De Cyclus Strategie van Maisie Hill | Boekreview

De Cyclus Strategie

Hoe komt het dat je je het ene moment on top of the world voelt en het andere moment compleet lusteloos? In het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill lees je hoe je cyclus in elkaar zit en hoe je elke fase kan gebruiken in jouw voordeel. 

Om eerlijk te zijn heb ik nooit veel geweten over mijn cyclus, behalve wanneer ik ongesteld word en hoe lang dat ongeveer duurt. Maar waarom ik vaak de week voor mijn menstruatie stemmingswisselingen had, leek me eerder toevallig dan logisch. Ook hoefde je mij niets te vragen over het gehele proces van eisprong tot menstruatie. Ik heb er weleens wat over gehoord bij biologie, maar dat waren vaak ingewikkelde termen waardoor ik het niet zo goed begreep of het mij niet interesseerde. Iets wat eigenlijk vreemd is, gezien mijn lichaam maandelijks dit proces meemaakt. Ik had er nooit echt bij stilgestaan, totdat ik aflevering 34 van Damn, Honey luisterde.

De aflevering gaat over de cyclus en het boek De Cyclus Strategie. Nydia en Marie-Lotte hebben dit boek vertaald en deelden hun mening en ervaringen over het boek. De Cyclus Strategie biedt een no-nonsense uitleg van wat er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. In de aflevering kwam ook groene blogger Merel Wildschut aan het woord en sommige dingen vond ik zó herkenbaar, dat ik het boek meteen heb besteld. Mocht je benieuwd zijn, haar review over het boek lees je op haar blog.

De Cyclus Strategie

Maisie Hill is een gekwalificeerde gezondheidsexpert en acupuncturist. Zij had vroeger zoveel menstruatiepijn dat ze niets anders kon dan in bed liggen. Ze heeft verschillende behandelingen geprobeerd, maar wat het meest hielp was begrijpen hoe de cyclus in elkaar zit én hoe je het in je voordeel kan laten werken. Met haar boek De Cyclus Strategie deelt ze die kennis. Het boek beschrijft onder andere:

 1. Hoe je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen;
 2. De manier waarop je elke fase in je cyclus kunt zien als seizoenen en hoe dat je denken verandert;
 3. Hoe je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je je mindere dagen.

Het boekt telt 325 pagina’s en beschrijft alles rondom je cyclus. Van de anatomie van je vulva tot afscheiding en van tracking van je cyclus tot de hormonen die een rol spelen. Dit klinkt misschien heel biologisch, maar ze legt het op een laagdrempelige en begrijpelijke manier uit. Zo noemt ze oestradiol het Beyoncé hormoon waarbij je je zelfverzekerd, verleidelijk, sensueel en vruchtbaar voelt. Dit is hét hormoon dat in de eerste helft van je cyclus de hoofdrol speelt. Ze beschrijft alle onderdelen op een laagdrempelige, begrijpelijke manier zonder daarbij tekort te doen aan alle informatie.

Seizoenen van je cyclus

De seizoenen van je cyclus

Maisie deelt de cyclus op in seizoenen, waardoor het een stuk behapbaarder wordt. Volgens haar kan je de seizoenen zo zien:

 1. Winter: de periode waarin je menstrueert
 2. Lente: het seizoen waarbij je (eindelijk) klaar bent met menstrueren en meer energie krijgt
 3. Zomer: het seizoen waarbij je je on top of the world voelt
 4. Herfst: een periode na je ovulatie waarin je ingrijpende (negatieve) veranderingen merkt

Dit is natuurlijk een vrij beknopte interpretatie van de seizoenen. Elk seizoen wordt goed toegelicht, met onder andere welke hormonen actief (en inactief) zijn, wat signalen zijn, wat je krachten in die periode zijn en welke dingen je beter niet kan doen. Zo is het belangrijk om in de winter genoeg rust te nemen, zodat je in de lente voldoende energie hebt om je weer happy te voelen en erop uit te gaan.

Hoe hou je je cyclus bij?

Je cyclus kan je bijhouden via een app. Ik gebruik zelf Glow die ook de verschillende fases aangeeft. Ook de menstruatie- en ovulatie apps Clue, Flo en Maya zijn populair. Je kan het natuurlijk ook gewoon bijhouden op pen en papier. Het fijnste is als je ook noteert hoe je je elke dag voelt. Elke cyclus is anders en bepaalde ‘seizoenen’ kunnen bij de een langer duren dan bij de ander.

De Cyclus Strategie

Waarom je meer over je cyclus wil weten

De Cyclus Strategie is voor mij heel inspirerend omdat het me zoveel inzicht heeft gegeven. Door het bijhouden van je cyclus en het leren van de verschillende fases begrijp ik mijn lichaam een stuk beter. Daarnaast weet ik hoe ik er invloed op uit kan oefenen of hoe ik ermee kan omgaan. In je leven wordt je zo’n 400 keer ongesteld, dus dan is het wel zo fijn als je weet hoe je je er goed mee om kan gaan. Of je nou PMS hebt of juist nauwelijks wat merkt van je cyclus: het is heel leerzaam om te weten hoe alles in elkaar zit.

De Cyclus Strategie vind je in de boekhandel of via bol.com. In het najaar komt er nog een deel 2 dat meer een praktisch handboek wordt. Mocht je goed zijn in Engels, dan kan je ook Period Power bestellen. Dit is gewoon één deel.

Lijkt het jou interessant om meer te weten over je cyclus? Let me know!

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes.
Bedankt voor je support!

 

Related Posts

175 thoughts on “De Cyclus Strategie van Maisie Hill | Boekreview

 1. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 2. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 3. I’ll immediately clutch your rss as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 4. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Kudos!

 5. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 6. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 7. I must express my appreciation to the writer for bailing me out of this particular instance. As a result of exploring through the online world and finding tips which were not beneficial, I believed my entire life was over. Living without the presence of answers to the problems you have solved by means of your good short post is a serious case, as well as ones that could have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t come across your web blog. The talents and kindness in touching a lot of stuff was crucial. I don’t know what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I can at this point relish my future. Thanks a lot so much for the impressive and results-oriented help. I won’t think twice to propose your web site to anybody who desires guidelines on this problem.

 8. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 9. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 10. Im now not certain the place you are getting your information, however good topic. I needs to spend a while studying much more or figuring out more. Thank you for excellent info I used to be looking for this info for my mission.

 11. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Great job.

 12. Magnificent website. Plenty of helpful information here. I¦m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 13. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 14. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 15. naturally like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 16. I have been browsing online greater than three hours today, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It¦s lovely worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the net will likely be much more helpful than ever before.

 17. It’s really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 18. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 19. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I have learn this put up and if I may I want to counsel you some fascinating things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things approximately it!

 20. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 21. It¦s actually a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 22. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 23. What i do not realize is in fact how you are not really a lot more well-liked than you might be now. You’re very intelligent. You already know thus significantly with regards to this subject, produced me in my view believe it from numerous various angles. Its like men and women are not interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding. All the time care for it up!

 24. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours these days, but I never discovered any interesting article like yours. It’s beautiful worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the web will likely be a lot more useful than ever before. “Learn to see in another’s calamity the ills which you should avoid.” by Publilius Syrus.

 25. of course like your web site however you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I’ll definitely come again again.

 26. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 27. After research a number of of the blog posts in your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and shall be checking again soon. Pls try my website as effectively and let me know what you think.

 28. Hello would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 29. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, might check this… IE still is the marketplace chief and a large component to people will omit your wonderful writing because of this problem.

 30. magnificent put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 31. Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 32. Good day! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 33. I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 34. Very good blog you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 35. Good V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 36. Thanks for another fantastic article. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 37. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 38. It is really a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 39. I do accept as true with all the concepts you have offered on your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. Could you please lengthen them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 40. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 41. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 42. I have been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, but I never discovered any fascinating article like yours. It is pretty value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content as you did, the internet shall be a lot more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

 43. I was just searching for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 44. Hi there I am so happy I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Aol for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome work.

 45. You actually make it seem really easy along with your presentation however I find this topic to be really one thing which I believe I’d never understand. It kind of feels too complicated and very extensive for me. I’m having a look ahead on your subsequent put up, I¦ll try to get the cling of it!

 46. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this site and give it a look regularly.

 47. Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

 48. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 49. Great ?V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 50. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks

 51. Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Thanks!

 52. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 53. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 54. Good post. I study one thing tougher on totally different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to read content material from other writers and follow a bit of one thing from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 55. I’m curious to find out what blog system you are utilizing? I’m experiencing some small security problems with my latest site and I’d like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

 56. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. many thanks

 57. There are definitely a whole lot of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to convey up. I provide the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up where crucial factor will be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the impression of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 58. Unquestionably consider that that you said. Your favourite reason appeared to be at the web the simplest thing to have in mind of. I say to you, I certainly get annoyed even as folks consider issues that they plainly do not know about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 59. Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your fantastic writing because of this problem.

 60. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 61. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 62. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 63. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web site.

 64. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Thank you

 65. Thank you so much for giving everyone an exceptionally splendid opportunity to read from this blog. It really is very lovely and as well , packed with amusement for me and my office fellow workers to visit your site a minimum of 3 times weekly to read through the new guides you will have. And lastly, I am just always impressed considering the wonderful hints you give. Selected two points on this page are completely the most effective we have all ever had.

 66. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 67. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 68. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my blog something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 69. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read. I will definitely be back.

 70. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 71. Thanks for another informative website. The place else may I get that type of information written in such a perfect manner? I have a mission that I am simply now operating on, and I’ve been on the glance out for such info.

 72. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 73. You completed a few good points there. I did a search on the subject and found a good number of folks will consent with your blog.

 74. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 75. Keep up the good work, I read few blog posts on this site and I believe that your web site is real interesting and contains circles of fantastic information.

 76. F*ckin’ awesome issues here. I am very satisfied to peer your post. Thanks so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you please drop me a mail?

 77. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.