37 In Hersenspinsels

Dilemma: hoe persoonlijk moet je zijn als blogger

Blogger struggles

Door persoonlijke artikelen leer je de blogger behind the scenes kennen. Maar hoe persoonlijk moet én kan je zijn als blogger?

Een blog wordt omschreven als een persoonlijk online dagboek. Nu zijn er duizenden blogs en ook duizenden bloggers. De één blogt over een chronische ziekte en de ander over fashion. Maar wat ik persoonlijk het leukste vind aan een blog, is de blogger zelf. De persoonlijkheid van de blogger en zijn of haar mening. Als ik een blogger echt leuk vind, dan ga ik helemaal in stalker mode. Ik volg de blogger op Facebook, Instagram en YouTube.

Big brother is watching you

Maar hoe persoonlijk moet je nou zijn als blogger? Ik word bang van het idee dat iemand mijn Whatsapp berichten kan lezen of foto’s kan bekijken. Ik krijg dan het idee van ‘Big Brother is watching you’. Maar is wat ik hier deel niet veel persoonlijker? Ik deel lelijke selfies, persoonlijke struggles en meer. Een eng idee vind ik dat iemand die ik nooit heb ontmoet, vanalles over mij kan weten. Natuurlijk deel ik heel veel ook niet. Geen foto’s van mijn huis, vriend of dingen die te persoonlijk zijn.

Tegelijkertijd vind ik het juist leuk om persoonlijke artikelen te lezen van bloggers. Waarom? Ik ben nieuwsgierig als de pest en wil altijd alles weten. Daarnaast zijn deze artikelen vaak heel herkenbaar of bieden ze je inzicht. Zo schreef Mariska over haar angststoornis. Ik geen angststoornis, maar door haar artikel kan ik me er wel iets bij voorstellen. Iris schreef op haar blog dat ze ADD heeft. Dat heb ik niet, maar ik kan me er wel gedeeltelijk in vinden. Kortom: je leert er ontzettend veel van. Hoe fijn?!

Nu heb ik geen angststoornis of ADD. Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo boeiend. Maar er is ook iets wat mij tegenhoudt. Wat als ik iets heel persoonlijks deel en er wordt misbruik van gemaakt? Of als iemand mij uitlacht? Wat als ik tijdens een sollicitatie wordt afgewezen daardoor? Allemaal dingen dingen die door mijn hoofd gaan. Ik ben benieuwd hoe andere bloggers hiermee omgaan. Laat het me vooral weten in de comments.

10 random facts

Ondanks deze struggles wil ik toch dat jullie mij beter leren kennen. Daarom heb ik 10 random facts about me. Geen baanbrekende dingen, maar suffe dingen zodat je een iets beter beeld van mij krijgt:

 1. Een paar jaar geleden werkte ik bij een snackbar. Mijn werkzaamheden? Het frituren van kroketten en frikandellen. Ja, ook heeft deze vega shoarma gesneden van een enorm homp vlees.
 2. Elke ochtend maak ik een to do lijst voor die dag. Of ik nou vrij ben of niet.
 3. Soms verlies ik de controle over het volume van mijn stem. Ineens spreek ik een bepaald woord hard uit.
 4. Ik heb al zeven jaar een relatie met mijn vriend. We hebben sinds de middelbare school.
 5. Ik luister bijna dagelijks naar ASMR, anders kan ik niet ontspannen. Voor wie niet weet wat dat is, Mascha van Beautygloss maakt ze ook op YouTube.
 6. Stiekem hou ik helemaal niet zo van chocolade. Ik houd meer van zoute snacks zoals chips en patat.
 7. Al mijn pyjama’s zijn fout. Zo heb ik een Pusheen pyjamabroek en een trui van de Minions. Op mijn Minion trui staat dat meisje met die eenhoorn (van die eenhoorn heb ik ook een knuffel).
 8. Toen ik 15 was heb ik een lip piercing laten zetten. Dat vond ik toen echt zo’n goed idee. Een jaar heb ik hem eruit gehaald.
 9. Als ik een nieuw ontbijt heb ontdekt, dan eet ik hem elke dag. Zo heb ik een half jaar lang elke ochtend havermout gegeten.
 10. Ik word misselijk van de geur van warme melk. Ik drink dat dus ook nooit. Vroeger maakte mijn moeder het weleens als ik naar bed ging. Nou gatver, nee.

Wat vind jij van persoonlijke blogs? Lees je ze graag of vind je het ook een risico? Let me know!

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply
  Charel
  22 december 2016 at 07:46

  Ik snap je helemaal hoor! Ik vind het al doodeng om foto’s bij artikelen te plaatsen! Ik denk dat dat ook best logisch is! Het blijft lastig om te bepalen waar je grenzen liggen. Maar ik vind persoonlijke verhalen juist zo ontzettend leuk! En wat een leuke weetjes zeker die over de snackbar hihi wat had dat nou gedacht!

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:16

   Ooh dat moet je echt niet doen want je bent zo’n knappe meid haha. Zou zonde om het niet te doen. Ik vind je artikelen heerlijk weglezen maar een persoonlijke foto maakt het nét iets leuker of bekender, of klinkt dit heel gek haha.

 • Reply
  Elcke
  22 december 2016 at 07:55

  Leuk geschreven en zeker herkenbaar. Ik denk dat je vooral moet blijven aanvoelen of je er nog steeds prettig bij voelt als iets online komt. Leuke 10 facts btw ;-D
  Liefs, Elcke

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:14

   Klopt! Als het eenmaal online staat, dan kan je het er ook moeilijk vanaf halen 😉 Dankjewel Elcke!

 • Reply
  Marieke
  22 december 2016 at 08:52

  Ja herkenbaar hoor! Ik merk bij mezelf dat naarmate mijn blog groeit, ik toch voorzichtiger word. Ik ben aan de ene kant vrij open over dingen, maar het besef dat anderen het lezen vind ik soms toch een beetje beangstigend. Ik vertel daarom bijna nooit over mijn vriend en kinderen (behalve dat ik een heel enkele keer een foto laat zien). En ivm mijn werk ben ik ook voorzichtig. Maar goed, om nou alleen maar reviews te plaatsen vind ik ook weer zoiets. Het is en blijft zoeken naar de balans. Leuke facts!

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:11

   Klopt! Ik vind dat jij een goeie afwisseling hebt. Maar ook beschermend want eerst wist ik niet eens dat je kinderen had haha.

 • Reply
  Iris
  22 december 2016 at 08:56

  Ik snap je verdeeldheid hierover. Ik denk er zelf ook veel over na. Tegelijkertijd vind ik het super interessant om persoonlijke verhalen te lezen en leer je er altijd wat van. Ik zet zelf ook wel persoonlijke dingen online, maar alleen de dingen waar ik mij prettig bij voel. Als iets niet goed voelt zet ik het niet online en dat is oké. Ik zou daarom ook niet dagelijks willen vloggen bijvoorbeeld, maar dat is voor iedereen een keuze en iedereen heeft daar verschillende ideeën over. Goed dat je dit onder de aandacht brengt en leuke feitjes! Ik maak ook het liefst elke dag een to do lijstje, maar probeer dat wat meer los te laten als ik een vrije dag neem/heb. Fijne dag!

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:10

   Heel herkenbaar! Ik heb ook weleens blogs ingepland en later gedacht van: Mm, nee toch niet. Vloggen zou ik al helemaal niet doen. Ik denk niet dat iemand het boeiend vind wat ik op een dag doe haha. Daarnaast vind ik dat ook wel echt te persoonlijk hoor. Ik vind het heel tof dat jij naast je portfolio blogt, dan weet je ook wat voor fotograaf je inhuurt 🙂

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  22 december 2016 at 08:57

  Ik denk dat ik best open ben met wat ik deel op mijn blog, maar ik weet wel wat ik echt niet wil delen! Leuke facts ook 🙂

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:03

   Vind ik ook! Misschien is een artikel met 10 facts about me (of meer) ook wel een idee. Ben in ieder geval wel heel benieuwd naar jou als blogger hihi.

 • Reply
  Klaske
  22 december 2016 at 09:40

  Herkenbaar! Ik denk dat het belangrijk is dat op je blog je persoonlijkheid terugkomt (dit maakt het voor je lezer immers interessant, zoals je zelf al schrijft), maar dat betekent écht niet dat je alles hoeft te delen. Leuke facts ook. Ik luister zelf echt nooit ASMR, totaal niet mijn ding, hihi. Fijn dat het bij jou wel werkt! Liefs!

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 11:01

   Dat is zo, het is geen dagboek haha. Jammer dat ASMR niet jouw ding is, ik kan me voorstellen dat het dan ook echt heel raar overkomt.

   • Reply
    Klaske
    25 december 2016 at 22:11

    Ik kan me ook goed voorstellen dat het voor mensen wel fijn is hoor, bij mij werkt het alleen niet 🙂

    • Reply
     clairecodi
     27 december 2016 at 19:46

     Oh gelukkig, meestal vinden mensen het nogal vreemd om aan te horen haha.

 • Reply
  Denise
  22 december 2016 at 17:05

  Ik ben er ook wel een beetje bang voor hoor, maar dan alsnog is het jouw blog natuurlijk. Je deelt wat je wilt lezen en ik neem aan dat je niet word afgewezen voor een baan als je iets persoonlijks deelt. Al vind ik wel dat je blog er persoonlijker van word en niet gewoon ‘nog een blog’. Snap je wat ik bedoel? Haha.

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:49

   Ik begrijp wat je bedoelt haha. Is ook zo, daarbij kan ik me niet voorstellen dat een werkgever in al jouw blogartikelen gaat neuzen naar ‘opvallende persoonlijke’ artikelen.

 • Reply
  Fleur
  22 december 2016 at 18:33

  Ik vind de persoonlijke blogjes altijd de leukste! En juist omdat ze persoonlijk zijn en vaak geschreven worden recht vanuit het hart en dat is dan weer anders dan bijvoorbeeld een beauty gerelateerd artikeltje!
  En wat puntje 10 betreft ik kreeg letterlijk kippenvel, zoooo vies!

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:48

   Aah wat lief verwoord Fleur, je hebt gelijk. Warme melk is inderdaad echt verschrikkelijk haha.

 • Reply
  Marieke I Bluebellforests
  22 december 2016 at 18:50

  Ik zelf denk er inderdaad ook wel eens over na. Vooral de vraag ‘is dit slecht voor een sollicitatie’ schiet vaak door mijn hoofd. Natuurlijk deel ik niet mijn meest persoonlijke problemen, maar mijn mening ben ik niet bang om te delen. In het offline leven deel ik die ook met gemak en dat is nou eenmaal wie ik ben. Is dat slecht voor een sollicitatie? Ja misschien, maar het is wel echt wie ík ben en als dat niet is wat ze zoeken dan ben ik dus niet wie ze zoeken. Uiteindelijk is dat denk ik de manier waarop je ernaar moet kijken. Je laat inderdaad jezelf zien en als mensen dat negatief vinden, prima, maar dan is het dus ook niet jouw baan (of iets anders natuurlijk).

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:47

   Dat is ook zo! Stel dat ik angstaanvallen heb, dan is het misschien wel handig voor mijn werkgever om dat te weten. Uiteindelijk komt de waarheid toch wel naar boven.. Thanks Marieke. Want dit was vooral de struggle waar ik mee zat haha.

 • Reply
  Aneta
  22 december 2016 at 22:05

  Hahaha, de 10 random Facts heb ik met een lach op mijn gezicht gelezen. Ik vind het zo leuk om je beter te leren kennen. En ja, melk is echt goor. Ik zit nu op de bank in mijn pyama, de lelijkste ooit (een donkerblauwe met witte hondjes). Ontbijten is mijn favoriet en als ik iets nieuws ontdekt heb, eet ik dit het liefst ook tijdens de lunch. Geweldig dat je je durft te laten zien. Maar soms ook beangstigend. Wat je zegt: je weet nooit wie er mee kijkt, welke rare snuiter je hiermee pijn kan doen. Tegelijkertijd lees ik graag persoonlijke verhalen. Het geeft me een gevoel van verbondenheid en herkenning, gek eigenlijk want je hebt diegene nooit in het echt ontmoet.

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:45

   Haha heerlijk om te lezen dat we zoveel gemeen hebben! Ik heb gelukkig nog geen nare ervaringen meegemaakt, maar ik denk dat als je groot bent als blogger dat dat best wel een rol speelt. Als ik een blogger zou tegenkomen, dan zijn ( in mijn hoofd) al potentiële beste vriendinnen, terwijl diegene mij niet eens kent haha. Maar ik denk ook dat het delen van persoonlijke verhalen heel belangrijk is, want ik vind die van jou ook onwijs leuk om te lezen.

 • Reply
  Resaarcle
  23 december 2016 at 19:43

  Haha, in stalker modus. Zo grappig gezegd. Ik vertel wel wat over mijn doen en laten, maar meestal enkel als het bij het thema van mijn blog past.

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:42

   Dat is ook een goeie! Ik zou hier niet echt over struggles praten die niet met plantaardig leven/eten te maken hebben denk ik. Wat heb jij een leuke blog trouwens, super handige tips 😀

 • Reply
  Saskia
  23 december 2016 at 20:45

  Ik ben zelf een persoonlijke blogger, een bewust persoonlijke blogger (wat soms wel lastig is). Ik lees ook graag persoonlijke blogs 🙂

  • Reply
   clairecodi
   25 december 2016 at 10:41

   Ik heb even op je blog gekeken en het ziet er goed uit! Kan me voorstellen dat het soms lastig is, maar volgens mij doe je het heel goed 🙂

 • Reply
  Charelle
  25 december 2016 at 11:46

  Ja dat is echt een heel moeilijk iets. Ik vind het ook juist leuk om over anderen te lezen, maar ik wil ook niet dat alles over mij open en bloot op internet staat. Ik heb er voor gekozen om af en toe te schrijven over mijn slechte gezondheid, maar ook omdat ik anders juist een beetje raar overkom. Mijn gezondheid verklaard veel van mijn keuzes, hobbies en andere dingen, dus eigenlijk kon ik het gewoon niet achterwege laten. (:

  • Reply
   clairecodi
   27 december 2016 at 19:48

   Dat begrijp ik inderdaad! Ik heb net op je blog gekeken en het persoonlijke aspect maakt het ook wel echt heel toegankelijk (:

 • Reply
  Romy
  27 december 2016 at 21:22

  Wat een goed onderwerp! Dit is ook iets waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Ik heb het nodige meegemaakt waarvan ik denk dat ik er best anderen mee kan helpen door er open over te bloggen, maar toch durf ik dat niet zo goed. Zeker nu ik aan het solliciteren ben, lijkt me dat gewoon niet zo handig. Zelf probeer ik wel zoveel mogelijk van mezelf in mijn blog te stoppen, maar psychische probleempjes en dingen die tegen me kunnen werken bij een sollicitatie probeer ik zoveel mogelijk op de achtergrond te houden 😉

  • Reply
   clairecodi
   29 december 2016 at 21:33

   Nu ben ik eerlijk gezegd wel heel nieuwsgierig! Ik zou inderdaad niet alles open en bloot gooien, je weet natuurlijk niet wie er mee leest. Aan de andere kant, kan dit ook wel weer helpen bij een sollicitatie. Het ligt ook aan het bedrijf waar je solliciteert denk ik.

 • Reply
  Sanne
  29 december 2016 at 12:08

  Zo’n interessant artikel Claire! Tof dat je dit deelt, goed om er over na te denken. Tuurlijk denk ik er wel eens over na, ik deel echt niet alles want sommige dingen zijn te persoonlijk, bv over mensen om me heen – dat hou ik liever voor mezelf. Maar pas echt bewust word ik me van m’n blog als iemand zegt een bericht te hebben gelezen, in real life. Als m’n schoonzusje verteld dat ze het toetje voor de kerst er zo heerlijk uit vond zien, bijvoorbeeld. Dan vind ik het natuurlijk mega mega leuk dat ze m’n blog bekijkt, maar ik denk ook gelijk ‘omg wat stond er allemaal in?’. Ik word me ineens heel bewust ervan, ook van de flauwe grappen die er in staan bv :’), of of ik wel lief genoeg was. Haha. Mijn blog is persoonlijk, maar het gaat niet over mij. Zo wil ik het zien, denk ik. Je lijstje is echt heel leuk om te lezen – zoiets zou ik ook wel delen! Ik ben gelijk mega benieuwd naar ASMR trouwens, als het je helpt ontspannen!
  Liefs!

  Ps. je blog is echt prachtig! Wat een mooi ontwerp!

  • Reply
   clairecodi
   29 december 2016 at 21:54

   Lieve Sanne, jouw comments maken me zo blij haha. Ik heb precies wat jij hebt! Als iemand het dan over je blog heeft dan denk ik meteen:”Oh shit.. wat zei ik allemaal”. Mijn blog is wel vrij persoonlijk en soms zeg ik de dingen nét iets te hard waardoor het verkeerd kan overkomen haha. Ik ben benieuwd wat je van ASMR vindt. Of je hebt er een gruwelijke hekel aan of je vindt het vet awesome.

 • Reply
  Sheila
  1 januari 2017 at 11:11

  Ik houd juist van persoonlijke blogs. En daarbij bedoel ik niet dat ik ieders geheimen wil weten, maar ik vind het leuk om te weten hoe de persoon in het leven staat en wat zijn/haar visie is op zaken die mij ook aanspreken. Dat zijn de blogs waar ik bij blijf hangen.

  Zelf schrijf ik daarom ook persoonlijke dingen op, maar ik heb altijd in mijn achterhoofd:
  – zou mijn zoontje dit ook ok vinden als hij het over tig jaar leest
  – kan het niet tegen me worden gebruikt op mijn werk
  – doe ik niemand schade aan
  – kwets ik niemand uit mijn persoonlijke kring

  En als dat niet zo is, is het prima. Ik ben ook iemand die zich niet druk maakt wat anderen van me vinden. En ik weet dat ik altijd zorgvuldig en respectvol ben in mijn zinsopbouw. En sta dus ik er achter 🙂

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:40

   Wat leuk dat je een uitgebreide reactie achterlaat. Interessant hoe jij erover denkt. Ik denk dat dit een goeie checklist is voor een persoonlijk artikel. Ik ga dit even opslaan voor een volgend artikel 😀

 • Reply
  Sarina
  19 maart 2017 at 20:52

  Persoonlijke blogs vind ik ook altijd het leukste om te lezen. Maar tegelijkertijd denk ik zelf wel een paar keer na voordat ik iets online zet. Zo heb ik een half jaar geleden een verhaal uitgeschreven om te delen en weet ik niet of ik het überhaupt ooit online zet. Keuzes keuzes..

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.