Al een tijdje zit mij iets dwars. Ik heb het gevoel alsof ik tussen twee werelden zit.

Claire, waarom doe je toch zo moeilijk?

Deze vraag kreeg ik laatst naar mijn hoofd geslingerd. Moeilijk doen? Ja, als in vegetarisch eten, dierproefvrije producten gebruiken, fair fashion dragen en het scheiden van afval. Bijna nooit spontaan in een restaurant eten zonder te checken of er wat vega is. Nooit alles bij één supermarkt kopen omdat ze daar geen lekkere vleesvervangers hebben. Of gebruik maken van de 1+1 gratis aanbiedingen op L’Oréal omdat het merk op dieren test. Nouja moeilijk, het is makkelijker om het niet te doen. Geen vragen stellen en gewoon consumeren en verbruiken. Lekker alles eten, op je gezicht smeren en alle boodschappen bij de Appie kopen. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

Claire, waarom doe je niet meer?

Deze vraag stel ik mezelf vaak. Mijn kledingkast puilt nog steeds uit van de kleding die ik niet draag. Ik ben gevoelig voor de koopjes bij de Action en heb meer notitieboekjes die ik aankan. Het liefst neem ik een lange én warme (lees: hete)  douche. Daarbij eet ik wel vegetarisch, maar veganistisch is natuurlijk nog beter. Beter voor het milieu, de dieren en je eigen gezondheid. Desondanks eet ik nog steeds kaas, zuivel of eieren ook al is het wel minder. Daarbij kan ik niet al mijn afval kwijt in een mason jar. In tegendeel zelfs.

Nu is het niet mijn doel om in een zelfgemaakt hutje in the middle of nowhere te wonen. Als ik Boer Berthie was misschien wel. Desondanks zou ik toch véél meer kunnen doen?! Gek genoeg heb ik ook het idee alsof dat van me wordt verwacht. Met zo’n groene blog geef je toch het signaal af dat je vegan/zero waste/hippie bent. Dat ben ik nog niet. Ik kan doen alsof ik dat wel ben, maar that’s not me. Ik voel me, zoals Amke beschreef: ‘te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet’.

Een voorbeeld

Een vriendin van mij had een leuke gebeurtenis gevierd. Ik vroeg aan haar hoe ze dat gevierd had. Ze durfde het niet te zeggen. Ik begreep er niks van. “Ja, met spareribs”. Oh god. Mensen verzwijgen dus serieus dingen omdat ik dus vegetarisch eet. Ook hoor ik heel vaak sorry als iemand vlees op zijn brood heeft. Girl, zo lang ik het maar niet hoef te eten. Het maakt me écht niet uit.

Of een tweede voorbeeld

Ik wil al heel lang een super lekker recept plaatsen. Het is een recept genaamd shakshuka. Een veel gegeten gerecht in het Midden-Oosten. Super budget vriendelijk, mega lekker én makkelijk. Alleen: het is niet vegan. Er zitten eieren in. Als ik het recept plaats ben ik bang dat ik mijn vegan-volgers beledig. Die eten geen eieren. Niet dat ik ooit een gemene reactie heb gekregen van een veganist. Maar ik wil niemand voor het hoofd stoten.

Leuk verhaal, lekker kort

Ja wat wil ik hiermee zeggen?! Geen idee. Het is een struggle waarmee ik (en denk ik) anderen worstelen. In de ogen van de één ben ik extreem, in de ander doe ik niet genoeg. Ik voel me serieus schuldig als ik mijn naam zie op lijsten met vegan blogs. Niet dat het hun schuld is, mijn blog heeft ook veel vegan onderwerpen. Maar daardoor heb ik het gevoel alsof ik niet voldoe aan een beeld dat anderen van mij hebben. Ik kan daardoor best boos worden op mijzelf. Waarom doe ik niet gewoon zero waste, vegan en fair? Aan de andere kant weet ik dat ik ook al groen goed bezig ben. Voor sommigen misschien zelfs iets te goed.

Met mijn blog probeer ik ondanks mijn volle kledingkast, occasional gebakken eitje en teveel aan afval, toch een groen steentje bij te dragen. Ik hoop dat je iets leert van mijn struggles, fouten en tips. Of dat je het op zijn minst vermakelijk vind om dit te lezen. Normaal plaats ik liever niet een persoonlijk artikel, want zo boeiend ben ik helemaal niet. Toch had ik de behoefte om dit te delen. Misschien herken je dit wel?

Ik ben heel benieuwd of je deze struggle herkent of wat je mening hierover is!

Afbeelding mason jar: Trash Is For Tossers

Related Posts

212 thoughts on “Wat mij al een tijdje dwars zit

 1. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and visual appeal. I must say you’ve done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads super quick for me on Firefox. Outstanding Blog!

 2. Appreciating the hard work you put into your website and detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 3. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 4. I?¦m no longer certain where you’re getting your info, but good topic. I must spend some time learning more or understanding more. Thank you for wonderful information I used to be searching for this info for my mission.

 5. you are really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a great job on this topic!

 6. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 7. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 8. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

 9. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Many thanks

 10. I discovered your weblog site on google and examine a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying more from you afterward!…

 11. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 12. I’m now not positive the place you are getting your information, however good topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thanks for great info I used to be looking for this info for my mission.

 13. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 14. I just couldn’t depart your website before suggesting that I extremely loved the standard information an individual provide to your visitors? Is going to be back steadily in order to check up on new posts

 15. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 16. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this info So i am glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot indubitably will make certain to do not put out of your mind this web site and provides it a look regularly.

 17. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 18. Great blog you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 19. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 20. I do love the way you have framed this specific situation and it really does present us a lot of fodder for consideration. Nevertheless, from just what I have observed, I really wish when other responses pile on that men and women stay on point and in no way get started on a soap box associated with the news du jour. Yet, thank you for this fantastic point and though I can not concur with this in totality, I respect your point of view.

 21. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a great site.

 22. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 23. Hello very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also?KI am glad to search out numerous helpful information right here in the submit, we’d like develop more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 24. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 25. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 26. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

 27. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 28. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I never found any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will be much more helpful than ever before.

 29. Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

 30. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 31. What i don’t realize is in reality how you’re not really much more smartly-preferred than you might be now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly with regards to this topic, made me in my opinion believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t interested except it’s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. All the time handle it up!

 32. Hello, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, may test this… IE still is the marketplace chief and a huge part of other people will omit your fantastic writing because of this problem.

 33. Someone necessarily help to make critically articles I’d state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to make this actual post incredible. Excellent process!

 34. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 35. I got what you intend, appreciate it for posting.Woh I am thankful to find this website through google. “You must pray that the way be long, full of adventures and experiences.” by Constantine Peter Cavafy.

 36. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 37. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 38. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 39. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

 40. I appreciate, cause I found exactly what I was looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 41. I want to express some appreciation to this writer just for bailing me out of this type of trouble. Just after surfing around throughout the the net and seeing recommendations which were not beneficial, I thought my entire life was well over. Being alive minus the answers to the difficulties you have fixed all through your entire posting is a critical case, and the ones which might have in a wrong way affected my career if I hadn’t discovered the blog. Your main mastery and kindness in dealing with everything was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks for your time so much for your professional and result oriented guide. I won’t hesitate to propose your web page to anybody who should have care about this matter.

 42. Together with almost everything which appears to be developing throughout this particular subject matter, all your opinions are actually fairly radical. Nevertheless, I appologize, but I can not subscribe to your entire plan, all be it stimulating none the less. It appears to me that your remarks are generally not totally rationalized and in fact you are yourself not even completely confident of your point. In any event I did take pleasure in reading through it.

 43. Thanks for every other excellent post. The place else may just anyone get that type of information in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 44. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “We have two ears and one mouth so that we can listen twice as much as we speak.” by Epictetus.

 45. Pretty component of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to claim that I get in fact loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I success you get entry to persistently fast.

 46. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. however, you command get got an nervousness over that you want be turning in the following. ill for sure come more beforehand again since exactly the same just about very continuously inside case you defend this increase.

 47. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 48. I will right away grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 49. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 50. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i?¦m glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much indisputably will make certain to do not omit this site and give it a look regularly.

 51. I have read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to create this type of fantastic informative website.

 52. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you’ve done a superb job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Safari. Outstanding Blog!

 53. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 54. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great website.

 55. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 56. I appreciate, cause I found just what I was looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 57. What i do not understood is in fact how you are no longer actually much more well-appreciated than you may be now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me in my opinion imagine it from so many various angles. Its like men and women aren’t interested until it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time maintain it up!

 58. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web site.

 59. F*ckin’ tremendous things here. I’m very satisfied to peer your post. Thank you so much and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 60. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 61. I really like your writing style, fantastic information, thanks for posting :D. “Much unhappiness has come into the world because of bewilderment and things left unsaid.” by Feodor Mikhailovich Dostoyevsky.

 62. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 63. Hello There. I discovered your blog using msn. That is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 64. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 65. Thanks for another informative site. The place else may just I am getting that kind of info written in such a perfect means? I’ve a mission that I am simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

 66. naturally like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality then again I will certainly come back again.

 67. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 68. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 69. As I web-site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 70. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 71. Heya i’m for the first time here. I found this board and I to find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to offer something again and aid others such as you helped me.

 72. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 73. You really make it seem so easy together with your presentation but I find this matter to be really something that I think I’d never understand. It sort of feels too complex and very extensive for me. I’m looking forward to your next submit, I?¦ll try to get the cling of it!

 74. Whats up very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I am glad to find so many useful info here in the post, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 75. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 76. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 77. certainly like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality then again I will surely come again again.

 78. hello!,I love your writing very much! percentage we keep up a correspondence extra approximately your article on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 79. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in reality bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you turn out to be expertise, would you mind updating your blog with more particulars? It’s highly useful for me. Big thumb up for this blog publish!

 80. Howdy! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 81. What i do not realize is in reality how you are no longer really a lot more smartly-preferred than you might be now. You are so intelligent. You understand thus considerably in relation to this subject, produced me in my view believe it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t involved except it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time handle it up!

 82. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 83. you’re really a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a magnificent activity on this matter!

Leave a Reply

Your email address will not be published.