11 In Groene Beauty

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

De turf shampoo bar van Carita Kosmetiika helpt bij een gevoelige hoofdhuid. De haarzeep zit vol met hoogwaarde oliën en de turf kalmeert de gevoelige hoofdhuid terwijl het bier (ja echt) zorgt voor vol haar. Maar werkt het ook echt? Ik test de shampoo bar om te kijken of het ook werkt bij mijn gevoelige hoofdhuid.

Mijn ervaring met haarzeep

In 2017 maakte ik voor het eerst de switch naar een shampoo bar. Zo testte ik allereerst de haarzeepjes van Helemaal Shea, maar deze bevielen mij totaal niet. Ondanks dat mijn fijne haar ineens was veranderd in een flinke bos haar met volume, bleef mijn haar vettig aanvoelen. Na een maand van testen besloot ik daarom over te stappen naar de shampoo bars van Lush. Ondanks dat deze bars een stuk beter werkten, bleef ik last hebben van mijn hoofdhuid. Toen de shampoo bars van Lush op waren ben ik daarom weer naar normale shampoo overgestapt. Ik gebruikte een shampoo van Vichy en bleef mijn haar spoelen met een appelazijn spoeling en dat zorgde ervoor dat mijn hoofdhuid een stuk beter aanvoelde!

Desondanks is Vichy niet dierproefvrij, verre van zero waste en ook niet echt natuurlijk. Mijn hoofdhuid problemen waren weliswaar weg, maar mijn haar bleef sluik en fijn. Toen Zepig vroeg of ik weer een shampoo bar wilde testen stond ik daar in eerste instantie niet echt om te springen. Het duurt vrij lang voordat je hoofdhuid eraan gewend is én ik heb er niet de allerbeste ervaringen mee. Maar toch was ik heel erg benieuwd of een andere shampoo bar mij wel kon helpen. Ik legde aan Marcel van Zepig uit wat voor hoofdhuidproblemen ik had en hij raadde mij de turf shampoo bar van Carita Kosmetiika aan. Aangezien mijn artikelen over haarzeep al twee jaar het best gelezen worden, besloot ik het maar eens te proberen! Hopelijk heb je hier wat aan als je ook last hebt van een gevoelige hoofdhuid.

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid

Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid kan een shampoo bar of haarzeep helpen. Er zijn een aantal shampoos die speciaal zijn gemaakt voor bijvoorbeeld roos of een gevoelige hoofdhuid, zoals Head & Shoulders of natuurlijke shampoo’s. Dit kan natuurlijk ook al baat hebben voor je hoofdhuid. Maar vaak zit er in shampoo’s SLS of SLES. Dit is een reiniger die je hoofdhuid brandschoon maakt. Het ingrediënt zorgt ervoor dat alle vetten (dus ook de goede) van je hoofdhuid worden gereinigd. Aan de ene kant fijn, want je haar en hoofdhuid is schoon. Maar aan de andere kant kan zo’n brandschone hoofdhuid heel gevoelig worden. Je kan last hebben van een droge, schilferige en vochtarme hoofdhuid. Ik heb daar bijvoorbeeld last van.

Een shampoo bar of haarzeep bevat vaak geen SLS/SLES (let wel even op de verpakking). Waardoor je hoofdhuid ook wordt gereinigd, maar op een stuk mildere wijze. Mijn ervaring is ook dat er in haarzeep vaak natuurlijke ingrediënten zitten die je hoofdhuid beter verzorgen dan reguliere shampoo’s. Als je last hebt van een gevoelige of jeukerige hoofdhuid, is het de moeite waard om eens een haarzeep te proberen om te kijken of het helpt.

Flatlay Nettle shampoo bar

Turf Shampoo bar van Carita Kosmetiikka review

Carita Kosmetiikka is een Fins bedrijf dat haar eigen veganistische, handgemaakte producten maakt zonder palmolie. De shampoo bar die ik test bevat onder andere hennepolie, shea boter en bier. Alle ingrediënten zijn geschikt voor droog, geverfd of bewerkt haar. De turf en haverolie verzorgen je hoofdhuid en kalmeren irritaties op je hoofdhuid. De shampoo is zo mild voor je hoofdhuid, dat deze geen essentiële oliën of geurstoffen bevat.

Het ingrediënt turf ken ik zelf niet, maar het schijnt een heel goed ingrediënt te zijn voor een gevoelige hoofdhuid. Carita Kosmetiikka zegt hierover:

LehtoPeat®-behandelingsveen (turf) wordt verzameld uit ongeveer 5000-6000 jaar oud veenmosmoeras. De turf reinigt, activeert, ontspant, verfrist, verlicht stress en stimuleert de stofwisseling en huidbloedsomloop. Het bevat magnesium, zink, koper, calsium en silicium wat goed is voor de huid en hoofdhuid.

Ingrediënten

Olijfolie, kokosolie, ricine olie, hennep olie, biologische sheaboter, water/beer, turf, haver olie, roze himalyazout, natriumlactaat (melkzuur).

Schuimende haarzeep

Het effect van de shampoo bar op mijn hoofdhuid

Genoeg woorden over mijn historie, SLS en andere dingen. Hoe valt deze haarzeep mij? Nou, verrassend genoeg eigenlijk heel erg goed! Het is normaal dat je haar de eerste paar dagen/weken anders aanvoelt. Zo had ik bij de bars van Helemaal Shea last van vettig haar en voelde het verre van schoon. Maar met deze haarzeep was het eigenlijk in één keer raak. De shampoo bar schuimt heel goed, reinigt mijn hoofdhuid en mijn haar voelt na gebruik niet vet of stroef. Ik gebruik wel altijd een appelazijn spoeling  om alles uit te spoelen (hieronder meer).

Mijn fijne haar is een stuk voller, glanzender en voelt (op een goede manier) wat stroever aan. Het glijdt minder snel door mijn handen en er is gemakkelijker volume in te krijgen. Mijn haar voelt echt vol, schoon en goed aan. Het lijkt bijna alsof ik meer haar heb gekregen. Het kost wel wat meer tijd in de douche. Het laten schuimen, aanbrengen en goed uitspoelen is wat tijdrovender dan een normale shampoo. Maar ik merk ook dat ik mijn haar minder vaak hoef te wassen. Dus ik denk dat dat het dan weer een beetje uit balanceert. Desondanks is dit wel iets waarmee je misschien rekening mee moet houden.

Nadelen van de haarzeep

Het enige is dat ik de laatste paar dagen ineens jeuk krijg op mijn hoofdhuid. En dan bedoel ik niet een beetje, maar best wel erg. Mijn hoofdhuid voelt enorm uitgedroogd en ik merk ook schilfertjes op.  Niet charmant, maar lijkt mij wel heel belangrijk om te benoemen. Vooral omdat mijn gevoelige hoofdhuid één van de redenen is dat ik de overstap maak naar een haarzeep. Ik weet niet of het komt door de haarzeep, een teveel aan appelazijn, een hete douche of de loeiende verwarming. Het zou heel jammer zijn als het aan de haarzeep ligt, want ik ben verder ontzettend tevreden. Mijn haar voelt eindelijk dik en zit vol volume. Ik heb nog een andere haarzeep liggen die ik ga testen. Mogelijk reageert mijn hoofdhuid daar beter op en weet ik dat de oorzaak ligt bij de haarzeep. Maar stiekem hoop ik van niet, want ik ben verder erg blij met het resultaat. Ik ga in ieder geval aan de slag met een kokosolie haarmasker en minimaliseer de hoeveelheid appelazijn (of gebruik het alleen nog in mijn haar) in de hoop dat het daaraan ligt.

Daarnaast had ik verwacht dat ik wat langer met de haarzeep zou doen. Na een maand intensief gebruik heb ik nog maar een klein blokje over. Misschien gebruik ik iets teveel zeep (het is voor mij ook even wennen) of het is normaal. Qua houdbaarheid staat het voor mij dan eigenlijk wel gelijk aan een normale shampoo. Een voordeel is wel dat het milieuvriendelijker is dan maandelijks een normale shampoo. Maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je haarzeep overweegt.

DIY appelazijn spoeling

Appelazijn haarspoeling

Een appelazijn haarspoeling is voor mijn haar echt nodig. Na het wassen met haarzeep voelt je haar anders dan met normale shampoo. Het voelt wat stugger, ruwer en misschien merk je dat je haar wat meer klitten heeft. Met een appelazijn spoeling neutraliseer je de kalkdeeltjes uit het water, haal je zeepresten uit het haar, herstel je de pH waarde van je hoofdhuid en sluit je je haarschubben. Daarnaast werkt het als een soort conditioner want je haar voelt naderhand zachter en glanst meer. Regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.

Het enige nadeel is de geur van appelazijn. Het is een vrij sterke geur, maar gelukkig ruik je het amper als je haar eenmaal droog is. Ruik je het naderhand nog steeds? Voeg dan enkele druppels etherische olie toe aan de appelazijn spoeling. Ik gebruikte een appelazijn spoeling ook toen ik normale shampoo gebruikte. Voor mijn gevoel helpt het echt tegen mijn hoofdhuid problemen. Dus ook een aanrader als je liever normale shampoo gebruikt.

Hoe ik mijn haar was met appelazijn

In mijn vorige artikelen over haarzeep gebruik ik een vrij grote hoeveelheid appelazijn. Na een tijd experimenteren ben ik erachter gekomen dat ik echt heel weinig nodig heb. Ik heb in mijn badkamer een maatbeker staan van ongeveer 2 liter. Na het wassen met haarzeep, vul ik deze maatbeker met een flinke scheut (ongeveer 2 eetlepels) appelazijn en voeg ik lauw water toe. Ik giet dit dan langzaam over mijn hoofd en haar en masseer het in. Je kan ervoor kiezen om het zo te laten of het nog uit te spoelen met water. Meestal laat ik het even intrekken en spoel ik het later uit met water.

Let wel: hoe meer appelazijn je gebruikt, hoe sterker je spoeling. Als je teveel appelazijn gebruikt kan je haar onprettig aanvoelen. Bouw het daarom rustig op en ontdek zelf de hoeveelheid die past bij jouw haar/hoofdhuid.

Schuimende shampoo bar

Conclusie over de shampoo bar

Zo, bijna 1600 woorden verder. Het leek me wel een onderwerp waar wat meer aandacht aan mag worden besteed. Ik merk dat veel mensen mijn artikelen rondom haarzeep lezen dus ik hoop dat ik genoeg hierover heb vertelt. Stuur me anders gerust een berichtje als je meer informatie wil.

Ik heb zelf gemengde gevoelens over de turf shampoo bar van Carita Kosmetiikka. Aan de ene kant heeft het me echt positief verrast. Mijn haar is een stuk voller, glanzender en bevat meer volume. Aan de andere kant merk ik dat mijn hoofdhuid is uitgedroogd, maar ik weet niet waar het aan ligt. Wat voor de een werkt, werkt natuurlijk niet per se voor een ander. Ik heb nog een haarzeep liggen die ik ga testen als deze op is. Dus ik ben erg benieuwd of deze goed bevalt. Hier zal binnenkort ook een artikel over online komen.

De turf shampoo bar van Carita Kosmetiikka kost € 9,90 en is o.a. verkrijgbaar bij Zepig.

Heb jij last van een gevoelige hoofdhuid of weleens haarzeep overwogen? Let me know!

*Ik heb dit artikel opgestuurd gekregen

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  11 december 2019 at 15:16

  Prachtige foto’s, Claire! En dapper dat je nog een poging hebt gewaagd, want ik durf niet zo goed meer. Grappig dat de ene zeep toch echt weer anders blijkt te werken dan een andere. Als je er inderdaad langer door onder de douche staat, is eigenlijk alle milieuwinst alweer verloren, want het verwarmen van water met gas heeft veel meer impact dan welke shampoo dan ook. Als je minder vaak hoeft te wassen kun je het inderdaad weer opheffen, maar wel goed om bij stil te staan.

  Aan de ingrediëntenlijst te zien zal er maar heel weinig turf in zitten en is het misschien niet zo erg, maar voor de turf die bijvoorbeeld in potgrond zit worden hele gebieden afgegraven in Oost Europa en daarbij komt veel CO2 vrij. Die veengebieden zijn zeer langzaam ontstaan, als een soort alternatieve jungle, en bevatten unieke soorten. Wel een natuurlijk ingrediënt dus, maar ik zou het niet milieuvriendelijk willen noemen. Fingers crossed dat je andere shampoo bar nog fijner is 😉
  Linda – Zaailingen recently posted…Op zoek naar een waterbesparende douchekop

  • Reply
   clairecodi
   12 december 2019 at 09:54

   Wat leuk dat je reageert Linda. Ik was al benieuwd wat jij ervan vond 🙂 Wat toevallig dat jij je ook niet meer durft te wagen aan shampoo bars. Je hebt er zelf ook één gemaakt toch? Zie je qua ingrediënten daarin grote verschillen? Ik kende turf eerlijk gezegd niet en kan er ook niet veel over vinden, dus ik ben erg blij met je toelichting.
   clairecodi recently posted…Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka

   • Reply
    Linda - Zaailingen
    12 december 2019 at 17:18

    Ja, er zijn zeker verschillen! HelemaalShea en deze zijn in feite gewoon stukken zeep. Dat werkt bij sommige mensen heel goed en bij anderen weer helemaal niet. Of afhankelijk van de precieze samenstelling van de zeep blijkbaar, want daar zit wel wat verschil in soorten olie en gebruikte verhoudingen.
    De shampoo bar die ik (nog steeds!) maak is op basis van een synthetische reiniger en lijkt dus meer op die van Lush. Alleen Lush gebruikt SLS (en een hoop geur en kleur) en ik gebruik een iets mildere variant (SCS). Je hebt ook nog Lamazuna en Pachamamai die iets vergelijkbaars gebruiken (SCI). Voor mij werken deze allemaal een stuk beter dan zeep en dan hoef je ook niet na te spoelen met azijn, tenzij je dat graag wil als extra conditioner.
    Linda – Zaailingen recently posted…Gelezen: Gewoon goed van Karen Kammeraat

    • Reply
     clairecodi
     17 december 2019 at 12:16

     Ah, dus zo zit het in elkaar. De termen shampoo bar en haarzeep worden zo door elkaar gebruikt, dat het lastig is om te herkennen wat het eigenlijk is. De bars van Lush hielpen mijn hoofdhuid ook niet echt verder helaas. Maar misschien dat ik jouw shampoo bar even bestel, ben in ieder geval erg benieuwd! 🙂
     clairecodi recently posted…Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka

 • Reply
  Irene
  12 december 2019 at 10:16

  Ik gebruikte ook shampoo bars van Helemaal Shea maar ben er ook niet zo’n enorme fan van om dezelfde reden als jij. Zelfs na een paar maanden was mijn haar nog altijd vettig en ik kreeg er ook jeuk en schilfertjes van. Ik gebruik nu een gewone shampoo en kan daarmee het wassen 3 dagen uitstellen dus ik blijf hierbij denk ik. Vind shampoo bars ook te duur, vooral ook omdat ze bij mij ook sneller opgaan dan een fles shampoo. Dat mijn plastic fles minder milieuvriendelijk is neem ik er dan maar bij 🙂
  Fijn uitgebreid artikel dit en super mooie foto’s!
  Irene recently posted…Monki wishlist.

  • Reply
   clairecodi
   12 december 2019 at 11:11

   He wat toevallig dat jij hetzelfde hebt bij de shampoo bars van Helemaal Shea. Mijn vriendin heeft ook een shampoo bar van hen geprobeerd, maar haar haar blijft ook enorm vettig. Zij heeft dan geen jeuk of schilfertjes, maar haar haar blijft olie-achtig aanvoelen. Heel vreemd. Ik denk dat als de shampoo bar van Helemaal Shea wéér niet bevalt, dat ik dan maar gewone shampoo blijf gebruiken. Het is zo vervelend om elke keer maar af te wachten of je haar schoon is of niet. Welke shampoo gebruik je nu? En bedankt voor de complimentjes <3!
   clairecodi recently posted…Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka

 • Reply
  Jessica J.
  12 december 2019 at 15:21

  Wauw, ik vind deze foto’s echt súpermooi! Mijn hoofdhuid wordt trouwens ook ontzettend droog en trekkerig van SLS. Daarom baal ik zo dat ze bij Lush in praktisch al hun Shampoo Bars een enorme hoeveelheid van het goedje proppen. Voor mijn hoofdhuid werken ze daardoor niet. Soms brengen ze er weleens uit met sodium coco sulfaat en daar kan m’n hoofdhuid wel beter tegen, maar die zijn allemaal limited-edition …
  Echte haarzeep zoals deze heb ik nog nooit gebruikt. Ik vind het wel opvallend dat deze helemaal niet zo zuinig in gebruik is, want met een Shampoo Bar van Lush kom ik echt een eeuwigheid toe.
  Jessica J. recently posted…Review • Lush Abombinaball Bath Bomb

  • Reply
   clairecodi
   17 december 2019 at 12:17

   Ahh dankjewel Jessica! Vond het ook heel leuk om de foto’s te maken. Wat jammer dat SLS bij jou ook niet echt goed werkt. Het gekke is dat ik met normale shampoo’s wel minder last heb, maar misschien is dat ook gewenning. Ik ga eens kijken of ik een shampoo bar met sodium coco sulfaat kan vinden. Ben wel erg benieuwd!
   clairecodi recently posted…Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid | Carita Kosmetiikka

 • Reply
  Suzanne
  15 december 2019 at 19:11

  Wat grappig om te zien! Ik ben heel benieuwd of ik dit fijn zou vinden zelf..
  Suzanne recently posted…Mijn winter morning routine

 • Reply
  Annemieke
  27 december 2019 at 07:25

  Hoi claire, met interesse al jouw blogs over de haarzeep gelezen. Zeer interessant. Ik ga overstappen want ik wil de plastic flessen in mn badkamer beperken. Zelf heb ik nu zeep besteld Van savion (zonder sls) en dan de versie met thermalwater. Ik ben erg benieuwd… maar ga ook jou blogs in de gaten houden! Als je een nieuwe hebt geprobeerd dan wil ikhet wel weten!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.