Duurzame kleding challenge: klaar met de H&M en Primark

Spijkerjas en t-shirt met patches

Toen ik laatst zuchtend voor mijn kast stond omdat ik “niets heb om aan te doen” besloot ik het anders te doen. Ik ben helemaal klaar met die bagger kleding van goedkope merken. Tijd voor een duurzame kleding challenge.

Elke ochtend sta ik als een typische vrouw voor mijn kledingkast te klagen dat ik niets heb om aan te trekken. Iets wat niet zo erg zou zijn als ik werkelijk niets had. Maar terwijl ik zucht en steun hangt mijn kast vol met kleding. Ik heb serieus 5 hoge zwarte broeken. Ik kan er volgens mij maar één tegelijk aan. Daarboven hangen ongeveer zes blazers die ik al twintig seizoenen niet heb aangehad. Praat me niet over de giletjes, bloesjes en topjes die ik nooit draag. Wáárom heb ik zoveel?!

Het ergste is, is dat het meeste ervan niet van de meest geweldige kwaliteit is. Ik heb vijf hoge broeken omdat de één meer grijs is dan zwart en de andere zakt af. Sommige items zijn gewoon van slechte kwaliteit. Maarja het is maar een tientje he?! Dit komt niet alleen omdat H&M en Primark (en vele andere winkels) bagger kwaliteit leveren. Ja, dat doen ze ook. Maar ook omdat ik en vele anderen er hip bij willen lopen zonder straatarm te zijn. Tja, modeketens kunnen dat leveren. Bovendien is het op het moment goedkoop, maar van die vijf klote broeken had ik ook één goede broek kunnen kopen.

Duurzame kleding challenge

In januari vliegen de challenges je om de oren. Ik las op Everyday Escapism de 6 Months No New Clothes Challenge. Tijdens deze challenge koop je geen nieuw-geproduceerde kleren. Maar wat wel mag is: Do It Yourself (DIY), ruilen of tweedehands en vintage! Aan deze challenge voeg ik zelf toe dat ik wel duurzame kleding mag kopen. Nu zal dat niet vaak voorkomen want duurzame kleding is vaak duur (what’s in the name). Tijdens deze challenge ben je dus stukken creatiever met kleding. In Zwolle heb je meerdere kringloopwinkels, mijn moeder heeft een naaimachine en hallo mijn hele kast hangt vol! Daarnaast heb je marktplaats, United Wardrobe en verschillende vintages events.  Dit moet toch kunnen.

Maar naast creatiever zijn met kleding wil ik ook mijn kledingkast upgraden. Ik wil deze challenge niet volhouden omdat het nou eenmaal moet. Doel is om kledingkast langzaamaan te vervangen met duurzame items, zonder dat het milieu eronder lijdt.

Duurzame kleding challenge

Tips en inspiratie

Tijdens deze challenge zal ik tips en inspiratie delen. Denk aan outfitposts, stijlingtips of hotspots voor leuke duurzame kleding. Zelf ben ik ook lid van de Facebookgroep van Joy. In deze groep zitten alle deelnemers van de challenge. Daarnaast wil ik nog een paar fair fashion blogs aanraden:

Laat weten als jij nog leuke blogs weet! Dan voeg ik ze toe aan dit lijstje.

Doe gewoon niet zo gierig

“Ja maar Claire je kan toch ook niet zo gierig doen en gewoon niet bij H&M shoppen”. Dat klopt! Maar is fashion niet zoveel meer dan goedkoop de trends shoppen? Er zijn ook zoveel manieren om creatief te zijn met kleding. Vroeger vond ik het onwijs leuk om een DIY te doen met kleding. Maar tegenwoordig koop ik alles kant-en-klaar. En hoe vaak ik wel niet iemand heb gezien in dezelfde kleding? Zoals Joy zegt: “Make a commitment to change the world, one outfit at a time! “

Sara van Mevrouw Miauw doet trouwens ook mee met de challenge. Een aanrader voor extra inspiratie! 

Wat vind jij van de duurzame kleding challenge? Heb jij nog leuke tips of verzoekjes met wat je graag wilt zien? Let me know!

Related Posts

18 thoughts on “Duurzame kleding challenge: klaar met de H&M en Primark

  1. 219804 257615Normally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up quite pressured me to look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great post. 23289

  2. 883263 451552the most common table lamp these days nonetheless use incandescent lamp but some of them use compact fluorescent lamps which are cool to touch.. 650878

  3. 887415 458446Oh my goodness! a fantastic post dude. Thank you Even so I is going to be experiencing problem with ur rss . Dont know why Can not subscribe to it. Will there be any person finding identical rss difficulty? Anybody who knows kindly respond. Thnkx 461925

  4. 4520 147741I believe other web site proprietors should take this internet web site as an example , extremely clean and great user genial style . 848183

  5. Pingback: hindi movie online

Leave a Reply

Your email address will not be published.