18 In Fashion/ Producten en DIY's

Kledingruil organiseren met vrienden + mijn items

hoofdfoto kledingruil organiseren

Wil je nieuwe kleding zonder ervoor te betalen? Organiseer dan een kledingruil! Er worden verschillende events georganiseerd, maar je kan ook een kledingruil organiseren met vrienden. Ik deel mijn tips en kledingaanwinsten. 

Een kledingruil is een event waarbij iedereen een aantal kledingstukken meeneemt om te ruilen voor iets ‘nieuws’. Het gaat enerzijds om duurzaam shoppen en anderzijds om pure gezelligheid. Want wat is er nou leuker dan met gratis kleding naar huis gaan? Toegegeven: je moet ook zelf wel met wat items komen. Je kan een georganiseerde kledingruil bezoeken (check Kledingruil op een rij), maar je kan ook een kledingruil organiseren met vrienden. Ik heb afgelopen week een kledingruil gehad met vriendinnen en ik vond het zo gezellig dat ik graag wat tips wil delen! Onderaan het artikel vind je mijn aanwinsten.

Tips voor het organiseren van een kledingruil

1. Allereerst is het belangrijk om te weten met wie je kleding wil ruilen
Bestaat het uit een kleine vriendengroep of wil je het juist organiseren met buurtgenoten? Als je voor een grote groep gaat, is het handig om een plek af te huren of een grote locatie te vinden. Als je met vrienden afspreekt kan je bepalen wiens huis het meest geschikt is om kleding in uit te stallen. Maak een datumprikker aan en tijd om te plannen! Doe dit ruim van tevoren zodat iedereen genoeg tijd heeft om zijn kledingkast uit te zoeken.

2. Wat voor kleding neemt iedereen mee?
Gaat het alleen om vrouwenkleding en doen accessoires ook mee? Spreek dit van tevoren af. Ook kan het handig zijn om maten door te spreken, voordat je je gewicht in schoenen meezeult. Bespreek ook de kwaliteit van de kleding. De één vindt het leuk om een nieuwe rits te naaien, maar een ander is niet zo van het DIY’en. Voorkom teleurstelling.

3. Richt de locatie ‘kledingruil proof’ in
Maak de ruimte vooraf schoon, zorg voor een lange passpiegel, zet eventueel een kamerscherm neer en zoek plekjes uit om alle kleding uit te stallen/op te hangen. Legt iedereen zijn kleding zelf neer of is één persoon verantwoordelijk voor het sorteren op maat en kleur? Zorg ervoor dat alle kleding goed te zien is. Overigens: lekker ouderwets grabben en graaien doet het ook altijd goed.

4. Spreek een ruiltactiek af
Dit klinkt misschien overdreven, maar het kan zijn dat meerdere mensen één item leuk vinden. Spreek bijvoorbeeld af dat ruilen alleen 1 tegen 1 kan of bedenk een puntensysteem, zodat je niet meer mee kan nemen dan je meebrengt. Of laat iedereen eerst rondkijken en passen. Wil je iets, dan leg je het even apart. Zijn er meer liefhebbers van het ene item? Spreek dan af om bijvoorbeeld te loten.

5. Verdeel de kosten
Kleding ruilen is op zich zelf gratis, maar het is wel zo leuk als er ook wat hapjes en drankjes zijn. Overleg wie verantwoordelijk is voor de snacks of laat iedereen zelf een paar hapjes meenemen. Zo zit niet één iemand met alle kosten. Als je een locatie hebt gehuurd, is het sowieso handig om de kosten te splitten.

6. Maak een plan voor de overgebleven kleding.
Neemt iedereen de kleding weer mee naar huis of wordt het gedoneerd aan het goede doel? Het is handig om hier afspraken over te maken voordat iemands kledingstuk ineens bij de kringloop hangt. Extra tip: maak dan ook iemand verantwoordelijk om het daadwerkelijk weg te brengen.

Kledingruil organiseren met vrienden

Mijn aanwinsten

Afgelopen week ging ik bijna met meer naar huis, dan dat ik had meegenomen. Mijn tactiek tijdens de kledingruil was vooral om iets te vinden dat ik normaal niet zou snel zou durven dragen. Uiteindelijk is het een goede mix van basics en wishlist items geworden. Ik ben vooral erg blij met de twee nieuwe jeans en het groene zomerjurkje. Ik heb nu al zin in de lente zodat ik ze eindelijk kan dragen.

croptop en mom jeans
Links: een zwarte croptop met lange mouwen van de H&M. Iets wat ik heel gaaf vind maar nog niet weet of ik dat durf te dragen.
Rechts: een ripped momjeans van de Zara met een toffe wassing.

Jurk en vest
Links: een blauwe cocktailjurk met zwarte gesp van de CoolCat.
Rechts: een okergeel t-shirt en een lang grijs vest van de HEMA die ik nooit meer uit wil doen.

Coltrui en vest
Links: een zwarte coltrui gemaakt een soort gaas, inclusief ruches aan de voorkant van de CoolCat.
Rechts: een groen zomerjurkje met lint van de Primark.

Zwart hempje en gestreepte broek
Links: een luchtig, zwart hempje van de HEMA.
Rechts: een highwaist gestreepte broek van de Bershka waarin mijn benen oneindig lang lijken.

Sporttop en mom jeans
Links: een blauw/zwart gemêleerde sporttop van de H&M.
Rechts: een lichte momjeans van de Bershka.

Wil je meer weten over duurzaam kleding kopen? Check dan mijn artikelen over de duurzame kleding challenge of check alles in de categorie ‘Fair Fashion’.

Lijkt een kledingruil organiseren met vrienden jou leuk? Of heb je al eens een kledingruil bezocht? Let me know!

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Marloes
  12 februari 2020 at 07:53

  Wat heb je leuke items gescoord! 🤩 Ik heb nog nooit meegedaan aan een kledingruil, maar het lijkt me best leuk om te doen. Zou momenteel alleen echt niet weten welke kledingstukken ik weg zou doen, want ik doe al meerdere keren per jaar kleding weg als ik het niet meer draag, haha.
  Marloes recently posted…Melissa Daley – Molly & het kattencafé

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2020 at 11:33

   Dankjewel Marloes! Ik ben er ook zo blij mee haha. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, vooral omdat iedereen een eigen kledingstijl heeft. Maar ben blij met alle aankopen. Ik doe zelf ook elk seizoen kleding weg of ik leg het apart als ik twijfel. Misschien de volgende keer apart leggen? Zijn vast wel vrienden die er heel blij mee zijn!
   clairecodi recently posted…Kledingruil organiseren met vrienden + mijn items

 • Reply
  Jenn
  12 februari 2020 at 10:03

  Leuk! Een streepjesbroek staat bij mij ook nog op mijn verlanglijstje, maar ik heb lange benen en dat schijnt nogal lastig te zijn… Ik ben nog nooit bij een kledingruil geweest, maar lijkt me zeker leuk.
  Jenn recently posted…Handmade with ♥

 • Reply
  Ilona Wielinga
  12 februari 2020 at 10:10

  Zo’n leuk concept! En je hebt ook leuke items gescoord.
  Ilona Wielinga recently posted…Je eigen kledingstijl vinden | En durven dragen

 • Reply
  Jessica J.
  12 februari 2020 at 11:01

  Oeeeh, die gestreepte broek vind ik prachtig! Ik ben heel benieuwd hoe die je staat! En dat groene jurkje staat je vast ook erg leuk. Fijn dat je op deze manier toch iets moois van de Grote Verboden Winkel kon scoren! 😉
  Jessica J. recently posted…Review • Lush Plaque Sabbath Toothpaste Jelly

  • Reply
   clairecodi
   13 februari 2020 at 11:36

   Dankjewel Jessica! 🙂 Hmmm, misschien moet ik een keer weer een outfitpost doen haha. Ik vind dat altijd een beejte ongemakkelijk, maar is misschien wel leuk om te zien. En inderdaad heel fijn dat fast fashion op deze manier iets meer ‘slow fashion’ wordt 🙂
   clairecodi recently posted…Kledingruil organiseren met vrienden + mijn items

 • Reply
  Irene
  12 februari 2020 at 13:11

  Mooie dingen heb je geruild! Ik wou ook altijd een kledingruil organiseren met een paar vriendinnen maar ik heb sinds een tijdje een vriendin waar ik regelmatig wat mee ruil en dat werkt voor nu prima. Als ik iets beu ben neem ik het mee naar haar en kijk ik eens tussen haar spullen. Driedubbel fijn want je geeft geen geld uit, je bent van je eigen ongedragen spul af en je hebt iets nieuws in je kast!
  Irene recently posted…Het is hier wat stiller maar het gaat eigenlijk best goed.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  13 februari 2020 at 09:36

  Wat een mooi artikel heb je geschreven, heel goed dat je ons deze inspiratie meegeeft! Ik koop vaak 1x in het jaar tweedehandskleding. En zelf lever ik dan ook altijd weer een zak in.

 • Reply
  Suzanne
  14 februari 2020 at 16:57

  Wat een leuke items! Ik heb dit nog nooit gedaan, maar lijkt me super leuk!
  Suzanne recently posted…Nivea Q10 Plus Anti-Age 3 in 1 Care Cushion

 • Reply
  Djuli
  16 februari 2020 at 12:29

  Ahh tof! Dit lijkt me zo leuk om eens zelf te organiseren! En dat groene jurkje is echt suuuper mooi!
  Djuli recently posted…Simpele vegan quinoasalade met tahindressing

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.