Hotspot: planten kijken bij de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoekje aan de Hortus Botanicus in Amsterdam. 

De Hortus Botanicus in Amsterdam stond al heel lang op mijn lijstje met groene activiteiten. Afgelopen vrijdag was het prachtig weer en Joey (mijn vriend) was ook vrij. Reden genoeg om te gaan. Ik ga het liefst doordeweeks want dan kan ik gratis reizen. Drie hoeraatjes voor studentenOV! Een toegangskaartje voor de Hortus Botannicus kost voor studenten maar €5,- . Een leuk én goedkoop uitje dus!

Wat is de Hortus Botanicus?

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin bestaat al vanaf 1638. Oorspronkelijk was het een kruidentuin. Bedoeld als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur. Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zijn er ook veel exotische sierplanten. Sommige planten van de Hortus zijn wel 300 jaar oud.

Tegenwoordig is het geen kruidentuin meer maar een prachtige tuin vol diverse natuur. In de tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Het contrast tussen de hectische stad en de Hortus is heel bijzonder om te zien. Je kan er op eigen houtje rondlopen, maar er worden ook evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Bekijk hiervoor het programmapagina.

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Wat is er te zien?

Planten! Er groeien zo’n 6000 planten van ruim 4000 soorten. Zelfs planten die uitgestorven zijn staan hier. Vandaar dat om sommige bomen een hek stond. De tuin bestaat uit een buitentuin en een aantal kassen. In de buitentuin vind je bijvoorbeeld kruiden zoals geelwortel. Zelf had ik die nog nooit eerder in het wild zien groeien. Ook zagen we een reiger en komen er heel veel vogels en eenden op de tuin af. Als je geluk hebt spot je zelfs een konijntje. De kassen vond ik het allerleukste omdat je dan letterlijk in een ander klimaat komt. De Hortus heeft drie kassen: een vlinderkas, een palmenkas en het drie klimatenkas.

Hortus Botanicus in Amsterdam

Vlinderkas

Vlinders zijn heel kieskeurig als het om een hun eitjes gaat. Vlinders hebben hun eigen ‘waardplant’. Dit is een plantensoort waarop een vlinder het liefst haar eitjes afzet en waarvan de rups leeft. Medewerkers van de Hortus verzamelen iedere dag de eitjes en de jonge rupsjes. Die worden vervolgens in een apart kasje verder opgekweekt tot poppen. Als de poppen bijna uitkomen gaan ze terug naar de vlinderkas. Hier worden ze opgehangen in een speciale ‘poppenkast’. Zodra de vlinders uitkomen kunnen ze de kas uitvliegen. Ik was zelf heel trots dat ik deze vlinder had gespot!

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Palmenkas

In de palmenkas vind je 150 soorten. De palmenkas is een beschermd monument en een prominent onderdeel van het Hortuserfgoed. In de palmenkas lijkt het net alsof je je op een tropisch eiland bevindt. De palmen zijn enorm groot en komen bijna tot het plafond. In de kas vind je ook een trap en een soort balkon waardoor je alles van bovenaf kan zien. En ja ik krijg het voor elkaar om op de meest kleurrijke plek zwart en grijs aan te trekken.

Hortus Botanicus in Amsterdam

 

Hortus Botanicus in Amsterdam

 

Hortus Botanicus in Amsterdam

Drie Klimatenkas

In deze kas zie je, whats in the name, drie klimaten. De kas is verdeeld in drie klimaatzones die de subtropen, de woestijn en de tropen vertegenwoordigen. Elke zone heeft zijn eigen klimaatbeheersing ten behoeve van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Met verschillende routes ga je door het struikgewas, de droge woestijn en de jungle. Het voelde heel gek om van elke kas naar een ander klimaat te gaan. Dat zag je ook meteen aan de planten. Alsof je niet meer in Nederland was.

Hortus Botanicus in Amsterdam  Hortus Botanicus in Amsterdam

Wat kan je er eten?

Bij de Hortus vindt je een café en een terras. Ook alles in het café is in natuurlijke stijl. Ik heb helaas van het café zelf geen foto’s want het was ontzettend druk. Wel heb ik een foto gemaakt van de menukaart. Zoals je ziet is er heel veel vega en vegan! Een pluspunt want dat is meestal niet het geval. Ik bestelde de quinoa salade en Joey bestelde Sabich. Allebei super lekker. Wel vrij prijzig maar doordat de Hortus draait op subsidies begrijp ik het enigszins wel.

Aanrader of afrader?

Ik vind Hortus Botanicus in Amsterdam écht een aanrader. Zelfs als je niet van planten houdt dan vind je dit wel leuk. Ik vond het zelf heel bijzonder om alle planten te zien in verschillende klimaten. Het was ook een enorm fotogenieke plek. Dus je kunt ook gaan voor de Instagramwaardige foto’s 😉 Jammer genoeg merk ik nu echt wel dat mijn fotografieskills echt een beetje tekort schieten. Mocht iemand nog leuke gratis tutorials of online cursussen weten: let me know!

Basis informatie

Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00
Adres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam
Website: Dehortus.nl

Toegangsprijzen:
Volwassene: €9,-
Student: €5,-
CJP/65+: €5,-
Kind 5 t/m 14 jaar: €5,-
Stadspas: €1

Ben jij weleens in de Hortus Botanicus in Amsterdam geweest? Lijkt dit je leuk? Let me know!

Related Posts

17 thoughts on “Hotspot: planten kijken bij de Hortus Botanicus in Amsterdam.

  1. Thank you for any other wonderful post. Where else could anyone get that type of info in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  2. 419286 879738Greetings! This is my very first comment here so I just wanted to give a quick shout out and let you know I genuinely enjoy reading via your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you so significantly! 338723

  3. 7881 274451Dude.. My group is not considerably into looking at, but somehow I acquired to read several articles on your blog. Its fantastic how fascinating it is for me to visit you fairly often. 213565

  4. Quite insightful submit. Never believed that it was this simple after all. I had spent a beneficial deal of my time looking for someone to explain this subject clearly and you’re the only one that ever did that. Kudos to you! Keep it up

  5. 286300 415488Attractive part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Any way Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you get entry to constantly quickly. 323061

  6. 869720 826325Official NFL jerseys, NHL jerseys, Pro and replica jerseys customized with Any Name / Number in Pro-Stitched Tackle Twill. All NHL teams, full range of styles and apparel. Signed NFL NHL player jerseys and custom team hockey and football uniforms 232319

Leave a Reply

Your email address will not be published.