56 In Hotspots

Hotspot: planten kijken bij de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoekje aan de Hortus Botanicus in Amsterdam. 

De Hortus Botanicus in Amsterdam stond al heel lang op mijn lijstje met groene activiteiten. Afgelopen vrijdag was het prachtig weer en Joey (mijn vriend) was ook vrij. Reden genoeg om te gaan. Ik ga het liefst doordeweeks want dan kan ik gratis reizen. Drie hoeraatjes voor studentenOV! Een toegangskaartje voor de Hortus Botannicus kost voor studenten maar €5,- . Een leuk én goedkoop uitje dus!

Wat is de Hortus Botanicus?

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin bestaat al vanaf 1638. Oorspronkelijk was het een kruidentuin. Bedoeld als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur. Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zijn er ook veel exotische sierplanten. Sommige planten van de Hortus zijn wel 300 jaar oud.

Tegenwoordig is het geen kruidentuin meer maar een prachtige tuin vol diverse natuur. In de tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Het contrast tussen de hectische stad en de Hortus is heel bijzonder om te zien. Je kan er op eigen houtje rondlopen, maar er worden ook evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Bekijk hiervoor het programmapagina.

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Wat is er te zien?

Planten! Er groeien zo’n 6000 planten van ruim 4000 soorten. Zelfs planten die uitgestorven zijn staan hier. Vandaar dat om sommige bomen een hek stond. De tuin bestaat uit een buitentuin en een aantal kassen. In de buitentuin vind je bijvoorbeeld kruiden zoals geelwortel. Zelf had ik die nog nooit eerder in het wild zien groeien. Ook zagen we een reiger en komen er heel veel vogels en eenden op de tuin af. Als je geluk hebt spot je zelfs een konijntje. De kassen vond ik het allerleukste omdat je dan letterlijk in een ander klimaat komt. De Hortus heeft drie kassen: een vlinderkas, een palmenkas en het drie klimatenkas.

Hortus Botanicus in Amsterdam

Vlinderkas

Vlinders zijn heel kieskeurig als het om een hun eitjes gaat. Vlinders hebben hun eigen ‘waardplant’. Dit is een plantensoort waarop een vlinder het liefst haar eitjes afzet en waarvan de rups leeft. Medewerkers van de Hortus verzamelen iedere dag de eitjes en de jonge rupsjes. Die worden vervolgens in een apart kasje verder opgekweekt tot poppen. Als de poppen bijna uitkomen gaan ze terug naar de vlinderkas. Hier worden ze opgehangen in een speciale ‘poppenkast’. Zodra de vlinders uitkomen kunnen ze de kas uitvliegen. Ik was zelf heel trots dat ik deze vlinder had gespot!

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Hortus Botanicus in Amsterdam

Palmenkas

In de palmenkas vind je 150 soorten. De palmenkas is een beschermd monument en een prominent onderdeel van het Hortuserfgoed. In de palmenkas lijkt het net alsof je je op een tropisch eiland bevindt. De palmen zijn enorm groot en komen bijna tot het plafond. In de kas vind je ook een trap en een soort balkon waardoor je alles van bovenaf kan zien. En ja ik krijg het voor elkaar om op de meest kleurrijke plek zwart en grijs aan te trekken.

Hortus Botanicus in Amsterdam

 

Hortus Botanicus in Amsterdam

 

Hortus Botanicus in Amsterdam

Drie Klimatenkas

In deze kas zie je, whats in the name, drie klimaten. De kas is verdeeld in drie klimaatzones die de subtropen, de woestijn en de tropen vertegenwoordigen. Elke zone heeft zijn eigen klimaatbeheersing ten behoeve van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Met verschillende routes ga je door het struikgewas, de droge woestijn en de jungle. Het voelde heel gek om van elke kas naar een ander klimaat te gaan. Dat zag je ook meteen aan de planten. Alsof je niet meer in Nederland was.

Hortus Botanicus in Amsterdam  Hortus Botanicus in Amsterdam

Wat kan je er eten?

Bij de Hortus vindt je een café en een terras. Ook alles in het café is in natuurlijke stijl. Ik heb helaas van het café zelf geen foto’s want het was ontzettend druk. Wel heb ik een foto gemaakt van de menukaart. Zoals je ziet is er heel veel vega en vegan! Een pluspunt want dat is meestal niet het geval. Ik bestelde de quinoa salade en Joey bestelde Sabich. Allebei super lekker. Wel vrij prijzig maar doordat de Hortus draait op subsidies begrijp ik het enigszins wel.

Aanrader of afrader?

Ik vind Hortus Botanicus in Amsterdam écht een aanrader. Zelfs als je niet van planten houdt dan vind je dit wel leuk. Ik vond het zelf heel bijzonder om alle planten te zien in verschillende klimaten. Het was ook een enorm fotogenieke plek. Dus je kunt ook gaan voor de Instagramwaardige foto’s 😉 Jammer genoeg merk ik nu echt wel dat mijn fotografieskills echt een beetje tekort schieten. Mocht iemand nog leuke gratis tutorials of online cursussen weten: let me know!

Basis informatie

Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00
Adres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam
Website: Dehortus.nl

Toegangsprijzen:
Volwassene: €9,-
Student: €5,-
CJP/65+: €5,-
Kind 5 t/m 14 jaar: €5,-
Stadspas: €1

Ben jij weleens in de Hortus Botanicus in Amsterdam geweest? Lijkt dit je leuk? Let me know!

You Might Also Like

56 Comments

 • Reply
  Romy
  2 april 2017 at 07:39

  Hoezo fotografieskills die tekort schieten? Je foto’s zijn hartstikke mooi 🙂 Wat gaaf dat je bij de hortus botanicus bent geweest. Hier wil ik ook al maanden nog een keer naartoe, maar ik vergeet het steeds. Nu ik jouw foto’s zie, ben ik vastbesloten om deze lente/zomer toch echt een keer te gaan. Het klinkt en ziet eruit als een prachtige plek!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:00

   Ahh zo lief Romy! Maar moet je nagaan: de hortus is dus NOG mooier dan op de foto’s haha. Het is echt prachtig en adembenemend. Als je in de drieklimaten kas bent is het net alsof je in expeditie Robinson rondloopt. Echt geweldig 😀

 • Reply
  Roos
  2 april 2017 at 07:56

  De foto’s zijn hartstikke mooi vind ik, hoef je geen cursus voor te volgen. Prachtig om te zien dit artikel, staat op mijn wishlist om naartoe te gaan en wat een mooi gezond menu. Heerlijk…

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:01

   Wat ontzettend lief Roos! Ik zou zeker een bezoekje brengen aan de hortus. Het is zo mooi om in de natuur te lopen. Vooral omdat het dichtbij het centrum is van Amsterdam.

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  4 april 2017 at 08:50

  Fotografiecursus? Doe normaal! Jij hebt echt al prachtige foto’s gemaakt. Ik ben nog nooit in die in Amsterdam geweest maar wel in Leiden en die was ook supertof. Allemaal mooie planten en de kassen waren zo leuk! Ik wist toen helemaal de geschiedenis niet, wat gaaf dat het een kruidentuin was! Nu moet ik wel weer gaan kijken als ik in Leiden woon! Malou x

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:05

   Ahh dankjewel lieve Malou! Maar de hortus is dus nog véél fotogenieker. Moet je nagaan haha. Wat tof dat je naar die in Leiden bent geweest. Ik zat heel erg te twijfelen naar welke ik moest gaan. Mijn goal is natuurlijk om alle botanische tuinen in Nederland te bezoeken haha. Oeeeh als je in Leiden woont kunnen we een keertje samen gaan?! 😀

 • Reply
  Sija
  4 april 2017 at 09:54

  Wat een paradijsje! Lijkt me super leuk om daar een keer naar toe te gaan. Geen enkele bloem is daar dan veilig want ik wil ze allemaal fotograferen, haha! Vooral die paradijsvogel bloem is zó mooi en ziet er zo tropisch uit <3 Mooie foto's heb je gemaakt 🙂 Liefs, Sija

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:07

   Dankjewel Sija voor de lieve complimentjes. Ik raad het je zeker aan om een keer een tuin in je buurt te bezoeken. Het is best wel magisch om al die mooie planten bij elkaar te zien haha. Mijn vriend moest regelmatig op mij wachten omdat ik nog druk bezig was met fotograferen, oeps!

 • Reply
  Liset - Beautydagboek
  4 april 2017 at 10:00

  Dat dit nou verstopt zit in hartje Amsterdam! Dat verwacht je echt niet. Heel mooi om zo door de diverse klimaten te lopen. Wat je verteld over zo’n ‘waardplant’ voor een vlinder, dat is nou echt bijzonder. Ik wist niet dat ze een eigen voorkeursplekje hadden voor hun eitjes. Weer wat geleerd!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:09

   Grappig he dat dat in Amsterdam zit! Je hebt nog veel meer botanische tuinen in Nederland dus als je het leuk vindt, zou ik er zeker eentje opzoeken in jouw buurt. Ik vond het ook heel schattig van die vlindertjes. Ook lief dat ze zo druk zijn met het verzorgen van de vlinders in de vlinderkas. Alleen het water geven van de plantjes lijkt me al een enorme klus!

 • Reply
  Daniëlle
  4 april 2017 at 10:11

  Dat lijkt me echt super leuk. Prachtige foto’s heb je gemaakt !

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:10

   Dankjewel Daniëlle voor het compliment! Ik vind het zeker een aanrader. Als je in de buurt bent moet je zeker een bezoekje brengen aan de hortus 🙂

 • Reply
  Yanine
  4 april 2017 at 11:13

  Oh wat een leuk idee voor Amsterdam! Toevallig ga ik zondag as naar amsterdam!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:11

   Wat toevallig Yanine! Ik zou zeker eens langsgaan, het zit super dichtbij het centrum 🙂

 • Reply
  Kim
  4 april 2017 at 11:14

  Leuk dat je daar heen bent geweest!
  Oeh en fotografie cursussen. Toevallig is er as zondag hier een in Groningen. Echt een aanrader. Helaas alleen niet gratis maar ik denk dat je zoveel leert dat het meer dan waard is 🙂

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:14

   Dankjewel Kim! Ahh helaas is het op dit moment voor mij niet betaalbaar. Maar na mijn afstuderen wil ik wel naar een betaalde cursus kijken 😀 Ik weet zeker dat het het waard is hoor, ik ben alleen op dit moment niet in de positie om daar geld én tijd (ivm afstuderen )aan uit te geven. Maar bedankt voor de tip! Super lief 🙂

 • Reply
  Merel
  4 april 2017 at 11:24

  Super leuke plek he? En zo mooi midden in de stad!! Vooral de kas is mijn favoriet, hier kijk je echt je ogen uit. 🙂 Je foto’s zijn prachtig trouwens chick, nothing to worrie about! Liefs, Merel

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:15

   Wat leuk dat je bekend bent met de Hortus! Ik vond het echt heel magisch en kon er wel uren ronddwalen. Dankjewel voor de lieve complimentjes Merel ❤

 • Reply
  Klaske
  4 april 2017 at 11:59

  Aah, ik wil ook nog zo graag een keertje naar de hortus. Staat hoog op m’n bucketlist! Alleen ga ik dan denk ik wel in Utrecht, omdat dat ietsje dichterbij is. En je foto’s zijn wél mooi! Maar als je zin hebt wil ik je best een keertje helpen met fotografie, vind ik leuk! (en ik ben hartstikke gratis, haha). Liefs!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:18

   Wat leuk Klaske! Als het kan, zou ik zeker een bezoekje brengen aan een botanische tuin. Het is zó leuk om al die plantjes te zien. Meen je dat serieus van het helpen met fotograferen?! Want dat lijkt me heel leuk! Ik ben echt een beginner wat betreft fotograferen dus het lijkt me heel leuk om er meer over te leren. Maar alleen als je er tijd voor hebt hoor!

   • Reply
    Klaske
    6 april 2017 at 12:49

    Ja dat meen ik serieus, haha. Lijkt me hartstikke leuk en ik maak er wel tijd voor! Stuur me anders even een dm op instagram ofzo. 🙂

 • Reply
  amke
  4 april 2017 at 12:05

  Mooi hè daar?! Ik vind het zo’n fijn plekje groen, middenin de stad (en het zit echt bij mij om de hoek, dus kom er vaak langs). Heb je ook die boom met die hele zachte ‘vacht’ gezien? Daar word je letterlijk een bomenknuffelaar van ;).

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:20

   Wat leuk dat de Hortus bij jou om de hoek zit! Als ik dat had geweten had ik je een berichtje gedaan haha. Ik heb het fluffy boompje helaas niet gezien 🙁 Wel heel veel andere mooie bomen en planten gelukkig.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  4 april 2017 at 14:19

  Wat mooi zeg daar, wauw! heel erg leuke en mooie foto’s heb je gemaakt

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:20

   Dankjewel Rachel voor het lieve compliment! Het is ook enorm fotogeniek bij de Hortus 🙂 <3

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  4 april 2017 at 14:26

  Wauw wat een mooie plek! En wat gaaf dat er zoveel uitgestorven planten te vinden zijn 🙂 Ik ga er snel een keer langs

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:22

   Gaaf he Marieke! Ik vond het ook heel leuk om te zien hoe kruidenplantjes er nou echt uitzien. Ik heb geen flauw benul hoe bijvoorbeeld komijn e.d. eruit ziet terwijl ik het wel dagelijks gebruik. Zeker een aanrader! 🙂 Volgens mij heb je er in Utrecht ook eentje in de buurt zitten!

   • Reply
    Marieke | Bluebell Forest
    6 april 2017 at 12:17

    Hahah ja dat snap ik (zelf ook geen benul van hoe dat eruit ziet..)! Ja in Utrecht zit er inderdaad ook een, al best lang niet meer geweest dus daar moet ik snel maar weer eens langs gaan!

 • Reply
  Claire van Vrijberghe de Coningh
  4 april 2017 at 15:40

  Wauw wat een mooie plek en prachtige foto’s!!! Geen geld en inderdaad een super leuk uitje. De lunch ziet er ook heerlijk uit! Hoe gaat het met de vegan challenge en je keelpijn? Dikke knuffel en liefs x!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:24

   Dankjewel lieve Claire! Het is echt een prachtig, budgetproof én vegan uitje. Wat wil een mens nog meer! De challenge gaat een beetje moeizaam haha. Ik heb vandaag met een paar meiden vegan boodschappen gedaan bij de Appie omdat het me toch nog een beetje tegenvalt! Vooral sneaky dierlijke producten zoals melk en eiwit vind ik erg lastig 🙁

   • Reply
    Claire van Vrijberghe de Coningh
    6 april 2017 at 09:07

    Je weet dat je mij altijd mag appen hé, ook wanneer je in de supermarkt staat? Het is een struggle waar iedere beginnende vegan tegenaan loopt. Ik vond de supermarkt in het begin echt een hel. Overal zit wel iets in. Het is dus etiketten lezen, etiketten lezen en etiketten lezen. Maaike (Colours ’n cooking) had daar laatst nog een super leuk blog over geschreven. Anyway, het wordt op een gegeven moment echt makkelijker. Wanneer ik nu naar de supermarkt ga sta ik in maximaal 5 minuten buiten met alle boodschappen. Je weet waar je het voor doet toch? 😀 Liefs! x

 • Reply
  Maaike
  4 april 2017 at 19:25

  Grappig eigenlijk, ik ben al in heel veel hortussen (?) geweest, maar nog nooit in die van Amsterdam, haha. Ik wist niet dat er ook een restaurantje bij zat, misschien toch maar eens heen. 🙂 Leiden en Utrecht zijn ook heel mooi trouwens!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:26

   Haha ik weet niet of hortussen kan, maar botanische tuinen kan wel haha. Ik zou zeker een bezoekje brengen aan die van Amsterdam. Vooral omdat je gewoon in Amsterdam woont 😉 Ik ga de volgende keer naar die in Utrecht denk ik. Is voor mij een stuk dichterbij! Trouwens ik vergat op Twitter te reageren maar volgende week woensdag vegan pizza eten gaat me helaas niet lukken 🙁 De week daarop?! Of misschien is dit handiger via de app te bespreken haha.

 • Reply
  Eva
  4 april 2017 at 19:53

  Het lijkt me zo leuk om daar eens heen te gaan! Waar komt trouwens die leuke broek vandaan die je op die dag aanhad?

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:29

   Ahh dankjewel voor het lieve compliment! De broek is van Loavies, maar wel van een tijd terug. Het is deze alleen is die van mij niet driekwart (of 7/8ste) https://www.loavies.com/nl/zwarte-pantalon.html

   • Reply
    Eva
    6 april 2017 at 21:06

    Bedankt voor de link! Zo’n lange broek lijkt me wel fijner, maar die andere is ook leuk 🙂

 • Reply
  Benthe
  4 april 2017 at 20:05

  Ooh deze staat bij mij ook al heel lang op mijn lijstje, wat een mooie foto’s! Ik vind de geschiedenis erachter ook zo bijzonder ?

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:29

   Dankjewel voor lieve Benthe! Ik zou zeker eens een bezoekje brengen. Het is zo magisch en groen en ahh ik werd er helemaal gelukkig van! ❤

 • Reply
  Mariëlle
  4 april 2017 at 20:51

  Oooh wat leuk zeg, hier wil ik zeker eens heen, zeker ook met het menu zo 🙂

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:30

   Zeker doen Mariëlle! Het is super leuk om er rond te dwalen en te genieten van alle mooie plantjes.

 • Reply
  Aneta
  4 april 2017 at 21:00

  Je maakt prachtige foto’s. Daar is echt niets mis mee. De palmen en de enorme cactussen lijken me echt leuk om te zien. Heerlijk dat alles daar het hele jaar bijna in bloei staat.

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:32

   Dankjewel lieve Aneta! De Hortus is alleen nog veel mooier dan ik heb laten zien haha. Daar baal ik zo van. Ik heb niet alles net zo mooi op de foto kunnen krijgen als dat het daadwerkelijk is haha.

 • Reply
  Charel
  5 april 2017 at 10:10

  Wauw ziet er zo mooi uit! Zou er graag heengaan hihi!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:32

   Dankjewel Charel! Ik zou zeker een bezoekje brengen als je in de buurt bent 😀

 • Reply
  Silke
  5 april 2017 at 10:33

  Wat een toffe blog heb jij! Zo’n coole plek om eens naartoe te gaan, 5 euro als student is echt zo goedkoop om naar zo’n toffe plaats te gaan! Mijn liefde voor plantjes is steeds meer aan het groeien haha, dus ik ga meteen eens kijken of er hier in Gent niet ook zo’n locatie is. Liefs!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:34

   Ahhh lieve Silke wat maakt deze comment mij blij. Dankjewel voor het compliment! Ik heb geen idee of er in Gent ook een botanische tuin is maar dat moet wel toch?! Het is zooo mooi en groen ❤

 • Reply
  Plantaardiger
  5 april 2017 at 11:30

  Wow. Wat een leuke review! Ik ga er nu zeker weten naartoe, supermooi!
  Je foto’s zijn echt prachtig! Complimenten

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:35

   Ahh wat super leuk om te horen! Ik vond het geweldig om daar rond te lopen en te fotograferen <3 Ik weet zeker dat jij het ook héél tof gaat vinden! Je hebt meerdere tuinen in Nederland dus ik zou zeker een bezoekje brengen. Psst: ze hebben ook een giftshop met allemaal leuke tuinspulletjes én zaden.

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  5 april 2017 at 12:09

  Wauw! Echt een bijzonder plekje, en het lijkt inderdaad een beetje op een tropisch eiland! Zo gaaf!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:36

   Ja prachtig is het he! Als je in de kassen rondloopt is het ook zo gek om die temperatuur verschillen te voelen. Alsof je rondloopt op het eiland van Expeditie Robinson haha.

 • Reply
  Sara
  5 april 2017 at 20:39

  Wow Claire! je hebt echt kei mooie foto’s gemaakt! Die vlinder en die bloem zijn waaauw! Wat een prachtige plek. De prijs valt ook heel goed mee. Echt een plekje om tot rust te komen. Zo speciaal dat daar bomen en planten staan die al uitgestorven zijn!!

  • Reply
   clairecodi
   5 april 2017 at 22:38

   Aaahhh zo lief Sara! Ik voelde me zo onzeker over de foto’s omdat de Hortus zo mooi is haha. Ik heb het gevoel dat ik dit helemaal niet heb vast kunnen leggen. Misschien heb je in België ook wel een botanische tuin? Het is in ieder geval een aanrader! 😀 ❤ Anders moet je maar snel een keertje naar Nederland bij mij op bezoek komen.

 • Reply
  elke
  6 april 2017 at 11:00

  Mooie foto’s heb je gemaakt meid! Deze plek is echt prachtige en special!

 • Reply
  alexa
  7 april 2017 at 14:07

  ziet er heel leuk uit, leuk om een dagje naartoe te gaan!

 • Reply
  Esmée
  7 april 2017 at 14:13

  Ah ik vind je foto’s juist erg mooi. Ik hoor er steeds meer over, dus ik begin er ook wel nieuwsgierig naar te worden. Wellicht toch maar een keer gewoon doen! x

 • Reply
  Sanne
  12 april 2017 at 18:13

  Oh boiiii ik hou van de Hortus!
  Ik ging vorig jaar op een bloedhete zomerdag en had echt een prachtige super fijne zonnige warme mooie dag. Haha. Heerlijk.
  Fijne plaatjes lieve Claire!
  Liefs

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.