7 In Persoonlijk

Kijktip over kweekvlees: Vleeskwekers van VPRO Tegenlicht

Kweekvlees: gezond of niet

Afgelopen week zendde VPRO Tegenlicht een aflevering uit over kweekvlees. Kweekvlees is vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar is dit een beter alternatief voor vlees?

Over Vleeskwekers

In de documentaire Vleeskwekers van VPRO wordt het begrip kweekvlees uitgediept. Wat is het? Hoe wordt het gemaakt? Wat zijn de voor- en nadelen? Deze drie vragen worden beantwoord door drie clean meat bedrijven te volgen in hun reis naar kweekvlees. In de documentaire zie je Memphis Meats, Finless Foods en Just. Memphis Meats presenteerde bijvoorbeeld een gekweekte gehaktbal en kipnuggets. Finless Food willen in 2019 visburgers met gekweekte viscellen op de markt brengen en het bedrijf veganistische Just begint sinds dit jaar met hun clean meat. De documentaire volgt deze bedrijven over hun innovatie en hun pogingen om het op de Nederlandse markt te brengen.

Wat is kweekvlees?

Vlees zonder een dier te doden, dat klinkt goed toch? Kweekvlees is vlees dat wordt gekweekt in een laboratorium. Er worden stamcellen afgenomen van een dier. In het laboratorium krijgen deze cellen alle voedingsstoffen zodat de spieren kunnen groeien en uiteindelijk vlees nabootsen. Of eigenlijk vlees zijn. Een aantal cellen zouden volgens Mark Post uit kunnen groeien tot tien ton vlees. Van een paar cellen zou je dus een hele hoop vlees kunnen maken. Dit kan zowel een steak zijn als een gehaktbal.

Waarom is kweekvlees nog niet te koop?

Kweekvlees kan je nog niet kopen. Dat komt omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het product nog niet veilig genoeg vind. Het moet eerst een uitgebreid veiligheidsonderzoek doorlopen (novel food verordening). De resultaten worden beoordeeld door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Hierna stemmen de lidstaten dan over een eventuele toelating voor de gehele EU-markt. Al met al kan dat proces wel anderhalf jaar duren. Vandaar dat je het vlees nog niet kan proeven of kopen.

Wat vind ik van kweekvlees?

Ondanks dat ik als vegetariër soms wat gekke opmerkingen te horen krijg, ben ik blij dat ik geen vlees eet. Het is niet zo dat ik vlees vies vind. Ik denk dat er vrij weinig mensen zijn die vlees echt ranzig vinden. Ook ik genoot van culinaire hoogstandjes zoals frikandelbroodjes, knakworstjes, McDonalds en gefrituurde kip. Maar het effect dat mijn cravings hadden op de dieren, het milieu en mijn eigen gezondheid vond ik zwaarder wegen dan mijn smaak. Dus daarom besloot ik geen vlees te eten, ondanks dat ik het wel heel lekker vond.

Ik ben niet per se tegen kweekvlees. Alleen las ik laatst een artikel via NRC dat één tot 2 miljoen ongeboren kalfjes per jaar sterven als voeding voor dit vlees (bron). Ik vind dat op zijn zachtst gezegd ontzettend wreed, vooral omdat gepredikt wordt dat het juist revolutionair is vanwege het gebrek aan dierenleed. In de documentaire Vleeskwekers wordt dit deel niet naar voren gebracht. In het artikel staat dat het Maastrichtse kweekvleesbedrijf MosaMeat al sinds het begin zoekt naar diervrije recepten, maar zonder resultaat. Er schijnen wel alternatieven te zijn, maar die worden (voor zover ik lees in het artikel) niet echt gebruikt. Ik vind dit nogal vreemd en kan daarom op dit moment niet zeggen dat ik pro kweekvlees ben.

Al met al vind ik het wel een aanrader om Vleeskwekers te bekijken, al is het maar om te zien wat kweekvlees is en hoe het in zijn werk gaat. Er wordt geen dierenleed in kaart gebracht, mocht je daar bang voor zijn. Ik ben vooral benieuwd naar jouw gedachtes hierover! Wat mij betreft blijf ik lekker vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig eten.

De aflevering kan je hier bekijken: https://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/27-05-2018/VPWON_1284417

Wat vind jij van kweekvlees? Lijkt het jou een duurzaam alternatief voor vlees of lijkt het je helemaal niks? Let me know!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Romy
  3 juni 2018 at 09:09

  Ik vind dit echt een super interessant onderwerp om over na te denken en meer over te weten te komen. Ga de aflevering zeker terugkijken 🙂 Ik denk zelf niet dat ik kweekvlees zal eten (ook omdat ik na 10 jaar vegetariër zijn niet eens meer weet hoe vlees smaakt en dus ook niet echt iets mis), maar ik zou het alleen al mooi vinden als mensen die nu vlees eten eerder bijvoorbeeld vaker voor kweekvlees zouden kiezen als alternatief. Ook dat scheelt! 🙂

 • Reply
  Jenn
  4 juni 2018 at 10:01

  Ik heb twee jaar geleden op een beurs een ijsje gegeten wat gemaakt was van kweekvlees. Dat was echt ultiem smerig, en sindsdien krijg ik de kriebels van kweekvlees, haha.
  Ik vind het op zich een positieve ontwikkeling, maar zelf zou ik het niet eten (niet per se vanwege de kriebels maar gewoon omdat ik geen vlees meer wil eten, dus ook geen kweekvlees). Maar ik verwacht niet dat er snel een tijd komt dat íedereen vlees opgeeft, en voor die mensen die per se vlees willen blijven eten denk ik dat kweekvlees op zijn minst een vriendelijker alternatief is.

 • Reply
  Mariëlle
  4 juni 2018 at 11:51

  Mmm ik weet helemaal niet wat ik hier van moet vinden haha, dus ik moet het maar eens kijken!! Ik eet nu zo lekker zonder vlees (voor de dieren) en denk niet dat ik het ooit nog zou willen ook al is het kweekvlees. Maar het is natuurlijk wel een super ontwikkeling als het dierenleed scheelt. Thanks voor de tip 🙂

 • Reply
  Jessica J.
  4 juni 2018 at 19:33

  Ik vind het ontzettend bijzonder dat vlees überhaupt gekweekt kan worden, maar uhm, dat van die kalfjes … Dat is voor mij toch ook een reden om eerder tégen te zijn.

  • Reply
   Tara
   14 oktober 2019 at 17:45

   Kalfjes worden nu na de geboorte direct weggehaald bij moeder en de mannetjes worden vrijwel direct geslacht. De vrouwtjes moeten vervolgens ook een bestaan leven waarin ze voor melk continue bezwangerd worden en de kalfjes afgenomen worden. Na 5 á 6 jaar gaan ook zij naar de slacht wanneer ze niet genoeg melk meer meer produceren. Koeien kunnen overigens 20 jaar worden. Ik geloof toch dat ongeboren kalfjes gebruiken beter is dan ze eerst door al het leed halen om vervolgens geslacht te worden. Ik eet zelf overigens veganistisch, maar kweekvlees zal een heleboel leed voorkomen bij geboren dieren die -net als wij- een bewustzijn hebben.

 • Reply
  Eva
  4 juni 2018 at 19:56

  goede reminder! Ik ben sowieso erg van fan Tegenlicht maar kan ze nooit ‘live’ kijken omdat we geen televisie hebben, dus kijk ze altijd terug maar was deze vergeten 🙂
  Vind het ook echt een erg interessant onderwerp! Ben erg groot voorstander van vleesvervangers, mede vanwege het dierenleed wat erbij gespaard blijft, maar als kweekvlees wel tot dierenleed lijdt, snap ik de “gouden oplossing” die het inderdaad soms genoemd wordt, nog niet helemaal…

 • Reply
  Ivon
  12 juli 2018 at 17:49

  Ik ben de laatste tijd hier zelf ook wel bewuster mee bezig. Ik wil/kan nog niet zover gaan als vegetariër, maar wel dat ik bezig ben om max 2x per week vlees te eten waarvan ik weet waar het vandaan kom. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, en vind ik ook prima aangezien ik 27 jaar “gewoon” als de meeste mensen het standaard vlees uit de supermarkt heb gekocht. Ik was aan het begin van je artikel dus wel enthousiast over vleeskwekers, maar als er alsnog dierenleed mee gepaard gaat zie ik niet echt het voordeel ervan tegenover huidig vlees. Al zou het misschien al wel een stap in de goede richting zijn naar mínder dierenleed. Want de stap naar helemaal geen dierenleed is momenteel (helaas) ook nog een utopie denk ik.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.