Duurzame kleding challenge: kledingkast opruimen

  kledingkast opruimen

Om de duurzame kleding challenge te beginnen begin ik met stap 1: kledingkast opruimen. Ik geef tips & tricks om te beginnen met het uitmesten van je kast.

Zoals je misschien hebt gelezen doe ik mee met een duurzame kleding challenge. Dit houdt in dat ik een halfjaar lang alleen kleding koop die duurzaam geproduceerd is of tweedehands. Als je hier meer over wilt weten dan kan je het artikel teruglezen. Om de challenge goed te beginnen wil ik graag weten wat ik nog draag. Zo weet ik precies wat ik moet kopen (en wat ik beter kan laten hangen). Tijd voor stap één: de kledingkast opruimen.

1. Doe het samen

Ik gooi alles meteen weg. Zonde, want een paar weken later wil ik natuurlijk dat ene hempje aan. Bel een vriendin en vraag haar om een second opinion. Kan dat topje nog wel? Draag ik dit nog? Bijkomend voordeel: aan haar kan je je oude kleding doneren. Doe ook een leuk muziekje aan.

2. Maak stapels

Maak drie stapels: houden, twijfelachtig en weggeef/verkoop. Wanneer je een kledingstuk uit je kast pakt kan je deze op één van de stapels leggen. Als een kledingstuk kapot is kan je het meteen in de vuilnisbak gooien. Ook al is het zo’n leuk shirtje en valt het gat niet op met een vest (guilty). Dat kan echt niet, tenzij je zeker weet dat je het item gaat maken.

3. Twijfel stapel: stel jezelf kritische vragen

De stapels houden en wegdoen spreken volgens mij wel voor zich. Maar de kleding waar je over twijfelt is heel lastig. Stel jezelf een paar kritische vragen over het item: Zie je jezelf er nog in lopen? Past het wel bij je? Voel je je er fijn in? Kan je dit combineren? Of om in de Marie Kondo sfeer te blijven: does it spark joy? Voorbeeld: ik word niet erg vrolijk van dat ene jurkje dat eigenlijk te klein is, maar ik hoop dat ik er ooit op een dag nog in pas. Als je op al deze vragen ‘nee’ antwoord dan kan je het item op de verkoop/weggeef stapel leggen.

Kom in Sex In The City stijl en ga voor een modeshow: bekijk hoe het item staat en of het bij je past. Vraag je vriendin of app een foto door naar familie of vrienden. Liever een eerlijk antwoord dan dat je voor lul loopt. Ook kan je het item apart leggen. Denk er nog een paar dagen over na. Bedenk dat je het item ook kan weggooien als je de volgende keer bezig gaat met het opruimen van je kledingkast.

4. Pak de wasmand/strijkplank

Voor de diehard kastopruimers: pak de strijkplank erbij. Ik draag heel veel kleding niet omdat ik simpelweg te lui ben om het te strijken. Zonde, want daardoor blijft het in mijn kast hangen. Kleding die een beetje muf ruikt kan je ook meteen in de wasmand gooien.

Patches en spijkerjas

Plak bijvoorbeeld patches op (kapotte) kledingstukken

5. Maak je kast schoon

Wauw, er hangt hier een enorm huisvrouwen gehalte. Als kleding uit je kast is, is dit hét moment om de kast schoon te maken. Haal het stof weg met een stofdoekje en ga met een natte lap over de planken. Geloof me: ruikt je kast en kleding een stuk beter van.

6. Hang je kleding terug

Maak een overzicht in je kast die voor jou logisch is. Ik deel het altijd in van koud naar warm. Links hang ik topjes, jurkjes en dunne blouses. Rechts hang ik de vesten en jassen. Je kan het natuurlijk ook op kleur indelen of op seizoen. De kleding die in de wasmand zit kan je er later aan toevoegen.

7. Welke items mis je nog

Ga kritisch door je kast en bekijk wat je nog mist. Heb je veel fijne basics weggegooid of mis je nog een nette broek? Schrijf het op. Dit lijstje kan je weer gebruiken om nieuwe kleding aan te schaffen. Zo voorkom je miskopen én weet je precies wat je nodig hebt.

Extra tips voor de kledingkast opruimen:

 • De kleding die je wilt wegdoen kan je aan het Legers Des Heils doneren of een organisatie bij jouw in de buurt.
 • Verkoop je kleding via United Wardrobe. Dit is een stuk betrouwbaarder dan Marktplaats.
 • Organiseer een kledingruilavond met je vriendinnen. Het enige wat je nodig hebt is muziek en kleding (en eventueel wijn).
 • Zoek je nog handige combinaties? Check Lookbook.nu. Typ in de zoekbalk jouw item en je ziet honderden combinaties.
 • Is het doel om je kast te minimaliseren? Voor elk nieuwe item dat je koopt, kan je er eentje weg doen. Zo is je kast in mum van tijd leeg.

Welke tips pas jij toe tijdens het kledingkast opruimen? Let me know!

 

Related Posts

17 thoughts on “Duurzame kleding challenge: kledingkast opruimen

 1. Receive and send emails through your temporary messaging system. Use our webmail or your favorite email software with our absolutely free disposable email. temp mail

 2. 280517 271860This internet internet page is genuinely a walk-through for all of the info you wanted about this and didnt know who to ask. Glimpse here, and youll surely discover it. 258938

 3. 3662 648669Wonderful post will likely be linking this on some internet sites of mine keep up the great work. 733301

 4. 565137 69850Check out our web site for data about securities based lending and much more. There is info about stock and equity loans as nicely as application forms. 264778

 5. 309151 880816Oh my goodness! a wonderful post dude. Thanks a great deal Nevertheless I is going to be experiencing trouble with ur rss . Dont know why Not able to sign up for it. Is there every person acquiring identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx 764269

 6. 846111 414746you are in point of fact a good webmaster. The website loading velocity is wonderful. It seems that youre performing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. youve done a terrific activity on this topic! 323998

 7. 738548 872615wonderful work Exceptional weblog here! Also your internet internet site a good deal up quickly! What internet host are you the usage of? Can I get your associate link on your host? I want my internet site loaded up as rapidly as yours lol 779709

 8. 525924 201083Which is some inspirational stuff. Never knew that opinions may possibly be this varied. Thank you for all the enthusiasm to provide such useful information here. 884863

Leave a Reply

Your email address will not be published.