24 In Persoonlijk

Als je even niet meer weet waar je het voor doet (+ tips)

Ik weet even niet meer waarvoor ik het doe. Vegetarisch eten, duurzame kleding dragen of dierproefvrije make-up kopen. Waarom doe ik het eigenlijk?

Ik heb belooft op mijn focus te leggen op mijn blog. Niet alleen aan jou (als lezer), maar ook aan mezelf. Ik wil allerlei artikelen schrijven rondom groen en duurzaam leven. Nu ga ik even heel eerlijk zijn: ik ben het gevoel een beetje kwijt. De connectie met duurzaam leven voelt minder sterk dan voorheen. De motivatie om fair te winkelen of om zo min mogelijk afval te creëeren is gedaald. Ik weet even niet zo goed waarom ik al die moeite zou doen. Dierenleed, onleefbare omstandigheden voor textielarbeiders en klimaatverandering lijkt namelijk vrij weinig mensen iets te boeien. Dagelijks lees ik artikelen rondom de hoeveelheid plastic op de wereld en de stijging van klimaatvluchtelingen. Het is zoveel. Zoveel ellende. Wat verandert mijn duurzame gedrag hier nou in godsnaam aan?

Terug naar de basis

De reden dat ik vega(n) ging eten was vrij oppervlakkig. Ik zag filmpjes op YouTube van meiden in Australië met een slank lijf. Dat laatste wil ik ook heel graag. Nu ben ik de laatste tijd wat kilo’s verloren en hoeft er wat mij betreft niet meer af. Dus ja: doel bereikt. Maar ik wéét dat er meer redenen zijn waarom ik die switch heb gemaakt. Een dieet’ houd je niet twee jaar vol als je het alleen doet voor een strak lijf. Dieren, milieu en gezondheid gaan me aan het hart. Dat is de reden dat ik de switch heb gemaakt naar plantaardig eten en een duurzamere levensstijl. Juist in een tijd waarin wordt gestreefd naar meer spullen, meer geld, meer luxe is het bijzonder om rekening te houden met kleine dingen. Dat kan een plantaardige maaltijd zijn of een keer iets niet kopen omdat je het eigenlijk niet nodig hebt. Een soort van blij zijn met wat je hebt, zonder altijd die drang naar meer. Minimalisme, maar dan anders?

Het gevoel voor duurzaam leven terugkrijgen: tips

Dit lijkt misschien een gek probleem, dat ik even mijn passie voor duurzaam leven kwijt ben. Natuurlijk verdwijnen bepaalde dingen naar de achtergrond als je bezig bent met persoonlijke ontwikkelingen zoals afstuderen. Desondanks is duurzaam leven altijd heel belangrijk voor me geweest. Leven met aandacht voor alles om je heen. Niet alleen voor het milieu of de dieren, maar ook voor mezelf. Focussen op de kleine dingen in plaats van steeds verlangen naar groter, meeslepender of luxer. Het maakte me bewuster van wat ik deed in het dagelijks leven en ik kreeg daardoor ook meer aandacht voor mensen (en dieren) om mij heen. En dat gevoel wil ik terug.

Tip 1: Ontdek de noodzaak

Waarom doe je het eigenlijk? Wat is belangrijk voor jou? Gaat het vooral om dierenleed, het klimaat of juist je eigen gezondheid? Wat zorgt ervoor dat je duurzamer wil leven? Op Netflix vind je allerlei documentaires die zich richten op al deze onderwerpen. Een aantal aanraders vind ik zelf:

Als je op de link klikt dan kom je bij de trailer!

Nu hoef je natuurlijk niet allemaal deprimerende documentaires te bekijken over hoe k*t de wereld wel niet is. Maar het kan je misschien wel laten inzien waarvoor je het doet. Ook het lezen van boeken (bijvoorbeeld De Verborgen Impact) kan je inspireren. Het gaat erom dat je stil staat bij wat je doet en waarom.

Tip 2: Wees niet te streng voor jezelf

Het is logisch dat als je druk bent met werk, school of familie, duurzaam leven wat naar de achtergrond verdwijnt. Je kan bijvoorbeeld in het restaurant niet vegetarisch eten, onderweg zijn geen zero waste opties en je moet wel met het vliegtuig voor je vakantie. Dat soort dingen gebeuren nou eenmaal, ik ben ook niet perfect. Neem het jezelf niet kwalijk als het een keertje niet lukt. Denk juist aan dat gevoel en dat je het anders wil doen. Zo kan je vooraf de menukaart checken en mogelijk een ander restaurant uitkiezen. Het zijn kleine stappen, maar gezamenlijk een hoop.

Tip 3: Kijk voor inspiratie

Ik kan razend enthousiast worden van andere bloggers of YouTubers die zich richten op duurzaam leven. Het is leuk om te zien hoe anderen de groene levensstijl aanpakken. Ik heb eerder een lijst gemaakt met mijn favoriete groene bloggers. Nog steeds bekijk ik hun blogs regelmatig. Wat voor mij goed werkt is om inspiratie te vinden bij mensen die niet ‘de ultieme duurzame hippie’ zijn, omdat het dan voor mij helemaal onmogelijk kan voelen. Ik zoek vooral naar tips die ik kan toepassen in mijn dagelijkse leven.

Kiemen kweken met een kiemschaal

Tip 4: Houd het leuk

Simpel: houd het leuk. Niemand wordt blij van een verplichte boterham met hummus alleen “omdat het vegan is”. Wissel het af. De ene dag plantaardig eten en de andere dag niet. Koop een keer in bulk (want: minder afval) in plaats van bij de Albert Heijn. Ga een keer op vakantie met de trein als het niet te ver is. Beloon jezelf ook als je een ‘groene daad’ hebt gedaan. Juist die afwisseling houdt het leuk. Het is niet alles of niets.

Tip 5: Zoek gelijkgestemden

Het is niet gek dat je ongemotiveerd bent om je homemade lunch mee te nemen in een zero waste bakje, als je collega’s broodjes kopen in de kantine. Als er niemand in de omgeving is die ook maar een beetje geïnteresseerd is in duurzaam leven, dan is het ook niet leuk. Vooral als je de enige vegetariër of veganist bent, kan het heel lastig zijn om er nog de lol in te zien. Gelukkig zijn er ontzettend veel Facebookgroepen voor onder andere zero waste, veganisme, vegetarisme en duurzaam leven. Mogelijk wonen er zelfs een aantal mensen bij je in de buurt en anders is het al fijn om verhalen uit te wisselen met gelijkgestemden via internet. Een aantal Facebookgroepen:

Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd in het teken van duurzaam leven, zoals Living Village Festival in Dalfsen of VeggieWorld in Utrecht. Tip: check Duurzaam Nieuws voor een overzicht van alle duurzame evenementen.

Het belangrijkste wat ik wil meegeven is dat je je niet schuldig hoeft te voelen. Motivatie komt en gaat. Ik hoop dat je wat aan deze vijf tips hebt. Ik ga hier in ieder geval zelf mee aan de slag. Herken je dit gevoel? Of heb je nog tips om wat meer in contact te komen met duurzaam leven? Let me know!

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  17 mei 2018 at 11:22

  Wanneer je je veel kan bezighouden met duurzaamheid, zie ik wel als een luxe. Zodra je je aandacht nodig hebt voor andere dingen, zakt het al snel naar de achtergrond en dat is ook wel logisch. Uiteindelijk is duurzaamheid voor ons gevoel toch altijd iets voor later en daar kan ons brein niet zo goed mee overweg. Ligt niet aan jou 😉

  Geforceerd duurzaam leven werkt al helemaal niet. Je moet het echt willen, niet omdat het van je verwacht wordt. Of het dan is voor de dieren, het klimaat of voor jezelf maakt dan eigenlijk niet eens uit. Een combinatie daarvan is denk ik juist wel goed. En dat dat gevoel af en toe sterker of juist zwakker is, lijkt me ook hartstikke menselijk. Jij bent toch ook veel meer dan alleen iemand die duurzaam probeert te leven!

  Die films die je noemt, vond ik ook erg fijn om te zien ter motivatie, maar te veel slechte berichten over hoe belachelijk de staat van het klimaat en milieu eigenlijk is, kan ik ook niet altijd goed aan. Zeker als zo’n stomme minister dan ook nog weigert om de luchtvaart op de schop te nemen, waardoor onze uitstoot alleen maar blijft toenemen. Om wanhopig van te worden! Daar heb ik soms wel echt een beetje last van hoor.

  Maar om dan maar op te geven, is geen optie meer voor mij. Ja, soms koop ik lekkere kaasjes of druiven uit Chili, dan heb ik er even schijt aan. Maar in grote lijnen kan ik niet anders meer dan rekening houden met onze planeet, simpelweg omdat het anders niet meer goed voelt. Dat boek geeft me juist weer houvast: daardoor zie ik wat de grote dingen zijn die echt het verschil maken en wat minder erge dingen zijn waarbij ik af en toe kan cheaten zonder dat ik me daar schuldig over hoef te voelen. Dus vliegen en fast fashion wíl ik niet meer, maar af en toe een exotische avocado is oké. Dat houdt het een beetje haalbaar en leuk voor mij.

  Vergeet ook niet dat je veel meer mensen inspireert dan je doorhebt en zij hun ervaringen ook weer delen. Naast al die fijne blogs en facebookgroepen heeft het offline ontmoeten van bloggers en anderen die met duurzaamheid bezig zijn me ook veel geholpen. Dat heb je toch meer het idee dat je er niet alleen voor staat en je echt wel een onderdeel bent van iets groters wat misschien wél oprecht verandering teweeg kan brengen. Je bent zeker niet alleen!

  Ook met bloggen moet je lekker alleen schrijven over dingen waar je enthousiast van wordt. Als dat soms wat minder groen is dan anders, dan is dat ook prima. Hervind eerst maar lekker je flow in het bloggen in het algemeen, dan komt die motivatie over duurzaamheid misschien vanzelf ook wel weer terug. Dat dat gevoel nog ergens in je zit lijkt me wel duidelijk, maar je bent ook niet verplicht om dat continu uit dragen 😉

  Lang verhaal! Hopelijk kun je er wat mee 🙂

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:31

   He lieve Linda! Dankjewel voor je uitgebreide comment. Het betekent heel veel voor me dat je daar de tijd voor neemt. Geforceerd duurzaam leven werkt inderdaad totaal niet. Je moet het niet doen omdat het een moetje is. Met die instelling wil ik het dan ook zeker niet doen! Maar ik wil ook niet opgeven. Ik blijf gewoon kleine stapjes maken, die gezamenlijk groot zijn. Over welk boek heb je het? De verborgen impact? Ik heb er veel over gehoord maar heb hem zelf nog niet gelezen. Lijkt me heel leerzaam om daarover te lezen. Bloggen blijf ik zeker doen, het zal altijd een knipoog hebben naar groen leven maar de ene keer lichtgroen en de andere keer donkergroen. Over duurzaamheid bloggen is iets wat ik toch wel heel belangrijk vind ?

   • Reply
    Linda - Zaailingen
    19 mei 2018 at 11:12

    Ah fijn, dat klinkt al een stuk beter 😉 En ja, ik bedoel de verborgen impact. Moet je zeker lezen! Dat heeft het voor mij echt makkelijker gemaakt om beter te kiezen wanneer ik me wel en niet druk ga maken over dingen.

 • Reply
  Mariëlle
  17 mei 2018 at 12:01

  Ik denk dat dit voor velen heel herkenbaar is! Vaak omdat we ZO geïnspireerd raken, dat we meteen heel streng voor onszelf zijn zonder het door te hebben. Wellicht gaan we dan wat ver, waardoor het ineens heel veel wordt en het even niet meer zo leuk is. Bovendien wordt het door anderen minder leuk gemaakt door opmerkingen als ‘wat heeft dat nou voor zin als je veganist bent’. Ik probeer zelf zoveel mogelijk te doen, maar word ook niet boos op mezelf als het even niet lukt. Soms vergelijk ik mezelf met anderen die er totaal niet mee bezig zijn en dat helpt me dan om te realiseren dat ik wél al heel goed bezig ben. (Ook al weet ik dat je je niet moet vergelijken met anderen haha). In ieder geval: goed dat je je ervan bewust bent én tips deelt. Bij mij helpen gerelateerde events heel erg om me terug te inspireren én Youtube video’s 🙂

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:32

   Precies dat! Het is soms zo’n overload aan inspiratie waardoor je soms even door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben de laatste tijd ook veel minder streng wat betreft ‘groene dingen’. Maar ik vind het heel erg leuk om dingen uit te proberen en te kijken waar ik me prettig bij voel. Welke YouTubers vind jij inspirerend? Misschien ken ik ze nog niet en haal ik er inspiratie uit 🙂

   • Reply
    Mariëlle
    18 mei 2018 at 11:35

    Stuur me even een Insta berichtje als je wilt, ik moet zo gaan XD Maar dan stuur ik je even wat foto’s van mijn abonnementen 😉

 • Reply
  Marieke
  17 mei 2018 at 13:23

  Ik herken je gevoel wel hoor! Ook omdat de mensen in mijn omgeving er vrijwel niet mee bezig zijn. Daarbij wil ik ook niet te belerend overkomen. Ik probeer te doen wat ik kan, en de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Soms vragen andere zaken meer aandacht, met een drukke baan/gezin is het leven gewoon behoorlijk hectisch. En soms ben ik het ook even zat. Ik denk dat het heel menselijk is 🙂

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:33

   Helemaal mee eens Marieke! Soms is het zo lastig als je de enige bent in je omgeving die zich focust op duurzaamheid. Vooral als je naast blogger ook andere taken hebt zoals moeder, werkende, student enz. Fijn dat je een reactie achterlaat met jouw ervaring 😀

 • Reply
  Sofie
  17 mei 2018 at 13:30

  Te streng zijn voor jezelf haalt ook niks uit, toch? Net als dat er sommige mensen de behoefte hebben om kritiek te geven want “het kan nog veel duurzamer”, dat werkt ook alleen demotiverend. Natuurlijk kan het altijd meer, maar het kan ook altijd minder. Het is ook allemaal niet gemakkelijk, vraagt wat investeringen zowel financieel als qua tijd/energie/moeite. Maar het is toch mooi dat je er over nadenkt, en je bent niet alleen!

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:34

   Heb je ook helemaal gelijk in Sofie! Te streng zijn voor jezelf en dingen opleggen werkt totaal averechts. Ik blijf gewoon kleine stapjes maken 🙂

 • Reply
  Romy
  17 mei 2018 at 18:13

  Wat goed dat je hier zo openhartig over bent, omdat ik zeker weet dat het heel herkenbaar zal zijn voor velen. Ik heb dat veel mensen die zich bezighouden met duurzaamheid het graag allemaal zo goed mogelijk willen doen en dat daar dan de frustratie in kan schuilgaan. Zelf ben ik wel streng in vegetarisch eten (ik eet absoluut geen vlees en vis), maar let ik bijvoorbeeld niet altijd op of mijn kaas wel zonder dierlijk stremsel is en mijn kleding is soms tweedehands, maar komt de andere keer van winkels als H&M of Zalando. Niet altijd perfect, maar daardoor houd ik het wel leuk en haalbaar wat ik doe. En weet je, door alleen al vegetarisch te eten bereik je echt veel meer dan je denkt. Weet je wel hoeveel dieren er bespaard zijn gebleven als jij de rest van je leven (bijna) nooit vlees eet?! En als je daar ook nog eens over blogt en daarmee anderen inspireert, is dat effect alleen nog maar groter.
  Anyway, lang verhaal kort, ik kan me dus helemaal vinden in je tweede tip! 🙂 Ook de andere tips zijn supergoed gevonden. Je mag al heel trots zijn op de stappen naar duurzaam leven die je zet. En ook al voelt het misschien niet altijd zo, je levert er echt een bijdrage mee aan een mooiere wereld om je heen ♥

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:35

   Dankjewel lieve Romy! Ik ben zelf ook heel streng met vegetarisch eten. Ik zal nooit zomaar vis of vlees eten. Ik denk ook niet dat mijn maag daar goed op reageert na al die tijd haha. Ik probeer verder wel zo duurzaam mogelijk te leven maar soms loop ik ook weleens een H&M binnen. Juist die afwisseling maakt het leuk. Fijn om jouw ervaring te lezen en bedankt voor de lieve complimentjes! Word er helemaal blij van 🙂

 • Reply
  irene
  17 mei 2018 at 18:28

  Wat jij voelt is alleen maar menselijk hoor, Claire! 🙂 Zit er niet te veel mee in en wees niet te streng voor jezelf. Ik ben tegenwoordig meer bezig met hoe ik met kledij enz om ga en ik ben ook helemaal niet zo streng voor mezelf omdat ik denk dat het nu beter gaat lukken. We’ll see 🙂

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:36

   Awww lief, dankjewel Irene! Ik ben over het algemeen niet mega streng maar soms komt er ineens zo’n blogje uit haha. Fijn om te lezen dat jij er ook meer mee bezig bent! <3

 • Reply
  Mentje
  17 mei 2018 at 19:16

  Wat een super interessant blog. Heel duidelijk en helder geformuleerd allemaal. Ik ben heel blij dat ik je blog heb gevonden want wil zelf ook duurzamer leven en ook minimalistisch. Ik volg je! X Mentje

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:37

   Aahhh wat ontzettend leuk om te lezen Mentje, dankjewel! Gaaf ook dat jij je meer verdiept in duurzamer leven. Mocht je nog suggesties hebben voor artikelen of vragen hebben, dan hoor ik het graag 🙂

 • Reply
  Iris
  17 mei 2018 at 20:38

  Ik herken het gevoel zeker. Nu ik echt veel heen en weer reis, school heb, stage en ook nog fotografeer heb ik er niet altijd de tijd voor en zin in. Ik ben er nog steeds mee bezig, maar heb gewoon niet altijd de energie. Het komt wel weer, het is niet alsof ik het vergeet of niet wil. We doen allemaal wat we kunnen op dat moment denk ik maar. Mooi open stuk van je Claire <3

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:40

   Dankjewel voor je lieve en openhartige reactie Iris! Ontzettend fijn om te horen dat je je erin herkent. Het is soms zo lastig om duurzaamheid te combineren met je dagelijkse leven, maar we doen wat we kunnen. Dankjewel 🙂

 • Reply
  Natascha
  18 mei 2018 at 01:11

  Eerlijk artikel ( as usual 😉 ) Ik denk dat wat er misschien ook wel nog mist is bij het vega(n) eten, je verplaatsen in het slachtoffer. Als je je afvraagt wie je zit te eten of wat het gevoel was van de moederkoe bijvoorbeeld, dat het dan echt makkelijker zal zijn en veel motivatie geeft, dat is wat ik in het begin wel eens deed. Nu zakt het niet meer, is het een gewoonte ook.
  Je bent een lief en mooi mens, doei!

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:42

   Hahaha ja soms ben ik misschien iets té eerlijk. Maar dat komt dan in mij op en dan moet het er gewoon uit. Dat heb je als blogger he haha. Ja klopt, met vega(n) eten heb je een directe consequentie. Maar met bijvoorbeeld zero waste heb je dat gevoel minder, althans ik. Nu is vega(n) eten voor mij echt een gewoonte en kan ik het ook niet meer loskoppelen van het dier. Het is natuurlijk ook een gewoonte aanwennen die na verloop van tijd steeds gemakkelijker en vanzelfsprekender wordt. Dankjewel voor het lieve compliment. Ik vind jou ook een mooi mens, wat je allemaal wel niet doet voor de wereld <3 Dankjewel!

 • Reply
  Linda
  18 mei 2018 at 10:34

  Miscshien heeft het er ook wel mee te maken dat je hele grote doelen hebt gesteld, en het resultaat nog aardig uitblijft. Je zegt het zelf al, er is nog zoveel ellende in de wereld. Daarom hoop ik dat het helpt als je kleine doelen voor jezelf stelt, waarvan het eerder een voldoening geeft als je het behaalt hebt. Gewoon iets kleins voor jezelf, want jezelf mag je ondanks al het goede wat je voor de hele planeet doet, zeker niet vergeten!

  • Reply
   clairecodi
   18 mei 2018 at 11:45

   Dankjewel lieve Linda! Het voelt inderdaad soms als een druppel op een gloeiende plaat. Soms is de situatie zo deprimerend om over te lezen. Daarom vind ik het fijn dat veel bloggers, waaronder jouw mooie blog, schrijven over de kleine dingen die je kan doen. Dankjewel daarvoor <3 🙂

 • Reply
  Eva
  22 mei 2018 at 16:15

  Ik vind dit echt heel fijn om te lezen! Ik probeer er echt wel mee bezig te zijn maar het lukt me gewoon nog niet om het gevoel continu vast te houden en ga dus nog wel eens de mist in. Maar dat is ook niet erg, ik moet mezelf maar in blijven prenten dat élke kleine beetjes belangrijk zijn en helpen.

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  23 mei 2018 at 13:28

  Ik merk dat ik na veel lezen en bloggen over duurzaamheid ook een beetje mijn motivatie kwijt ben. Ergens omdat het gevoel te groot is om in je eentje de wereld te verbeteren. Onhaalbaar en daardoor voelt het soms als mislukt. Anderzijds omdat ik door het bloggen veel antwoorden voor mezelf heb gekregen en ook merk dat ik liever heb dat anderen antwoorden voor zichzelf vinden ipv dat ik ze als het ware voorleg wat goed (groen en gezond) is, dmv mijn bloggen. En tot slot ben ik overspannen nu dus dat maakt dat ik sowieso alles een beetje kwijt bent 😡 Maarrr ik voel dat groen leven voor MIJ heel bijzonder is en.. dat is waar het omgaat. Ik denk dat het cliche van een betere wereld begint bij jezelf, gewoon helemaal waar is 😉 liefs!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.