28 In Hotspots/ Vega(n) food

Hotspot: Eureka in Zwolle | Vegan proeverij

Eureka Zwolle

Eureka in een sociaal-culturele vereniging in Zwolle. Bij deze vereniging kan je van woensdag tot zaterdag terecht voor een goedkoop diner. En op woensdag serveren ze zelfs veganistisch. Een tijd terug organiseerden ze een vegan proeverij, deze mocht ik absoluut niet missen.

Wat is sociaal-cultureel vereniging Eureka?

Eureka is opgericht in 1992 als een sociaal-culturele vereniging. Deze vereniging organiseert allerlei activiteiten. Van woensdag tot en met zaterdag kan je eten in het eetcafé. En bijna iedere avond kan je terecht in een gezellig kroegje. Op de maandagavond wordt het sfeervolle eetcafé gebruikt voor de jamsessies en het Open Podium. Ook heeft Eureka vier ateliers en een studio annex oefenruimte beschikbaar voor kunstenaars. In de Bovenzaal worden de concerten en de feestjes georganiseerd. Ook vindt er af en toe een theatervoorstelling plaats. Verder organiseert Eureka samen met wijkcentrum De Enk het Koningsdagfestival op het Assendorperplein. Kortom: er is genoeg te doen. Het bijzondere van deze vereniging is dat het draait op vrijwilligers. Van bestuur tot afwashulp: iedereen is vrijwilliger.

Het eetcafé

Op woensdag tot en met zaterdag kan je eten in het eetcafé. Deze vind je op de begane grond. Wanneer je het café instapt wordt je omringd door oranje muren, een houten vloer, groene planten en gezelligheid. Het gevoel als je binnenstapt is het beste te omschrijven als een huiskamersfeer. Op de houten tafeltjes staan altijd kaarsen (in een wijnfles) en een bloemetje. Vanaf 18:00 uur kan je hier terecht voor een hapje (wel even reserveren!) en na 22:00 uur verandert het in een kroegje. Op woensdag is het menu vaak geheel vegan. Alle andere dagen worden maaltijden met vlees bereid. Hongerig op een andere dag? Vegetariërs kunnen de rest van de week ook mee eten. Wel even van tevoren aangeven, dan wordt hiermee rekening gehouden.

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Vegan proeverij bij Eureka

In april deed ik mee met de Vegan Challenge. Tijdens deze challenge at ik gedurende 30 dagen geen dierlijke producten. Geen eieren, geen zuivel en geen honing. Om deze challenge feestelijk af te sluiten wilde ik iets leuks doen. Toevallig zag ik op de Facebookpagina van Eureka dat ze een vegan proeverij organiseerden. Voor slechts €10,- werd je volgestopt met allerlei vegan hapjes. Dat klinkt goed toch? Ik had al een keer eerder bij Eureka gegeten en dat was heerlijk. Deze proeverij kon dan niet anders dan lekker zijn. Op een zondagmiddag namen we van 14:00 tot 18:00 plaats in het eetcafé.

Ik nam mijn vriendin Saskia mee. Sinds kort houdt zij zich ook bezig met glutenvrij en vegetarisch eten. Samen hebben we de hele middag gekletst en genoten van al het lekkers. Zo kregen we onder andere taco’s, rijst in wijnbladeren en nachos. Het hoogtepunt was toch echt wel het kokosijs met chocolade. Ik weet niet hoe ze het maken, maar om je vingers bij af te likken. Stiekem hadden we zelfs twee bakjes genomen. Zo lekker! Zo’n middag van 14:00 tot 18:00 lijkt lang, maar het vloog echt voorbij. Het café zat best wel vol met mensen en het was ontzettend gezellig. Er hangt echt een fijne sfeer in het café.

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle

Eureka Zwolle
Mijn blije hoofd na al dat lekkers.

Aanrader of afrader?

Ik vind Eureka echt een aanrader. Mocht je een dagje in Zwolle zijn, kom dan zeker even langs. Elke week verandert het menu. Bekijk dus zeker de Facebookpagina van Eureka mocht je in de buurt zijn. De prijzen van een diner liggen altijd rond de €10,00 en als lid kost het maar €7,50. Voor dit bedrag krijg je ook nog eens een driegangen menu. Ik vind dit echt spotgoedkoop. Daarnaast vind ik het heel mooi dat Eureka veganisme op zo’n leuke manier verspreid. Daarbij is het eten ook heel lekker, niet geheel onbelangrijk.

Praktische informatie

Openingstijden: woensdag t/m zaterdan van 18:00 – 20:30 uur.
Adres: Assendorperplein 9, 8012 TW Zwolle
Prijzen:  €10,- voor een driegangen menu (als lid € 7,50)
Reseveren: telefonisch (038 – 4222903) of via mail (reserveren.eetcafe@eureka-zwolle.nl)
Website: http://www.eureka-zwolle.nl/

Ben jij weleens bij sociaal-cultureel vereniging Eureka geweest? Of heb je weleens een vegan proeverij gedaan? Let me know!

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  12 mei 2017 at 09:05

  Oohh wat leuk!!! Het ziet er allemaal mega lekker uit en is inderdaad echt super goedkoop, super leuk hoe ze vegan eten op die manier toegankelijk maken voor een ander publiek 🙂 Het klinkt heel leuk, misschien neem ik mijn oma (woont in Zwolle) hier wel een keertje mee naartoe.

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:22

   Dankjewel Marieke! Het was ook echt heel lekker en heel tof dat ze zoiets organiseren. Het is ofcourse geen echt restaurant dus de sfeer is mega relaxed. Alles kan, niets moet zo’n sfeertje zeg maar haha. Als je een xtje in Zwolle bent kunnen we er ook samen heengana. Maar met je oma mag natuurlijk ook haha.

 • Reply
  Anna Maria
  12 mei 2017 at 09:27

  Jammer dat Zwolle zo ver weg is, want oh dat lijkt me wel heel erg leuk.

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:25

   Haha ja Zwolle ligt niet héél erg centraal. Maar mocht je in de buurt zijn dan kan je altijd langskomen. Het is in ieder geval een aanrader. Leuk dat je er geïnteresseerd in bent 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  12 mei 2017 at 09:30

  Oh MY GOD!! Dit ziet er écht goed uit , mmm <3

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:28

   Hihi ja echt zo’n leuk plekje! Zeker een keertje bezoeken!

 • Reply
  Kim
  12 mei 2017 at 10:04

  Oooh leuke tent zeg! En Zwolle is prima te doen vanaf Groningen. Bedankt voor de tip!

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:30

   Wat leuk! Ik vind het zelf echt een super leuk concept. Vooral omdat het allemaal opvrijwillige basis is en dan zie j ook wel hoeveel passie erin zit. Ik ben benieuwd hoe je het ervaren hebt als je bent geweest.

 • Reply
  Sandra
  12 mei 2017 at 12:51

  Wat een super tof concept! Dat als eerst. Voor een 10tje eten is echt een schijntje! Super leuk dat je op deze manier verschillende dingen kunt proeven. Jammer dat het zo ver weg is voor mij, boeeeeh! Maar ik onthoud het wel hoor, wie weet kom ik nog eens in de buurt. Kan altijd van pas komen! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:34

   Ahh zo leuk Sandra! Stiekem was ik heel benieuwd wat je ervan vond want volgens mij hou jij ook wel van dit soort dingetjes. Je moet snel een keertje naar Zwolle komen! Ik leid je met liefde rond 😀

 • Reply
  Ester
  12 mei 2017 at 15:16

  Hé, wat leuk! Wist helemaal niet dat dit bestond, en dat terwijl ik maar één straat verderop woon haha. Snel maar eens proberen!! 😀

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:40

   He wat toevallig! Ik zit in een Vegan Facebookgroep voor Zwolle en omstreken en via hen kwam ik hiermee in aanraking. Ik zou zeker eens een bezoekje brengen. Goedkoop én lekker avondeten haha. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Reply
  Romy
  12 mei 2017 at 16:50

  Echt een superleuk concept, dit! Heel toepasselijk als feestelijke afsluiting van de vegan challenge 🙂 En dat is inderdaad echt geen geld! Het klinkt als een geslaagde dag en een heerlijke proeverij! Mooie foto’s trouwens! <3

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:40

   Dankjewel lieve Romy! Ik heb heel erg mijn best gedaan op de foto’s haha. Mijn vriendin Saskia werd er een beetje gek van, maar het resultaat is wel heel leuk.

 • Reply
  Sanne
  12 mei 2017 at 17:30

  Dit ziet er echt een leuk concept uit en ook nog niet zo duur. Weet je ook of je daar iets lactosevrij kan krijgen?

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:43

   Dankjewel Sanne voor je reactie! Veganistisch eten is altijd lactosevrij dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Bij vegetarisch eten zit er wel lactose in. Als je twijfelt kan je bij je reservering altijd doorgeven dat je lactosevrij eet, dan houden ze daar rekening mee!

 • Reply
  Danique
  12 mei 2017 at 20:35

  Wauw, dat ziet er echt tof uit! Wie weet ga ik er een hapje eten wanneer ik weer eens in Zwolle ben! Ook zag ik dat je morgen ook bij het blogevenement aanwezig bent, superleuk!

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:47

   Wat leuk Danique, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Super leuk ook om jouw gisteren te zien! Vond je het event leuk? 🙂

 • Reply
  Jenn
  12 mei 2017 at 21:59

  Zwolle, dat is lang geleden! Ik ga dit zeker onthouden voor als ik er nog eens ben.

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:49

   Ahh leuk te horen Jenn! Ben benieuwd wat je ervan vindt mocht je in de buurt zijn 😀

 • Reply
  Esra
  13 mei 2017 at 00:19

  Dat ziet er goed uit, ik ga er zeker even heen binnenkort! Dankjewel voor de tip ?X

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:51

   Wat leuk om te horen Esra! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en of het smaakt 🙂 Fijne dag!

 • Reply
  Shirah
  13 mei 2017 at 14:52

  Ik ben al zó lang van plan om hier een keer te gaan eten. Nu ga ik het echt doen!

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:57

   Ahh wat leuk Shirah! Hoe kende je Eureka? Nu ben ik stiekem wel benieuwd 🙂

   • Reply
    Shirah
    16 mei 2017 at 20:10

    Ik ben héél vaak in Zwolle en zoek altijd leuke en niet te dure plekken om te eten :)!

 • Reply
  Karlijn
  13 mei 2017 at 18:04

  Oeh, dit lijkt me erg leuk om een keer te doen! Ik dacht altijd “mweh er is niet zoveel leuks in Zwolle” ondanks dat het een soort van mijn hometown is, maar ik stel die mening nu gelijk bij 😛

  • Reply
   clairecodi
   14 mei 2017 at 09:57

   Haha herkenbaar! Ik vind Zwolle ook niet de meest spannende stad ooit. Vooral niet op het gebied van groen/vegan. Maar ik heb het idee dat er steeds meer leuke dingen gebeuren! Dus gewoon in de gaten houden denk ik haha. Eureka is in ieder geval een aanrader 😀

 • Reply
  Sija
  14 mei 2017 at 11:20

  Wat een leuke plek! Ik ben al zo lang niet in Zwolle geweest, wil er graag weer eens kijken. Die hapjes zien er echt héérlijk uit!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.