11 In Groene Beauty/ Producten en DIY's

Tandpasta tabletjes review van DENTtabs | Zero Waste

   zero waste tandpasta

Tandpasta tabletjes zijn een plasticvrij alternatief voor tandpasta. Stop simpelweg een tabletje in je mond, kauw erop en ga er met een natte tandenborstel overheen. Hoe bevalt dit zero waste alternatief?

Ineens staan er een hele hoop productreviews online heb ik het idee. Maar ik ben zo benieuwd hoe dit bevalt! Ik heb al eerder een plasticvrije tandpasta getest, namelijk de vegan zero waste tandpasta van Ben & Anna. Deze beviel aan het begin erg goed, maar ik ergerde me erg aan de smeerboel die het na verloop van tijd gaf . Doordat je de tandpasta uit het potje schept, blijft er altijd wat op dat lepeltje kleven. Ik ben veel te lui om dat direct schoon te maken. Dit zorgde ervoor dat uiteindelijk de hele deksel besmeerd was met tandpasta. Daarnaast bevat deze geen fluoride, waardoor ik hierna geen nieuwe heb gekocht.

tandpasta tabletjes

Tandpasta tabletjes van DENTtabs

De tandpasta tabletjes van DENTtabs zijn een duurzaam alternatief voor reguliere tandpasta. In plaats van een tube tandsta, zijn het kleine tabletjes die je moet kauwen. Dit is een stuk beter voor het milieu want er komt geen plastic aan te pas. De tabletjes zijn verkrijgbaar zowel met als zonder fluoride (check even bij de tandarts wat er bij jouw gebit past). Bij sommige webshops kan je het ook als refill bestellen, waardoor je helemaal plasticvrij tandenpoetst.

Hoe het werkt

Gebruik: per poetsbeurt één tabletje, kauw zachtjes op het tablet en ga er met een natte tandenborstel overheen. Na enkele seconden gaat het tabletje licht schuimen. Maak je gebit schoon en spuug de tandpasta uit na het poetsen.

Ingrediënten

Microcrystalline Cellulose, Sodium Bicarbonate, Silica, Sodium Lauroyl Glutamate, Magnesium Stearate, Aroma, Menthol, Xanthan-Gum, Stevioside, Citric Acid, (Sodium Fluoride*), Eugenol
*Alleen bij de variant met fluor

De tabletjes zijn vegan, dierproefvrij en glutenvrij. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor kronen, implantaten en beugels. Er zit geen houdbaarheidsdatum op de tabletjes, omdat er geen vloeistoffen in zitten. De geur en smaak kunnen wel wat afvlakken, maar de werking is hetzelfde. Als je het potje in de badkamer zet kunnen ze ook wat zachter worden door de hoeveelheid vocht.

tandpasta tabletjes

Mijn ervaring met tandpasta tabletjes

Ik heb een kleine verpakking besteld, omdat ik niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten. Een zakje van 25 gram (á 60 stuks) kost € 4,- bij de zero waste winkel Smir Store. Mijn bestelling kreeg ik gelukkig al vrij snel bezorgd. Toen ik het potje openmaakte, rook ik algauw frisse mint. Een typische, frisse tandpasta geur. De tabletjes zijn kleiner dan ik dacht, ongeveer ter grootte van een Smintje.

De eerste keer proberen was voor mij niet echt succesvol. Ik kauwde er maar één keer op, waardoor ik nog halve stukjes tablet in mijn mond had tijdens het poetsen. De keren daarop kauwde ik het tabletje wel goed fijn, maar heel prettig is het niet. Het voelt alsof je op een vitamine pil aan het kauwen bent. Eenmaal doorgebeten kan je je tandenborstel nat maken en poetsen. Dan merk je ook dat de tandpasta licht begint te schuimen. De hoeveelheid schuim is echt nihil en dat vind ik een groot nadeel. Hierdoor voelt het alsof ik mijn tanden eerder poets met een natte tandenborstel, dan met tandpasta. Het kan weliswaar zo zijn dat het alsnog goed werkt, maar voor mijn gevoel worden mijn tanden niet echt schoon. Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar grijp toch liever naar reguliere tandpasta. Helaas, want ik hoopte echt dat dit wat zou zijn!

Voordelen

 • BDIH gecertificeerd, duurzaam en ecologisch;
 • Geen overbodige ingrediënten;
 • Geen plastic verpakking;
 • Vegan en dierproefvrij;
 • Handig voor in het vliegtuig;
 • Mogelijk als refill te bestellen;

Nadelen

 • Voor mijn gevoel worden mijn tanden niet heel goed schoon;
 • Alleen online te bestellen als je geen zero waste winkel in de buurt hebt;
 • Prijziger dan reguliere tandpasta.

De tandpasta tabletjes van DENTtabe vind je bij verschillende zero waste webshops. De prijzen verschillen per webshop.

Heb jij weleens zero waste tandpasta tabletjes gebruikt? Let me know!

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Wies | Nature of Happiness
  1 mei 2020 at 19:04

  Wat leuk om je ervaring te lezen, ik heb ze nog nooit gebruikt maar wel vaker gezien! Jammer dat je het niet zo fijn vindt, het lijkt me ook wel gek en gewone tandpasta zijn we natuurlijk zo gewend! Wel handig met reizen lijkt me.
  Wies | Nature of Happiness recently posted…Interieur | Badkamer inspiratie

 • Reply
  Ilona Wielinga
  1 mei 2020 at 21:07

  Een goed alternatief, jammer alleen dat het wat tegenviel. Ik vind het toch wel fijn als mn tandpasta wat schuimt. En het kauwen lijkt me inderdaad ook best gek.
  Ilona Wielinga recently posted…Mijn blijmakers van April

 • Reply
  Romy
  3 mei 2020 at 11:29

  Heel fijn, zo’n eerlijke review! Ik heb toevallig ook weleens naar dit soort tabletjes gekeken, maar merkte al dat ik wat sceptisch was. Bij bijna alle producten sta ik wel open voor een duurzaam alternatief, maar bij tandpasta vind ik dat toch wat spannend omdat ik wel wil dat het écht goed werkt en goed schoonmaakt. Jammer dat je het idee had dat dat bij deze tandpastatabletjes niet echt zo was. Het idee erachter blijft wel heel mooi en milieuvriendelijk.

  • Reply
   clairecodi
   11 mei 2020 at 12:46

   Dankjewel Romy! Ja ik was vooraf ook sceptisch, maar omdat hier fluoride in zit (wat vaak niet zo is bij natuurlijke tandpasta’s) was ik erg benieuwd. Misschien dat deze tabletjes jou wel heel goed bevallen hoor, maar ik vond ze zelf niet zo prettig. Ik weet wel dat er ook andere merken zijn, zoals Lush, die dit soort tabletjes verkopen. Misschien dat ik die een keer ga bestellen 🙂
   clairecodi recently posted…Tandpasta tabletjes review van DENTtabs | Zero Waste

 • Reply
  Rosanne
  7 mei 2020 at 11:20

  Dit lijkt mij zo apart in gebruik. Wel tof dat je het hebt getest en er zo’n eerlijke review over heb geschreven.
  Rosanne recently posted…Zo probeer ik stress onder controle te houden

 • Reply
  Suzanne
  12 mei 2020 at 10:50

  Wat leuk om je ervaringen te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat ik vreemd is om op deze manier je tanden te poetsen. Toevallig merk ik dat ik ook steeds vaker duurzame producten test en review op mijn blog.
  Suzanne recently posted…Africa Organics Kalahari Melon Producten

 • Reply
  Marloes
  17 mei 2020 at 11:11

  Wat jammer dat de tabletjes tegenvallen. Ik wil ook altijd dat de tandpasta schuimt, dus ik maak altijd mijn tandenborstel nat voor of na ik er tandpasta op doe. Lijkt me wel ideaal voor op vakantie (dat las ik in de reacties), je hebt geen gedoe met vloeistoffen. Al zit er in een tube tandpasta vaak 75 ml.
  Marloes recently posted…Recensie | Brian Tracy – Eat that frog

 • Reply
  Anna
  9 januari 2021 at 13:55

  Ik heb gebruik sinds een tijdje tablets van happy tabs,met fluor,er is ook een variant zonder.Zitten ongrveer 80 tabs in een potje.
  Deze schuimen wel goed de 1e x 1/2 tablet gebruikt maar dit gaf echt teveel schuim daarom poets ik nu met een kwart tablet.
  Het bevalt me goed,de smaak is munt.
  De prijs is hoger dan de bekende tube naar omdat 1/4 deel voor mij genoeg is doe ik er een stuk langer mee dan de maand die er voor staat.Handig op reis,geen plastic afval

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.