25 In Groene Beauty

Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

Hoofdfoto cups

Een menstruatiecup is een duurzaam alternatief op tampons. Ik gebruik het nu enkele maanden en deel je mijn bevindingen.

Disclaimer: dit gaat over menstruatie en menstruatieproducten. Mocht je hier vies van zijn, lees dan vooral niet verder 😉

Als je je verdiept in duurzame menstruatieproducten, lees je al gauw over duurzame tampons, period panties en de menstruatiecup. Ik heb al eens eerder katoenen tampons geprobeerd en vind het op zich prima, maar wel een soort duurzame tussenoplossing. Het zorgt alsnog voor veel afval. Ik ben persoonlijk geen fan van maandverband, dus ik laat de period panties aan me voorbij gaan. Dan kom ik uit op de menruatiecup. Omdat ik twijfelde of het iets voor mij was, heb ik de goedkoopste op Bol.com bestelt (maar dan in het wit). Ik heb de cup nu 3 maanden uitgeprobeerd en denk dat ik nu wel een goede mening erover kan geven.

Menstruatieproducten

Wat is een menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein cupje dat je inbrengt als je ongesteld bent. In tegenstelling tot een tampon zuigt deze zich niet vol, maar zuigt het zich vacuüm en vangt het het bloed op. Het cupje is gemaakt van siliconen of rubber en bevat een klein steeltje. Een cup kan je 8 tot 12 uur inhouden en na elk gebruik kan je hem even afspoelen met water of milde zeep. Als je menstruatie voorbij is kan je de cup(s) uitkoken. De levensduur van een cup is ongeveer tien jaar.

Er zijn mensen die beweren dat je met een menstruatiecup geen kans hebt op Toxic Shock Syndroom (TSS). Dit is niet 100% vastgesteld, dus ook een cup dien je regelmatig te verschonen. Dat is heel belangrijk, want TSS is een zeldzame, ernstige infectie van bacteriën die zich ophopen in tampons die lang gedragen worden. Het is soms lastig te spotten, aangezien je eerst koortsachtige verschijnselen (diarree, misselijkheid, overgeven enz.) krijgt. Pas in een later stadium kunnen organen (bijvoorbeeld nieren, lever, hart en longen) beschadigd raken. In zeldzame gevallen kan je eraan overlijden.

Menstruatiecups van bovenaf

Hoe kies je een menstruatiecup?

Menstruatiecups worden steeds populairder en daardoor zijn er steeds meer opties. Van Organicup tot Divacup en van € 10 tot € 40. De opties zijn eindeloos. Elk merk verschilt weer qua kleur, prijs, hardheid, lengte, breedte en steeltje. De kans is daarom niet zo groot dat het in één keer raak is. Ik bestelde zelf de goedkoopste cups met twee maten: S en M. Zo kan ik testen welke cup beter zit en welke maat ik heb. Maar je hoeft niet zomaar cups te bestellen en te testen. Via Cupkiezer kan je een quiz doen en aan de hand van een paar vragen weet je welke cup bij jou past. Deze quiz houdt er ook rekening mee of je allergisch bent voor siliconen, TPE of latex. De quiz geeft echter geen garantie op de ‘perfecte cup’, dat is natuurlijk per persoon verschillend.

Aandachtspunten bij het kopen van een cup

Belangrijke criteria voor een cup zijn het materiaal, de steel, breedte en lengte

Materiaal
Ik heb gelukkig geen allergie voor siliconen, TPE of latex. Desondanks vind ik het wel fijn als de cup van redelijk zacht materiaal is. Het materiaal van de cup is heel belangrijk. Ik zou daarom niet kiezen voor een cup via Aliexpress. Dat is niet erg duurzaam en tegelijkertijd weet je niet hoe veilig of sterk het materiaal is.

Steel
Een cup zuigt zich vacuüm en is daardoor iets lastiger te verwijderen dan een tampon. Daarom hebben bijna alle cups een steeltje. Deze moet niet te lang zijn, want je wil het niet voelen tijdens het dragen. Maar ook zeker niet te kort, dan kan je het lastig verwijderen. Je kan een steeltje ook korter knippen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Breedte
Als je wat ouder bent of als je bent bevallen, kan het zijn dat je een bredere cup nodig hebt. De breedte gaat niet om het opvangen van de hoeveelheid bloed, maar letterlijk om de breedte. Kies dus niet per se een bredere cup omdat je heftig menstrueert. Als deze te breed is, zal de cup niet volledig uitklappen en kan je alsnog doorlekken.

Lengte
Elke baarmoeder is anders en bij de een zit deze hoger of lager dan een ander. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je baarmoederhoogte is. Dit kan je zelf opmeten tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond door je cyclus heen verschuift. Breng je middelvinger in je vagina totdat je je baarmoedermond voelt. Kijk hoe ver je je vinger moet inbrengen om dit te voelen en meet dit op. Op die manier weet je precies hoe hoog je baarmoedermond zit en wat de een goede lengte is van een cup.

Tampons en cup

Mijn ervaring met de menstruatiecup

Eerlijk gezegd was ik best excited om de cup te proberen. Ik gebruik altijd tampons en/of maandverband, maar wilde graag de cup eens proberen. Ik heb het nooit echt aangedurfd, ook omdat ik nooit echt motivatie had om hem te proberen. Tampons bevielen mij op zich prima, dus waarom zou ik overstappen? Totdat ik bedacht hoeveel geld ik kwijt was aan menstruatieproducten, hoeveel afval het creeërt en dat ik het zo vaak moest verwisselen. Een cup is een betaalbaar, duurzaam en veiliger alternatief dan tampons. Onder het mom van mijn zero waste journey en alle enthousiaste reacties van mede groene bloggers, besloot ik het maar eens te proberen.

Allereerst schrok ik van de grootte, wat een enorm ding. Het aanbrengen was heel onwennig. Een beetje vergelijkbaar met de eerste keer een tampon inbrengen. Je weet theoretisch wel hoe het moet, maar in de praktijk is het toch ietsjes lastiger. Na een hoop gekluns en research op het internet was het me eindelijk gelukt. Ik was helemaal blij. Totdat ik me bedacht dat ik het kreng er ook weer uit moest halen. Raak niet in paniek (zoals ik deed), maar blijf rustig. Ik las op menstruatiecup-info.nl een aantal handige tips en toen ging het verwijderen een stuk makkelijker.

Het dragen van de cup vind ik zelf heel prettig. Je voelt het niet zitten en het scheelt een hoop gedoe met tampons en maandverband. Toch heb ik het idee dat deze cup voor mij geen match is. Het inbrengen en verwijderen gaat na 3 maanden nog niet heel gemakkelijk en ik neig toch sneller naar een tampon dan een cup vanwege “al dat gedoe”. Ook heb ik steeds het gevoel dat het niet goed zit, waardoor ik huiverig ben om eventueel door te lekken. Ik weet dat het voor veel mensen wel werkt, maar helaas bij mij (nog) niet. Ik denk dat dat vooral aan de cup ligt en dat ik wat langer moet wennen.

Vouwen van de menstruatiecup

Het inbrengen van de cup is meestal even puzzelen. De meest bekende vouwtechniek van de cup is de C-vouw. Je drukt de cup voorzichtig in en brengt de zijden naar elkaar toe, waardoor het van bovenaf lijkt op een C. Je brengt dan de cup in. Er zijn uiteraard meerdere vouwtechnieken, bekijk ze hier.

Schoonmaken menstruatiecup

Schoonmaken van de menstruatiecup

Het schoonmaken van de cup is op zijn zachtst gezegd nog een dingetje. Het is iets wat veel mensen tegenhoudt. Een tampon of maandverbandje gooi je na gebruik weg, maar dat is wel even anders met de cup. Als je geluk hebt, bevindt er zich een wastafel bij het toilet. Maar als de wastafel niet binnen handbereik is, kan dat zorgen voor ongemakkelijke situaties. Met je bebloede cup naar de gemeenschappelijke wastafel lopen is niet echt ideaal. Hoe doe je dat in het openbaar?

Als er geen wastafel in de buurt is, kan je de cup leeggieten in het toilet en daarna schoonmaken met wc-papier. Het is niet ideaal, maar voor even kan dat geen kwaad. Mocht je een waterflesje bij je hebben, dan kan je je cup daarmee afspoelen. Alsnog niet heel handig, maar wel zo hygiënisch. Een cup kan je 8 tot 12 uur dragen, je kan daardoor gemakkelijk je dag eromheen plannen. Breng hem bijvoorbeeld in voordat je gaat werken, zodat je hem thuis kan verschonen.

Aan het eind van je menstruatie kan je de cup(s) uitkoken.  Zet een pannetje met kokend water op het vuur en laat de cup hier 3 minuten in borellen. De cup moet helemaal onder water staan en de bodem van de pan niet raken. Tip van Praticups: plaats de cup in een garde zodat deze op zijn plek blijft. Laat de cup daarna opdrogen en berg hem op in een ademend zakje. Zo is de cup gebruiksklaar!

Tampons VS menstruatiecup

Mijn voor- en nadelen aan de menstruatiecup

Voordelen

 • Een stuk betaalbaarder dan tampons en maandverband;
 • Het creëert een stuk minder afval;
 • Je hoeft het minder vaak te verwisselen;
 • Een cup is een stuk hygiënischer;
 • Gaat tot wel tien jaar mee;
 • Geen last van irritaties;
 • Je zit nooit zonder.

Nadelen

 • Niet altijd praktisch in het openbaar i.v.m. gebrek aan wastafel in wc;
 • Eerste aanschaf is prijzig;
 • Het is lastig en het kan prijzig zijn om de ideale cup te vinden;
 • Inbrengen en verwijderen van de cup kost tijd om onder de knie te krijgen.

Al met al ben ik erg fan van het concept van de menstruatiecup. Wel denk ik dat deze goedkope cups niet helemaal passen bij mij. Ik ga daarom een nieuwe cup aanschaffen en kijken of mij deze beter bevalt. Ik hoop dat ik je hiermee iets meer informatie heb gegeven over de menstruatiecup en mijn ervaring hierover.

Heb jij een menstruatiecup en wat is jouw ervaring hiermee? Of is het iets wat je nooit zal proberen? Let me know!

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Jenn
  16 januari 2020 at 10:53

  Toen ik er voor het eerst over las wilde ik het nooit proberen, ik hou niet van ‘een ding in me’, tampons gebruikte ik ook nooit. Doe maar good old maandverband. Maar ik werd steeds nieuwsgieriger, en inmiddels gebruik ik al ruim een jaar de MeLuna die ik bij de DM kocht.
  Jenn recently posted…Hardlopen | Races to run in 2020

  • Reply
   clairecodi
   16 januari 2020 at 10:56

   Heel herkenbaar! Ik was altijd wel benieuwd naar de menstruatiecup, maar vond het ook wel eng omdat het toch iets confronterender is dan een tampon. Fijn dat de MeLuna jou zo goed bevalt!
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  16 januari 2020 at 11:25

  Ik heb nu een nieuwe cup gekocht van het merk Merula. Deze is ronder en ook makkelijker te verwijderen!
  Hopen dat dit ook meer werkt voor mij.
  Rachel Kromdijk recently posted…Wat heb ik gedaan in de maand december?

 • Reply
  Annika Huizinga
  16 januari 2020 at 11:28

  Pas op met goedkope cups van bol.com, dit zijn vaak ali-rebrands. Die wil je niet in je lijf hebben.

  Contact eens een webshop die meerdere modellen in het assortiment hebben, zij kunnen je goed adviseren. Succes met je zoektocht!

  • Reply
   clairecodi
   16 januari 2020 at 11:36

   Ah goeie tip Annika! Ik denk dat ze op zich wel veilig zijn (lijkt me anders sterk dat ze hier verkocht mogen worden, maar je weet maar nooit) maar ik ga sowieso een andere proberen! Thanks!
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Saskia
  16 januari 2020 at 11:44

  En toch op een 1 of andere manier houdt het gebruiken ervan me tegen….

  • Reply
   clairecodi
   16 januari 2020 at 13:06

   Wat jammer dat iets je tegenhoudt om het te proberen. Ik snap het wel hoor, aan het begin was ik ook een beetje huiverig. Maar je weet pas als het wat is als je het probeert! Wie weet werkt het wel ideaal voor jou 🙂

 • Reply
  Rosanne
  16 januari 2020 at 12:54

  Ik zou graag een menstruatie cup willen proberen, alleen ik weet niet of ik het schoonmaken nou zo fijn vind. Is het een kwestie van eraan wennen?
  Rosanne recently posted…Waarom ik niet altijd de behoefte heb om alles te delen op social media

  • Reply
   clairecodi
   16 januari 2020 at 13:07

   Snap ik! Aan het begin is het even wennen om te zien/schoon te maken. Een tampon gooi ik je zo weg :). Ik heb er zelf niet echt problemen mee. De eerste keer is misschien een beetje gek maar je went er vanzelf aan!

 • Reply
  Elise
  16 januari 2020 at 14:19

  Fijn om je ervaring te lezen! Ik kocht de Organicup al een tijd geleden, ik stopte met de prikpil en ging over naar de normale pil. Het lukte mij gewoon niet om hem in te brengen dat hij ook nog eens uitklapte, voelde hem zitten en was gewoon niks. Toen de Meluna cup geprobeerd, maar omdat deze erg zacht aanvoelt klapt deze ook niet zo makkelijk uit en voelde het alsof ik elk moment kon doorlekken, dus ook niet tijdens een cyclus durven gebruiken. Uiteindelijk toch maar de pil weer doorgeslikt wat ik overigens al zo’n 8 jaar deed. Afgelopen najaar was ik die hormonen zo zat en besloot ik te stoppen met de pil, maar tampons vond ik nooit fijn en maandverband vind ik ook nooit een pretje. Toch wasbaar maandverband aangeschaft, het verbaasde mij enorm hoeveel ik maandelijks kwijt was aan maandverband en alle troep die je weggooit. Toch de stap genomen om weer te gaan verdiepen in de cup en een tiener versie gekocht van Organicup. Ik las ook van 30ers dat zij hem gebruikte en hij gewoon wat compacter was. Sinds ik die nu gebruik wil ik echt niet anders meer, ondertussen 2 cyclussen verder en voor mij echt een uitkomst. Ik vind het vooral erg fijn en handig om te zien hoeveel je nu ècht verliest en dat het uiteindelijk veel minder was dan dat ik altijd dacht.

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2020 at 09:36

   Wat fijn dat je iets aan mijn ervaring hebt én dat je een fijne cup hebt gevonden! Ik zie ook dat veel cups speciaal zijn gemaakt voor vrouwen die zijn bevallen, maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je dan een andere cup nodig hebt. Ik kreeg in ieder geval ook veel verhalen van moeders die ook gewoon een tiener/normale cup gebruikten. Ik heb inderdaad hetzelfde probleem met mijn cup; hij klapt soms niet goed uit. Ik denk dat dat inderdaad aan de maat/breedte ligt. Dus ik ga even een andere proberen. Ik vind het concept namelijk zo fijn! Uiteindelijk is het inderdaad een stuk minder dan je verwacht 🙂 Thanks voor je uitgebreide reactie, fijn dat het zo herkenbaar is!
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Tamara
  16 januari 2020 at 16:40

  Dat gedoe erom heen is precies wat mij tegen houdt! In een openbare wc verschonen lijkt mij echt vreselijk. Het is wel waar dat je hem langer in kan houden en zo een beetje om je dag heen kan plannen. Misschien ga ik het wel proberen voor de nachten, werkt dat ook goed?
  Tamara recently posted…Lifehack: broekmaat bepalen zonder te passen!

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2020 at 09:37

   Dat kan ik me goed voorstellen! Ik heb zelf geen wastafel in mijn toilet, dus dat is ook niet heel handig. Je kan het prima proberen voor de nacht, want de cup kan je tussen de 8 tot 12 uur in hebben. Je kan het altijd eens proberen 🙂
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Ilona Wielinga
  16 januari 2020 at 16:42

  Ik gebruik zelf al een langere tijd enkel nog tampons en heb er ook wel eens over getwijfeld om een cup te bestellen. Alleen ergens vind ik het toch nog wel spannend, haha. Dus deze uitgebreide review is ontzettend fijn!
  Ilona Wielinga recently posted…Ik beschilderde een vintage spijkerjack

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2020 at 09:38

   Fijn dat je iets aan mijn review hebt Ilona! Ik gebruik ook liever alleen tampons (vind maandverband e.d. zo’n gedoe), dus misschien dat de cup toch iets voor je kan zijn? Scheelt in ieder geval een hoop gewissel/geld 😉 Je kan het altijd proberen!
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Jessi
  16 januari 2020 at 21:26

  Ik gebruik de mijn heel graag. Die heeft een iets stevig randje, waardoor die goed blijft zitten. In heb de natuurrubberen cup van fairsquared. Het grootste nadeel voor mij is inderdaad de wastafel… Ik heb geen wastafel in mijn wc thuis, waardoor verversen echt een gedoe is. Daarom gebruik ik de cup momenteel enkel op mijn zwaarste dagen. Voor de rest gebruik ik thinx. Terwijl ik vroeger echt geen fan was van maandverband 😀 maar dan hoef ik de andere dagen teminste niet zo te sukkelen in de wc 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 januari 2020 at 09:39

   Wat goed dat je een cup hebt die zo goed bij jou past! Ik ken de struggles met de wastafel, hier ook geen wastafel in het toilet. Maar fijn dat je het combineert met de Thinx broekjes. Heb daar ook veel positieve verhalen over gehoord, maar vind het nog wel een gek idee op de een of andere manier. Maar ach, dat vond ik van de cup ook 😉 Ik ga me er eens in verdiepen.
   clairecodi recently posted…Review: menstruatiecup | Voor- en nadelen

 • Reply
  Irene
  17 januari 2020 at 14:41

  Ik kocht ook ooit een cheapass cup van Bol en daar lekte ik mee. Ik dacht dat het aan mij lag en had de cup een beetje opgegeven maar heb nu een Organicup en jezus wat een gemak! Ik koop nooit meer tampons of maandverband. Van tampons droogde ik altijd heel erg uit en naja maandverband is nu niet echt fijn vind ik. Een tip, die C vouw is echt niet handig vind ik: ik vind het zelf veel makkelijker om hem plat te duwen en 1 ‘hoekje’ van boven schuin naar beneden te vouwen. Dan heb je een veel smaller tipje om ‘m mee in te brengen. Ondertussen is het letterlijk op nog geen minuut gepiept bij mij. Heb ooit nog eens een andere cup geprobeerd met het belachelijkste steeltje ever (hol en zonder ribbeltjes) en die kreeg ik er niet meer uit. Heb dan effectief hulp van mijn vriend moeten inschakelen, hahaha wat een avontuur.
  Zit al een tijdje te twijfelen of ik de post erover in mijn concepten ook eens ga afmaken en posten 🙂
  Irene recently posted…Dan uiteindelijk toch nog iets over kinderen.

  • Reply
   clairecodi
   20 januari 2020 at 09:54

   Dankjewel voor je reactie Irene! Misschien dat het dan inderdaad ligt aan die cheapass cups van Bol! Ik zal eens kijken naar een wat beter alternatief. Ik zag ook filmpjes met allerlei vouwtechnieken haha, dus denk dat ik sowieso even wat anders ga proberen. En oooh wat een horror met die cup! Dat is echt mijn grootste angst haha. En ja, zeker posten! Ben heel benieuwd naar jouw verdere ervaring 🙂
   clairecodi recently posted…Review Athletic Greens | Is het de hype waard?

 • Reply
  Jessica J.
  20 januari 2020 at 12:42

  Ik heb een Mooncup. Werkt perfect in theorie, maar ik ben zó bang dat hij gaat lekken dat ik hem tot nu toe enkel nog maar thuis durven dragen heb. Soms lekt hij niet, soms lekt hij wel, waaruit ik concludeer dat het toch echt wel aan mijn ‘inbrengskills ligt’. Ik vind het alleen erg lastig om te testen, waardoor ik hem buitenshuis niet durf te dragen. Stel je voor dat hij het opeens niet meer houdt en je achter je werk-pc met je bloed van de hele dag geconfronteerd wordt! 😳 Lekker plastisch, maar je zal zien dat zoiets juist mij zou overkomen. 🙃
  Jessica J. recently posted…Dit scoorde ik tijdens de Lush Sale!

 • Reply
  Audrey
  23 januari 2020 at 15:03

  Ik gebruik al jaren een cup en ben er echt heel tevreden over! Ik heb een Naturcup, die hebben een bolletje ipv een steeltje. Vind ik fijn werken! Bij Meluna kun je geloof ik kiezen wat je wil.
  Audrey recently posted…Je financiën bijhouden: een must voor iedereen!

 • Reply
  Wies | Nature of Happiness
  20 april 2020 at 12:45

  Ik heb nog nooit een menstruatiecup geprobeerd, maar ik ben dit wel van plan! Een veel duurzamer product dan tampons, en het lijkt me ook wel prettig (ondanks dat ‘ie vrij groot is). Ik woon sinds september in Zweden en hier hebben ze toevallig in vrijwel elke wc een wastafeltje, hoe handig! Ideaal met zo’n menstruatiecup!

 • Reply
  Fro
  28 april 2020 at 22:59

  Ik gebruik al jaren een claricup en ben er erg blij mee. Die bevat een soort baleinen zodat hij goed uitklapt maar voelt toch zacht. Tampons voel ik altijd zitten maar mijn cup niet. Op de zwaarste dagen van mijn menstruatie draag ik soms voor de zekerheid ook nog een wasbaar inlegkruisje maar eigenlijk is dat nooit echt nodig. Zelf vond ik dat de website cutecotton.nl goed advies heeft voor als je de juiste cup voor jou zoekt.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.