52 In Fashion/ Producten en DIY's

Update: hoe gaat de duurzame kleding challenge?

duurzame kleding challenge update

Ik zit nu op de helft van de duurzame kleding challenge. Dat betekent dat ik al drie maanden geen fast fashion heb gekocht. Tijd voor een update!

Huh wat, welke challenge?

Voor als je het hebt gemist: ik doe sinds januari een duurzame kleding challenge. Deze challenge is geïnspireerd op de ‘6 Months No New Clothes Challenge’ van Joy. Tijdens deze challenge koop je een halfjaar lang geen fast fashion items. Wat wel mag is: Do It Yourself (DIY), ruilen, tweedehands en vintage. Zelf heb ik aan de challenge toegevoegd dat ik wel duurzame kleding mag kopen. Wat duurzaamheid is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Voor mij houdt het in dat ik bewust kies voor kleding dat met zorg is gemaakt.

Er zijn heel veel redenen waarom ik deze challenge ben aangegaan. Ten eerste vond ik het zonde om geld uit te geven aan kleding die ik niet nodig had. Een minimalist zal ik niet zo snel worden, maar mindermalist wel. Ook ligt er bijna maandelijks een nieuwe collectie in de winkel. Nu ben ik niet verplicht om steeds het nieuwste van het nieuwste te kopen. Maar toch merk ik dat ik gevoelig ben voor trends. Ik wil er toch een beetje hip bijlopen. Hierdoor hangt het merendeel van mijn kast vol met items die ik slechts tijdelijk draag. Nu kan bijvoorbeeld dat ene jasje echt niet meer. Ook vind ik het jammer dat kleding zijn waarde verliest. De prijzen zijn laag, de materialen zijn kwalitatief niet altijd goed en veel mensen lopen in hetzelfde. Kleding was (en is!) een manier om je creativiteit te uiten. Doordat grote prijsvechters hippe kleding voor een lage prijs aanbieden loopt iedereen in dezelfde stijl rond. Creativiteit is soms ver te zoeken.

Tijd voor verandering! Het doel van de challenge is om creatiever te worden, respectvoller met kleding om te gaan en om geld te besparen.

Foto door Iris Zaagman
Foto door Iris Zaagman

Hoe gaat de challenge?

De challenge gaat heel erg goed. In de eerste week heb ik me afgemeld van alle nieuwsbrieven. Ik werd gek van alle sale spam in mijn mailbox. Ook heb ik de Facebookpagina’s van een paar winkels unliked. Het valt me op dat veel winkels bijna om de twee weken een nieuwe collectie hebben. Om gestoord van te worden. Nouja, als je daar tenminste gevoelig voor bent zoals ik. Ik heb altijd het idee dat ik dan moet kopen, kopen, kopen. Deze challenge geeft me dan ook heel veel rust. Ik ben niet iemand die snel overprikkelt raakt, toch voel ik me nu een stuk rustiger. Als ik door de stad loop hoef ik nergens naar binnen. Ik hoef niets te passen of te kopen. Hierdoor ben ik niet echt leuk om mee te shoppen, maarja dat is dan maar even zo.

Tegelijkertijd ontdek ik veel nieuwe dingen. Voor deze challenge hield ik niet zo van tweedehands kleding. Althans, ik wist niet zo goed waar je leuke tweedehands kleding kon vinden. Na een tijdje speuren heb ik een paar leuke tweedehands adresjes en webshops gevonden. Ook heb ik dankzij deze challenge een paar leuke tweedehands items mogen toevoegen aan mijn gardrobe. En nog leuker: ik heb er een onwijs toffe samenwerking door gekregen. Daarnaast zijn de mensen in mijn omgeving ook heel enthousiast. Zo ben ik samen met mijn schoonmoeder naar Amsterdam geweest om tweedehands te gaan shoppen. Oke, we vonden weliswaar niets, maar het was wel heel gezellig. Ook heb ik het plan om binnenkort aan een naaicursus te beginnen. Items met mijn kledingkast probeer ik ook steeds op een andere manier te combineren. Kortom: ik doe mijn best om creatiever te zijn.

Gaat het nog lastig worden?

Stiekem ben ik toch een beetje bang. De nieuwe lente- en zomercollectie ligt alweer in een aantal winkels. Leuke topjes, luchtige blousjes en mooie rokjes hangen in de rekken. Natuurlijk heb ik al een aantal zomerse items, maar niet genoeg om de hele zomer mee te redden. Gelukkig kwam ik er via Liset achter dat C&A, H&M, ZARA en Mango een duurzame kledinglijn hebben. Nu kan je erover discussieëren of dat wel fair genoeg is. Het kan natuurlijk altijd groener, duurzamer en transparanter. Desondanks is dit voor een student met een klein budget een goed alternatief. Daarnaast blijf ik natuurlijk speuren in de kringloop en tweedehands winkels. Als je nog leuke tips hebt, dan hoor ik het graag!

Artikelen rondom de duurzame kleding challenge

Vond je deze update leuk om te lezen? Heb je leuke tips voor fair zomerkleding? Let me know!

You Might Also Like

52 Comments

 • Reply
  Susan
  16 april 2017 at 07:23

  Succes met de komende maanden! Ook dit komt vast helemaal goed 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:29

   Dankjewel lieve Susan! Ik denk het ook wel 🙂

 • Reply
  Romy
  16 april 2017 at 08:26

  Wat een supermooie foto van jou! <3 En wat goed en stoer dat de challenge je nog steeds goed afgaat! Ik vind het trouwens echt een slim idee om nieuwsbrieven op te zeggen. Zelf word ik daardoor maar wat vaak verleid om kleding te kopen. De biocollectie van C&A vind ik echt een aanrader! En ik zou je graag de tweedehands winkel in Uithoorn aanraden, maar dat is helaas wat ver weg 😉 Daar slaag ik in ieder geval regelmatig de laatste tijd.

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:30

   Ahh wat super lief Romy! Ik ben ook zo blij met deze foto. Sowieso alle foto’s die Iris heeft gemaakt ( ookal heb ik ze nog niet gezien). Voor mij scheelt het heel erg dat ik die nieuwsbrieven niet meer ontvang en dat ik pagina’s op facebook heb ‘unliked’. Maar ik keek stiekem op Loavies.com en zag daar zulke toffe pantalon’s. Ik ben echt een sucker voor mooie pantalons dus dat is wel lastig haha. Dank voor de C&A tip, ik ga er eens snel neuzen. Enne misschien moet ik maar een bezoekje brengen aan Uithoorn 😀

   • Reply
    Romy
    17 april 2017 at 19:21

    Een bezoekje aan Uithoorn klinkt als een topplan! Er is alleen op die tweedehands winkel na hier niet zoveel te beleven, haha. Misschien moeten we toch eens ergens anders een kringloopwinkel opzoeken om daar samen te gaan kijken 🙂 Zit er niet in Amsterdam bij Centraal in de buurt iets leuks?

   • Reply
    Glamourista
    22 april 2017 at 12:15

    De biokatoencollectie van C&A is inderdaad echt een aanrader! Heerlijk zacht 🙂

 • Reply
  Anna Maria
  16 april 2017 at 08:43

  Succes met de aankomende maanden, hier hoop ik straks voor de zomer wel weer wat nieuws te mogen aanschaffen. Maar dat is meer omdat ik alle zwangerschaps kleding zat ben. *smile*

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:33

   Ahh gefeliciteerd met je zwangerschap, wat leuk! Ik begrijp dat je dan wel toe bent aan wat nieuws 😉

 • Reply
  Mariëlle
  16 april 2017 at 10:05

  Leuk artikel! 🙂 Ik vind dat je erg goed bezig bent! Ik heb sinds januari geen kleding meer gekocht, dat is al HEEL wat voor mij. Wel heb ik twee paar schoenen gekocht, maar die zijn fair fashion en vegan 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:34

   Dankjewel lieve Mariëlle! Wat super goed dat je al zolang geen kleding meer hebt gekocht. Ik doe het je op dit moment niet na haha. Ik vond je vorige shoplog ook super leuk 🙂 Wat leuk dat je ook fair schoenen hebt gekocht! Ik ben benieuwd hoe deze eruit zien.

 • Reply
  Iris
  16 april 2017 at 13:53

  Hihi een mindermalist, daar kan ik me wel in vinden;) en wat een prachtige foto’s heeft Iris gemaakt! Ik moet toch ook maar eens een shoot doen met haar in Den Haag hihi:)

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:36

   Haha wat leuk dat je je daarin herkent 🙂 Ahh ja moet zeker een fotoshoot met haar doen. Ze is zo lief en leuk. Een andere foto die ze had gemaakt (op haar Instagram kan je die zien) is ook echt heel tof. Ze liet me echt een andere (fotogenieke haha) kant van mezelf zien, zo leuk.

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  16 april 2017 at 15:10

  Haha en weer een zelfde soort artikel op dezelfde dag 🙂 Ik herken het zooo erg, dat je niets hoéft is echt heeel erg lekker!!! En wat leuk om te lezen hoe je steeds creatiever wordt, super tof dat je naailes wilt gaan volgen!! Ik wordt er helemaal enthousiast van, misschien kruip ik dit weekend ook nog even achter de machine (ik was zo’n meisje dat altijd alles zelf maakte en naar de mode academie wilde)

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:38

   Haha ja we voelen elkaar echt heel goed aan Marieke, zo leuk! Jaaa ik wil echt op naailes. Helaas is het nu niet echt te doen met afstuderen maar ik wil zo graag mijn eigen kleding maken. Het lijkt me zo vet om een eigen rok of top te maken. Wat tof dat je vroeger alles zelf maakte! Ik was vroeger ook bezig met stofjes en ontwerpen, hoewel het er niet echt mooi uitzag hoor hahaha. Ik vind je kledingstijl ook heel leuk!

 • Reply
  Irene
  16 april 2017 at 15:52

  Die blouse op je foto! <3 Ik heb net geshopt bij de Primark dus slechte punten voor mij. Maar ik heb wel alleen echt leuke dingen gekocht in plaats van veel dingen te kopen omdat het zo goedkoop is. Jij bent wel echt super goed bezig! En je inspireert me om gewoon een nieuwe poging te doen om minder fast fashion te kopen.

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:39

   Dankjewel lieve Irene! Die blouse heb ik echt al drie jaar ofzo haha. Nee joh helemaal geen slechte punten. Ik heb zelf ook items van Primark, maar ik let er dan wel op dat ik ze vaak draag. Zo heb ik ook hele foute croptops van de Primark die ik gewoon niet moet dragen, tsja dat is wel een beetje slecht. Maar ik heb ook leuke blousjes en jasjes die ik nog vaak draag. Dusseh ik zie het in ieder geval niet zo zwart/wit 🙂

 • Reply
  Linda
  16 april 2017 at 16:20

  Wat ben je al goed op weg met je challenge, heel erg tof! Ik merk ook dat ik steeds creatiever word nu ik geen Fast Fashion meer wil kopen. In het begin richtte ik mij vooral op de basis items, en nu ben ik wat vaker opzoek naar unieke juweeltjes om mijn kast mee aan te vullen. Zo blijft het een sport en leuk. De groenere lijnen van de H&M en HEMA zijn inderdaad ook een goed alternatief als je op een kleiner budget leef. En ben ook van mening dat je zo aan een merk laat zien dat de vraag naar groene items steeds groter wordt. Een win win lijkt mij (: Succes met de komende 3 maanden!

  P.s. tijdens de vintage kilo sale heb ik wat fijne jurkjes gekocht, ook zo’n leuke duurzame optie!

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:41

   Ahh dankjewel lieve Linda voor je leuke comment! Wat tof dat je steeds creatiever wordt. Ik ben het helemaal met je eens als het gaat om de vraag bij ‘grote merken’. Als zij merken dat er meer vraag naar is, dan luisteren zij daarnaar. Hoewel je natuurlijk altijd kritisch moet blijven 😉 Echt heel leuk dat je naar de vintage kilo sale bent geweest, ik moet daar nog steeds een bezoekje aan brengen!

 • Reply
  ines
  16 april 2017 at 17:04

  Wat een mooie foto (die bloes, zo wijs!!). Zelf ben ik aan het proberen wat jij doet 🙂 Veel minder bij de H&M / Zara / … kopen (hoewel ik net een h&m sjaal heb gekocht, goed bezig weer) en als ik iets van die merken koop dan is het in de tweede handswinkel. Verder probeer ik ook naar duurzame merken te kijken (people tree is ZO een fijn merk! en armned angels en miss green <3) en probeer ik zo mijn eigen stijl een beetje te vinden 🙂 Heel erg leuk dat je dit ook probeert, veel succes er nog mee, doe je goed! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:42

   Aahhh dankjewel lieve Ines! Die blouse heb ik een paar jaar geleden bij de MANGO gekocht haha. Wat super tof dat je ook zo bezig bent met duurzamer kopen. Ik vind het ook best een uitdaging. In de normale grote winkels zie je meteen wat hip is maar in tweedehandswinkels kan je echt je eigen stijl creëeren. Dat vind ik zo leuk! Enne die H&M sjaal is helemaal prima als je er blij mee bent en hem vaak wilt dragen toch?! 😀

 • Reply
  Djuli
  16 april 2017 at 18:15

  Leuk om je update hierover te lezen! Bij mij gaat het ook nog steeds goed, maar ik koop m’n ondergoed nog steeds bij de H&M.. Weet daar geen goed (en betaalbaar) alternatief voor.

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 17:43

   Dankjewel lieve Djuli! Oei dat snap ik. Ik zag bij When Sara Smiles wel een tof lingeriemerk: Underprotection. Maar snap dat je daar voor ‘basic’ ondergoed niet zo snel shopt. Ik ga eens opzoek en als ik wat weet laat ik het je vinden! 🙂

 • Reply
  Klaske
  16 april 2017 at 18:36

  Leuk om weer een update te lezen! Ik probeer ook zoveel mogelijk fair te kopen, maar dat is inderdaad niet altijd makkelijk. Zeker niet nu alle leuke zomerse kleding in de winkels komt. Ik probeer me zelf heel erg in te houden en voor een voor mij haalbare en zo duurzaam mogelijke optie te gaan. Zo kocht ik pas nieuwe jeans bij de Monki (biokatoen!) en scoorde ik een aantal hele leuke dingen tweedehands. Ken je ASOS Reclaimed Vintage trouwens? Die kleding wordt gemaakt van oude kleding en is dus maar in een beperkte oplage beschikbaar. Loop je er dus uniek en leuk bij! 🙂 Hoe dan ook, ik vind het altijd heel interessant om je artikelen hierover te lezen. Als iedereen er zo bewust mee bezig was, zag de kledingindustrie er al heel anders uit.

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:44

   Dankjewel voor je lieve en lange reactie Klaske! Ik vind dat zo leuk. Tof dat je ook zoveel mogelijk fair koopt. Maar ik denk dat als je bewust koopt, je ook al heel fair bezig bent toch? Ik vond je broek van Monki echt zo tof! Enne ASOS reclaimed vintage ken ik niet? Ik ga eens kijken, super bedankt voor de tip ?

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  16 april 2017 at 22:45

  Leuk om dit te lezen. Wat een super goed idee dat je je af hebt gemeld voor de nieuwsbrieven. Ik vind de bio cotton lijnen van de HEMA, H&M, C&A, ZARA en the Sting ook erg fijn. Ik geef de voorkeur aan tweedehands maar als ik een basic wil kopen dan kijk ik toch graag bij deze winkels. Ik merk zelf dat ik steeds meer klaar ben met fast fashion en deze challenge bevalt me dan ook buitengewoon goed.

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:46

   Dankjewel Sara voor je comment! Wat een goeie tip van die bio cotton, ik ga eens kijken. Wat leuk ik heb precies hetzelfde met tweedehands kleding. Vaak zijn echte eyecatchers of speciale items tweedehands. Daarbij wil ik ook fijne kwalitatief goede basics. Leuk dat jou de challenge ook zo bevalt! Jij doet het een jaar toch?

 • Reply
  Benthe
  16 april 2017 at 23:45

  Knap zeg om dit al drie maanden vol te gaan houden! Ik had met één maand al moeite ?, maar het is zeker belangrijk voor het hogere doel. De volgende drie maanden gaan je ook zeker lukken, veel succes ?!

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:47

   Dankjewel Benthe! Wat leuk, heb jij de challenge ook gedaan? Ik moet zeggen dat het me echt meevalt haha. Scheelt me ook echt een hoop geld!

   • Reply
    Benthe
    17 april 2017 at 21:51

    Nou, ik wilde proberen om een maand lang niks te kopen. Dit is bijna gelukt :P. Wel interessant want in die tijd kwam ik erachter hoeveel kleding ik al heb en dat ik eigenlijk vrij weinig nodig heb. Dus het gaf me wel inzichten! Dat is een mooie bijkomstigheid, dat het geld scheelt ?!

 • Reply
  Sija
  17 april 2017 at 09:23

  Er is vast wel wat leuks te vinden! Je oog moet er soms net even op vallen.. Super leuk dat je een naaicursus gaat doen, het lijkt me zo tof om iets te dragen wat je zelf hebt gemaakt of gerestyled! Succes de komende maanden, het gaat je zeker lukken 🙂 Liefs, Sija

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:48

   Dank voor je lieve reactie Sija! Ik wil ook zo graag een naaicursus doen. Jammer genoeg heb ik er nu geen tijd voor maar ik hoop na mijn afstuderen. Lijkt me zo tof om dingen zelf te maken.

 • Reply
  jeapiebel
  17 april 2017 at 12:10

  Ik vind de reden dat je challenge aangaat erg inspirerend. Het concept van duurzaam is ook best mooi. Ik probeer zelf ook minder kleding te kopen, tenzij ik het jaren kan dragen. Wij als vrouwen hebben veel te veel kleding vind ik. Zet zo door het zal niet altijd makkelijk worden, maar je intentie is goed!

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:49

   Dankjewel Jeapiebel voor je reactie! Wat leuk dat je ook minder kleding koopt. Eigenlijk hebben we ook helemaal niet zoveel nodig. Maarja kleding kopen is ook stiekem wel leuk haha.

 • Reply
  Iris
  17 april 2017 at 13:19

  Jeeej, wat leuk om mijn foto hier terug te zien! Ik kan mij ook helemaal vinden in Mindermalist! Misschien moet dat maar een nieuwe term worden ?

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:49

   Jaa ofcourse! Je zal je foto’s straks overal voorbij zien komen hihi. Ik vind Mindermalist ook echt leuk haha.

 • Reply
  Jennifer |Bundé
  17 april 2017 at 15:12

  Ik heb zelf nog nooit van deze challenge gehoord maar wel leuk dat je hem aangaat! Ik ben heel benieuwd 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:50

   Dankjewel Jennifer! Wat leuk dat je ervoor openstaat. Ik vind het zelf echt een leuke challenge die me laat zien wat de echte waarde van kleding is. Zeker een aanrader om eens te doen!

 • Reply
  Quinty
  17 april 2017 at 16:34

  Super goed dat je dit doet, nog veel succes met de laatste maanden!

  • Reply
   clairecodi
   17 april 2017 at 18:51

   Lief Quinty, dankjewel!

 • Reply
  Cynthia
  17 april 2017 at 20:02

  Wat leuk eigenlijk hé? Niet teveel of niets kopen, is een bepaalde uitdaging. Ik ben compleet anders in het leven komen te staan en koop iets niet, als ik het niet nodig heb, óf als ik twijfel. Ik vind dit zo’n rijkdom, gek genoeg. Het laat zien dat geluk niet te vinden is in spullen. Ik ben de kleding die ik nog heb, extra gaan waarderen en meer gaan dragen!!

 • Reply
  Natasja Oosterloo
  17 april 2017 at 20:33

  Leuk woord, mindermalist 🙂 En goed bezig! Ik vind vooral met een andere blik naar je huidige kleding kijken al een hele uitdaging, maar wel leuk om te doen! Ik wil een jaar lang niets nieuws kopen en ik ben bezig om mijn kledingkast nog verder uit te dunnen om alles straks in ons tiny house van 24m2 te laten passen. Dat wordt dan nóg creatiever omgaan met kleding en meer gedurfde combinaties maken. En als ik dan toch iets koop, dan het liefst zo fair fashion mogelijk.

 • Reply
  Brigitte
  17 april 2017 at 20:48

  Als je eenmaal hebt besloten om minder te kopen geeft dat eigenlijk zo veel rust, ben ik achter gekomen. En idd het opzeggen van nieuwsbrieven is ook al zo’n verademing.
  Duurzaam vind ik overigens ook al, dat je een item vaak en lang draagt. Zo is één van mijn favoriete merken Humanoid. Belachelijk duur en eigenlijk geen idee hóe duurzaam ze precies zijn (vast geen primarkniveau), maarrrrrr….

  Zo heb ik een super blauwgrijs joggingbroekje, dat nu zn derde jaar ingaat en nog helemaal goed is, dat ik het hele jaar door draag. Best duurzaam toch! Plus dat Humanoid alle collecties qua kleur ieder jaar wel laat aansluiten, zodat je oude items met nieuw kunt combineren en de modellen lijken ook veel op elkaar en zijn nooit gedateerd.
  Ik koop het ook veel op MP en een keer per jaar een nieuw item (vaak in de opruiming).

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  17 april 2017 at 20:56

  Mindermalist, die wil ik er wel inhouden! Leuk om te lezen dat je zoveel ontdekkingen hebt gedaan en nieuwe wegen bent ingeslagen. Ik moet ook op jacht naar zomerse kleding kwam ik achter, ik kan absoluut nog wat fijne jurkjes en wat écht luchtige, vrolijke tops. Een van de ‘bijwerkingen’ die ik heb van eerlijk kopen is dat ik verwend ben geraakt met ultiem fijne stofjes, wat erin resulteerde dat ik een aantal van mijn synthetische tops niet meer graag droeg. Een deel heeft nu een nieuwe bestemming, maar ik heb nu wel wat mooie aanvullingen nodig.

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  17 april 2017 at 23:20

  Goed bezig, Claire! Die bio-lijnen van niet zo faire ketens vind ik af en toe best kunnen. Wat ik daarvan ooit gekocht heb, is eigenlijk altijd van prima kwaliteit en zijn tijdloze basics, dus dan gaat het in ieder geval nog lang mee.

  Verder vind ik fair fashion wel echt super moeilijk! Eigenlijk blijkt dat hele thema kleding nu uberhaupt super moeilijk te zijn voor mij. Ik was al enorm kritisch en nu (zo mogelijk) nog meer, want het moet fair én duurzaam én er leuk uitzien én perfect passen. Nu vind ik bijna alle kleding die ik heb niet zo tof meer en heb ik het idee dat ik opnieuw moet beginnen, maar dat uitstel omdat ik niet zo goed weet hoe! Ondanks al jullie blogs, haha.

  Heb jij gewoon vanalles uitgeprobeerd om je eigen stijl te ontdekken? Misschien moet ik eens mood boards gaan maken ofzo, haha. En vaker winkels doorspitten en passen. Pfff, hoezo vinden vrouwen dat leuk? 😛

 • Reply
  simpel, met een snufje liefde
  18 april 2017 at 06:36

  Goede challenge, ik had er nog niet van gehoord. Ik ben een minimalist in de dop dus koop niet zo veel kleding. Ik wil nu ook overstappenop groen en duurzaam dus ik ga een je andere artikelen lezen.

 • Reply
  Aneta
  18 april 2017 at 09:51

  Succes de komende tijd. Dat is wel goed nieuws dat de c&a en de Zara met een duurzame kledinglijn komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alweer een maand geleden iets aan kleding heb gekocht. Vroeger kocht ik de halve Primark leeg. Maar ben me er nu wel bewust van dat ik de kleding die in mijn kast hangen nog prima kan dragen?

 • Reply
  Jenn
  18 april 2017 at 10:12

  Leuk om te lezen! Op dit moment koop ik bijna geen kleding, maar ik wil me wel meer gaan verdiepen in fair fashion.

 • Reply
  Evelien
  18 april 2017 at 12:16

  Ik vind het zoo ontzettend tof dat je dit doet! Ik begin ook steeds vaker na te denken over duurzame(re) kleding, maar ik sta enorm in dubio over het hoe en wat.
  Vroeger (lees: 22 kilo geleden) kocht ik kleding bijna alleen omdat het paste, niet zozeer omdat ik het mooi vond. Laat staan dat ik erover nadacht hoe het geprodiceerd was. Ik was allang blij dat ik niet in mn blote kont de straat op hoefde haha. Maar ik had dus ook een grafhekel aan kleding shoppen.
  Tegenwoordig pas ik echter in kleding van normale winkels en ben ik stiekem een beetje doorgeslagen. Ik vind alles zo leuk en 9 van de 10 keer past het me gewoon waardoor ik de verleidingen niet kan weerstaan..
  Helaas merk ik idd wel dat de meeste cheap-ass kleding niet bepaald van goede kwaliteit is.
  Ik denk dat ik me nog maar even laat gaan en dan langzaamaan ga kijken hoe ik mijn garderobe kan verduurzamen..

 • Reply
  Liset - Beautydagboek
  19 april 2017 at 09:27

  Je bent zo goed bezig Claire, ik blijf het maar zeggen :). Zo knap dat je deze challenge bent begonnen en ook gewoon volhoudt. En heel leuk om te horen dat je via mij nog aan wat meer budgetadresjes bent gekomen voor duurzame kledinglijnen :). Het is zo mooi om door elkaar geïnspireerd te raken, want jij hebt mij weer aan het denken gezet om bewuster kleding te kopen; waar het van gemaakt is en op welke manier het verkregen is. Dankjewel daarvoor!

 • Reply
  Karin
  20 april 2017 at 15:35

  Interessante challenge! Ik vind zelf kleding van duurzame merken snel erg duur worden. Maar wat ik helemaal vervelend vind zijn bedrijven die niet duurzaam produceren, maar er wél de hoofdprijs voor vragen. Bij duurzame kleding is het tenminste nog duidelijk waarvoor je betaalt.

  Ik merk echter dat sinds ik een naaimachine heb en mijn eigen kleding maak (of probeer te maken, haha!) dat ik veel minder geïnteresseerd ben in RTW (ready to wear) kleding. Ik kwam laatst in een winkelcentrum en realiseerde me dat ik misschien al geen weken of zelfs maanden echt voor kleding ben gaan shoppen! Wat denk ik ook helpt, is dat ik een beetje mijn eigen stijl probeer te ontdekken, die tijdloos is maar wel helemaal bij mij past. Dan kies je kleding die bij jou past, ipv bij het seizoen.

  Overigens wat betreft de duurzaamheid van het zelf maken van kleding… Ik denk niet dat het per definitie duurzaam of kinderarbeid vrij is. Als je stoffen koopt in de winkel of in de markt staat er heel erg weinig informatie bij (ook geen wasafschrift- wel irritant), dus voor hetzelfde geld hebben er mensen of kinderen zwaar onderbetaald aan gewerkt. Of is het juist heel onduurzaam gemaakt. Kennelijk heb je voor katoen ook gigantisch veel water nodig en is spijkerstof helemaal slecht voor het milieu…

  Oeps, mijn comment is een beetje lang geworden! Sorry daarvoor ^^”

 • Reply
  Lederwarenwebshop
  19 februari 2020 at 22:38

  Hi Claire Code,

  Wat goed dat je zo met duurzaamheid bezig bent! En daar hoort “consuminderen” bij. Het klinkt gek om dat te motiveren als webshopmedewerker, maar uiteindelijk heb je niets aan geld als deze planeet onleefbaar wordt. Het zal wel een hele omschakeling voor je zijn, maar het is misschien ook een kwestie van wennen. Uiteindelijk heb je dit misschien zo lang gedaan, dat je je mogelijk schuldig voelt, als je opgeeft.

  Ik vind persoonlijk altijd dat vintage kleding zoveel meer uitstraalt dan een nieuw topje van de Zara. Maar ook als je hier nog specifiek naar zoekt, kun je die vaak gemakkelijk vinden op sites zoals United Wardrobe.

  Wat je ook kunt doen om het gemakkelijker vol te houden naast bepaalde webshops ontvolgen, personen of bedrijven volgen die wél “consuminderen” en met kledingkringloop bezig zijn. Die kunnen je misschien ook nog meer tips leren.

  Succes (als je hier nog steeds mee bezig bent).

  Liefs,

  Anne

 • Reply
  Lederwarenwebshop
  19 februari 2020 at 22:40

  Codi* natuurlijk 😉

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.