33 In Recepten/ Vega(n) food

Recept: dahl met aubergine en zoete aardappel

Dahl met aubergine en zoete aardappel

Dahl kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Deze dahl met aubergine en zoete aardappel is mijn favoriet en heel betaalbaar. Reden genoeg om het een plekje te geven op mijn blog!

Dahl is een Indiaas gerecht gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Dahl is zo leuk omdat je er allerlei kanten mee op kan. Je kan het zoet of hartig maken of juist transformeren in een soep of curry. Ik ben dol op zoete aardappel en aubergine. Na een paar keer experimenten met het kokos linzen dahl recept van De Groene Meisjes ben ik hierop uitgekomen. Deze dahl met aubergine en zoete aardappel is zoet, hartig en het perfecte comfort food. het recept is helemaal goedgekeurd door mijn vriend en mijn ouders. Ja dit recept heb ik zelf gemaakt. Nu moet ik er nog wel bij vermelden dat mijn vriend dit keer de foto’s heeft gemaakt. De rollen waren dus dit keer omgedraaid.

Tip: dahl is op de tweede dag vaak nóg lekkerder. Geniet er dus lekker twee dagen van. Serveer de eerste dag met rijst en de tweede dag met Turks brood. Nog budgetproof ook!

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 3 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • Aubergine
 • Blik kokosmelk 400 ml
 • Blik tomatenblokjes 400 ml
 • Groente bouillonblokje
 • Grote zoete aardappel (of twee kleintjes)
 • Verse koriander
 • 300 gram rode linzen
 • Kruiden: komijn, gerookt paprikapoeder, kurkuma, gember, cayenne, peper en zout

Dahl met aubergine en zoete aardappel

Bereidingswijze

 1. Verhit olie in een pan en bak de ui voor 15 minuten totdat het zacht en glazig is.
 2. Snijd ondertussen de aubergine en zoete aardappel in kleine blokjes.
 3. Als de ui glazig is kan je de knoflook en gesneden aubergine meebakken voor een paar minuten
 4. Voeg de kruiden toe naar smaak. Zelf voegde ik ongeveer 3 theelepels van elk toe. Laat dit een minuutje mee bakken totdat de kruiden ‘vastplakken’ aan de ui, knoflook en aubergine.
 5. Schenk de kokosmelk en tomatenblokjes erbij.
 6. Voeg het groentebouillonblokje toe aan het kokos- en tomatenmengsel. Als de dahl een beetje droog is voeg dan nog een paar mililiter water toe. Het is belangrijk dat de zoete aardappel wel kan koken. Breng de dahl langzaam aan de kook.
 7. Als het mengsel kookt kan je de gesneden zoete aardappel en rode linzen toevoegen. Laat zachtjes koken totdat de dahl gaar is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
 8. Kook ondertussen de witte rijst of bak Turks brood in de oven.
 9. Serveer de dahl met verse koriander en geraspte kokos.

Eetsmakelijk! Laat me weten wat je van de dahl met aubergine en zoete aardappel vindt. Heb je een Instagram foto gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je me tagged met @clairecodi.

 

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply
  Aneta
  21 maart 2017 at 06:43

  Dat plaatje ziet er prachtig uit. Linzen eet ik serieus nooit omdat ik niet zo goed weet met wat ik dat moet bereiden. Aubergine vind ik op de een of ander manier niet lekker dus ik zou deze groente vervangen door courgette

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:09

   Wat lief Aneta! Ik vind linzen heel lekker maar dan wel verwerkt in een curry of salade. Ik zou nooit zo een hap linzen nemen haha. Je kan er natuurlijk ook courgette doorheen doen maar wortel is bijvoorbeeld ook heel lekker.

 • Reply
  Romy
  21 maart 2017 at 07:03

  Wauw, dit gerecht zou zo in een kookboek kunnen, vooral met die prachtige foto! Ik had nog nooit van dahl gehoord, maar het ziet er lekker uit!

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:10

   Ahhh zo lief Romy! Ik geef het door aan Joey! Vind ‘ie vast heel leuk 🙂 Het recept moet je zeker eens proberen.

 • Reply
  Susan
  21 maart 2017 at 07:35

  Hmm, ik weet niet of ik dit echt lekker vind. De foto is wel aantrekkelijk haha! Misschien toch eens proberen.

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:11

   Snap ik Susan maar je moet het echt een keer proberen! Ik was ook nooit zo van de linzen maar dit is echt zo lekker 😀 Het liefst breng ik het naar je toe maar dat gaat lastig haha.

   • Reply
    Susan
    21 maart 2017 at 16:17

    Haha! Zwolle en Enschede is qua afstand nog wel te doen 😉 Denk dat het alleen een beetje koud is dan.

 • Reply
  Mariëlle
  21 maart 2017 at 07:52

  Dit doet me ZO denken aan Sri Lanka ♡ Hier at ik dit bijna dagelijks, tof recept dus 🙂

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:13

   Tof dat je dit ook at in Sri Lanka! Hoe maakten ze het daar? 😀

   • Reply
    Mariëlle
    21 maart 2017 at 18:18

    Hihi geeen idee meer, ben ik vergeten maar héél simpel!

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  21 maart 2017 at 08:14

  Hmmm dit ziet er super lekker uit! Ik krijg direct zin om weer het nepalese signature gerecht ‘dahl bat’ te maken. Geleerd van mijn nepalese ‘moeder’. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ik die misschien maar op mijn blog moet zetten.. haha

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:13

   Ahh dat klinkt super lekker. Je MOET dit echt delen Marieke! Ik wil het proeven!!

 • Reply
  Iris
  21 maart 2017 at 08:41

  Ik ben dol op dahl! Mijn vriend en ik vinden dit de allerlekkerste combi en we eten het minstens 2x per week! wij hebben alleen meestal bloemkool ipv aubergine, maar dit lijkt me ook een hele goede!

  Liefs

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:15

   He wat een goed idee met bloemkool! Dat ga ik er de volgende keer doorheen doen. Super lekker 🙂

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  21 maart 2017 at 08:52

  Kom jij weer met je lekkere recepten; ik vind dahl zo ongelofelijk lekker he! (Mijn boekhandelautocorrectie maakt hier trouwens gelijk Dahl van, door Roald Dahl hahahaa). En rijst en aubergine zijn ook al dingen die ik het liefst altijd eet dus dit ga ik lekker vinden. En zo tof dat je het recept gewoon zelf hebt gemaakt! Je vriend maakt mooie foto trouwens hoor, deed de mijne dat maar zo! Malou x

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:15

   Hahaha you know your a booklover when.. 😀 Zo leuk! Ik voelde me ook heel trots dat ik een keer een eigen recept heb gemaakt #trots. Maareehh mijn vriend maakt alleen maar zulke mooie foto’s omdat ‘ie van de beste leert (grapje) 😀

 • Reply
  Charel
  21 maart 2017 at 09:07

  Ziet er zo lekker uit! Ik ben dol op zoete aardappel!

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:20

   Dankjewel Charel! Ik vind zoete aardappel ook zoooo lekker 🙂

 • Reply
  Klaske
  21 maart 2017 at 11:13

  Jaaa, wat ziet dit er superlekker uit! Als ik zin heb om wat nieuws te proberen, ga ik dit maken. En hoe leuk dat jullie nu de rollen omgedraaid hadden, haha. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:22

   Haha ja toevallig he! Denk wel dat dit de enige keer is want ik ben niet zo’n chefkok. Super leuk dat je het gaat proberen. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Reply
  Sarina
  21 maart 2017 at 11:15

  Ziet er goed uit Claire! Wanneer organiseer je een bloggersetentje? ?

 • Reply
  Galina
  21 maart 2017 at 11:17

  Liefde aan Indiaas eten! Ik ben er gek op en heb zelfs besloten om elke week een nieuw Indiaas recept uit te proberen. Afgelopen week heb ik zelf paneer gemaakt, een Indiase kaassoort. Heel makkelijk en echt ontzettend lekker. Deze week staat weer paneer op het menu, met een spinaziecurry. Jouw recept ga ik dus ook zeker proberen. Trouwens, qua kruiden kun je eens garam massala proberen erbij te doen, écht heel lekker.

  Complimenten aan je vriend voor de mooie foto’s!

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:24

   He wat tof dat je jezelf uitdaagt om wekelijks een Indiaas recept te proberen. Ik hou ook echt van Indiaas eten. Ik ben een keer uiteten geweest en daar had je de allerlekkerste zoete curry. Ahh ik zou willen dat ik die na kon maken. Ik heb nog nooit paneer gemaakt maar het kinkt heel lekker. Garam Massala gebruik ik ook heel veel maar toevallig net niet in dit recept. Zou ook lekker erbij zijn ja! 😀 Dank voor de aanvulling.

 • Reply
  Sarina
  21 maart 2017 at 11:18

  Ziet er goed uit Claire! Wanneer organiseer je een bloggersetentje? Ik kom dan zeker langs ?

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:24

   Haha zo lief Sarina! Het zou zo tof zijn om een vegan tentje te openen. Maybe someday! 😀

 • Reply
  Maaike
  21 maart 2017 at 15:48

  Dit ziet er echt zo lekker uit! Ik maak wel vaker dahl, maar nog nooit op deze manier. Heb jij trouwens nooit dat je aubergine ‘kapotgaat’ als je ‘m kookt?

  • Reply
   clairecodi
   21 maart 2017 at 16:27

   Dankjewel Maaike! Hoe maak jij dahl? 🙂 Hmm ja hij gaat wel iets kapot. Je zou hem ook later kunnen toevoegen! Het is maar net wat je lekker vind. Ik vind de structuur van aubergine namelijk niet zo chill maar de smaak wel, vandaar dat ik hem er al zo vroeg bijgooi.

 • Reply
  Tarinda
  21 maart 2017 at 18:32

  Klinkt heeeeerlijk! Ik sla hem meteen op, dan heb ik weer een extra gerecht om alvast aan India te wennen haha.

 • Reply
  Cynthia
  21 maart 2017 at 19:06

  Ik heb werkelijk nog nooit van dahl gehoord. Wellicht een prima gelegenheid om het eens te bereiden!

 • Reply
  Iris
  21 maart 2017 at 20:40

  Oh jammie, ik ben echt gek op Curry-achtig eten en ga dit zeker een keer maken 😀

 • Reply
  jeapiebel
  22 maart 2017 at 20:39

  Ik heb van de week ook een gerecht met aubergine gemaakt. Vroeger vond ik het heel lastig om met deze groente om te gaan. Ze zijn zo lekker. Je recept onthoud ik als inspiratie. 🙂

 • Reply
  Joy
  29 maart 2018 at 20:52

  Heb dit gemaakt, was echt super lekker! Dankjewel voor dit lekkere recept 🙂

 • Reply
  Rosanne
  24 september 2019 at 12:55

  Ohh dit ziet er mega lekker uit! Ik ga hem opslaan en zo snel mogelijk zelf maken!
  Rosanne recently posted…Mijn vier allerleukste boeken die ik in 1 jaar heb gelezen

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.