de tagliatelle met champignonroomsaus. Ik baalde want het was niet echt lekker. Ik probeerde Joey te overtuigen dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk of saai was. Nou dat is met deze flauwe pasta helaas niet gelukt. Om het iets meer smaak te geven gooide we er nog een flinke lading pesto overheen. Toen was het wel oké, maar alsnog niet echt lekker. Volgende keer beter!

Vegan eetdagboek -dag 3

Zaterdag

Ik begon de dag met havermout. Ik voegde er banaan, mango, geraspte kokos en lijnzaad aan toe. In de middag ging ik naar de verjaardag van mijn broer. Omdat ik niet wist of daar iets vegan zou zijn propte ik twee boterhammen naar binnen. Eentje met hummus en eentje met plantaardige kruidenboter. Als tussendoortje nam ik een pakje chocoladerijstwafels mee en een notenreep. Toch heb ik gecheat. Er was namelijk aardbei-limoentaart die ik niet kon weerstaan. Gezien de flinke slagroomlaag op de taart was die niet vegan. Als avondeten at ik een enorm bord spaghetti bolognese. ’s Avonds keek ik een film met Joey en at ik een zak chips leeg.

Hoe ging week 1?

Volgens mij wel goed! Ik heb maar één keer bewust iets niet-vegans gegeten. Namelijk de taart op mijn broers verjaardag. Ik had natuurlijk de taart kunnen afslaan of zelf vegan taart kunnen bakken. Maar op dat moment leek het mij een goeie keus om wel taart te nemen. Jammer, maar een andere keer beter. Daarna had ik nog een paar kleine foutjes zoals de niet-vegan knoflooksaus en het brood. (Wáárom is niet al het brood niet vegan?!) Maar ik heb nog geen cravings of dromen over kaas. Het veganistische eten dat ik at was niet heel bijzonder. Ik ga mij voor volgende week wat beter voorbereiden en hopelijk eet ik dan wat spannenders. Heb jij nog handige tips? Volgende week ben ik ook op maandag, dinsdag en woensdag weer op stage dus hopelijk zie je dan wat leukers voorbij komen dan brood met hummus. Ik ga in ieder geval opzoek naar een paar leuke en makkelijke recepten om te proberen!

Vind je het leuk om dit vegan eetdagboek te zien? Doe jij ook mee met de Vegan Challenge? Let me know!

 

You Might Also Like

69 Comments

 • Reply
  Romy
  11 april 2017 at 07:25

  Superleuk om te zien hoe de challenge je afgaat! Nu ik dit zie, sta ik er opeens pas bij stil hoeveel dingen eigenlijk niet vegan zijn. Dat zelfs brood eigenlijk niet vegan is, had ik nooit verwacht. Ik vind het echt stoer dat je de challenge aan bent gegaan, hoe lastig het soms ook is. En ik wist niet dat je ooit hebt gerookt. Wat superknap dat je daar nu al een paar maanden mee bent gestopt! Dat mag ook gezegd worden 🙂

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:08

   Dankjewel Romy! Oorspronkelijk is brood wel veganistisch maar helaas wordt er vaak 0,00001% melkpoeder aan toegevoegd. Zo stom! Hihi wist je niet dat ik heb gerookt? Het voelt ook wel een beetje stom want het is natuurlijk totaal niet groen. Ik ben heel blij dat ik er in ieder geval vanaf ben!

 • Reply
  Susan
  11 april 2017 at 07:47

  Wat leuk om te zien! Ik denk dat het je goed af gaat hoor. Hopelijk worden volgende week de gerechten wat lekkerder!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:09

   Dankjewel lieve Susan! Ik hoop het ook. Ik heb in ieder geval een hoop inspiratie gekregen van een paar lezers voor een paar gerechten.

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  11 april 2017 at 07:52

  Ah zo gaaf dat je dit doet! Echt weer zoiets tofs dat jij dan weer gaat doen en ondertussen doe ik niks om de wereld te verbeteren. Wat lijkt dit me moeilijk zeg, tjee! Ik kwam er laatst achter dat honing niet vegan is, dat zou ik echt nooit ontdekt hebben. Maar de pesto van de Appie wel, die eet ik altijd! En groot gelijk heb je hoor van die taart, je mag best even cheaten. Wie kan dat nou weerstaan. Malou x

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:10

   Hahaha ahh Malou hou op. Ik weet zeker dat jij een heleboel goeie dingen gaat doen. Ik bedoel hallo jij gaat later mensen weer gezond maken! Dat doe ik je niet na hoor. Ik ben dus wel lekker lastig vrijdag als we gaan afspreken. Maar wie weet of er nog lekkere vegan hapjes in Utrecht zijn!

 • Reply
  Mariëlle
  11 april 2017 at 08:00

  Jeeeej super leuk om te zien! Ik wilde meedoen met de challenge maar ik ontvang geen mail :O Nu kan ik toch niet heel veel maken gezien ik thuis woon, maar ik let er zoveel mogelijk op! Ik denk dat ik zo’n 80 % vegan ben nu en dan niet alleen deze maand, maar ik wil het echt doorzetten!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:13

   Dankjewel Mariëlle, wat leuk dat je dit leuk vind haha. Wat tof dat je al voor 80% veganistisch eet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooral recepten maak van andere blogs zoals De Groene Meisjes. De recepten in de nieuwsbrieven vind ik zelf iets te simpel. Maar mocht je benieuwd zijn naar de nieuwsbrieven dan zou je de redactie van de Vegan Challenge altijd een berichtje kunnen sturen via https://veganchallenge.nl/contact/

 • Reply
  Aneta
  11 april 2017 at 08:22

  Huh jij gerookt? ? Ik vind het des te stoer dat je gekapt bent. Niet meer stinken en een hoop meer lucht ik die longen rijker. You go girl! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook gerookt heb en ben nu ook sinds anderhalf jaar gestopt. Het enige wanneer ik af en toe een sigaartje neem is bij een wijntje. Dat blijft lekker? Oke, even terug naar de challenge: ik vind het heel leuk zo’n eetdagboek omdat ik werkelijk geen idee heb wat nu vegan is of niet, zoals brood en knoflooksaus. Die tosti lijkt me trouwens best lekker

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:14

   Yess ik heb echt heel lang gerookt! Vanaf mijn 15e jaar ofzo? Een beetje beschamend maar gelukkig ben ik er nu vanaf. Wat goed dat jij ook bent gestopt! Was het voor jou lastig of viel het mee? Ik begrijp het sigaartje bij de wijn hoor. Soms mis ik het ook nog echt bij een kopje koffie of bij het avondeten… Slecht ook eigenlijk haha.

   • Reply
    Aneta
    13 april 2017 at 08:57

    In de eerste instantie ging het super makkelijk. Ik deed mee aan stoptober dus voelde me een soort van verbonden met de mensen die mee deden. Na vijf maanden ging het mis haha. Maar al snel ging de rem er weer op. Nu anderhalf jaar later rook ik alleen een sigaartje tijdens een feestje met een drankje.

 • Reply
  cindel
  11 april 2017 at 08:30

  Klinkt heeeel moeilijk! Opzich lijkt het mij ook wel leuk om hier eens een keer aan mee te doen! Ben daar normaal nooit mee bezig, maar probeer wel een gezondere lifestyle te kweken. Ik denk alleen wel dat ook ik spannender avond eten nodig heb om het bol te kunnen houden XD

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:16

   Dankjewel voor je lieve reactie Cindel! Oei het is niet mijn bedoeling om te laten zien dat veganistisch eten heel moeilijk is. Eerlijk gezegd zijn heel veel voedingsmiddelen veganistisch maar het is even uitzoeken wat precies haha. Misschien dat mijn eetdagboekjes nog wat inspiratie bieden. Volgende week komt er weer eentje online met hopelijk wat spannendere maaltijden 😀

 • Reply
  Jenn
  11 april 2017 at 09:16

  Leuk om te zien! Ik doe niet mee, maar ik ben altijd in voor inspiratie! Jammer dat de pasta met champignonroomsaus zo tegenviel.

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:18

   Dankjewel Jenn voor je leuke compliment! Ik hoop volgende week je wat meer inspiratie te bieden haha. Deze week viel een beetje tegen qua avondeten.

 • Reply
  Iris
  11 april 2017 at 09:31

  Hihi ik moet altijd zo lachen om hoe jij schrijft! Ik heb er twee bananen doorheen geprakt, daarom lijkt het op kots. Haha.

  Het is sowieso altijd even wennen denk ik, maar je moet ook niet te streng zijn voor jezelf. Van de één op andere dag 100% vegan is niet mogelijk (of in ieder geval lastig) Wat mij heel erg helpt is om meer zelf te maken, wat natuurlijk ook wel weer wat meer tijd kost, maar wel heeel lekker is en veel voldoening geeft! Als je wil kan ik je wat van mijn favoriete recepten sturen (die niet te moeilijk zijn:)? Maar ik koop zelf een enorme batch aan groente en fruit 2x per week en daar hebben ze ook vegan brood. En groente en fruit en granen zijn natuurlijk altijd vegan!:) Ik kies dan voor een maaltijd de basis (koolhydraten) zoals brood, rijst, gierst, boekweit pannenkoeken (die maak in inmiddels in een handomdraai!) of bananenbrood dat ik het weekend ervoor heb gemaakt, en dan kies ik de groenten/fruit (+ bladgroen) dat ik ermee wil combineren. Voor een broodlunch ben ik dan al klaar, voor een (gierst)salade maak ik nog een dressing (bv van mosterd met agave of maple siroop en citroen) En ik doe door mijn salade ook graag peulvruchten.. Naja, er zijn eeeindeelooss variaties mogelijk natuurlijk, maar even kort (wellicht heb je er wat aan!)

  Mijn favoriet voor op brood:

  De Sambal badjak van Ekoplaza met avocado, (rode) kool (rauw, lekker knapperig!) en augurken (ekoplaza heeft zo’n heeele grote pot die zijn echt het lekkerste)

  De beste vegan kaassaus ever die ik giet over aardappels, broccoli, bloemkool, nachochips… hmmmm
  1 grote zoete aardappel
  3 kleine gewone aardappels (ofzoiets)
  1 ui
  Allemaal fijn snijden en koken in water tot alles zacht is
  Dan zonder het water in de blender gooien + flink wat havermelk (tot 3 kwart van waar de aardappels komen ongeveer)
  + edelgistvlokken (veel!!) + sambal badjak van de Ekoplaza (m’n lievelings haha) + peper + knoflookpoeder
  Dan blenden, als het nog te dik is wat water erbij. Dit is echt zooooo jammie, zeker als het nog warm is (misschien post ik het recept ook even op mijn blog binnenkort!

  Makkelijke maaltijd: kook zilvervliesrijst + linzen (of neem linzen uit blik) tot ze gaar zijn, kook broccoli of andere groenten die je nog hebt, wat komkommer erbij en maak een pindasaus van 1 etlp pindakaas met agave siroop en jaja.. sambal bakjak van Ekoplaza haha. En dan kun je nog wat kruiden (peper, komijn) toevoegen als je het lekker vindt.
  Alles bij elkaar sodemieteren en je hebt een heerlijke en zware maaltijd hihi.

  Ennnn nacho’s! nacho’s van ekoplaza (of gebruik toritilla’s die je in 3hoekjes snijdt en in de oven legt voor 10 minuutjes op 180 graden (of tot ze knapperig zijn), met kool, mais, zwarte bonen, avocado en die kaassausss en salsa.. hmmm

  Pizzaa! biologisch speltmeel mengen met natrium bicarbonaat + sap van een halve citroen. Water toevoegen tot je een deegbal krijgt. Uitrollen op bakpapier, dan tomatenpurree eroverheen en verse groenten (champignons, paprika, artisjok, olijfjes, geraspte wortel of zoete aardappel is ook lekker!) en dan natuurijk een beetje van die kaassaus + oregano:)!

  wat eet ik nog meer? Bananen choco smoothiess natuurlijk, liefst met bevroren bananen:)

  Oja, mijn gierstsalade! Heel cheap en ook echt een aanrader! Kook gierst (lekker veel !) en dan voeg je komkommer, wortel, bladgroen, avocado en als je het hebt geroosterde pompoen (gewoon een pompoen in stukken snijden en van te voren in de oven bakken tot zacht (meestal 30-45 minuten) en dan een dressing van mosterd, agave siroop & citroen.

  Nou, voor meer inspiratie mag je me altijd een berichtje sturen!

  Liefs

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 09:46

   Aahhh lieve Iris mag ik je even heel erg bedanken voor alle TOP inspiratie! Stiekem voelde ik me ook wel een mega Hollander met al die boterhammen hoor haha. Maar ik wíst niet echt wat ik moest maken. Zo stom want normaal eet ik helemaal niet zoveel brood. Homemade pizza heeft Joey toevallig gisteren gemaakt en ik heb er vegan kaas en andere dingen overheen gegooid! ZO LEKKER! Ik gooi vanmiddag meteen een paar bananen in de vriezer en koop wat groenten voor in de gierstsalade. Het klinkt allemaal heeeeerlijk. Ik ga hiermee aan de slag maar als ik nog vragen heb dan laat ik het je meteen weten <3 Nogmaals bedankt lieve Iris, super lief!

   • Reply
    Iris
    11 april 2017 at 10:03

    Ah wat leuk dat je zo enthousiast bent!:) super goed! Ik denk dat altijd boterhammen ook een beetje saai wordt haha:) Jouw dahl met aubergine die je laatst postte is trouwens ook en heerlijk vegan recept:) let me know hoe het bevalt of nog meer recepten zoekt, ik heb er honderden hihi:)!

    Dit is trouwens ook één van mijn favoriete lunches of avondmaaltijden! http://peoplelikeyouandme.nl/zoete-aardappel-oven/
    (dit is een oude website van mij en mijn vriend met veel recepten en links naar recepten:) allemaal vegan & voedzaam!)

    Liefs

    • Reply
     clairecodi
     11 april 2017 at 21:22

     Iris ik wil zelfs de rest van de maand bij jou wonen haha. Maar zo te lezen willen Amke en Linda en Marieke dat ook wel haha. Alle recepten klinken super lekker! Ik wil over die kaassaus echt een blog hoor. Ik ben nu zo benieuwd. Dahl heb ik heeeel toevallig vanavond gegeten. En ja ik wil altijd meer recepten. Wat tof trouwens dat je hiervoor een andere blog had! Ik ga hem even door neuzen <3

  • Reply
   amke
   11 april 2017 at 11:17

   Wauw, Iris, ik lees echt met blijdschap mee! Die vegan kaassaus lijkt me echt de hemel! Kaas is stiekem denk ik wel de grootste drempel voor mij om vegan te gaan. En ook een beetje de verkering die het al heftig zat vond dat ik ineens vegetarisch wilde eten. Maar ik heb hier inmiddels al wel een bus edelgistvlokken staan (en de verkering verwarde de smaak laatst oprecht met parmezaanse kaas) dus ik kan hier stiekem al mee gaan veganizen. Hoe dan ook, superfijn al jouw tips! Ik sla ze meteen op!

   • Reply
    Iris
    11 april 2017 at 11:21

    Haha fijn!:) Toen ik mijn vriend leerde kennen was hij de grootste vleeseter OOIT! Maar ik was destijds net de transitie aan het maken naar vegan en eet hij helemaal met mij mee!:)

    • Reply
     amke
     11 april 2017 at 11:23

     Hahaha, dan moet je me maar wat overtuigingsstrategieën doorgeven binnenkort 😉

  • Reply
   Marieke | Bluebell Forest
   11 april 2017 at 16:54

   Hmmm wat een fijne tips heb je!!! Hier ga ik ook gebruik van maken haha. Ik lees opeens het woordje augurken bijvoorbeeld, helemaal vergeten dat die dingen bestaan… Ga ze snel halen om een pot achter de hand te hebben voor salades of op brood 😉

 • Reply
  Sarina
  11 april 2017 at 09:42

  Wat een fijn overzicht Claire! Dat je de woensdag vergeten bent, kan gebeuren. ? Het gaat jou tot nu toe beter af dan mij ? Je kan trouwens je tosti’s nog lekkerder maken als je eerst een broodje open snijdt, vervolgens wat sambal aan de Ane kant smeert en pesto aan de andere kant van het broodje en dan de vegan kaas ertussen. In de oven en je hebt een ‘luxe’ tosti met meer smaak ?
  Ik ben erg benieuwd hoe deze week voor je zal gaan.

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:23

   Dankjewel Sarina! Ik heb mijn stage op de hoogte gesteld van mijn eetdagboek dus ze helpen mij herinneren haha. Dank voor de tip van sambal en pesto. Maar ik vind helaas ALLES scherp. Ik ben echt een mietje wat dat betreft. Hoe gaat jou week? Al iets beter dan vorige week? 🙂

 • Reply
  Klaske
  11 april 2017 at 10:32

  Kan me voorstellen dat het best lastig is om ineens vegan te eten. Er zit in zoveel dingen melk of ei. Ik vind dat je goed bezig bent! En dat cheaten, dat mag best een keertje. Kan heel goed begrijpen dat je die taart niet kon weerstaan. Wat een ontdekking dat de pesto van de AH vegan is trouwens. Dat wist ik nog niet! Binnenkort maar eens langs de AH om dan eindelijk een keertje pesto zonder buikpijn te kunnen eten, yay!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:25

   Dankjewel lieve Klaske voor je reactie. Het is voor mij inderdaad even uitzoeken wat nou wel en niet vegan is. Fijn he dat de AH pesto vegan is?! De pesto is ook veel langer houdbaar omdat er geen kaas in zit. Dat vond ik zelf wel heel fijn omdat een pot pesto bij mij niet binnen een dag leeg gaat.

 • Reply
  amke
  11 april 2017 at 11:12

  Wat dapper dat je er – ondanks afstudeerdrukte – toch aan mee doet! En grappig dat je dan qua lunch steeds op boterhammen met humus terugvalt, dat was juist echt niet in me opgekomen (ik denk bij een vegan-lunch toch vooral aan salades, haha, rare kronkel in mijn hoofd). Het lastigste lijkt mij inderdaad de niet obvious producten waar dierlijke producten in ‘verstopt’ zitten. Boter, kaas en eieren kan ik zelf nog wel bedenken. Maar brood, chocopasta, dat soort dingen, serieus, is het echt nodig om daar dierlijke dingen in te stoppen? Veel succes in elk geval! Misschien doe ik de volgende keer wel mee :)!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:34

   Dankjewel lieve Amke voor je reactie! Wat grappig dat je vooral denkt aan salades. Als ik denk aan veganistisch eten denk ik automatisch aan wortels met hummus. Zo gek! Maar ik ga wel proberen wat meer soep en salades als lunch te eten want die boterhammen worden wel een beetje saai zo. De producten waar dierlijke ingrediënten sneaky in verstopt zitten, zijn inderdaad het moeilijkst. Dank voor de succes wensen en hopelijk is mijn eetdagboek volgende week iets spannender!

 • Reply
  Stephanie
  11 april 2017 at 12:35

  Ik ben ook met de vegan challenge begonnen en overdag heb ik geen problemen om plantaardig te eten, maar s’avonds eten vind ik toch lastig. Ik ga me deze week ook wat beter voorbereiden, maar ik vind de uitdaging leuk!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:38

   Dankjewel Stephanie voor je reactie! Wat super tof dat je ook meedoet met de VeganChallenge! Ik vind het avondeten ook erg lastig. Hou jij ook toevallig een eetdagboekje bij? En mis je kaas/eieren/zuivel of valt het nog mee? 🙂

   • Reply
    Stephanie
    11 april 2017 at 22:56

    Ik houd geen eetdagboek bij, misschien wel een goed idee. Ik mis vooral melk, die ik in mijn thee doe. Havermelk werkt ook, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Gelukkig drink ik minder thee als het warmer wordt buiten dus dat scheelt ?

    • Reply
     clairecodi
     17 april 2017 at 18:55

     Ik vind het zelf in ieder geval heel handig om een eetdagboek bij te houden. Dan zie ik ook wat mijn struikelblokken zijn. Ahh wat jammer dat de melk voor in je thee niet echt lekker is. Ik weet wel lekkere plantaardige melk voor opgeschuimde melk maar voor je thee zou ik het niet weten! Misschien in een Vegan Facebookgroep vragen??

 • Reply
  Desi
  11 april 2017 at 14:17

  Ahhh Ja de taart is lastig om te laten staan. Ik zorg altijd dat er voor mij ook iets lekkers is (koekjes, zelfgebakken taart etc.) zodat ik ook mijn sweet tooth kan verzadigen.
  Maar je doet t echt super goed lieve Claire! Het begin is best lastig, maar het wordt steeds makkelijker!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:39

   Dankjewel lieve Desi voor je complimentjes en je lieve woorden! Ik moet mijn weg nog een beetje vinden in de keuken. Maar als je een makkelijk en lekker taart recept hebt, dan mag dat natuurlijk altijd!

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  11 april 2017 at 14:48

  “Deze dag zat mijn hoofd nog steeds vol met snot. Dit keer prakte ik een banaan door mijn havermout, vandaar dat het lijkt op kots.” Je maakt het niet echt verleidelijk zo, hè? 😀 En zie je wel dat mensen ziek worden zonder zuivel! 😛

  Maar het gaat hartstikke goed, Claire! Het begin is ook het lastigst, denk ik. Dan moet je nog zo nadenken over wat je wel en niet kan eten en moeten al je standaard recepten de prullenbak in. Als je straks een nieuw ‘repertoire’ hebt (met dank aan Iris, zie ik!), gaat het vast een stuk makkelijker. Zolang de kaascravings wegblijven dan. Let me know of dat het geval blijft 😉

  Mijn respect voor je stijgt in ieder geval met de dag nu ik ook door begin te krijgen hoeveel dierlijke producten ik nog eet :/ Succes nog!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:42

   Oeps Linda ik moet inderdaad nog een beetje werken aan mijn verleidingstechnieken haha. Ik zal de volgende keer wat charmanter mijn eten omschrijven. Het begin is inderdaad het lastigst omdat je zo moet wennen aan hoe je boodschappen doet en wat je wel en niet ‘kan’ eten. Maar ik geef niet op! Nog drie weken te gaan, wie weet ben ik dan wel 100% hardcore vegan. You never know. Enne wie weet waar jij over een tijdje staat! <3 Vergelijk jezelf niet met een ander want jij doet al zoveel goeds Linda!

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broetje
  11 april 2017 at 17:01

  Lieve Claire, niemand is perfect. Het gaat er om dat je zelf heel bewust bezig bent. Dat is al een hele grote stap. Ik vind het zo cool dat je mee doet aan de Vegan Challenge. En na deze challenge weet je hoe en wat je wel graag eet en dan kun je lekker vegan blijven 😉

  x Sytse

 • Reply
  Danique
  11 april 2017 at 17:42

  Oeeehh, wat een heerlijke dingen allemaal! Best grappig om er eens over na te denken welke producten vegan zijn en welke niet. Heel veel succes!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:44

   Dankjewel Danique voor je lieve comment! Dat gaat vast goedkomen <3

 • Reply
  Benthe
  11 april 2017 at 19:58

  Wat goed bezig en superleuk om dit zo te volgen! Ik ben heel benieuwd naar hoe de rest van je challenge je bevalt ?, succes!

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:45

   Dankjewel Benthe voor je lieve comment. Wat tof dat je er zo voor openstaat! Volgende week komt er weer een nieuw dagboek met hopelijk wat spannendere recepten haha.

 • Reply
  Liset
  11 april 2017 at 20:26

  Knap hoor dat je dit doet! Het is nog best lastig om precies te weten (en te onthouden) wat nou precies vegan producten zijn. En ach, af en toe een schoonheidsfoutje in je challenge is niet erg toch? Je bent je er van bewust en weet je de volgende keer dat het niet vegan is ;). Ben benieuwd hoe de komende weken gaan. Of het lukt om gevarieerd en lekker te eten! Ik volg je op de voet, haha.

  • Reply
   clairecodi
   11 april 2017 at 21:46

   Dankjewel Liset voor je lieve comment. Ik ben ook heel erg benieuwd hoe de komende weken gaan. Ik moet wel bekennen dat ik het lastig vond toen mijn vriend ineens brie had gekocht, mijn zwakte haha. Gelukkig heb ik die nog niet verslonden 😉

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  11 april 2017 at 21:47

  Wat ontzettend stoer dat je dit doet Claire! Ik moet eerlijk bekennen dat het me zó lastig lijkt dat ik er nu nog niet aan mee heb gedaan. Ik wil wel echt meer vegan gaan leven. Ik ben benieuwd hoe de aankomende weken zullen gaan. Succes!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:18

   Dankjewel lieve Sara voor je compliment! Ik moet eerlijk toegeven dat de supermarkt wel een stuk kleiner is geworden sinds de vegan challenge. Desondanks heb ik ook weer een paar nieuwe veganproof producten leren kennen. Deze week gaat wel iets beter dan vorige week 🙂

 • Reply
  marleen
  12 april 2017 at 09:49

  Dat lijkt me inderdaad echt erg lastig joh! Ik vind het tof om te lezen hoe je dit doet en ook dat je gewoon toegeeft dat het niet makkelijk is. Hahaha! Ik zou het niet kunnen, hou echt teveel van vlees en kaas 😉

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:19

   Dankjewel Marleen voor het compliment! Fijn dat je mijn eerlijkheid waardeert haha. Het is niet mijn bedoeling om veganisme moeilijk of lastig te laten lijken maar ik wil wel gewoon vertellen hoe ik het ervaar. En tsja, het is gewoon even wennen haha.

 • Reply
  Djuli
  12 april 2017 at 11:32

  Jouw ontbijtjes zien er suuuper lekker uit! Zo leuk dat je de Vegan Challenge doet!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:20

   Hahaha nee joh mijn ontbijtjes zijn suuuper saai. Nouja ik vind het lekker maar voor dit eetdagboekje is het niet heel boeiend haha. Dankjewel lieve Djuli! Als je nog leuke recepten of tips hebt dan hoor ik het graag 🙂

 • Reply
  Merel
  12 april 2017 at 11:34

  Super leuk om te lezen dit! Al het begin is moeilijk en kost tijd, je bent al heel erg goed op weg. Leuk dat je het toch gaat proberen, ik ben benieuwd naar hoe volgende week je af gaat. Als je vragen hebt dan hoor ik het wel!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:23

   Dankjewel lieve Merel! Het is inderdaad eventjes wennen. Wat ik vooral moeilijk vind is dat je keuze ineens zo beperkt is. Dat ligt niet per definitie aan veganisme maar meer dat de hele supermarkt is gebouwd rondom zuivel, eieren en vlees/vis. Dat maakt het zo lastig. Veel producten zouden ook vegan zijn als ze die 0,000001% eruit zouden halen. Veganistisch eten zou zoveel makkelijker zijn als er meer opties zouden zijn. Ik wil bijvoorbeeld wel maar in plaats van 10 potjes pesto heb ik er nu bijvoorbeeld maar 1. En van kant- en klaar pizza’s had ik als vegetariër al weinig keuze maar nu kan ik alleen pizzabodems kopen en zelf beleggen. Niet om het heel negatief te belichten maar dat maakt het voor mij zo moeilijk. Ik ‘kan’ het wel eten als ik het bijvoorbeeld bestel via Veggiedeli e.d. maar stiekem word ik er soms gewoon een beetje moedeloos van dat ik dan zoveel niet ‘mag’. Snap je wat ik bedoel? Of klink ik nu als een zure veganist.

   • Reply
    Merel
    13 april 2017 at 08:26

    Ik snap zeker wat je bedoelt, alleen ik voel het niet zo. Ik hoef niet perse keuze uit 10 verschillende opties want ik heb er maar een nodig en ben mega dankbaar en blij om die ene versie. En iets zelf maken zoals zo’n pizza vind ik juist lekkerder en leuker dan een diepvries pizza. Ik kijk vooral naar wat ik wel kan eten, en niet zozeer naar wat ik niet kan eten. Zodra je op een verjaardag bent en je denkt alleen maar oh die taart mag ik niet en die chips mag ik niet, en tja ook die blokjes kaas mag ik niet dan wordt je mega ongelukkig. Ik mag alles eten, ik kies er alleen voor het niet te doen en zodra je nog niet 100% achter die keuze staat, of er nog niet helemaal klaar voor bent, blijft het mega moeilijk. Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit wat heb besteld bij zoiets als veggiedeli of veggie4u, als ik ergens ben waar ze verschillende vegan producten zoals kaasjes hebben dan neem ik het wel eens wat mee maar verder koop ik alles in de supermarkt of bij de biowinkel. Je moet als vegan koken een soort van herontdekken en dan wordt het makkelijk, als je voor alles wat je gebruikt een plantaardige versie wilt vinden is het te lastig. Dus probeer bijvoorbeeld eens een recept voor een vergelijkbaar gerecht dat je graag eet te vinden maar dan vegan, dan merk je al snel hoe je dingen kunt gaan vervangen door totaal andere producten, en dat daar dus helemaal geen speciale producten voor nodig zijn 🙂

    • Reply
     clairecodi
     17 april 2017 at 14:45

     Hi Merel! Ik wil je even bedanken voor deze uitgebreide reactie. Ik wilde er al eerder op antwoorden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit zo heb bekeken. Sterker nog: ik voel me best wel hebberig als ik me bedenk dat ik gewoon veel keus wil hebben terwijl ik toch maar één ding tegelijkertijd kan eten. Ik denk dat ik gewoon heel erg aan die luxe gewend ben en bij de Vegan Challenge lever je daar ineens op in. Ik vind het moeilijk om in mijn hoofd de switch te maken van ‘mogen’ naar ‘willen’. Misschien omdat het nog onwennig voor me is. Ik wil je mega bedanken voor dit inzicht <3

     • Merel
      18 april 2017 at 07:52

      Geen dank! Het is een heel proces, succes ermee! En als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het wel! <3

 • Reply
  Demi
  12 april 2017 at 13:19

  Wat leuk om zo’n vegan eetdagboekje te zien. Ontzettend goed dat je dit doet, ik doe het je zo 1, 2, 3 niet na!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:24

   Dankjewel Demi voor je lieve reactie! Het is inderdaad even wennen, maar ik hoop dat je er inspiratie uithaalt:)

 • Reply
  Sija
  12 april 2017 at 17:39

  Ik vind het heel leuk om te zien wat je allemaal eet! Deze challenge lijkt me ontzettend moeilijk, nu merk je pas hoeveel en welke producten helemaal veganistisch zijn! Ik vind het knap Claire, you go girl!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:25

   Aahhh dankjewel lieve Sija! Wat leuk dat je het leuk vind om dit te zien. Dat is het het helemaal waard om tegen iedereen te zeggen : STOP MET ETEN!! Ik moet een foto maken hahah. Ik zie nu alleen wel hoeveel junkfood ik in een week eet, oeps.

 • Reply
  Marielle
  12 april 2017 at 21:21

  Wat een toffe challenge en knap dat je het zo uitzoekt! Lijkt me best lastig!

  • Reply
   clairecodi
   12 april 2017 at 22:25

   Dankjewel voor het compliment! 🙂 Het is even wennen inderdaad maar ik hoop dat je er een beetje inspiratie uithaalt. Het is in ieder geval een uitdaging om het te doen 😀

 • Reply
  Maaike
  13 april 2017 at 14:31

  Ik krijg hier best wel veel trek van – voornamelijk in Turkse pizza en chocopasta, haha. Vet goed dat je mee doet in ieder geval! Ik heb inderdaad ook een keer een pastarecept van de VeganChallenge gemaakt dat niet zo heel lekker was, misschien zijn dat gewoon geen aanraders. Knoflook doet meestal wel een beetje wonderen trouwens. Oh, en gaan we nog pizza eten deze maand? 😀

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:56

   Hahaha oeps dat was niet mijn bedoeling, hoewel toch een beetje! Misschien zijn de recepten van de Vegan Challenge niet helemaal mijn ding! Maar ik heb nog 2 weken te gaan dus wie weet wat voor lekkers ik nog ga maken.

 • Reply
  Rianne
  13 april 2017 at 21:17

  Hoi Claire,

  Als je ervan houd dan hier nog een makkelijke maaltijd voor de avond.

  -200 gram linzen (uit blik of zelf koken, voor zelf koken zou ik wel de groene linzen nemen, die zijn wat steviger voor een bite)
  -1 tot 2 grote witte uien in reepjes of ringen
  -1 á 2 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
  -flinke scheut olie (zonnebloemolie of olijfolie wat je maar wilt)
  -75 gram ongekookte (volkoren)couscous
  -ongeveer 175 gram gekookt water
  – 1 bouillonblokje tuinkruiden of groente of bv die met knoflook erin van Zonnatura
  -lekker veel komijnpoeder
  -beetje gemberpoeder op gevoel
  -beetje korianderpoeder op gevoel
  -15 gram pijnboompitten even aangebakken in de pan voor een klein kleurtje en smaakversterking
  -scheut citroensap vers of uit een flesje

  Als je zelf de linzen kookt, doe dat dan het eerst volgens de verpakking.

  Giet het gekookte water over de couscous heen en voeg het bouillonblokje toe, roer even door en laat dit staan.

  Pak een koekenpan en bak de uien in de olie en de kruiden helemaal door en door gaar en als je het aandurft zelfs tegen het bruin net niet zwart aan, het maakt de smaak intenser. Voeg halverwege dit uienproces ook de knoflook toe fijngehakt of geperst.

  Als de uien klaar zijn voeg je daarna de gekookte linzen of linzen uit blik erbij en de couscous. Roer dit lekker door elkaar en doe het in een grote schaal, dat eet het lekkerst, vind ik dan.

  Maak de maaltijd compleet door er een scheut citroensap overheen te gieten in je schaal en af te toppen met de pijnboompitten. Eet smakelijk 🙂

  Nog een variatie tipje voor de boterham, de vegetarische boterhamworst van de Vegetarische Slager is vegan zie het V-logo op de verpakking. Smaakt verrassend echt. Ook te gebruiken voor het super Nederlandse hapje augurk met een plakje boterhamworst eromheen. Ik zou dan wel de worstplakjes een beetje droog deppen.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂

  Met vriendelijke groet, Rianne

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:58

   Dankjewel Rianne voor het recept en de handige tips! Ik heb weleens linzen gegeten in een stoofpot maar nog nooit in couscous. Enne wat een goed idee om boterhamworst met augurkjes te combineren. Helemaal niet aan gedacht!!

   • Reply
    Rianne
    18 april 2017 at 08:39

    Graag gedaan 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.