Heb ik gecheat tijdens mijn duurzame kleding challenge?

duurzaam
Laatst stond ik voor een dilemma: mag ik dit shirtje wel meenemen? Is het wel duurzaam? 

Toen ik begon met de duurzame kleding challenge besloot ik om wél duurzame kleding te shoppen. De originele challenge houdt in dat je geen nieuwe kleding koopt. Je doet aan DIY of koopt tweedehands. Ik wilde mezelf niet teveel beperken dus ik besloot wel duurzaam te shoppen.  Daarbij wilde ik niet een kledingkast met tweedehands zooi na de challenge. Dat is niet het doel ervan. Dus een mix van duurzame kleding én tweedehands kleding it is. Dácht ik.

Want wanneer is iets echt duurzaam? Als er niet ‘Made in China’ op staat? Of als er gerecyclede materialen worden gebruikt? Wanneer het productieproces bestaat uit natuurlijke materialen? Ik weet het serieus niet. Ideaal is dat werknemers een goed loon krijgen, werken onder goeie arbeidsomstandigheden, duurzame materialen gebruiken én dat het kledingstuk betaalbaar is. Vaak is het één van de vier. Of is het mega duurzaam maar betaal ik bijna mijn huur.

Mijn struggles

Laatst stond ik met een trui van Jutka & Riska in mijn handen. Het was een gehaakte oversized trui in grijzig blauw. Ik was verliefd. Dit is te combineren met zoveel items. Maar was het wel duurzaam? De trui koste €40,-. Wel zo’n prijs alsof het duurzaam is. Ik pakte Google erbij en er stond alleen dit:

Jutka & Riska is a Dutch fashion label. We sell a mix of own design, hand-picked vintage and selected items of young designers.

Oke. Leuk. Maar is het dan duurzaam? Er staat nergens iets over materialen of productieprocessen. Dus hoe kan ik het dan weten? Tijdens het shoppen ga ik niet even het merk bellen. Stel dat het enige duurzame is dat het een Dutch fashion label is. Dus dat het lokaal gemaakt wordt met onbekende designers. Is het dan duurzaam?! Geen idee.

In mijn hoofd gaat het dan zo:

 • Wel duurzaam want: Nederlands merk, werken met jonge designers, geen massaproductie
 • Niet duurzaam want: geen duurzame materialen, gemaakt in Azië en onduidelijk over productieproces

Pepaloves

Hermien van Kouwe Kleren deelde het merk Pepaloves. Dit is een kledingmerk met vegan materialen en leuke betaalbare kleding (zie foto hierboven). Het dilemma was of het merk wel duurzaam was. Pepaloves produceert onder eerlijke omstandigheden in China. Het merk kan de eerlijke werksituatie garanderen. Deze garantie is mogelijk omdat het een klein familie bedrijf is. Ze hebben direct contact met de fabrieken waar hun kleding gemaakt wordt en gaan regelmatig langs. Maar toch: made in China. Dat klinkt niet heel duurzaam. Welke factoren spelen nou een rol in duurzaamheid?

 • Land van herkomst
 • Duurzame materialen
 • Milieuvriendelijk

Er zijn natuurlijk nog meer factoren. Maar deze drie zijn, naar mijn idee, het belangrijkst.

Wat maakt een item duurzaam?

Land van herkomst

Ruim vijfduizend Nederlandse bedrijven importeerden in 2015 kleding uit Azië. De totale waarde komt neer op ongeveer 7,2 miljard euro (bron). Het grootste aantal van onze kleding komt uit China, Bangladesh, Turkije en India. Met China op nummer 1. Waarom? De lage productiekosten en de grote concentratie van bedrijven. In Bangladesh is de kledingexport goed voor 50% van de export. Omdat kleding zo goedkoop wordt geproduceerd is kleding ook goedkoper. In Nederland betaal je minder voor kleding dan tien jaar geleden. Sterker nog: de prijs was de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag.

Duurzame materialen

Meer dan één miljoen nieuwe kleding wordt vernietigd (bron). Ongeveer de helft wordt gerecycled tot vilt. De andere helft eindigt in de verbrandingsoven. Waarom wordt het niet tegen lage prijzen verkocht? Merken vernietigen liever hun kleding dan dat ze hun imago verstoren met sale. Nu zijn er een aantal merken die materialen herbruiken. Zo kan je kleding vinden dat gemaakt is van petflessen, autobanden of gerecyclede stoffen zoals katoen. H&M heeft bijvoorbeeld de optie om kleding in te leveren. Kleding die je niet draagt gaat de H&M gebruiken voor een nieuw kledingstuk of als energiebron.

Milieuvriendelijk

Om een kledingstuk te produceren worden materialen uit allerlei landen gehaald. Niet elk land heeft strenge milieuregels. Zo kan het dus zijn dat bepaalde materialen veel milieuschade veroorzaken. Voor katoen zijn er bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Maar ook tijdens het produceren kunnen er problemen ontstaan. Een kledingstuk wordt soms gebleekt of geverfd. Speciale materialen worden ook waterafstotend, brandwerend of kreukvrij gemaakt. Tijdens dit proces worden chemische stoffen gebruikt. Zo werd er eens ontdekt dat er kankerverwekkende verfstoffen worden gebruikt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de werknemers (bron). Het transport vanuit Azië is ook niet bepaalt milieuvriendelijk.

Meer lezen over duurzame fashion?

 • Documentaires: The True Cost, Nukuhiva, The Next Black en De wereld volgens H&M
 • Boeken: Dit is een goede gids, Talking dress en Mode voor Morgen
 • Websites: Rank a Brand en Fairwear

duurzaam

Conclusie

Ik heb de trui gekocht. Het steunen van Nederlandse bedrijven zie ik als iets duurzaams. Het had immers ook in China gemaakt kunnen worden. Voor elk item, merk of winkel kan of moet je een afweging maken. Organic cotton kan voor jou duurzaam zijn. En dat is helemaal oké. Duurzaam betekent namelijk ook dat een item lang mee gaat. Als je een item koopt waar je goed over nadenkt, waar je zuinig op bent of dat je lang draagt. Dan is dat toch ook duurzaam? Het beste voor de aarde, de werknemers en jezelf is natuurlijk een duurzaam productieproces. Maar houdbaarheid is ook belangrijk.

Voor mijn challenge shop ik alleen bij merken die voor mijn gevoel duurzaam zijn. Dit klinkt zweverig, maar dat is voor mij niet zo. Het kan in de categorie materialen, milieuvriendelijk of land van herkomst vallen. Dit zijn merken waar ik me goed bij voel en items die ik lang kan dragen. Een echte betekenis van duurzaam bestaat niet. Daarom ben ik heel benieuwd naar jouw mening!

Wanneer vind jij een merk duurzaam? Let me know!

Afbeeldingen: Schone kleren campagne

Related Posts

202 thoughts on “Heb ik gecheat tijdens mijn duurzame kleding challenge?

 1. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 2. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 3. Wonderful work! This is the kind of information that are meant to be shared around the internet. Disgrace on Google for now not positioning this put up higher! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

 4. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.

 5. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back from now on. I want to encourage you to continue your great job, have a nice day!

 6. Hello there, You’ve performed a great job. I’ll certainly digg it and in my view recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

 7. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 8. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 9. Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp so much approximately this, such as you wrote the guide in it or something. I feel that you could do with a few percent to drive the message home a little bit, however instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 10. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 11. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I will definitely be back.

 12. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 13. After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 14. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice weekend!

 15. It’s actually a nice and useful piece of info. I’m glad that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 16. Hi there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 17. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 18. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 19. There are definitely loads of particulars like that to take into consideration. That could be a great level to deliver up. I offer the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, however I’m sure that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the affect of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 20. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 21. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 22. Keep up the fantastic work, I read few articles on this website and I believe that your web site is real interesting and has got bands of fantastic info .

 23. My husband and i felt now glad when John could finish up his investigations while using the ideas he received out of your web site. It’s not at all simplistic to just possibly be giving for free facts which often other folks may have been trying to sell. And now we recognize we now have the writer to appreciate because of that. These illustrations you have made, the straightforward blog navigation, the friendships you can give support to instill – it’s got many amazing, and it is aiding our son and us believe that this theme is cool, which is certainly extraordinarily pressing. Many thanks for the whole lot!

 24. I used to be suggested this web site by way of my cousin. I am not sure whether this publish is written through him as no one else recognize such special about my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 25. Hello, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, may test thisK IE nonetheless is the market leader and a good part of people will omit your excellent writing due to this problem.

 26. of course like your website however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the reality on the other hand I will surely come again again.

 27. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Appreciate it!

 28. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 29. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 30. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great web-site.

 31. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 32. Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

 33. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 34. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 35. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Regards!

 36. Currently it sounds like Expression Engine is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 37. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 38. Wow, amazing blog format! How long have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content material!

 39. I have been surfing on-line more than three hours nowadays, but I by no means discovered any interesting article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the internet might be much more useful than ever before. “I finally realized that being grateful to my body was key to giving more love to myself.” by Oprah Winfrey.

 40. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 41. I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 42. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 43. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 44. Its such as you read my mind! You seem to know a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something. I think that you simply could do with a few to drive the message house a little bit, however other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

 45. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect web-site.

 46. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 47. Only wanna remark on few general things, The website style and design is perfect, the subject matter is rattling good. “Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment.” by Barry LePatner.

 48. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 49. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 50. Great V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 51. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks

 52. I simply needed to thank you so much again. I’m not certain what I would have handled without the type of ideas revealed by you over that subject. It was before a troublesome situation for me, however , being able to view a new professional strategy you processed the issue forced me to jump over contentment. Extremely thankful for the work and thus have high hopes you are aware of an amazing job that you are providing instructing the others with the aid of a site. More than likely you’ve never met any of us.

 53. I want to convey my gratitude for your kindness in support of women who need help with the issue. Your real commitment to passing the message throughout became particularly effective and have continually enabled some individuals just like me to attain their ambitions. Your new warm and helpful information can mean a whole lot a person like me and still more to my colleagues. With thanks; from all of us.

 54. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 55. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal website.

 56. I really enjoy reading through on this web site, it has wonderful blog posts. “Words are, of course, the most powerful drug used by mankind.” by Rudyard Kipling.

 57. great publish, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not notice this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 58. I wanted to make a small word in order to express gratitude to you for those amazing instructions you are sharing at this site. My rather long internet research has finally been paid with high-quality facts to go over with my relatives. I would state that that most of us site visitors are undeniably endowed to live in a magnificent network with very many marvellous individuals with valuable hints. I feel very much fortunate to have seen your web site and look forward to really more fun moments reading here. Thanks again for everything.

 59. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 60. I am no longer certain where you are getting your info, however great topic. I needs to spend a while studying much more or working out more. Thanks for fantastic info I used to be on the lookout for this information for my mission.

 61. Thank you for the auspicious writeup. It in fact used to be a leisure account it. Glance advanced to more introduced agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 62. I enjoy you because of your whole effort on this web site. Betty really loves participating in internet research and it is easy to understand why. Most people learn all of the dynamic ways you convey effective guides on the website and as well inspire participation from other people on the idea then our princess is without a doubt being taught a lot. Take pleasure in the rest of the new year. You’re the one conducting a splendid job.

 63. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really loved surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing in your rss feed and I am hoping you write again soon!

 64. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 65. I have been browsing online more than three hours today, yet I never discovered any fascinating article like yours. It¦s beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you probably did, the internet will be a lot more helpful than ever before.

 66. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 67. naturally like your web site however you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand I¦ll certainly come again again.

 68. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 69. Thank you for another informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 70. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Safari. Exceptional Blog!

 71. Can I just say what a reduction to search out someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know the way to convey an issue to light and make it important. Extra folks have to learn this and understand this aspect of the story. I cant consider youre no more popular because you positively have the gift.

 72. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 73. Good ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 74. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 75. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 76. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 77. You made some good points there. I did a search on the issue and found most individuals will consent with your website.

 78. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 79. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 80. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal site.

 81. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 82. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 83. In the awesome scheme of things you actually get a B+ just for effort and hard work. Where exactly you confused me was in the particulars. As they say, the devil is in the details… And that could not be much more accurate here. Having said that, allow me reveal to you just what did deliver the results. The writing is actually highly engaging which is possibly why I am taking the effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Next, even though I can see a jumps in logic you come up with, I am definitely not sure of just how you seem to connect the ideas that make your conclusion. For the moment I shall subscribe to your position however hope in the near future you actually connect the facts much better.

 84. Hi there, I found your blog via Google while looking for a related topic, your website came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 85. Good V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 86. you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job on this topic!

 87. Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 88. Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 89. I will immediately grab your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 90. Hi my loved one! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all significant infos. I’d like to peer extra posts like this .

 91. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal website.

 92. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 93. Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

Leave a Reply

Your email address will not be published.