13 In Persoonlijk

Hoe eet je nou iets minder vlees?

hoofdfoto iets minder vlees eten

Hoe eet je minder vlees zonder het gevoel te hebben dat je een lege plek hebt? Ik geef tips! 

Stiekem weten de meesten wel dat minder vlees eten beter is voor het milieu. Maar niet alleen de aarde wordt er beter van. Ook de dieren, het klimaat én je lichaam wordt er blijer van. Daarom is het super tof dat je minder vlees wilt eten! Maarja makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand wilt een dag in de week afzien omdat dat vega maandag is. Daarom zes tips om minder vlees te eten!

1. Proef elke vleesvervanger

Vleesvervangers roepen bij sommigen immense haat op. Sommigen smaken naar karton óf beschimmeld karton. Maar trust me: er zitten echt lekkere vleesvervangers tussen. Zo heeft de Vegetarische Slager niet-van-echt-te-onderscheiden kipstuckjes en Tivall de allerlekkerste hamburgers. Je hoeft je lievelingsgerechten echt niet te missen met deze vervangers. Ordinair burgers eten kan gewoon nog.

2. Staar je niet blind op oude gerechten

Er is geen vegetarische babi pangang en ook goulash smaakt niet naar de versie van je oma. Er zijn nou eenmaal vleesgerechten en die smaken niet net zo lekker zonder vlees. Daar kan je om huilen (doe ik ook soms) maar helaas. Maar wie zegt dat een vega versie niet nóg lekkerder is? Duik de keuken in en experimenteer. Tip: héél veel kruiden. Inspiratie nodig? Check mijn receptenindex.

3. Vraag hulp aan andere vega(n)’s

Waar je eerst misschien met een boog om deze boomknuffelende hippies heenliep, heb je ze nu nodig. Vega’s en vegans weten hoe ze moeten koken. Wedden dat je een recept mag lenen of gebruiken. Ook kunnen ze uitleggen wat je nou in godsnaam met tofu moet doen. Geen vega in de buurt? Raadpleeg het internet of bezoek de site van de Vegan Challenge.

4. Pinterest tot je erbij neer valt

Eindelijk een goeie reden om de hele nacht te pinnen. Pinterest vind ik zelf de beste plek om leuke en nieuwe recepten te vinden. Ik doe er dagelijks inspiratie op en kom op: die foto’s alleen al. Niet zo fan? Zoek in YouTube ‘vegetarian recipe’ op en je hebt genoeg kijkvoer. Graag gedaan.

5. Ga vegetarisch uiteten

Organiseer wekelijks of maandelijks een date night. Ga met je lover of bff op zoek naar een vega(n) restaurant. Lastig? Welnee, zelfs Zwolle heeft vegetarische hotspots. Maar als je een extra budget of OV kaart hebt: ga naar Amsterdam. Doe hier inspiratie op en vreet je helemaal vol.

6. Kijk documentaires, films of lees boeken

Soms denk je: waar doe ik het in godsnaam voor. Dieren gaan toch dood, mensen blijven vlees eten en tofu is ranzig. Ho stop. Bedenk waarvoor je het doet. Doe je het voor het milieu? Zet dan de documentaire Cowspiracy eens aan. Doe je het voor je gezondheid? Kijk Vegucated. Voor de dieren? Duik in het boek Dieren Eten.

Eet jij al minder vlees en wat zijn jouw tips? Let me know!

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Aneta
  24 november 2016 at 07:30

  Ik ben geen vegetariër en houd echt wel van een lekker stukje vlees. Af en toe koop ik vleesvervangende producten, maar dit is meer omdat deze dan in de aanbieding zijn. En moet zeggen dat je bij echt goede vleesvervangers niet eens het verschil proeft. Dus vanaf dat moment ben ik toch 1 of 2 keer in de week vleesvervangende producten gaan eten. De rede hiervan is dat ik denk dat het beter voor je lijf is, toch?? Liefs Aneta

  • Reply
   clairecodi
   24 november 2016 at 10:46

   Leuk dat je af en toe vega eet! Jaa het is gezonder om meer plantaardig te eten 🙂 Vooral bewerkt vlees zoals knakworstjes zou ik niet te vaak eten.

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  24 november 2016 at 09:26

  Wij eten vaak vleesvervangers, zoals de notenballetjes die je bij de Jumbo kunt kopen, HEERLIJK! Het is ook echt beter voor het milieu, al ga ik niet helemaal vegetarisch eten. X

  • Reply
   clairecodi
   24 november 2016 at 10:43

   Aaah die zijn zo lekker! Ik vind die groenteballetjes van Tivall ook mega lekker en die hamburgers van de AH!

 • Reply
  H*
  24 november 2016 at 12:05

  Haha, wat houd ik toch van de opgewekte, hilarische no-nonsense toon van jouw stukjes. Ik probeer weer wat vaker iets vegans te verzinnen (al eet ik ook wel eens vlees). Als ik er moeite mee krijg, trek ik jouw lijstje gauw weer tevoorschijn.

  • Reply
   clairecodi
   24 november 2016 at 16:46

   Oooh wat super lief van je! Dankjewel (: Dat je af en toe vegan eet is al mega knap. Vlees is ook gewoon lekker en ja, aan een bloemkool zit wat minder smaak ?

 • Reply
  Susan
  24 november 2016 at 17:36

  Haha, goede tips zitten er tussen! Ik probeer wat minder vlees te eten.

  • Reply
   clairecodi
   27 november 2016 at 17:35

   Dankjewel! Als je zelf nog tips hebt dan hoor ik het graag Susan 😀

 • Reply
  Naomi
  25 november 2016 at 15:37

  Heel veel goede tips! Ik denk ergens dat heel wat mensen niet beseffen dat er tegenwoordig echt super veel “vervang”producten zijn, maar je zelfs vleesvervangers niet echt altijd nodig hebt. Integendeel, ik kook gewoon veel meer met groeten! En die “kippen” stukjes zijn ECHT ZO LEKKER! Ik zou ze elke dag kunnen eten. Een heerlijke sandwich met avocado en dan die “kip” of zoals nu net, een leftover van een thais wokgerechtje met die vleesvervanger. Héérlijk. Ik ben trouwens wel meteen gestopt met het eten van zowel vlees als vis. Ik ging het eerst afbouwen maar dat werkt bij mij niet dus all or nothing dacht ik. Alweer een leuk artikel 🙂

  • Reply
   clairecodi
   27 november 2016 at 17:36

   Naomi ik word altijd ZO blij van jou reacties hihi. Zo lekker positief en uitgebreid. Ik eet ook zoveel groente. Ik denk dat driekwart van mijn bord bestaat uit groenten en de rest uit aardappel/rijst/quinoa enz. Love it. Ik at ook meteen geen vlees of vis, maar eerlijk gezegd mis ik vis meer dan vlees. Vlees kan je makkelijk vervangen maar vis is nét iets lastiger.

 • Reply
  Romy
  26 november 2016 at 09:55

  Wat een goede tips! Ik ben zelf vegetariër en het valt me op dat mensen regelmatig denken dat dat onwijs lastig is. Helemaal niet, vind ik zelf, met een beetje creativiteit kom je echt een heel eind en er is tegenwoordig zoveel vleesvervanging te koop.

  • Reply
   clairecodi
   27 november 2016 at 17:34

   Klopt! Maar ik denk dat als je ALTIJD vlees eet (ik at het ook 3x per dag) dan val je zo in een zwart gat haha. Mijn ouders eten heel veel vlees en die snappen ook niet wat ik dan ook eet.

 • Reply
  Charel
  28 november 2016 at 09:28

  Bedankt voor de goede tips! Dit ga ik zeker meenemen hihi!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.