6x duurzame kledinglijnen van winkels (die betaalbaar zijn)

Hoofdfoto duurzame kledinglijnen van winkels

In de update van de duurzame kledingchallenge vertelde ik dat ik opzoek was naar nieuwe kleding. Mijn zomergarderobe is nogal triest, gevuld met drie hempjes en misschien zes t-shirtjes. Tijd om mijn kast aan te vullen en een en ander te vervangen. Duurzame kleding is alleen (in sommige gevallen) erg prijzig. Daarom heb ik duurzame en betaalbare kledinglijnen van reguliere winkels op een rijtje gezet.

Hoe duurzaam zijn die ‘duurzame kledinglijnen’?

Ik val meteen met de deur in huis: de kleding is niet zo fair als kleding van ‘echte’ duurzame winkels. Vaak worden de items van de groene lijnen in dezelfde fabriek gemaakt. De materialen zijn weliswaar gerecycled en duurzaam, maar vaak is dat het enige duurzame aspect. Daarnaast doen veel bedrijven en winkels aan greenwashing. Dit is wanneer organisaties zich groener of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Merken doen aan greenwashing om groen en duurzaam te lijken. Waarom? Omdat mensen duurzaamheid belangrijk vinden.

Toch betekent niet dat deze ‘conscious’ collecties slecht zijn. Een groene, duurzame kledinglijn kan het begin zijn naar een meer duurzaam beleid en naar meer kleding dat met aandacht en zorg is gemaakt. Daarnaast is het fijn dat mensen met minder budget (waaronder yours truly) toch duurzame kleding kunnen kopen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel: Heb ik gecheat tijdens mijn duurzame kleding challenge ?

 

duurzame kledinglijnen: H&M Consciouscollectie

H&M – Conscious collectie

Voor mijn kledingchallenge begon kwam ik graag bij de H&M. Toch heb ik nooit bewust een blik geworpen op de conscious collectie van H&M. Totdat ik opzoek ging naar nieuwe betaalbare en duurzame zomerkleding. Ik ben blij verrast! In de collectie vind je basic hempjes, t-shirts en topjes gemaakt van zachte materialen. Naast basics verkopen ze ook meer ‘statement pieces’ zoals een hoge pantalon, prachtige jurk en off shoulder tops. Met name de middelste jurk staat hoog op mijn verlanglijst.

Materialen: biologisch katoen, tencell en lyocellmix. Lycoll is gemaakt van houtsnippers en tencell van houtpulp.
Pluspunten: het Fair Wage Project dat zich inzet voor betere werkomstandigheden en salarissen voor arbeiders in de fabrieken.
Prijsklasse: € 14,99 tot € 50,- (met een paar uitschieters)

duurzame kledinglijnen: Mango Committed

Mango – Committed lijn

Mango verkoopt duurzame kleding in hun Committed lijn. De lijn is pas net gestart en daardoor is collectie de vrij bescheiden. De lijn bestaat voornamelijk uit pantalons en wijde blousjes. Zelf beschrijft Mango de Committed lijn als een ‘capsulecollectie met een minimalistische stijl’. Eerlijk gezegd is het niet helemaal mijn cup of tea. Desondanks is het duurzaam, dus deze komt mooi op de lijst. Daarbij vind ik de sfeer van de collectie wel heel tof. Ik hoop dat Mango de collectie  binnenkort verder uitbreidt.

Materialen: biologisch en gerecycled katoen, gerecycled polyester en Tencel. De kleuren zijn natuurlijk of op basis van milieuvriendelijke verf.
Pluspunten: alle kledingstukken hebben internationale certificaten gekregen die de duurzaamheid garanderen.
Prijsklasse: € 25 tot € 120

duurzame kledinglijnen: ZARA Join Life

Zara – Join Life

Zara heeft sinds een tijdje de Join Life. In tegenstelling tot andere winkels is deze lijn verre van basic. De collectie bestaat uit opvallende prints, kimono tops en gekke pantalons. Persoonlijk ben ik hier groot voorstander van omdat duurzaam dan niet gelijk staat aan saai of basic. De denim jeans van de TRF collectie is ‘upcycled’. De broeken worden gemaakt van oude denim, plastic flesjes en gerecyclde katoen. Een extra pluspunt vind ik de prijs van de lijn. Volgens mij is de reguliere lijn van Zara duurder.

Materialen: oude denim, plastic flessen, gerycelde katoen en lycocell.
Pluspunten: gemaakt door middel van waterbesparende technologieën. De kledingfabriek werkt op basis van duurzame energie.
Prijsklasse:  € 12,95 tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: C&A Biocotton

C&A: Biocotton

C&A heeft al jaren de biocotton lijn. Dit is een lijn die volledig is gemaakt van biologisch katoen. C&A is wereldwijd de grootste retailer in biokatoen (bron). De collectie bestaat uit hempjes, t-shirts, blousjes en enkele jurkjes. C&A zegt zelf bezig zijn met het verbeteren van de milieunormen, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van leven van de arbeiders. Wat ik zelf bijzonder vind aan de biocotton lijn is dat het dezelfde prijs heeft als de reguliere ecollectie. Reden hiervoor is dat de biocotton lijn door deze (lage) prijzen toegankelijk is voor iedereen.

Materialen: biologisch katoen.
Pluspunten: het katoen is gecertificeerd door OCS of de GOTS.
Prijsklasse: € 4,50 tot € 19,90

duurzame kledinglijnen: Monki jeans

Monki – jeans collectie

Monki heeft geen speciale duurzame lijn of fair fashion collectie. Zij maken geen onderscheid tussen fair en niet fair. Sterker nog: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen! Je vindt er cropped, high-waisted, mid-waisted, 90’s mom jeans en meer. De broeken vind je zowel online als in de winkels. Stiekem wil ik heel graag broek nummer twee (je bent een catlady of je bent het niet).

Materialen: alle jeans zijn gemaakt van biologisch katoen.
Pluspunten: de diversiteit van de collectie en de lage prijzen.
Prijsklasse: €25,- tot € 50,-

duurzame kledinglijnen: ASOS reclaimed vintage

Asos – reclaimed vintage

ASOS is in dit lijstje een beetje de vreemde eend. De webshop heeft niet echt een fair fashion lijn, maar verkoopt wel op haar eigen manker duurzame kleding. Dit doen ze met de reclaimed vintage collectie. ASOS koopt restpartijen op en verkoopt deze door (eventueel met kleine aanpassingen). Het is dus wel tweedehandskleding. In deze collectie vind je militaire stukken, klassieke denim en unieke accesoires. De items zijn er in beperkte oplage dus het is een kwestie van ‘nu of nooit’. In de collectie vind je items die je nergens anders vindt.

Materialen: tweedehands.
Pluspunten: de diversiteit: er zijn accessoires van een paar euro maar ook statement pieces van honderden euro’s.
Prijsklasse: €3,- tot € 225,-

Koop jij weleens kleding van duurzame kledinglijnen van reguliere winkels? Let me know!

Related Posts

219 thoughts on “6x duurzame kledinglijnen van winkels (die betaalbaar zijn)

 1. Бебешки и детски дрехи, играчки, колички, кошари, обувки и козметика за деца Kidsito.com, комплекти за изписване, детски дрехи, дрехи за момиче, дрехи за …
  Разгледайте нашите стилни детски дрехи. Открийте ежедневни ключови модели, детски обувки и аксесоари за бебета и деца в detski drehi.
  Онлайн магазин за качествени детски и бебешки дрехи-внос от Турция и от български производители. Магазинът предлага ежедневни и официални детски дрехи за …

 2. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 3. I’ve been browsing online more than 3 hours nowadays, but I never discovered any interesting article like yours. It is pretty value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.

 4. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 5. certainly like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality then again I’ll surely come back again.

 6. You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this topic to be really one thing which I feel I’d never understand. It seems too complicated and very large for me. I’m taking a look forward on your next submit, I¦ll attempt to get the hang of it!

 7. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 8. I cherished up to you will receive performed proper here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get bought an impatience over that you want be handing over the following. sick certainly come further formerly once more as precisely the similar just about very steadily inside case you protect this increase.

 9. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 10. After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any means you may take away me from that service? Thanks!

 11. Good write-up, I am regular visitor of one?¦s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 12. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 13. Hi there, I discovered your website by the use of Google whilst searching for a comparable subject, your web site came up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 14. Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect web-site.

 15. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and include approximately all important infos. I would like to look more posts like this .

 16. What i do not realize is if truth be told how you are now not actually a lot more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You know thus significantly in terms of this matter, produced me individually believe it from a lot of varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. At all times deal with it up!

 17. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 18. Thanks , I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 19. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 20. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

 21. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 22. I’m usually to blogging and i really admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and preserve checking for brand new information.

 23. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 24. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 25. It’s hard to find educated people on this subject, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 26. naturally like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 27. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i?¦m happy to exhibit that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most surely will make sure to do not put out of your mind this website and provides it a glance on a constant basis.

 28. What i do not realize is in reality how you are no longer really a lot more well-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You realize thus considerably in the case of this subject, produced me individually believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t involved until it?¦s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time handle it up!

 29. You really make it seem really easy together with your presentation however I to find this topic to be actually one thing that I think I would never understand. It sort of feels too complicated and extremely large for me. I am looking ahead for your next put up, I?¦ll try to get the cling of it!

 30. I like the helpful information you provide to your articles. I’ll bookmark your blog and check once more right here regularly. I am quite certain I’ll be told many new stuff proper here! Good luck for the next!

 31. It?¦s really a cool and helpful piece of info. I?¦m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 32. Hey I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 33. I like this web blog so much, saved to fav. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 34. Hi my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I would like to peer more posts like this .

 35. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 36. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 37. naturally like your website but you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 38. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

 39. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 40. Wow, awesome weblog format! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog glance easy. The full glance of your web site is wonderful, let alone the content material!

 41. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 42. of course like your website however you have to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth however I will certainly come again again.

 43. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 44. I do like the way you have framed this particular matter and it does indeed provide me personally a lot of fodder for consideration. On the other hand, coming from what precisely I have witnessed, I simply just wish when the comments pack on that people remain on issue and not start upon a soap box regarding the news of the day. All the same, thank you for this excellent point and although I can not go along with this in totality, I regard your viewpoint.

 45. Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in web explorer, may check this… IE still is the market chief and a large part of other folks will omit your excellent writing due to this problem.

 46. Very good written story. It will be helpful to everyone who utilizes it, including yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

 47. I would like to express thanks to you for bailing me out of this particular challenge. After exploring through the the web and coming across suggestions that were not pleasant, I believed my entire life was gone. Living without the approaches to the issues you’ve resolved all through your entire guideline is a serious case, and those which might have negatively damaged my career if I had not encountered your site. Your own expertise and kindness in touching all the things was crucial. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a point like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thank you very much for your high quality and sensible guide. I will not think twice to endorse the blog to anyone who would like counselling about this matter.

 48. I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I extremely loved the standard info a person provide in your visitors? Is gonna be again frequently to check out new posts

 49. I enjoy you because of your entire efforts on this website. My mum enjoys managing internet research and it’s really easy to see why. Almost all hear all relating to the compelling manner you convey insightful tips by means of your web site and recommend response from website visitors on that theme and our simple princess is without question studying a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. Your doing a useful job.

 50. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 51. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

 52. Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 53. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 54. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

 55. My wife and i felt absolutely more than happy when Michael managed to carry out his investigations through your ideas he got from your weblog. It’s not at all simplistic just to happen to be handing out guides some others may have been trying to sell. And we also acknowledge we have got the website owner to be grateful to because of that. These illustrations you have made, the straightforward web site navigation, the friendships you give support to instill – it is most powerful, and it’s helping our son in addition to the family believe that this subject matter is excellent, and that’s particularly important. Thanks for all!

 56. I’m curious to find out what blog system you happen to be utilizing? I’m experiencing some small security problems with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 57. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 58. Just want to say your article is as astonishing. The clarity to your put up is simply excellent and that i could suppose you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grasp your RSS feed to keep updated with imminent post. Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 59. Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 60. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 61. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 62. I beloved as much as you will obtain performed proper here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. however, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. in poor health certainly come more beforehand again as precisely the same just about a lot continuously inside of case you shield this increase.

 63. Thanks for your whole work on this website. My mum really loves getting into research and it’s really easy to understand why. All of us know all relating to the compelling mode you create precious information on your web blog and welcome contribution from some others on that area of interest so our own girl has always been starting to learn a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You are performing a very good job.

 64. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 65. I¦ll right away clutch your rss feed as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 66. Its great as your other content : D, regards for posting. “The art of love … is largely the art of persistence.” by Albert Ellis.

 67. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 68. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 69. Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 70. Can I simply say what a aid to find somebody who truly knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know learn how to bring an issue to gentle and make it important. Extra folks need to read this and understand this aspect of the story. I cant believe youre no more in style since you definitely have the gift.

 71. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 72. My husband and i got very ecstatic Louis could round up his homework through the entire ideas he acquired from your blog. It is now and again perplexing to just possibly be freely giving tips which often some people have been selling. Therefore we take into account we have got the website owner to thank for this. The explanations you’ve made, the easy site navigation, the relationships you make it possible to foster – it’s everything awesome, and it is aiding our son in addition to the family feel that that theme is brilliant, which is really indispensable. Many thanks for the whole thing!

 73. I am really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A small number of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any solutions to help fix this issue?

 74. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 75. There are definitely a number of details like that to take into consideration. That could be a nice point to convey up. I provide the ideas above as basic inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up where crucial thing will probably be working in honest good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls feel the affect of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 76. I¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i¦m satisfied to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most without a doubt will make certain to do not disregard this site and give it a glance regularly.

 77. I do love the way you have framed this difficulty and it really does supply me a lot of fodder for thought. Nonetheless, coming from just what I have observed, I really trust as other feedback stack on that individuals keep on point and in no way get started upon a soap box involving some other news du jour. Still, thank you for this outstanding point and even though I do not really go along with this in totality, I value the perspective.

 78. I discovered your blog site on google and check a number of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to reading extra from you afterward!…

 79. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

Leave a Reply

Your email address will not be published.