Groene tip: duurzame koffie van Wakuli

Duurzame koffie van Wakuli

Reguliere koffie is verre van duurzaam. Er wordt geen rekening gehouden met arbeidsomstandigheden, milieu en gezondheid. Daarom test ik de duurzame koffie van Wakuli. Dit duurzame bedrijf maakt koffie met oog voor boer én koffieliefhebber. 

Wat is er mis met supermarkt koffie?

Supermarkt koffie is een stuk voordeliger dan duurzame koffie. Een pak huismerk koffie kost misschien € 2,59 voor 250 gram. Als je flink wat koffie drinkt, is dat wel het meest voordelig. Althans, voordelig voor jou als koper. De koffieboeren komen er wat minder goed vanaf. Volgens de Consumentenbond is de werksituatie voor boeren verre van prettig. Zo worden er in Brazilië nog volop giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen komen ook weer in het grondwater terecht, waardoor ook omwonenden in aanraking komen met giftige stoffen. Waarom gebruiken boeren die bestrijdingsmiddelen? Nou, de fabrikant overtuigd hun van de noodzaak. Als je het eenmaal gebruikt dan is de bodem er afhankelijk van geworden. Als boer kan je dus niet meer terug.

Daarnaast werken de koffieboeren ontzettend hard voor hun koffie, maar krijgen ze er nauwelijks geld voor. Om maar niet te beginnen over kinderarbeid. Deze slechte werkomstandigheden komen voor bij veel koffiemerken. Via Rank A Brand kan je kijken wat koffieproducenten doen qua duurzaamheid en werkomstandigheden. Grote speler Douwe Egberts, met een enorm marktaandeel van 50%, heeft bijvoorbeeld label E. Van alle DE koffie, is slechts een derde duurzaam (bron).

Ook de smaak van de koffie heeft onder deze omstandigheden te lijden. Dol op een sterke, bittere bak koffie? Nou, zo hoort koffie dus niet te smaken. Door het massale proces zit koffie soms vol met schimmels, vocht en gebroken bonen. Dat wil je natuurlijk niet terug proeven. De bonen waarom flink gebrand, waardoor koffie bitter smaakt (en daardoor vinden veel mensen het bijvoorbeeld ook niet lekker).

Close-up fair koffie

Duurzame koffie van Wakuli

In 2016 ging Yorick als adviseur voor koffiecoöperaties naar Oost-Afrika. Hier zag hij met zijn eigen ogen in wat voor slechte omstandigheden de boeren leven. Ondanks dat de koffieconsumptie wereldwijd toeneemt, zijn de marktprijzen voor bonen fors gedaald. Hierdoor krijgen de boeren amper geld voor hun koffiebonen en kunnen ze nauwelijks hun levensonderhoud betalen. Het beroep als koffieboer is ook een stuk minder in trek door deze lage lonen, waardoor ook de kwaliteit van koffie slechter wordt.

Daarom maakte Yorick en Lukas een plan om duurzame koffie te verkopen die goed is voor boer, consument én milieu. Met behulp van een crowdfunding is in 2018 de eerste container koffiebonen verscheept . Sinds 2019 is Wakuli (Wakulima betekent boer in het Swahili) volledig in business. Kwaliteitskoffie met een eerlijke prijs voor de boeren en consument. Zo betaalt Wakuli gemiddeld € 4,20 per kilo aan de boer, terwijl de supermarkt gemiddeld € 1,60 neerlegt voor een kilo koffiebonen. Een flink verschil!

Wakuli is erg transparant over het kostenplaatje. Zo krijg je bij je bestelling een diagram met de winstverdeling en meer informatie over de smaak en productie. De koffie komt direct van de boer en 14 dagen na branding heb je de koffie al in huis.

Brandende vragen aan Wakuli

Voordat ik deze samenwerking aan wilde gaan, wilde ik natuurlijk wel het een en ander weten. Zo heb ik een paar vragen gesteld, die jij misschien ook wel hebt.

1. Waar is het percentage op de boeren op gebaseerd?

“We kijken bij het kopen dan de koffie naar een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de bonen, de leefomstandigheden van de boeren en ook de externe factoren in een specifiek land/gebied. We hebben een vaste blend (die het hele jaar hetzelfde is) en een wisselende Single Origin (die elke maand anders is). Onze klanten krijgen bij hun nieuwe koffie dan ook een kaartje mee met een precies diagram over hoeveel procent er naar de boeren gegaan is en waar de rest van hun geld naar toe gaat. Ook lees je meer informatie over naar wat voor projecten bijvoorbeeld.”

2. Waarom hebben jullie geen certificering, zoals FairTrade? 

“We maken juist geen gebruik van certificeringen (en zijn dus ook niet FairTrade). Een certificering lost helaas voor veel boeren de problematiek niet op. We kijken altijd naar hoe de koffie is geproduceerd. Het idee van Fair Trade is goed op papier en natuurlijk creëert het een standaard. Het is alleen zo dat boeren moeten investeren om de certificering te krijgen. Dat is enorm jammer. Waarom zou je daarin investeren als je er ook van kan eten, je kinderen ervan naar school kan laten gaan of er van kan leven?”

3. Volgens mij is de verpakking van plastic. Wat is jullie visie/doel qua duurzame verpakkingen? 

Klopt! Onze verpakkingen zijn (nog) gemaakt van plastic. Maar wel van plastic type 1 (volledig recyclebaar) en het kan dus mee met het PMD afval. Het is geen ideale oplossing, maar het is erg moeilijk een goede composteerbare verpakking te ontwikkelen die onze koffie goed vers houdt en die mee kan met de post. We zijn er hard mee bezig. De cups (voor Nespresso machines) die we binnenkort gaan lanceren, zijn gemaakt van de reststromen van suikerbiet en rietsuiker afval. En dus wel helemaal biologisch afbreekbaar.

Koffie blends

Koffie blends van Wakuli

Voorafgaand dit artikel wist ik niet dat de koffiewereld zo unfair was. Ik wilde dus zeker wel duurzame koffie proberen, maar het schijnt anders te smaken dan reguliere koffie: een stuk milder en zachter. Ik drink mijn koffie het liefst zwart en lekker sterk. Het zou dus even wennen zijn. Ik kreeg van Wakuli twee blends opgestuurd:

Blend 1 is de Wakuli Blend. Een winterkoffie met bonen uit het Andres gebergte van Peru die weer geproduceerd worden door afstammelingen van de Quechua stam. De koffiebessen groeien in een mild klimaat met veel regenval, waardoor het langzaam rijpt. De koffie heeft een smaak van donkere chocolade, vijgen en citrus.

Blend 2 is de Single Origin blend. Deze blend wisselt elke maand. Ik kreeg een blend waarbij de bonen uit het Andres gebergte van Peru gemixt worden met bonen uit het Zuiden van Brazilië. Een koffie met tonen van karamel, hazelnoot, donkere chocolade, vijgen en citrus.

Duurzame koffie van WakuliKoffie inschenken

Mijn mening over de koffie

De koffie ruikt net zoals ik gewend ben: heerlijk! Ook ruikt het iets dieper, zachter en kruidiger op de een of andere manier. De maling van de koffie lijkt ook wat groffer? Alsof supermarktkoffie juist veel fijner wordt gemalen. Ik werd door Joli van Wakuli al gewaarschuwd dat de koffie misschien anders smaakt dan ik gewend ben. En ze had gelijk!

De koffie smaakt wat zoeter en zachter, maar wel heel vol van smaak. Het is niet zo slap dat je denkt dat je thee hebt gezet, maar het smaakt wel een stuk milder. Ik ben er heel erg enthousiast over! Ik word er nog steeds goed wakker van, maar dan zonder een vertrekt gezicht van bitterheid van de eerste slok. Ook heb ik het gevoel alsof mijn darmen hier wat rustiger op reageren (lekker TMI). Ik ben hier meer fan van de duurzame koffie van Wakuli dan van supermarktkoffie. Een stuk zachter en krachtiger van smaak, beter voor het milieu en arbeiders en fijner voor mijn buik!

Duurzame koffie van Wakuli

Verkrijgbaarheid Wakuli

Bij Wakuli sluit je als het ware een abonnement af. Je kan kiezen uit hele bonen, filtermaling, espressomaling of cupjes. Ook kan je zelf kiezen hoe vaak je de koffie ontvangt en welke blend je wil proberen. Zo hebben ze de Wakuli blend of de New Origin Blend die elke maand weer anders is. Betalen kan eenvoudig via iDeal, Paypal of creditcard en je kan altijd opzeggen. Dus mocht je het eens willen proberen, dan kan dat vrijblijvend.

Heb jij de duurzame koffie van Wakuli weleens geproefd? Of andere duurzame koffie? Let me know!

*Dit is een samenwerking. Uiteraard ben ik oprecht heel erg enthousiast 🙂

Related Posts

181 thoughts on “Groene tip: duurzame koffie van Wakuli

 1. Hello! I just wish to give a huge thumbs up for the great info you will have here on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.

 2. Good day! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 3. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 4. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to trade methods with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 5. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 6. I will immediately clutch your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

 7. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours as of late, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is pretty value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will probably be much more helpful than ever before.

 8. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 9. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 10. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 11. I would like to show some thanks to the writer just for rescuing me from this trouble. Right after looking throughout the search engines and seeing notions which are not pleasant, I was thinking my entire life was gone. Living devoid of the approaches to the difficulties you’ve resolved by means of this write-up is a crucial case, as well as those that would have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t come across your website. Your own personal training and kindness in handling all things was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a point like this. I am able to now look forward to my future. Thanks very much for your skilled and results-oriented help. I won’t hesitate to refer your blog post to any individual who should get guidance about this area.

 12. Good post. I learn something more difficult on different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to read content from other writers and follow just a little one thing from their store. I’d want to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 13. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 14. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 15. It?¦s really a cool and helpful piece of info. I?¦m glad that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 16. I loved as much as you’ll obtain performed proper here. The caricature is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be handing over the following. ill no doubt come further until now once more since precisely the similar just about very continuously inside case you protect this increase.

 17. Hey there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 18. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 19. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 20. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

 21. Thank you for another magnificent post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 22. you’re in point of fact a just right webmaster. The website loading speed is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent task in this subject!

 23. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 24. The very crux of your writing while sounding agreeable at first, did not settle well with me after some time. Someplace within the paragraphs you were able to make me a believer but just for a very short while. I nevertheless have got a problem with your leaps in assumptions and one might do well to help fill in those breaks. When you actually can accomplish that, I could certainly end up being fascinated.

 25. Thank you for another magnificent post. Where else may just anybody get that type of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 26. The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 27. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 28. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. With thanks

 29. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 30. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 31. Thanks a lot for giving everyone such a nice opportunity to read in detail from this site. It’s usually very amazing plus stuffed with a lot of fun for me personally and my office peers to visit your blog at minimum thrice in 7 days to study the newest secrets you have got. And indeed, I’m so actually motivated with all the magnificent opinions served by you. Selected two tips in this article are particularly the most beneficial I have ever had.

 32. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 33. Thanks for another great post. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 34. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 35. hey there and thanks to your info – I have definitely picked up something new from right here. I did on the other hand experience some technical issues using this web site, as I skilled to reload the web site lots of occasions previous to I could get it to load correctly. I had been thinking about in case your hosting is OK? No longer that I’m complaining, however slow loading instances occasions will often have an effect on your placement in google and could damage your quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much extra of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 36. I’ve recently started a web site, the information you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “If you would know strength and patience, welcome the company of trees.” by Hal Borland.

 37. At this time it appears like WordPress is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 38. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 39. Just wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the content material is rattling good. “Drop the question what tomorrow may bring, and count as profit every day that fate allows you.” by Horace.

 40. You actually make it seem so easy with your presentation but I to find this matter to be really one thing that I believe I’d by no means understand. It kind of feels too complex and very wide for me. I’m having a look ahead for your next publish, I¦ll try to get the cling of it!

 41. I loved up to you will obtain carried out right here. The caricature is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an edginess over that you want be turning in the following. unwell indubitably come more formerly again as precisely the same nearly very regularly within case you defend this increase.

 42. Simply desire to say your article is as astounding. The clarity for your post is simply cool and that i can suppose you are knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to seize your feed to stay up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 43. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 44. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 45. I am no longer sure where you’re getting your info, however great topic. I must spend some time finding out much more or figuring out more. Thank you for excellent information I was searching for this info for my mission.

 46. I used to be more than happy to seek out this net-site.I needed to thanks on your time for this glorious learn!! I undoubtedly enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 47. It is really a great and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 48. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great site.

 49. I wish to express my thanks to you for bailing me out of this particular problem. Because of searching through the the net and getting basics which were not powerful, I believed my entire life was over. Existing without the answers to the difficulties you have fixed as a result of this write-up is a serious case, as well as the ones which may have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t noticed your blog. Your own ability and kindness in controlling every aspect was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a stuff like this. I am able to at this moment relish my future. Thank you very much for this professional and amazing guide. I won’t hesitate to refer the blog to anyone who should have assistance about this subject matter.

 50. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 51. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 52. Wonderful paintings! This is the type of information that are meant to be shared across the web. Disgrace on the search engines for not positioning this put up upper! Come on over and seek advice from my site . Thank you =)

 53. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 54. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 55. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 56. It is in point of fact a nice and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 57. Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 58. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 59. excellent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 60. obviously like your web site however you have to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will definitely come back again.

 61. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 62. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My blog is in the very same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Thanks!

 63. It?¦s really a nice and helpful piece of info. I?¦m glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 64. Pretty part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment and even I success you get right of entry to consistently quickly.

 65. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 66. Together with almost everything which seems to be developing inside this subject matter, your opinions are generally relatively exciting. However, I am sorry, but I do not subscribe to your whole plan, all be it exhilarating none the less. It would seem to us that your commentary are generally not entirely justified and in actuality you are your self not really wholly certain of your assertion. In any case I did appreciate reading it.

 67. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with helpful info to paintings on. You have performed an impressive process and our entire group shall be thankful to you.

 68. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will likely be grateful to you.

 69. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful info specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 70. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 71. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 72. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its aided me. Good job.

Leave a Reply

Your email address will not be published.