Kiemen kweken is makkelijk en leuk. Je kan variëren met diverse groentes zoals basilicum, tuinkers, taugé en rucola. De kiemen die je kweekt kan je verwerken in een salade of gebruiken als rauwkost op brood. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik laat zien hoe je zelf begint met kiemen kweken.
Wat zijn kiemen?
Tijdens de Vegan Challenge ontdekte ik kiemen. Kiemgroenten zijn eigenlijk een soort babyplantjes. Het zijn namelijk de onvolgroeide stengels van ‘volwassen’ groentes. Op het moment dat ze geoogst worden, bevatten ze een hoge concentratie vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze dankzij hun kleine formaat licht verteerbaar. De meest bekende kiemgroentes zijn tuinkers en alfalfa, maar er zijn nog veel meer verschillende soorten. Kiemen kweken is niet alleen goedkoop, het is ook heel duurzaam. De zaden zijn jarenlang houdbaar. Eenmaal gekocht kan je ontzettend veel kiemen kweken en dat zonder gekke pesticiden of bestrijdingsmiddelen.
Voor het kweken van kiemen hoef je echt geen groene vingers te hebben. Het enige wat de kiemen nodig hebben zijn water en warmte (en een beetje liefde). Ook is het dankbaar tuinieren want binnen zes dagen kan je al genieten van je eigen kiemspruiten.
Welke groenten zijn geschikt om te kweken?
Van de meeste onbewerkte granen, peulvruchten en (oliehoudende) zaden kunnen kiemen worden gekweekt. Let op: kiemen van nachtschades zoals aubergine, tomaat, paprika en peper zijn giftig. Deze kan je niet als kiemspruit of microgroente eten. De volgende zaden kan je gemakkelijk gebruiken voor kiemen kweken:
- adukibonen;
- alfalfazaden;
- berglinzen;
- broccolizaden;
- chinese bieslookzaden;
- doperwten;
- fenegriekzaden;
- groene erwten;
- groene linzen;
- kikkererwten;
- preizaden;
- radijszaden;
- rode koolzaden;
- tarwegraszaden.
Hoe begin je met kiemen kweken?
In verschillende winkels vind je kiemschalen. Dit zijn speciale schalen waarmee je kiemen gemakkelijk kan kweken. Is dat echt nodig? Nee. Je kan kiemen ook in een glazen pot, een aardewerken bakje en in een kiemzak kweken. Het is maar net wat je in huis hebt. Zelf heb ik geen ervaring met deze methodes maar online vind je genoeg informatie. De kweekmethode is ook afhankelijk van de soort kiemgroente. Wat bij de één werkt, werkt niet gelijk voor de ander.
Gebruiksaanwijzing voor een kiemenschaal
Je vindt een kiemschaal bij natuurwinkels en/of tuinwinkels. Je hebt ook speciale schalen waarbij je wel drie ‘batches’ per keer kan kweken. Ik zag deze kiemschaal bij de Dille & Kamille en besloot hem voor € 7,- mee te nemen.
- Strooi de zaadjes in een dun laagje op het zaairooster en bevochtig dit voorzichtig met de plantenspuit of onder de kraan.
- Vul de glazen schaal met water tot ca 0,5 cm onder het rooster en zet het roostertje op de schaal. Plaats de kiemschaal in een ruimte met normale kamertemperatuur (20-22 graden).
- Vul iedere dag, indien noodzakelijk, het water aan. Voldoende warmte en vocht zijn erg belangrijk. Ik zette hem zelf in de vensterbank.
- Na 6 tot 10 dagen kan je de kiemspruiten (die dan 3 tot 5 cm lang zijn) afknippen en eten. Je kan ze ook langer door laten groeien, dan krijgen de spruiten meer blaadjes.
Wat kan je met kiemgroente?
Wat je maar wilt! De smaken van kiemgroente verschillen onderling. Zo zijn radijs-, groene radijs- en preikiemen vrij scherp van smaak. Alfalfa, rodekoolkiemen en broccoli sprouts zijn juist weer wat milder. Persoonlijk vind ik wat pittigere kiemgroenten lekker op brood met bijvoorbeeld hummus en andere groentes. Kiemgroenten kan je verwerken in salades, roerbakgerechten, soepen, omeletten. De kiemen kan je ook gebruiken als garnering van een mooi gerecht. Je kan verschillende kiemgroentes natuurlijk ook met elkaar combineren. Als je kiemen in huis hebt merk je dat je ze overal voor gaat gebruiken.
Zodra de kiemspruiten klaar zijn kun je ze het beste in de koelkast bewaren (bij zo’n 7 ºC). Bewaar de kiemen in een schaaltje en leg het dekseltje op het bakje om uitdrogen te voorkomen, er moet nog wel wat lucht bij kunnen. Microgroenten kunnen op het schoteltje of kweekbakje nog enkele dagen bij kamertemperatuur worden bewaard.
Ben je bekend met kiemen kweken? Lijkt het je wat of juist niets? Let me know!
21 Comments
Romy
23 juni 2017 at 06:55Wat een goed idee om zelf kiemen te kweken! Het ziet er niet alleen lekker, maar ook heel mooi uit op brood! Superhandig, je duidelijke uitleg! Het lijkt mij wel leuk om eens zelf kikkererwten te kweken. Dat is vast even een klusje, maar dan heb je ook wat 🙂
clairecodi
24 juni 2017 at 14:13Dankjewel Romy voor je lieve compliment! Kikkerwten kweken heb ik nog nooit gedaan maar lijkt me heel erg leuk. Heb zelf geen groene vingers maar dit lukt me nog net haha.
Susan
23 juni 2017 at 07:19Wat leuk zeg! Het maakt het brood inderdaad extra aantrekkelijk haha
clairecodi
24 juni 2017 at 14:15Haha ja he! Net iets fotogenieker 🙂
Sarina
23 juni 2017 at 09:06Wij kweekten altijd kiemen thuis vroeger. Tijd om het weer eens te gaan doen. Vind het altijd zo lekker op brood. Geeft een luxegevoel aan je beleg ?
Linda - Zaailingen
23 juni 2017 at 10:49Precies dit! Nostalgie 🙂 Volgens mij legden we ze op natte watten op een schoteltje, maar ik vond het als kind in ieder geval heel wonderlijk 😀
clairecodi
24 juni 2017 at 14:18Haha wat leuk dat je dat op natte watten deed. Nooit over nagedacht om dat te doen.
clairecodi
24 juni 2017 at 14:17Precies dat inderdaad! Normaal gesproken voelt een boterham wat kaal, zo leuk je hem een beetje op haha.
Malou | Blonde Blossom
23 juni 2017 at 09:23Kiemen zijn zo lekker! Op brood vind ik alfalfa enzo ook echt goddelijk, dat eet ik al sinds ik heel klein ben. Wij kweekten thuis weleens tuinkers, maar eigenlijk nooit andere kiemen. Daar zou ik eens aan moeten beginnen, het is echt heel leuk en lekker! Jij hebt altijd zulke leuke blogs joh, ik zou m’n leven moeten leiden als jij, hahah! Malou x
clairecodi
24 juni 2017 at 14:18Wat leuk dat je al kiemen eet. Haha leven zoals ik? Valt wel mee hoor hoe groen ik ben 😉 Ik koop me alleen arm aan kiemen dus besloot het zelf maar te kweken haha.
Loes
23 juni 2017 at 09:41Lijkt me zo leuk om dit te doen! Echt een projectje haha. Maar ik ben niet geweldig goed in planten levend houden, dus ik weet niet of dit een succes zou zijn bij mij.
clairecodi
24 juni 2017 at 14:20Haha begrijpelijk maar het is echt super makkelijk (al zeg ik het zelf). Ik zou het eens een keertje proberen 🙂
Merel
23 juni 2017 at 13:08Prachtige foto’s! <3 ik ga dit ook doen! Leuk zo'n planten-DIY! Ik had laatst ergens doperwten kiemen, echt zo lekker! Meer knapperig dan andere soorten. Ook bietjeskiemen vind ik er altijd super mooi uitzien!
clairecodi
24 juni 2017 at 14:21Wat lief, dankjewel! Ik vond het ook super leuk om te fotograferen. Wat leuk dat je een keertje doperwtjes hebt laten kiemen. Bietsjeskiemen ken ik niet, wel rode kool en die zijn echt super lekker 🙂
Larissa
23 juni 2017 at 14:24Ik ben echt gek op groenten kweken, maar kiemen heb ik echt nog nooit gekweekt. Ik moet misschien toch maandag maar eens langs de Dille & Kamille haha. Kan ik er meteen mee aan de slag!
clairecodi
24 juni 2017 at 14:22Ahh wat leuk dat je ermee aan de slag wilt Larissa! Het is echt super makkelijk en binnen zes dagen kan je ze al eten. Ideaal voor de luie tuinierder (zoals ik haha)
Mariëlle
23 juni 2017 at 18:46HOE leuk!? Echt super schattig en leuk om te doen hihi 🙂
clairecodi
24 juni 2017 at 14:23Hihi dankjewel lieve Mariëlle!
Anna Maria
25 juni 2017 at 11:08Dit is zo makkelijk en zo heerlijk + gezond voor je. Ook heerlijk door salades heen!
Mijn week x 4 mini vakantie, shoppen & unicorn sloffen - Simplynspecial.nl
5 juli 2017 at 06:01[…] Kiemen kweken: zo doe je dat – door Clairecodi […]
Babs
7 juli 2017 at 10:18Wat een handige schaal om kiemen te kweken! Ik zoek vaak in de winkel naar brocco cress maar die verkopen zij niet altijd. Mooie tip!