30 In Fashion/ Producten en DIY's

Duurzame kleding challenge: kledingkast opruimen

  kledingkast opruimen

Om de duurzame kleding challenge te beginnen begin ik met stap 1: kledingkast opruimen. Ik geef tips & tricks om te beginnen met het uitmesten van je kast.

Zoals je misschien hebt gelezen doe ik mee met een duurzame kleding challenge. Dit houdt in dat ik een halfjaar lang alleen kleding koop die duurzaam geproduceerd is of tweedehands. Als je hier meer over wilt weten dan kan je het artikel teruglezen. Om de challenge goed te beginnen wil ik graag weten wat ik nog draag. Zo weet ik precies wat ik moet kopen (en wat ik beter kan laten hangen). Tijd voor stap één: de kledingkast opruimen.

1. Doe het samen

Ik gooi alles meteen weg. Zonde, want een paar weken later wil ik natuurlijk dat ene hempje aan. Bel een vriendin en vraag haar om een second opinion. Kan dat topje nog wel? Draag ik dit nog? Bijkomend voordeel: aan haar kan je je oude kleding doneren. Doe ook een leuk muziekje aan.

2. Maak stapels

Maak drie stapels: houden, twijfelachtig en weggeef/verkoop. Wanneer je een kledingstuk uit je kast pakt kan je deze op één van de stapels leggen. Als een kledingstuk kapot is kan je het meteen in de vuilnisbak gooien. Ook al is het zo’n leuk shirtje en valt het gat niet op met een vest (guilty). Dat kan echt niet, tenzij je zeker weet dat je het item gaat maken.

3. Twijfel stapel: stel jezelf kritische vragen

De stapels houden en wegdoen spreken volgens mij wel voor zich. Maar de kleding waar je over twijfelt is heel lastig. Stel jezelf een paar kritische vragen over het item: Zie je jezelf er nog in lopen? Past het wel bij je? Voel je je er fijn in? Kan je dit combineren? Of om in de Marie Kondo sfeer te blijven: does it spark joy? Voorbeeld: ik word niet erg vrolijk van dat ene jurkje dat eigenlijk te klein is, maar ik hoop dat ik er ooit op een dag nog in pas. Als je op al deze vragen ‘nee’ antwoord dan kan je het item op de verkoop/weggeef stapel leggen.

Kom in Sex In The City stijl en ga voor een modeshow: bekijk hoe het item staat en of het bij je past. Vraag je vriendin of app een foto door naar familie of vrienden. Liever een eerlijk antwoord dan dat je voor lul loopt. Ook kan je het item apart leggen. Denk er nog een paar dagen over na. Bedenk dat je het item ook kan weggooien als je de volgende keer bezig gaat met het opruimen van je kledingkast.

4. Pak de wasmand/strijkplank

Voor de diehard kastopruimers: pak de strijkplank erbij. Ik draag heel veel kleding niet omdat ik simpelweg te lui ben om het te strijken. Zonde, want daardoor blijft het in mijn kast hangen. Kleding die een beetje muf ruikt kan je ook meteen in de wasmand gooien.

Patches en spijkerjas

Plak bijvoorbeeld patches op (kapotte) kledingstukken

5. Maak je kast schoon

Wauw, er hangt hier een enorm huisvrouwen gehalte. Als kleding uit je kast is, is dit hét moment om de kast schoon te maken. Haal het stof weg met een stofdoekje en ga met een natte lap over de planken. Geloof me: ruikt je kast en kleding een stuk beter van.

6. Hang je kleding terug

Maak een overzicht in je kast die voor jou logisch is. Ik deel het altijd in van koud naar warm. Links hang ik topjes, jurkjes en dunne blouses. Rechts hang ik de vesten en jassen. Je kan het natuurlijk ook op kleur indelen of op seizoen. De kleding die in de wasmand zit kan je er later aan toevoegen.

7. Welke items mis je nog

Ga kritisch door je kast en bekijk wat je nog mist. Heb je veel fijne basics weggegooid of mis je nog een nette broek? Schrijf het op. Dit lijstje kan je weer gebruiken om nieuwe kleding aan te schaffen. Zo voorkom je miskopen én weet je precies wat je nodig hebt.

Extra tips voor de kledingkast opruimen:

 • De kleding die je wilt wegdoen kan je aan het Legers Des Heils doneren of een organisatie bij jouw in de buurt.
 • Verkoop je kleding via United Wardrobe. Dit is een stuk betrouwbaarder dan Marktplaats.
 • Organiseer een kledingruilavond met je vriendinnen. Het enige wat je nodig hebt is muziek en kleding (en eventueel wijn).
 • Zoek je nog handige combinaties? Check Lookbook.nu. Typ in de zoekbalk jouw item en je ziet honderden combinaties.
 • Is het doel om je kast te minimaliseren? Voor elk nieuwe item dat je koopt, kan je er eentje weg doen. Zo is je kast in mum van tijd leeg.

Welke tips pas jij toe tijdens het kledingkast opruimen? Let me know!

 

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply
  Aneta
  12 januari 2017 at 07:56

  Kast opruimen. Ja daar ben ik steengoed in. Een paar jaar geleden niet hoor. Toen liet ik de zak kleding wat naar kleding&eco moest een half jaar in m’n auto liggen. Eindstand belandde de kleding weer in m’n kast. Unites wardrobe en lookbook.nu staat op m’n lijstje. Niet eerder van af geweten. Dank xx

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:22

   Ik vind het ook echt heerlijk om mijn kast op te ruimen! Leuk dat ik je inspiratie kan geven 🙂

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  12 januari 2017 at 08:36

  Heel handig artikel!! Dit heb ik ook gedaan, heerlijk 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:23

   Dankjewel! Het lucht altijd zo op 🙂 Dan zie je ook eindelijk wat je hebt haha.

 • Reply
  Kim
  12 januari 2017 at 08:46

  Leuk dat je hierover schrijft! Een capsule wardrobe geeft zoveel voldoening. Ik ben er heel blij mee.

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:24

   Wat knap dat je een capsule wardrobe hebt! Ik denk wel dat het je een stuk creatiever maakt 🙂

 • Reply
  Marieke
  12 januari 2017 at 08:52

  Handige tips! Lookbook en United wardrobe kende ik nog niet, ga ik onthouden!

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:27

   Dankjewel! Ik vind Lookbook heel fijn voor als ik ff niet weet hoe ik iets moet combineren. De mensen die daarop zitten zijn alleen wel tien keer hipper dan ik, je komt dus soms wel overdreven fashionable combinaties tegen haha.

 • Reply
  KouweKleren
  12 januari 2017 at 09:21

  Leuke tip om het samen te doen! Een kritische blik is nooit weg. Enne, wie het helemaal netjes wil doen, kan kapotte kleding in de textielbak gooien. Dat is wel even opletten, want er er zijn bakken voor alle textiel en voor oude maar nog hele kleding.

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:29

   Goeie! Dat wist ik niet eens 😀

 • Reply
  Klaske
  12 januari 2017 at 10:49

  Jaa, ik heb maandag ook mijn kledingkast uitgezocht! En heel veel naar het goede doel gedaan. Ik vind het zo leuk dat je hierover schrijft, word ik door geïnspireerd. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:30

   Ik vind jou reacties altijd zo lief Klaske! Super goed dat je je kledingkast hebt uitgezocht.

 • Reply
  Tessa
  12 januari 2017 at 10:58

  Leuke en handige tips! Ik was wel al bekend met United Wardrobe, maar heb eigenlijk nooit overwogen om mijn oude kleding daar te verkopen. Goed om te weten dat jij hier goede ervaring mee hebt, dat kan ik wel eens proberen.

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:33

   Ik vind het zelf wel een fijner concept dan Marktplaats! Zelf heb ik het niet geprobeerd maar een vriendin van mij wel. Volgens mij is het een stuk veiliger ook 🙂

 • Reply
  Iris
  12 januari 2017 at 12:53

  Ik heb mijn kledingkast al 3x uitgezocht en nog steeds kan ik vanalles weg doen! Ik organiseerde vroeger ook wel eens kleding ruil party’s trouwens, ik vond dat echt super leuk om te doen!!:)

  Liefs

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:36

   Haha ja ik ben meestal ook echt een twijfelkont en dan hou ik het maar. Ik heb nu ook een spijkergiletje vol met studs laten hangen want ”je weet maar nooit”…

 • Reply
  Aurély
  12 januari 2017 at 16:50

  Ik kende UnitedWardrobe niet en heb me meteen ingeschreven! Ik doe regelmatig een kastopruiming en meestal geef ik alles weg aan tweedehandswinkels of aan mijn nichtje. Ik denk trouwens dat ik terug één moet doen ? Leuke post ! Ben benieuwd naar de volgende stap !

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:37

   Wat leuk! Ik geef eigenlijk bijna alles weg aan het Leger Des Heils omdat ik te lui ben om het te verkopen. Maar eerlijk gezegd zit er ook niet vaak verkoopwaardige kleding tussen haha.

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  12 januari 2017 at 19:04

  Wat een goede tips! Lekker kritisch allemaal, goed hoor 🙂 Als je dit allemaal hebt gedaan heb je opeens weer allemaal leuke kleding haha!

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:37

   Haha ja ik lijk heel kritisch maar volgens mij niet als ik zelf bezig ben. Dan denk ik al gauw: hou maar haha.

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  12 januari 2017 at 19:59

  Door jou ga ik nu dus ECHT mijn kledingkast opruimen. Hij zit echt veeeeel te vol en veel draag ik niet. Tijd voor die opruimsessie dus en ik ga dit artikel meteen bewaren 🙂 Malou x

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:38

   Lief Malou! Als er nog wat leuks tussen zit weet je me te vinden! 😀

 • Reply
  Romy
  12 januari 2017 at 21:00

  Wat een handig stappenplan! Mijn kledingkast is ook een grote puinhoop en je brengt me meteen op een idee wat ik dit weekend nodig eens moet gaan doen 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:39

   Thanks Romy! Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen 🙂 Als je nog leuke kleding weg wilt doen, laat het me maar weten hihi.

 • Reply
  Henny Willems
  12 januari 2017 at 21:45

  Heeft iemand misschien nog een idee waar je met oude zwangerschapskleding terecht kan, want die wil ik liever niet op de grote hoop in de kledingbox doen.

  • Reply
   clairecodi
   13 januari 2017 at 15:45

   Hi Henny! Dat is een goeie. Je kan kijken of er een goed doel in de buurt is waar je het aan kan geven of een organisatie voor zwangere vrouwen. Als je het niet weg wilt geven dan zou ik het eerder verkopen via Marktplaats of United Wardrobe 🙂

 • Reply
  Lidia
  13 januari 2017 at 17:47

  Lekker hè dat opruimen!! Nog een tip, gooi kapotte kleding niet in de prullenbak, dan komt het in de verbrandingsoven. Als je het in de kledingbak gooit wordt het gerecycled, dat is fan weer beter voor het milieu. Alles van stof en kapotte schoenen mogen daar in..
  O haha, ik zie dat het al eerder opgemerkt was, sorry;-p

 • Reply
  Charel
  13 januari 2017 at 21:20

  Ik gooi zoveel weg en dat vind ik soms wel eens zonde achteraf! Meestal spreek ik met mezelf af dat als ik iets meer dan 3/4 maanden niet gedragen heb het gewoon weg moet. Dit werkt wel echt goed voor mij hihi!

 • Reply
  Rebecca
  15 januari 2017 at 17:12

  Ah mijn twijfel stapel is altijd zo groot! En dan denk ik oke ik mag het houden en een half jaar later gebeurd er weer precies hetzelfde. Eigenlijk moet ik binnenkort echt eens wat harder zijn en het gewoon weg doen. Het ruimt zo lekker op.

 • Reply
  Shoplog: tweedehands kleding van Appel&Ei - Claire Codi
  2 februari 2017 at 11:32

  […] de duurzame kleding challenge is voorbij. Ik heb het overleefd. Nog maar 5 maanden te gaan. Na mijn kledingkast makeover heb ik een lijstje gemaakt met items die ik nog ‘nodig heb’. Zo heb ik een paar […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.