11 In Groene Beauty

Jeukende hoofdhuid door een shampoo bar | Mijn tips

Shampoo bars Lush

Heb je last van een jeukende hoofdhuid door een shampoo bar? Ik deel mijn ervaringen en tips om je hoofdhuid te kalmeren en te herstellen.

Een jeukende hoofdhuid door een shampoo bar is niet vreemd. Ondanks dat het internet vol staat met lovende claims over shampoo bars en haarzepen, werkt het niet altijd. Ik heb verschillende shampoo bars geprobeerd; 2 in 1 bars (conditioner en shampoo), met SLS, zonder SLS of zelfs speciale bars voor de gevoelige hoofdhuid. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het de eerste maanden prima bevalt, maar na een paar weken mijn hoofdhuid gaat irriteren. Het jeukt, het gaat een beetje schilferen en het blijft vet.

Eerst dacht ik dat het aan mijn hoofdhuid lag. Maar toen ik de Facebookgroep Zero waste/less waste Nederland om advies vroeg, kreeg ik ontzettend veel reacties. Ik was niet de enige die last had van een jeukende hoofdhuid door een shampoo bar! In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips, maar ook het advies dat ik in die Facebookgroep heb gelezen. Hopelijk heb je er iets aan.

Even het verschil tussen haarzeep en een shampoo bar. Een haarzeep bevat geen SLS/SLES, maar is simpelweg zeep dat bestaat uit oliën. Een shampoo bar is een shampoo, maar dan in vaste vorm en bevat vaak wél een reiniger, zoals SLS of een mildere vorm daarvan. Dit is een agressieve reiniger, meer daarover lees je in mijn artikel: “Is natuurlijke shampoo beter dan reguliere shampoo?” Ik gebruik in dit artikel even zero waste shampoo’s om ze beiden te benoemen.

Jeukende hoofdhuid door een shampoo bar

Waarom krijg je een jeukende hoofdhuid door een shampoo bar?

1. Je hoofdhuid moet nog wennen

Als je net bent begonnen met een zero waste shampoo, dan is het logisch dat je hoofdhuid even moet wennen. Vooral als je van reguliere shampoo overstapt naar een haarzeep of een shampoo bar met een milde reiniger (zoals SCI). Opeens wordt je hoofdhuid niet meer ‘brandschoon’ gewassen. Het duurt even voordat je hoofdhuid de juiste hoeveelheid talg aanmaakt. Na een paar keer wassen kan je haar en/of hoofdhuid nog wat vet aanvoelen. Deze gewenningsperiode kan een paar weken tot maanden duren. Het kan dus een kwestie van doorbijten zijn. Mocht het erg lang aanhouden, dan kan het te maken hebben met een van onderstaande redenen.

2. Je bent allergisch voor één van de ingrediënten

Zero waste shampoo bevat verschillende ingrediënten, van zeep tot bepaalde kruiden. Het kan zijn dat je hoofdhuid gaat jeuken door één van die ingrediënten, bijvoorbeeld lavendel of een bepaalde olie. Switch eens naar een andere bar en kijk of deze beter werkt.

3. Je spoelt de shampoo bar niet goed uit

Zero waste shampoo wordt soms gemaakt met een milde reiniger (bijvoorbeeld SCI) of compleet zonder SLS. Het is heel fijn dat er geen agressieve reinigers inzitten, maar hierdoor moet je je haar heel goed wassen en al het zeep extra goed uitspoelen. Masseer de bar heel goed over je hoofdhuid en spoel alles minimaal een minuut uit, anders blijven er huidschilfers zitten en blijft de haarzeep achter op je hoofdhuid. Dit wordt ook wel build up genoemd, omdat restjes haarzeep zich steeds meer opstapelen.

Je kan build up van je hoofdhuid verwijderen door een appelazijn spoeling of een spoeling met baking soda. Gebruik deze spoelingen niet te vaak, want daardoor droogt je haar en hoofdhuid juist meer uit. Probeer het te beperken tot ongeveer een keer per maand.

Ook het kraanwater is van invloed op het uitspoelen. Hard water zorgt ervoor dat de zeep lastiger uit je haar te wassen is. Check Waterhardheid.nl om te kijken of het water in jouw woonplaats hard of zacht is. In mijn woonplaats is het tamelijk hard, waardoor het logisch is dat de shampoo bar wat lastiger is om uit te spoelen. Het is handig om dit van tevoren te weten, zodat je weet hoe intesief je de zeep moet uitspoelen.

Appelazijn haarspoeling

4. De ph waarde past niet bij de ph waarde van je hoofdhuid

Je hoofdhuid heeft een pH (zuurtegraad) van ongeveer 5 en een haarzeep heeft een pH van 8. Door dit verschil kan je hoofdhuid geïrriteerd raken en jeuken. Om de pH weer in balans te krijgen, kan je een appelazijn spoeling gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de schubben zich sluiten en de pH waarde zich hersteld. Let hierbij wel op dat je biologische appelazijn gebruikt, dit werkt het beste. Ook normale azijn werkt prima. Geen zorgen: de geur ruik je bijna niet meer als je haar droog is!

5. Je hoofdhuid gaat overcompenseren

Een shampoo bar of haarzeep heeft nog weleens de neiging om uit te drogen. Doordat je hoofdhuid zo droog is, gaat de talgproductie waarschijnlijk overcompenseren en krijg je nog meer jeuk. Wat kan helpen is de reverse shampoo methode. Hierbij was je je haar eerst met conditioner en daarna met (zero waste) shampoo. Dit hoeft niet bij elke wasbeurt, maar kan bijvoorbeeld een of twee keer per week. Je kan ook om de week een kokosolie masker proberen (simpelweg kokosolie over je hoofdhuid verdelen en enkele uren later intrekken).

6. De shampoo bar is niet geschikt voor jouw hoofdhuid

Er zijn veel shampoo bars die gemaakt zijn voor roos, een gevoelige hoofdhuid, een jeukende hoofdhuid en nog veel meer. Maar het kan ook zijn dat een shampoo bar niet geschikt is voor jouw haar. De ingrediënten doen simpelweg niet genoeg voor je hoofdhuid. Wat je kan doen is je anti-roos shampoo (die wel werkt) afwisselen met een shampoo bar/haarzeep. Ik gebruik bijvoorbeeld een speciale shampoo van Vichy en die gebruik ik om de week, de rest van de wasbeurten gebruik ik een shampoo bar. Dit werkt voor mij prima.

 

Shampoo bar Lush

Mijn methode tegen een jeukende hoofdhuid

Soms vraag ik me weleens af waarom ik doorga met shampoo bars, terwijl het zo’n gedoe is. De zero waste shampoo zorgt (bij mij) voor glanzend, vol, zacht haar vol volume. Alleen werkt mijn hoofdhuid niet altijd mee. Mijn tactiek bestaat uit:

 • Mijn haar voor het wassen goed borstelen en masseren
 • Voornamelijk wassen met een shampoo bar die geschikt is voor een gevoelige hoofdhuid met milde reiniging. Ik gebruik nu die van Pachamamaï en deze bevat Sodium Cocoyl Isethionate.
 • 1x per maand een haarmasker
 • 1x per week een goede anti-roos shampoo.

Deze tactiek werkt voor mij wel goed. Ik merk het ook echt als ik hier vanaf wijk, want dan krijg ik sneller last. Natuurlijk speelt ook het koude, droge weer mee. Dus mogelijk dat het in de lente of zomer iets gemakkelijker wordt.

Reviews shampoo bars

Hieronder een lijst met de shampoo bars die ik (tot nu toe) heb gereviewd:

 1. Haarzeep (zonder SLS) van HelemaalShea
 2. Shampoo bars (met SLS) van Lush
 3. Shampoo bar voor een gevoelige hoofdhuid (zonder SLS) van Carita Kosmetiikka

Pin mij

Heb jij ook last van een jeukende hoofdhuid door een shampoo bar? Of bevalt het jou juist heel goed? Let me know! 

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Rosanne
  19 februari 2020 at 15:14

  Wat een interessant artikel! Zelf heb ik juist het tegenovergestelde. Ik heb een jeukende hoofdhuid en door het gebruik van deze shampoo bars heb ik er weinig tot geen last meer van. Vooral de bar voor de gevoelige hoofdhuid werkt erg prettig voor mij.

 • Reply
  Suzanne
  20 februari 2020 at 09:49

  Wat interessant. Ik heb zo’n bar nog nooit gehad, misschien toch eens proberen.
  Suzanne recently posted…Kleine borsten

 • Reply
  Petra
  21 februari 2020 at 16:15

  Wat een leuk item , ik herken het van vroeger maar na goede tip van een vriendin (anti roos shampoo) was het snel voorbij.

  Mvg
  Petra recently posted…Welke shampoo past bij mij?

 • Reply
  Jessica J.
  25 februari 2020 at 15:47

  Interessant dat jij je haar eveneens goed kamt voordat je het wast met een shampoo bar. Ik merk dat ik voordien m’n hoofdhuid goed moet stimuleren en ervoor moet zorgen dat alle schilfertjes ‘los’ zitten, om het zo te zeggen. Anders zie ik er nog steeds nadat ik m’n haar gewassen heb, en dat is natuurlijk te gek voor woorden.
  Jessica J. recently posted…Review • Lush Hulder Bath Bomb

  • Reply
   clairecodi
   26 februari 2020 at 18:03

   Ja klopt! Ik heb ook wel gauw knopen in mijn haar omdat het vrij lang is, maar vind het ook wel fijn om alles even goed door te masseren. Helpt volgens mij ook met je talgproductie (heb ik ooit ergens gelezen haha).
   clairecodi recently posted…Jeukende hoofdhuid door een shampoo bar | Mijn tips

 • Reply
  Sara
  31 maart 2020 at 08:21

  Dankjewel voor dit artikel. Ik heb 12 jaar gelden een huid probleem gekregen door de shampoo bar van Lush. Ze wilden toen dat ook niet bespreken in de winkel Helaas. Ik ben een grote fan van shampoo bars ook na die ervaring. Ik ben alleen opzoek gegaan naar natuurlijker en zachter bars dan wat in de meeste winkels verkocht worden. Het plekje op mijn hoofd blijft gevoelig helaas ook na behandeling.

  • Reply
   clairecodi
   31 maart 2020 at 08:33

   Ahh wat super vervelend dat je een huid probleem hebt gekregen door een shampoo bar! Wat is het precies? Misschien dat een shampoo bar zonder reiniger, dus een haarzeepje, beter voor jou werkt? Ik hoop dat je nu iets hebt gevonden wat fijner en zachter is voor je hoofdhuid! Het is ook echt wel goed uitzoeken met shampoo bars en sommigen doen mijn hoofd/haar ook meer pijn dan goed.
   clairecodi recently posted…50 dingen die je in je eentje kan doen

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.