Self care journal: hoe maak je het en wat heb je eraan?

Nederlandse self care journal

Een blogpost? Ja écht. Het is ongeveer 9 maanden geleden dat er een nieuw artikel verscheen op mijn blog. In die tijd is er een hoop veranderd, zoals een nieuw huis. Maar mijn liefde voor schrijven, fotograferen en Photoshop is onveranderd. Reden genoeg om het bloggen langzamerhand weer eens op te pakken. Vandaag deel ik hoe je een ‘Self Care Journal’ maakt. Ik gebruik mijn self care journal nu een maand om mijn gezondheid bij te houden en het bevalt me heel goed!

Wat is een Self Care Journal?

De term ‘self care’ is helemaal happening. Logisch, want het is enorm lastig om werk, school, misschien zelfs kinderen en een sociaal leven te balanceren. Vooral als je ook genoeg slaap wil pakken, gezond wil eten en er een beetje levendig uit wil zien. Vaak schiet één van die dingen of zelfs meerdere dingen erbij in. Het is lastig om dan tijd voor jezelf te reserveren als je eigenlijk zoveel moet. En als je dan een uur of avond voor jezelf hebt, hoe laad je jezelf dan weer op? Waar krijg jij energie van? Of wat brengt jou juist tot rust?

Een self care journal is een zelfgemaakt boekje dat zich focust op jouw mentale gezondheid. Het brengt jouw ultieme ‘self care needs’ in kaart. Je kan bijhouden hoe je je voelt, wat je kan doen als je je niet zo goed voelt of dingen van je afschrijven. Je kan hem helemaal naar jouw wens maken met handletteren, leuke stickers of allerlei kleurtjes. Een ‘echte’ bullet journal heeft vaak vaste regels. Het wordt gebruikt als agenda, planner, to do list of een ultieme guide voor je dagelijks leven. Om die reden ben ik daar eigenlijk nooit mee begonnen. Het voelde altijd als iets dat energie kost in plaats van oplevert. Natuurlijk hoeft het niet volgens het vaste stramien, maar een self care journal leek me iets laagdrempeliger. Daarom leek het me leuk om hiermee te starten.

self care journal quote

Mijn self care journal

Ik heb eerder een boekje van MUS gekocht (met een hippe botanische kaft), maar begrijp eerlijk gezegd de hype er niet zo van. Bij mij drukte het papier erg door en vond ik € 15,- wel erg veel geld. Daarom heb ik er eentje aangeschaft van de Action. Ik geef toe, het is niet helemaal hetzelfde. Zo is de kaft afschuwelijk versierd met grote rozen inclusief schitterende steentjes. Daarom heb ik het boekje gekaft, zodat ik daar niet de hele tijd tegenaan hoef te kijken (bedankt middelbare schooltijd!). Het papier hiervan drukt nauwelijks door en net als bij MUS zitten er een aantal voorbeelden in. Goed genoeg om te kijken of het wat voor me is!

Omdat dit de eerste keer is dat ik een self care boekje maak, heb ik een héél veel inspiratie opgedaan via Pinterest, YouTube en Instagram. Ik ben zelf geen fan het strikte, vastgelegde structuurtje dat vaak bij bullet journals het geval is, dus ik heb alleen dingen gemaakt die ik ook daadwerkelijk handig vind. Een onderdeel dat ik vaak zag terugkomen was een ‘mood tracker’. Hierbij hou je dagelijks bij hoe je je voelt. Ik zag ook nog andere trackers waarbij je bijvoorbeeld je slaap, sport routine of meditatie in bijhoudt. Maar die hoeveelheid aan trackers leken me iets teveel van het goede. Een zelfbedachte pagina is de ‘Happy Dates’. Hier noteer ik alle leuke dingen die er deze maand op de planning staan! Verder schrijf ik er vooral positieve quotes, handige tips en leuke dingen in op.

spread self care journal

Maandoverzicht bullet journal
Als je wil kan je per maand een pagina maken zodat je een duidelijk overzicht hebt. Dit is vooral handig als je maandelijks dingen bijhoudt. Maar dit hoeft natuurlijk niet.

Happy dates in mijn journalSpread van mijn bullet journal  Moodtracker van mijn self care journal  Positieve dingen per dag opschrijven in een bullet journal
Een pagina waarbij ik alle positieve dingen opschrijf van die dag.

Podcast lijst en positieve affirmaties
Een overzicht van alle podcasts die ik wil beluisteren. Heb jij nog aanraders? Op de andere pagina staan positieve affirmaties  voor als ik me een keer niet zo happy voel.

Wat je kan doen als je je niet goed voelt

Zoals je ziet is mijn journal vooral een verzameling van handletteren, gekleurde tekeningen en lijstjes. Eigenlijk is alles positief en gaat het erom dat ik handvaten heb voor als ik me iets minder goed voel. Daarnaast werkt het voor mij ook heel rustgevend om een pagina te maken. Pas wel op dat je niet te enthousiast wordt. Op een gegeven moment had ik allemaal ideeën en wilde ik ze allemaal tegelijk uitvoeren. Enthousiast zijn is leuk, maar het werkt (voor mij althans) best wel demotiverend als het niet in één keer lukt. In het maken van een spread zit best wel wat tijd.  Zie het dus niet als iets dat ‘moet’, maar juist iets dat mag. Ik doe het zelf terwijl ik een podcast luister of een serie kijk. Dat maakt het leuker en makkelijk om ermee te beginnen en het ook vol te houden.

Stapels van notitieboekjes

Wat heb je nodig voor een self care journal?

Allereerst heb je een notitieboekje nodig. Je kan een ‘echte’ bullet journal hiervoor gebruiken, deze hebben dotted papier (in plaats van lijntjes of een raster). Zo heb je een handvat voor het tekenen/schrijven. Bullet journals zijn er in allerlei verschillende prijscategorieën. De populaire MUS boekjes kosten al gauw € 12,-. Deze boekjes zijn erg populair onder fanatieke bullet journal makers. Ze hebben een stevige kaft, handige voorbeelden en extra dik papier zodat kleuren niet doordrukken. Maar je vindt ze ook goedkoper bij bijvoorbeeld de Action. Mocht je niet zeker weten of een bullet journal iets voor jou is, dan kan je natuurlijk ook een normaal notitieboekje gebruiken.

Qua benodigdheden vind ik zelf potloden en fineliners enorm handig. Verder kunnen de volgend dingen fijn/leuk zijn om te gebruiken:

 • Liniaal
 • Passer
 • Kleurpotloden
 • Fineliners
 • Brush pennen (voor bijvoorbeeld handletteren)
 • Markers
 • Stickers

spullen voor handletteren

Wat ik écht gebruik voor mijn bullet journal

Hierboven zie je wat ik ongeveer gebruik voor mijn bullet journal. Een deel had ik al in huis omdat ik ook graag handletter. Ik vind zelf goede fineliners het belangrijkste. De rest is vooral leuk om je self care journal mee te versieren. Op de foto zie je:

 • Faber Castell Ecco Pigment stiften in twee verschillende diktes (0,2 mm en 0,5 mm).
 • Faber Castell tekenstiften met brushstift  (deze heb ik gekregen voor Sinterklaas van mijn broer).
 • Edding Calligraphy pennen (Ik heb deze denk ik gekregen want ik zie op Bol.com een prijs van €80 staan!)
 • Brush pennen Ecoline
 • Gekleurde fineliners van de Hema
 • Metallic brushpennen van de Action

Overige spullen zoals de passer, liniaal, puntenslijper, normale potloden, kleurpotloden en metallic brushpennen zijn allemaal van de Action

Ideeën en inspiratie

Gebruik vooral Pinterest, YouTube of Instagram voor inspiratie! Leuke ideeën zijn bijvoorbeeld lijstjes met jouw positieve eigenschappen, challenges van Pinterest of een ‘slaap tracker’ om inzicht te krijgen in jouw slaapritme. Kijk ook vooral bij andere handige artikelen zoals:

Ik zag trouwens in het ‘Vertellis dagboek‘ ook een leuke pagina staan die ik wil verwerken in mijn boek. Als je op de link klikt dan kan je het boek inkijken. Ik zag een pagina waarop je beschrijft wat er die dag goed ging, wat er beter kon en wat je motiveert. Dit lijkt me ook een leuke pagina om toe te voegen aan mijn journal.

Mocht je trouwens meer inspiratie willen, dan kan je ook mijn Pinterest board bekijken. Hier pin ik alle leuke dingen die ik voorbij zie komen op Pinterest!

Heb jij een bullet journal of self care journal? Zo ja, wat is jouw gouden tip om ermee door te gaan? Ik hoor het graag!

Dit artikel bevat affiliatelinkjes. Hierdoor krijg ik een mini percentage als jij iets koopt via de link.
Bedankt voor je support!

Related Posts

223 thoughts on “Self care journal: hoe maak je het en wat heb je eraan?

 1. My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of
  your post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content
  for you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome website!

 2. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Opera, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 3. I’m really impressed with your writing talents as neatly as with
  the layout for your weblog. Is this a paid subject or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a
  nice blog like this one nowadays..

 4. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and
  I am waiting for your further post thank you once again.

 5. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

 6. Very good blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

 7. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 8. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 9. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 10. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 11. Great V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 12. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 13. I’ve been surfing on-line more than 3 hours as of late, but I never discovered any fascinating article like yours. It’s beautiful value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content as you probably did, the web will be a lot more helpful than ever before. “I thank God for my handicaps, for through them, I have found myself, my work and my God.” by Hellen Keller.

 14. Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 15. Thanks for another fantastic article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 16. of course like your website however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality then again I will definitely come back again.

 17. After study a few of the weblog posts on your website now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will likely be checking back soon. Pls take a look at my website online as nicely and let me know what you think.

 18. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write once more soon!

 19. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here. Again, awesome web log!

 20. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 21. Great post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired! Very useful info specially the ultimate phase 🙂 I care for such info much. I used to be seeking this certain info for a very lengthy time. Thank you and best of luck.

 22. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 23. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 24. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 25. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I will certainly be back.

 26. I’ve recently started a blog, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The man who fights for his fellow-man is a better man than the one who fights for himself.” by Clarence Darrow.

 27. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 28. You actually make it appear so easy along with your presentation but I find this topic to be actually one thing which I believe I’d never understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I am looking forward in your subsequent submit, I will try to get the dangle of it!

 29. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 30. Hi there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Thanks!

 31. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 32. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, however I really thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could fix in the event you werent too busy in search of attention.

 33. Fantastic items from you, man. I’ve keep in mind your stuff prior to and you’re just extremely excellent. I really like what you’ve got right here, really like what you are saying and the way during which you are saying it. You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. That is actually a great website.

 34. You made some nice points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will go along with with your blog.

 35. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers

 36. I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting. “When you make a world tolerable for yourself, you make a world tolerable for others.” by Anais Nin.

 37. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 38. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal web-site.

 39. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 40. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 41. F*ckin’ amazing issues here. I’m very glad to look your article. Thanks a lot and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 42. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & help other users like its aided me. Great job.

 43. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 44. Howdy I am so happy I found your webpage, I really found you by error, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

 45. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 46. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 47. This is the best weblog for anyone who needs to find out about this topic. You understand a lot its virtually hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 48. Its like you learn my mind! You appear to understand a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something. I think that you just could do with a few p.c. to force the message house a little bit, but instead of that, that is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

 49. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 50. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally terrific chance to read articles and blog posts from this website. It is usually very cool and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office friends to search your web site no less than thrice in one week to see the fresh stuff you will have. Of course, I am also certainly fulfilled for the tremendous opinions you give. Some 2 points in this posting are ultimately the most impressive we’ve ever had.

 51. F*ckin’ awesome issues here. I’m very glad to look your article. Thanks so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 52. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 53. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 54. Whats up very cool blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m glad to find numerous useful info here in the publish, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 55. The core of your writing while sounding reasonable originally, did not work very well with me personally after some time. Somewhere throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer unfortunately just for a short while. I still have a problem with your jumps in assumptions and you would do nicely to fill in those breaks. In the event that you can accomplish that, I will definitely end up being fascinated.

 56. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 57. Hi there! I understand this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established website such as yours require a large
  amount of work? I’m brand new to blogging but I do write in my
  journal everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my experience and
  views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for
  brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 58. Great beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast offered brilliant clear concept

 59. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 60. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 61. I?¦m not sure the place you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while learning much more or working out more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 62. I simply couldn’t leave your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply in your visitors? Is going to be again frequently to investigate cross-check new posts.

 63. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 64. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 65. There are some attention-grabbing time limits in this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There may be some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

 66. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 67. Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice evening!

 68. There are definitely lots of details like that to take into consideration. That could be a nice level to carry up. I provide the ideas above as common inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place the most important thing shall be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round things like that, but I’m positive that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls really feel the influence of just a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 69. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks!

 70. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 71. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 72. What i do not realize is actually how you are not actually much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 73. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 74. Great V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 75. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 76. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 77. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 78. I simply wanted to thank you very much again. I’m not certain the things that I would’ve achieved in the absence of the entire tips provided by you on such a concern. Entirely was a troublesome case in my circumstances, but considering the expert fashion you dealt with the issue made me to leap for happiness. Now i’m happy for the information and in addition sincerely hope you comprehend what an amazing job you are providing educating men and women using your webblog. More than likely you haven’t encountered all of us.

 79. I’m typically to running a blog and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and maintain checking for new information.

 80. We stumbled over here different website and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page yet again.

 81. That is the best blog for anybody who wants to seek out out about this topic. You realize so much its nearly laborious to argue with you (not that I truly would want…HaHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 82. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 83. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 84. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 85. obviously like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.

 86. Great work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 87. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 88. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 89. of course like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I will certainly come again again.

 90. Thank you so much for providing individuals with an extremely marvellous chance to read from here. It can be so kind and also packed with a great time for me and my office colleagues to visit your site the equivalent of thrice per week to read through the newest items you have got. And lastly, I am just always pleased considering the exceptional principles you serve. Selected 3 points in this posting are honestly the very best I have ever had.

 91. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 92. It is in point of fact a nice and useful piece of information. I¦m glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 93. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 94. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 95. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 96. I love what you guys tend to be up too. This sort of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I’ve you guys to blogroll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.