33 In Vega info

Lang en gelukkig leven als vega en carnivoor

Foto-samenwonen
De nachtmerrie van elke man: samenwonen met een vega. Alleen maar tofu en hummus in de koelkast, paniek! Volgens mij valt het wel mee, want mijn vriend doet het al een jaar.

Ik krijg vaak vragen van vrienden en familie: hoe doe je dat als je beiden een ander eetpatroon hebt. Is dat niet ontzettend onhandig of lastig? Misschien, maar als je iets belangrijk vindt moet de ander dat respecteren. Maar om te voorkomen dat het een oorlogsgebied wordt thuis: ik geef tips.

1. Praat erover

Vegetarisme of veganisme is een levensstijl. Jij staat voor je normen en waarden. Het is belangrijk dat je het hier met je partner over kan hebben. Het is natuurlijk wel een groot deel van je leven. Zet een documentaire aan, geef een goed boek cadeau of ga ouderwets discussiëren. Vraag waarom hij/zij wel vlees eet en of ‘ie er ooit over heeft nagedacht waar het vandaan komt. Respect is hierbij ontzettend belangrijk. Luister goed en veroordeel niet. Het heeft geen nut om het erover te hebben als je alleen je partner tegenspreekt. Wie weet zit je partner met praktische dingen waarmee je gemakkelijk kan helpen. Onthoud dat je zelf ook vlees hebt gegeten, bijna niemand is als vega(n) geboren.

2. Maar hou ook je mond

Ik snap het: je partner eet een broodje ‘moord’. Maar niemand schiet er wat mee op als dat elke keer benoemd wordt. Vooral aan het begin ben je helemaal pro-vega(n) en laat je geen moment schieten om het erover te hebben. Maar het enige wat het oplevert is dat jij er met een betweterig gezicht zit tot ergernis van je partner. Respecteer de keus om vlees te eten, ook al ben je het er niet mee eens. Wanneer je dit niet doet kan je jezelf verliezen of de relatie beëindigen. Dat is zonde.

3. Maak regels

Regels? Ja écht. Als jij geen lap vlees wilt bakken, doe dat dan ook niet. Wil je een aparte vleespan, doe het! Eis je een vleesvrije zone in de koelkast? Prima. Het is belangrijk dat je je beiden comfortabel voelt. Maar lever zelf ook wat in. Het is nemen en geven. Bedenk zelf wat jouw grenzen zijn. Persoonlijk maak ik geen vlees klaar en wil ik geen vleeslepel in mijn eten. Tegelijkertijd vind ik het geen probleem als er vlees in de koelkast ligt. Bekritiseer elkaar niet. Probeer juist samen te leven.

4. Eet lekker

Het grootste vooroordeel over veganisme: sla eten. Nu ken ik geen enkele vega(n) die alleen sla eet. Maar dat is wel de grootste angst: je mist wat. Zorg dan ook dat je lekker gaat eten. Op de een of andere manier kan ik nu wel soort van koken. Terwijl ik voordat ik vega was bijna nooit wat klaarmaakte. Waar een wil is, is een weg zeg maar. Help je partner met het eten van minder vlees. Het hoeft niet meteen 7 dagen in de week te zijn. Een meatless monday is een laagdrempelige manier om hem/haar kennis te laten maken. Maak bijvoorbeeld van maandag date night en kies een leuk vega restaurantje. Of check YouTube, Pinterest of leuke vega(n) blogs voor inspiratie en recepten. Zoals mijn vriend zegt: maak het niet moeilijker dan het is.

Maar hoe doe ik het?!

Ik heb heel veel geluk, al zeg ik het zelf. Mijn vriend vind het tof om met mij te discussiëren en mijn go-vega preken aan te horen. Daarnaast eet hij hetzelfde als ik qua avondeten, lekker vega of vegan dus. Er liggen wel pakjes vleeswaren in de koelkast, maar daar heb ik geen probleem mee. Het is niet mijn goal om van hem een vega te maken, belangrijker is dat hij zelf met die keuze komt (als hij dat wilt). Maar ik ben onwijs blij dat iemand mijn keuze respecteert en meedenkt. Enne een geheimpje: hij bedenkt de meeste recepten voor mijn blog! Mijn vriend kan onwijs lekker koken en helpt mij eigenlijk om vegetarisch eten makkelijker te maken. Voor mij is samenwonen met een carnivoor dus geen struggle, maar een geluk <3

Heb jij nog goeie tips voor de samenwonende vega en carnivoor? Of heb jij een hele andere ervaring? Let me know!

33 Comments

 • Reply
  Romy
  21 januari 2017 at 07:14

  Wat een leuk onderwerp om eens een artikel over te lezen! Ik ben de laatste tijd een beetje aan het daten en merk nu pas dat jongens het echt een mega-afknapper vinden als ik vertel dat ik vegetariër ben. Zo bizar, want ik vind het echt geen probleem om voor een ander wel vlees klaar te maken! Met mijn ex had ik er gelukkig geen problemen mee, maar mijn schoonouders probeerden elke keer bij het avondeten weer “Wil je echt niet zo’n lekker stukje vlees, Romy?”. Pff, zo irritant! Ik hoop dat het bij mij net zo makkelijk gaat als met jouw vriend als ik een keer een jongen ontmoet.

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:41

   Dankjewel! Ik begrijp ook niet zo goed waarom andere mensen er zo’n probleem mee hebben hoor. Vooral als je zelf niet moeilijk doet over vlees klaarmaken. Je eet het alleen zelf niet, klaar. Ik hoop dat je volgende vriend heel open minded is! 🙂

 • Reply
  Susan
  21 januari 2017 at 09:24

  Inderdaad heel leuk om te lezen! Ik denk dat het soms wel lastig kan zijn, maar als je je beiden aanpast dat het prima te doen is.

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:45

   Dankjewel! Ik denk dat het echt ligt aan hoe strict je bent 🙂 Maar ik denk als je heel hardcore vega(n) bent dat je dan sowieso iemand zoekt die dat ook is.

 • Reply
  Iris
  21 januari 2017 at 09:38

  Hi Claire! Goede tips, zijn eigenlijk ook van toepassing op je broertje/beste vriend/tante of iedereen waar je mee in aanraking komt die andere ideeën heeft. Het heeft nooit zin om heel stellig te zijn of iemand te overtuigen, dat werkt toch niet. Mijn ervaring is dat je vooral het voorbeeld moet zijn, en laten zien hoe leuk/lekker/fijn het is, want dan raken anderen nieuwsgierig en komen ze met vragen.:) Wat fijn dat het met jou en je vriend samen zo goed gaat. Mijn vriend kookt ook de meeste dingen, hij kan ook erg goed koken:)! Liefs

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:47

   Ja precies! Vaak zijn ze in het begin afkeurend want het is nieuw en ‘eng’ maar als je anderen laat zien dat het leuk en lekker is, zijn ze vaak geïnteresseerd. Super leuk ook van jouw vriend 🙂

 • Reply
  Iris
  21 januari 2017 at 09:41

  Yes! Leuk om te lezen en ook herkenbaar. Steve en ik wonen nu bijna 5 jaar samen en mijn vega-eetgewoonten hebben nooit voor problemen gezorgd. Toch krijg ik er wel héél vaak vragen over. Wat ik best grappig vind want wij zijn er nooit zo mee bezig. We eten standaard vegetarisch, alleen als we bijvoorbeeld eten bestellen of uit eten gaan, gaat Steve vaak wel voor iets met vlees. Het maakt mij ook niets uit, ik ben vegetariër geworden omdat ìk geen vlees wil eten, wat een ander doet interesseert mij niet zo. We zijn allebei dus wel heel flexibel en niet zo moeilijk wat dat betreft 😀

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:48

   Wow vijf jaar alweer! Dan ben je inderdaad wel gewend denk ik. Ik ben er ook bijna nooit mee bezig, behalve inderdaad als je uit eten gaat. Dan moet je overal de menu’s checken of er iets anders te eten is dan de standaard geitenkaas met honing. Dat vind ik het enige vervelende haha. Verder gaat het bij ons heel makkelijk.

 • Reply
  Claire van Vrijberghe de Coningh
  21 januari 2017 at 10:14

  Toen ik vegetarisch was at mijn vriend vlees. Toen ik Cowspiracy zag terwijl hij naast mij op de bank zat om wat anders te doen, ging er voor ons beide een wereld open. Ik ben direct met een vuilniszak door de koelkast en keukenkastjes gegaan om alles waar iets dierlijks in zit weg te gooien. Ik werdt vegan en hij heeft vanaf die dag geen vlees meer gegeten. In het begin liet hij zich nog weleens verleiden door bijvoorbeeld kaas te eten. Inmiddels is hij ook vegan. Wel met af en toe een cheat moment als hij bijvoorbeeld in een situatie is, honger heeft en er geen vegan optie is. Achteraf baalt hij er trouwens wel altijd van. Wat het vooral is, is dat we nu veeeeeel lekkerder en gezonder eten, .zonder lichamelijke klachten (opgezette buik, zuur etc.) en veel gelukkiger in het leven staan. Mijn maag draait om als ik iets zie met vlees of alleen al het woord lees. Simpelweg omdat ik het leed erachter zie. Ik wordt vaak ‘hardcore vegan’ genoemd. Ik heb respect voor de keuzes die een ander maakt maar zal je wel altijd deze vraag stellen: “wat is de reden dat je vlees eet?” Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die daar een goed antwoord op heeft nadat je mijn eten hebt geproefd. Haha!

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:50

   Wat tof dat jullie samen die verandering hebben meegemaakt. Ik denk dat dat dan ook een stuk makkelijker en leuker is. Nu ben ik trouwens héél benieuwd naar jouw eten 🙂

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  21 januari 2017 at 10:16

  Ah jouw vriend klinkt echt als een schatje! Zo leuk dat hij je helpt met al die recepten, ik ben jaloers hoor hahah. Ik ken zelf een vega en haar vriend is echt een enorme carnivoor. Toch merk ik al dat hij ook veel bewuster nadenkt over vlees eten, dat vind ik echt heel goed! En ze respecteren elkaar wel helemaal, zo leuk om te zien. Malou x

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:52

   Haha aah dankjewel Malou. Ik ben ook héél blij dat hij zo open minded is. Maar toen ik net vegetarisch ging eten was het ook totaal nog niet zo hoor haha. Toen was het nog gek en nieuw, nu is iedereen het eigenlijk wel gewend 🙂 Respect is inderdaad het belangrijkste.

  • Reply
   Marieke | Bluebell Forest
   24 januari 2017 at 11:29

   He jij hebt het volgens mij over mij 😉 haha

 • Reply
  Klaske
  21 januari 2017 at 10:54

  Wat leuk om dit te lezen, zeg! Mijn vriend en ik zijn beiden geen vega, maar ik kan me wel voorstellen dat het de nodige struggles op kan leveren als de één het wel en de ander niet is. Heel fijn dat het bij jullie zo gaat en dat je vriend je hierin respecteert. En hoe lief is het dat hij de meeste recepten voor je blog bedenkt? Dat zie ik de mijne nog niet doen hoor, haha. Liefs!

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:53

   Dankjewel Klaske. Grappig he? Hij kon altijd lekker koken maar sinds ik vegetarisch eet doet hij nog extra zijn best. Het zijn natuurlijk nieuwe smaken en groenten die je moet gebruiken. Ik vind het zo lief <3 🙂

 • Reply
  Sara
  21 januari 2017 at 11:08

  Wat een super leuk artikel! Als je een vriend hebt die totaal geen ervaring heeft met vega(n) eten, denk ik wel dat het kan helpen als je idd lekkere gerechtjes maakt. De geur is daarbij een eerste stap om interesse te wekken. Als je vriend dan zegt van: hmm dat ruikt lekker, dan zal er sneller geproefd worden denk ik. Als ik foto’s toon van gerechtjes, zeggen mensen vaak dat het er ook lekker uitziet. Ik zou ook geen vlees willen bakken, simpelweg omdat ik het ook ben afgeleerd zeg maar. Eten is een noodzaak & als dat al niet vlot verloopt in een relatie, lijkt me dat geen goede basis. Daarom is respect zoals je zegt enorm belangrijk!

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:54

   Dankjewel Sara, heel lief! Ik zou denk ik ook geen vlees kunnen bakken omdat ik geen idee heb hoe ik dat moet doen. Volgens mij vergeet je dat echt snel want ik ben pas twee jaar vegetariër. Soms zeg ik ook weleens: wow deze vleesvervanger smaakt echt naar kip! En mijn vriend lacht me dan weleens uit omdat het er totáál niet naar smaakt hahaha.

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  21 januari 2017 at 12:00

  Wat een goed artikel, ik denk dat je punten inderdaad heel belangrijk zijn. Ik zou het zeker een voordeel vinden als mijn toekomstige vriend ook vega is, al ben ik zelf al verder aan het kijken om zelfs (deels) vegan te gaan. Wat je noemt zal ik zeker meenemen als het ooit zo ver is 😉

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:55

   Dankjewel Mariëlle! Zou super leuk zijn als hij dan ook vega is haha. Of op zijn minst ervoor openstaat. Ik denk dat mannen van het idee ‘vlees is mannelijk’ af moeten. Dan zou het al een stuk makkelijker zijn haha.

 • Reply
  Galina
  22 januari 2017 at 12:33

  Heel goed geschreven! Hier ook hetzelfde inderdaad, maar het heeft nog niet voor problemen gezorgd. Ik kook, dus ik bepaal min of meer wat we eten (al overleg ik altijd wel even) en dat is vegetarisch. Als mijn man een stukje vlees wilt, dan kan dat zeker geregeld worden, heb ik geen moeite mee. In het begin vroeg hij er vaak om, tegenwoordig eet hij soms weken geen vlees en lijkt hij het bijna te ‘vergeten’. Laatst ging ik met een vriendin uit eten en moest hij voor zichzelf koken, dus ik ging ervan uit dat hij een t-bonesteak zou halen en dat zou overgieten met spekjessaus of iets dergelijks. Kwam hij thuis met tofu 😛

  • Reply
   clairecodi
   22 januari 2017 at 12:59

   Hahahaha zó herkenbaar! Mijn vriend en ik gingen een keer hamburgers eten en hij haalde de boodschappen. Ik had verwacht dat hij wel met een dikke (vlees)burger voor zichzelf zou thuiskomen. Nee hoor: gewoon twee vegaburgers. Zo grappig haha. Maar eerlijk: ik vind de vegaburgers ook heel lekker. Fijn ook dat het bij jou en je man zo goed gaat, respect is zó belangrijk 🙂

 • Reply
  Melanie
  22 januari 2017 at 20:53

  Ik ben vanaf mijn 8ste veganist. Vanaf mijn puberteit ben ik vegetariër. En al die tijd geen dier gegeten. Totdat ik zwanger was ik moest en zal vlees eten. Zins dien eet ik heel af en toe iets van vlees. In mijn huis eet de rest vlees. Maar niet elke dag en dat vinden ze prima. Mensen snappen het vaak niet. En zien mij als iets moeilijks. Als iemand die niks lust. Onzin maar volgens veel mensen valt er niks te koken als je geen vlees eet.

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  24 januari 2017 at 11:28

  Wat een goede tips! Ik denk dat het heel belangrijk is dat je partner het gewoon accepteert, anders klopt er volgens mij ook iets niet in de relatie. Daar tegenover staat wel dat de vega(n) de carnivoor moet accepteren. Mijn levensmotto is ‘leef en laat leven’ en ik denk dat dat hier ook weer mooi op van toepassing is. Als je als vega(n) accepteert dat niet de hele wereld ook vega(n) gaat worden en dat het daarbij ook niet jouw plek is om dat te gaan bepleiten bij jan en alleman, dan is het volgens mij al een heel stuk makkelijker om met een carnivoor samen te leven…

  • Reply
   clairecodi
   25 januari 2017 at 21:13

   Helemaal mee eens Marieke! Dankjewel voor je lieve en lange comment. Zo leuk om te lezen (:

 • Reply
  Resaarcle
  24 januari 2017 at 22:52

  Tof dat het zo vlot loopt! Ik zou wat vaker vegetarisch willen koken, als ik er in de winkel aan denk, koop ik meteen vanalles veggie. Maar ik zit nog te sterk vastgeroest in het vleesje-groentje-aardappeltje én ik heb een enorme vleesliefhebber thuis wonen. Maar je blogbericht inspireert me!

 • Reply
  3 x Groene blogs in het zonnetje | IKBENIRISNIET
  20 februari 2017 at 10:15

  […] tot mijn Patreon-clubje én ik herken veel van mijzelf in haar. Zo schreef ze een artikel over gelukkig leven als vegetariër met een carnivoor en is ze ook net zo fan van wasbare wattenschijfjes als […]

 • Reply
  Sytske
  20 februari 2017 at 14:39

  Wat leuk, ik kom via ikbenirisniet bij je blog. En dit spreekt me meteen aan. Ik ben vegetariër en manlief omnivoor. Maar het is nooit een heel groot probleem geweest, op onze eerste date kookte hij vegetarisch voor me! Thuis eten we grotendeels vega, en door de jaren heen zijn er inderdaad “regels” ontstaan. We hebben geen speciale vleespan maar vlees en vega gaan niet in dezelfde pan. En inderdaad geen vleesmessen/lepels/vorken in vega gerechten. Vlees bakken doe ik ook niet, nou ja behalve is sporadisch een stukje vlees omkeren mocht het er van komen.
  En dat gaat prima, soms zijn er irritaties wanneer hij zich irriteert aan dat ik “niets” eet (voor zijn gevoel dan even ;-)) Maar hij doet ook zijn best. En ik kan best een b*tch zijn soms, laatste had hij een stukje beter leven vlees met 2 sterren uitgezocht, waarop ik zei (met een knipoog) dat het nog steeds dood was…. maar ja we zijn bijna 14 jaar samen dus zoiets haalt ons niet zo snel uit elkaar 🙂

  • Reply
   clairecodi
   21 februari 2017 at 09:37

   He Systske, wat onwijs leuk om te horen! Wat romantisch dat je man op de eerste date vega voor je heeft gekookt. Fijn dat het bij jullie ook zo gemakkelijk gaat. Ik herken inderdaad dat er soms ongeschreven regels ontstaan haha. En 14 jaar?! Wow dat is echt heel lang. Wat leuk!

   • Reply
    Sytske
    23 februari 2017 at 11:21

    Ja dat was romantisch hè, gaf meteen wel duidelijk aan dat hij dat voor me over had. En tja 14 jaar.. als je ouder wordt en bij elkaar blijft gaat dat vanzelf 🙂

 • Reply
  Jill
  24 februari 2017 at 15:17

  Wat een fijn artikel! Mijn vriend eet ook vlees, maar respecteert mijn keuze om veganistisch te eten wel. Hij zal me ook altijd verdedigen als iedereen een rotte opmerking maakt! Momenteel woon ik nog niet samen met hem, maar ik kan me wel voorstellen dat dat in het begin wat problemen zal opleveren. Ik zal je tips zeker in mijn achterhoofd houden. Kus, Jill

  • Reply
   clairecodi
   25 februari 2017 at 22:20

   Wat super leuk om te horen Jill! Het klinkt alsof jouw vriend net zo begripvol is als de mijne. Super lief ook dat hij je zou verdedigen, mijn vriend doet dat ook regelmatig haha.

 • Reply
  Fijne blogs #1 |
  4 maart 2017 at 14:03

  […] Lang en gelukkig leven als vega en carnivoor (ClaireCodi.nl) Super herkenbaar. Want ook ik zit in een relatie waarbij ik de vegetariër ben en […]

 • Reply
  Emma
  21 juli 2020 at 19:07

  Wat een fijne blog. ik zit nu zelf in een date fase , maar ik wil me niet limiteren op andere gewoontes, maar ben bang dat ik dat in de toekomst anders zal doen of moeilijk word . Maar door dit allemaal te lezen zie ik dat het kan, en dat het niet eng of moeilijk hoeft te zijn om in die zin met een omnivoor te leven 🙂 dat het allemaal gaat zoals het gaat, en respect naar elkaar key is. Echt een fijn artikel dankjewel !

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.