Einde van de duurzame kleding challenge: mijn ervaring

In januari begon ik met de duurzame kleding challenge. Deze challenge houdt in dat je gedurende een halfjaar alleen duurzame en/of tweedehands kleding koopt. De duurzame kleding challenge is inmiddels afgelopen en ik vertel je mijn ervaring. Ook deel ik mijn beste duurzame aankoop!

Begin 2017 besloot ik een level up te gaan op de duurzaamheidsschaal. Ik wilde geen kleding meer kopen van de Primark, H&M of andere fast fashion winkels. Ik had nooit wat om aan te trekken terwijl mijn overvolle kledingkast toch echt het tegendeel bewees. Daarnaast voelde ik me niet meer prettig bij het kopen van fast fashion. Ik wist dat deze manier van kopen (tot je erbij neervalt) niet best is voor het milieu. Er wordt onwijs veel kleding weggegooid, niet per se door consumenten maar door winkels zelf. Naar schatting worden jaarlijks 1,23 miljoen nieuwe en onverkochte vernietigd (bron). Daarnaast wordt er voor het produceren van kleding gebruikt gemaakt van chemische stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, het water en ook voor de werknemers. Nu ben ik niet tegen het kopen van kleding, maar minder kan altijd toch? Tijd om mezelf uit te dagen!

Mijn duurzame aankopen

Sinds januari heb ik daarom enkel bij duurzame winkels of tweedehandskleding winkels gekocht. In totaal heb ik de volgende duurzame items gekocht:

That’s it! In een halfjaar heb ik dus elf kledingstukken gekocht. Ik heb misschien een enkele keer gecheat bij het kopen van sokken, ondergoed of hempjes. Verder heb ik in de periode van januari tot juni geen enkel niet-fair kledingstuk gehaald. Daar ben ik best wel heel erg trots op.

Mijn favoriete aankoop


Duurzame kleding

Mijn favoriete aankoop tijdens de duurzame kledingchallenge is mijn spijkerjas van Episode! Ik was al tijden op jacht naar de perfecte spijkerjas. Hij mocht niet te groot, niet te donker en niet te duur zijn. Dat is bij dit jasje gelukt! De spijkerjas is dun genoeg voor de lente, heeft ruime zakken en valt net een tikje oversized. Het jasje draag ik beschamend vaak en ik ben er eigenlijk gewoon verliefd op. Fun fact: het is eigenlijk een mannenjas!

Mijn ervaring van de duurzame kleding challenge

De eerste drie maanden vond ik de challenge heel erg meevallen. Sterker nog: ik vond het super leuk. Ik begon met uitmesten van mijn veel te volle kledingkast. Daarna ging ik op onderzoek naar leuke tweedehandswinkels en betaalbare fair fashion merken. Ook werd ik steeds creatiever in het combineren van mijn eigen kleding. Ik probeerde nieuwe setjes uit en maakte een top of broek nét ietsjes anders. Ik was razend enthousiast en ontdekte veel nieuwe dingen. Kortom: de eerste paar maanden was het dus een super leuke uitdaging.

Dat was totdat het weer steeds mooier en warmer werd. Waar ik in de winter gemakkelijk laagjes met elkaar kon combineren, ging dat voor mijn zomerkleding niet echt op. Ook had ik het jaar daarvoor niet echt geïnvesteerd in een zomergarderobe, waardoor ik met een paar shirtjes de eerste warme dagen tegemoet ging. Zoals je begrijpt is dat best wel onhandig. Ondertussen keek ik wel in duurzame shops en tweedehandswinkels maar ik kon niets leuks vinden. Heel frustrerend, vooral als je honderd leuke dingen bij de H&M ziet. Toch heb ik de verleiding weten te weerstaan en kwam ik met mijn magere zomerkleding uit de voeten. 

Enne, hoe zit dat met tweedehands kleding?

Voordat ik aan de duurzame kleding challenge begon, vond ik het idee van tweedehands nogal gek. Het leek me een vies idee om kleding te dragen van een ander. Mijn mening hierover is gedeeltelijk veranderd. Een jas, top of blouse vind ik geen enkel probleem om tweedehands te kopen. Desondanks vind ik broeken en schoenen een ander dingetje. Een broek vormt zich gedurende het dragen naar je lichaam. En ook schoenen vormen zich naar je voet waardoor tweedehands schoenen toch niet helemaal lekker lopen. Mocht je een broek of schoen tweedehands kunnen scoren die ongedragen is, dan vind ik het een ander verhaal. Maar voor deze twee items ben ik dan vooral gaan kijken naar duurzame opties.

Duurzame kleding

Blijf ik strict duurzaam kopen?

Ik geef eerlijk toe dat ik niet strict alleen maar duurzame kleding ga kopen. Wat ik wel ga doen is bewust kopen. Wanneer ik een aankoop doe denk ik eerst goed na of ik iets wel écht nodig heb of dat het gewoon een impulskoop is. Het allerliefste koop ik alleen nog maar fair kleding. Ik vind het belangrijk om duurzame bedrijven te steunen en me goed te voelen in eerlijke kleding. Desondanks is het met mijn budget niet altijd mogelijk. Vanaf nu combineer ik dus fair met iets minder fair. Hopelijk komen er steeds meer nieuwe, hippe en betaalbare fair fashion shops in Nederland. Tot nu toe heb ik alleen nog maar bij duurzame kledinglijnen geshopt, dus dat is al een goed begin. Mocht jij nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

Artikelen rondom de duurzame kleding challenge

Ondanks dat de challenge is afgelopen, blijf ik natuurlijk schrijven over fair fashion. Vanaf nu blijf ik leuke OOTD’s posten en tips & tricks rondom duurzaam shoppen. Heb je nog een suggestie? Let me know!

Related Posts

207 thoughts on “Einde van de duurzame kleding challenge: mijn ervaring

 1. I was suggested this website by my cousin. I am not positive whether or not this put up is written by way of him as nobody else recognize such specific about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 2. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 3. Some genuinely nice and utilitarian information on this internet site, as well I believe the design contains excellent features.

 4. In the great design of things you actually secure an A+ with regard to effort and hard work. Exactly where you misplaced everybody was on the details. You know, it is said, details make or break the argument.. And it couldn’t be much more accurate at this point. Having said that, let me say to you just what exactly did do the job. Your authoring is certainly rather powerful and that is probably the reason why I am making an effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Next, despite the fact that I can easily notice the jumps in reason you come up with, I am definitely not certain of how you seem to connect the details which help to make the actual conclusion. For right now I shall yield to your issue however hope in the foreseeable future you actually connect your dots better.

 5. Keep up the excellent work, I read few content on this web site and I conceive that your web blog is rattling interesting and contains lots of superb info .

 6. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 7. I have been surfing on-line greater than three hours lately, but I by no means discovered any interesting article like yours. It?¦s beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will be a lot more helpful than ever before.

 8. Hello there, simply become alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you happen to continue this in future. Numerous people will probably be benefited from your writing. Cheers!

 9. Good web site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 10. Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 11. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 12. Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!

 13. I’ve been surfing online more than three hours today, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s lovely price sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the internet might be much more useful than ever before.

 14. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 15. I will right away take hold of your rss feed as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 16. F*ckin’ amazing issues here. I’m very happy to see your article. Thank you so much and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 17. Hello my loved one! I want to say that this article is amazing, great written and come with almost all important infos. I would like to look more posts like this .

 18. Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design. “Competition is a painful thing, but it produces great results.” by Jerry Flint.

 19. You actually make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be actually one thing which I feel I might by no means understand. It sort of feels too complex and very huge for me. I am taking a look ahead on your subsequent submit, I’ll try to get the hang of it!

 20. Good web site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 21. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 22. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 23. magnificent points altogether, you simply received a emblem new reader. What may you suggest in regards to your post that you just made a few days ago? Any positive?

 24. I like the valuable info you supply to your articles. I will bookmark your blog and take a look at once more here regularly. I am reasonably sure I’ll be told plenty of new stuff proper here! Good luck for the next!

 25. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 26. I cling on to listening to the news bulletin speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 27. I precisely wished to appreciate you all over again. I do not know the things that I would have accomplished in the absence of these advice shown by you on such situation. It previously was an absolute daunting setting in my position, nevertheless coming across your well-written strategy you processed the issue made me to cry over delight. Now i’m thankful for your support and even expect you find out what a powerful job your are putting in teaching some other people with the aid of a blog. Most likely you haven’t got to know all of us.

 28. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

 29. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 30. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a ton!

 31. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Cheers!

 32. great points altogether, you simply received a new reader. What may you recommend about your publish that you just made a few days ago? Any certain?

 33. Generally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 34. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 35. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have performed a formidable job and our entire group will be thankful to you.

 36. certainly like your website but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

 37. It’s really a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 38. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 39. I have learn several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to create one of these magnificent informative website.

 40. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

 41. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing to your augment or even I success you get admission to constantly quickly.

 42. Thanks for another great post. Where else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 43. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 44. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart. “Faith in the ability of a leader is of slight service unless it be united with faith in his justice.” by George Goethals.

 45. I’d have to check with you here. Which is not one thing I usually do! I get pleasure from studying a post that will make people think. Also, thanks for permitting me to remark!

 46. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

 47. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 48. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and include approximately all significant infos. I would like to peer more posts like this .

 49. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 50. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 51. I’ve been surfing on-line greater than three hours nowadays, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It?¦s pretty price sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

 52. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 53. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 54. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 55. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 56. What i do not realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you may be now. You’re so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 57. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 58. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was once a entertainment account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! However, how could we be in contact?

 59. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 60. Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 61. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 62. I believe this is one of the so much vital information for me. And i am glad studying your article. But wanna observation on few basic issues, The web site style is great, the articles is actually nice : D. Good task, cheers

 63. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 64. I¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i am glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much undoubtedly will make sure to do not fail to remember this web site and give it a glance regularly.

 65. I¦ve learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create one of these excellent informative website.

 66. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 67. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 68. Definitely consider that which you said. Your favourite reason appeared to be at the internet the simplest factor to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as other people think about issues that they plainly don’t realize about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with no need side effect , other folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 69. Thank you for some other informative website. Where else may I am getting that kind of info written in such a perfect manner? I have a undertaking that I am simply now running on, and I have been on the look out for such information.

 70. Hello, Neat post. There’s an issue with your site in web explorer, may check this?K IE nonetheless is the marketplace chief and a big part of people will leave out your excellent writing because of this problem.

 71. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 72. My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page again.

 73. hi!,I really like your writing so a lot! proportion we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look forward to see you.

 74. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 75. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

 76. I used to be very pleased to find this web-site.I wished to thanks to your time for this excellent read!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 77. Good V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 78. Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused .. Any tips? Thanks!

 79. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.