21 In Fashion/ Producten en DIY's

Einde van de duurzame kleding challenge: mijn ervaring

In januari begon ik met de duurzame kleding challenge. Deze challenge houdt in dat je gedurende een halfjaar alleen duurzame en/of tweedehands kleding koopt. De duurzame kleding challenge is inmiddels afgelopen en ik vertel je mijn ervaring. Ook deel ik mijn beste duurzame aankoop!

Begin 2017 besloot ik een level up te gaan op de duurzaamheidsschaal. Ik wilde geen kleding meer kopen van de Primark, H&M of andere fast fashion winkels. Ik had nooit wat om aan te trekken terwijl mijn overvolle kledingkast toch echt het tegendeel bewees. Daarnaast voelde ik me niet meer prettig bij het kopen van fast fashion. Ik wist dat deze manier van kopen (tot je erbij neervalt) niet best is voor het milieu. Er wordt onwijs veel kleding weggegooid, niet per se door consumenten maar door winkels zelf. Naar schatting worden jaarlijks 1,23 miljoen nieuwe en onverkochte vernietigd (bron). Daarnaast wordt er voor het produceren van kleding gebruikt gemaakt van chemische stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, het water en ook voor de werknemers. Nu ben ik niet tegen het kopen van kleding, maar minder kan altijd toch? Tijd om mezelf uit te dagen!

Mijn duurzame aankopen

Sinds januari heb ik daarom enkel bij duurzame winkels of tweedehandskleding winkels gekocht. In totaal heb ik de volgende duurzame items gekocht:

That’s it! In een halfjaar heb ik dus elf kledingstukken gekocht. Ik heb misschien een enkele keer gecheat bij het kopen van sokken, ondergoed of hempjes. Verder heb ik in de periode van januari tot juni geen enkel niet-fair kledingstuk gehaald. Daar ben ik best wel heel erg trots op.

Mijn favoriete aankoop


Duurzame kleding

Mijn favoriete aankoop tijdens de duurzame kledingchallenge is mijn spijkerjas van Episode! Ik was al tijden op jacht naar de perfecte spijkerjas. Hij mocht niet te groot, niet te donker en niet te duur zijn. Dat is bij dit jasje gelukt! De spijkerjas is dun genoeg voor de lente, heeft ruime zakken en valt net een tikje oversized. Het jasje draag ik beschamend vaak en ik ben er eigenlijk gewoon verliefd op. Fun fact: het is eigenlijk een mannenjas!

Mijn ervaring van de duurzame kleding challenge

De eerste drie maanden vond ik de challenge heel erg meevallen. Sterker nog: ik vond het super leuk. Ik begon met uitmesten van mijn veel te volle kledingkast. Daarna ging ik op onderzoek naar leuke tweedehandswinkels en betaalbare fair fashion merken. Ook werd ik steeds creatiever in het combineren van mijn eigen kleding. Ik probeerde nieuwe setjes uit en maakte een top of broek nét ietsjes anders. Ik was razend enthousiast en ontdekte veel nieuwe dingen. Kortom: de eerste paar maanden was het dus een super leuke uitdaging.

Dat was totdat het weer steeds mooier en warmer werd. Waar ik in de winter gemakkelijk laagjes met elkaar kon combineren, ging dat voor mijn zomerkleding niet echt op. Ook had ik het jaar daarvoor niet echt geïnvesteerd in een zomergarderobe, waardoor ik met een paar shirtjes de eerste warme dagen tegemoet ging. Zoals je begrijpt is dat best wel onhandig. Ondertussen keek ik wel in duurzame shops en tweedehandswinkels maar ik kon niets leuks vinden. Heel frustrerend, vooral als je honderd leuke dingen bij de H&M ziet. Toch heb ik de verleiding weten te weerstaan en kwam ik met mijn magere zomerkleding uit de voeten. 

Enne, hoe zit dat met tweedehands kleding?

Voordat ik aan de duurzame kleding challenge begon, vond ik het idee van tweedehands nogal gek. Het leek me een vies idee om kleding te dragen van een ander. Mijn mening hierover is gedeeltelijk veranderd. Een jas, top of blouse vind ik geen enkel probleem om tweedehands te kopen. Desondanks vind ik broeken en schoenen een ander dingetje. Een broek vormt zich gedurende het dragen naar je lichaam. En ook schoenen vormen zich naar je voet waardoor tweedehands schoenen toch niet helemaal lekker lopen. Mocht je een broek of schoen tweedehands kunnen scoren die ongedragen is, dan vind ik het een ander verhaal. Maar voor deze twee items ben ik dan vooral gaan kijken naar duurzame opties.

Duurzame kleding

Blijf ik strict duurzaam kopen?

Ik geef eerlijk toe dat ik niet strict alleen maar duurzame kleding ga kopen. Wat ik wel ga doen is bewust kopen. Wanneer ik een aankoop doe denk ik eerst goed na of ik iets wel écht nodig heb of dat het gewoon een impulskoop is. Het allerliefste koop ik alleen nog maar fair kleding. Ik vind het belangrijk om duurzame bedrijven te steunen en me goed te voelen in eerlijke kleding. Desondanks is het met mijn budget niet altijd mogelijk. Vanaf nu combineer ik dus fair met iets minder fair. Hopelijk komen er steeds meer nieuwe, hippe en betaalbare fair fashion shops in Nederland. Tot nu toe heb ik alleen nog maar bij duurzame kledinglijnen geshopt, dus dat is al een goed begin. Mocht jij nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

Artikelen rondom de duurzame kleding challenge

Ondanks dat de challenge is afgelopen, blijf ik natuurlijk schrijven over fair fashion. Vanaf nu blijf ik leuke OOTD’s posten en tips & tricks rondom duurzaam shoppen. Heb je nog een suggestie? Let me know!

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Romy
  24 juli 2017 at 07:01

  Wat een mooie, eerlijke recap van de challenge! Ik vind het echt zó knap dat je de challenge een half jaar hebt volgehouden en je er zo netjes aan hebt gehouden, zelfs met het mooie weer in de zomer. Echt complimenten! Wat een mooi spijkerjasje trouwens. Ik kan me voorstellen dat je die elke dag wel wilt dragen 🙂 Zelf ben ik de laatste maanden ook meer gaan na denken over de kleding die ik koop. Ik koop niet alleen tweedehands/fair fashion, maar probeer wel bewuster kleding te kopen. Niet meer met zakken vol jurkjes de Primark uitlopen, maar dan gewoon heel goed overwegen wat ik écht ga dragen en het bij één jurkje houden. Ook shop ik de laatste tijd graag tweedehands. Ik was daar ook nooit zo van, maar heb al zoveel leuke aankopen gedaan op die manier 🙂

 • Reply
  Aneta
  24 juli 2017 at 07:37

  Je bent echt zo goed bezig geweest. Ik vind het knap dat je je hebt gehouden aan je doel. Ik denk ook dat je daardoor ook veel meer bewust wordt van de andere dingen om je heen. Helaas zie ik mezelf niet doen. Al moet ik wel zeggen dat ik niet zomaar iets koop. Ik kijk eerst of ik iets nodig heb

 • Reply
  Djuli
  24 juli 2017 at 09:34

  Wat goed Claire! Ik vond het ook goed te doen, maar heb wel 1 shirtje gekocht bij de Hema. Dat spijkerjasje staat je heel erg leuk!

 • Reply
  Marieke
  24 juli 2017 at 10:32

  Wow, goed gedaan hoor! Ik vind je spijkerjasje ook erg leuk. Zelf koop ik vrijwel geen kleding momenteel, ik draag iets helemaal af en koop pas wat nieuws als iets vervangen moet worden. Alleen dit zijn niet per se duurzame items. Dus wat dat betreft valt hier nog wel wat winst te behalen 🙂

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  24 juli 2017 at 10:37

  Jeej, wat fijn dat het zelfs voor een fashion junkie dus best goed te doen is. Ik hoop dat je hier heel veel mensen mee inspireert!

  Ik ben niet zo bewust die challenge aangegaan, maar heb het afgelopen jaar wel een tweedehands jasje, een fair hemdje en semi-faire schoenen gekocht. Alleen maar fast fashion kousevoetjes, geloof ik, haha.

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  24 juli 2017 at 12:13

  Leuk om te lezen en een heerlijk spijkerjasje heb je gevonden. Denk dat je een prachtige bewustwording achter de rug hebt! Ik herken je struggles met zomerkleding wel. Ik mis nu eigenlijk ook wat mouwloze dingen en kan weinig eerlijks/tweedehands naar mijn smaak vinden. Ben wel zelf een top aan het maken, extra uitdaging. En ik loop vast nog wel ergens tegenaan binnenkort.

  P.S. Er staat: Daarnaast voelde ik me niet meer prettig bij het kopen van fair fashion. Gok dat dat fast moet zijn?

 • Reply
  amke
  24 juli 2017 at 12:43

  Mooie recap! En tof ook dat die avocado-trui fair is, die vind ik zó leuk! Maar niet zo handig voor de zomer inderdaad ;). Hoop dat je in elk geval die bewustwording van het afgelopen half jaar meeneemt. Een combi van fair en fast fashion is prima (en realistischer voor je portemonnee) als je in elk geval items koopt waar je echt blij van wordt en er daarom langer mee doet.

 • Reply
  TypischKim
  24 juli 2017 at 12:46

  Wat gaaf dat je deze challenge hebt gedaan. Heel goed van je!

 • Reply
  Rebecca
  24 juli 2017 at 12:57

  Wauw wat is een half jaar snel gegaan zeg en kan me goed voorstellen dat je hierdoor veel bewuster word van je aankopen. Ik bestel echt veel te veel en geef dit dan vaak weer weg aan vriendinnen en familie. Eigenlijk heel stom want op die manier kan ik zo veel geld besparen. Tops en blousjes zou ik ook wel tweedehands kunnen kopen, maar broeken en schoenen zijn voor mij ook een no-go. Voor mij zou het ook heel goed zijn om realistischer te worden met mijn aankopen.

 • Reply
  Irene
  24 juli 2017 at 13:42

  Wauw Claire! Wat goed! Ik koop al regelmatig tweedehands, heb er ook nooit een probleem mee gehad. Maar ik koop evengoed nog superveel H&Mmetjes. Ik denk dat ik de uitdaging maar gewoon aan ga en het ook probeer. Niet zozeer omdat ik duurzaamheid zo belangrijk vind, maar ook vooral om het gat in m’n hand wat te dichten. En dat het dan duurzaam is is mooi meegenomen!
  Dus bedankt voor de inspiratie!

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  24 juli 2017 at 14:38

  Zo ontzettend knap! Je mag zeker trots zijn op jezelf 🙂 Ik had trouwens precies hetzelfde met de zomerkleding… Er is gewoon niet echt iets leuks te vinden in fair fashion land op het gebied van tops en hempjes :/ Echt super stom! Uiteindelijk zwichtte ik ook voor een H&M hempje van de concious collectie (wel biologisch, maar natuurlijk van een wat minder toffe winkel haha)

 • Reply
  Kim
  24 juli 2017 at 15:40

  Oh dat jasje is leuk zeg Claire! Ik herken je struggles wel hoor. Soms zie ik iets bij een vriendin en denk ik ; wauw, dat zou echt perfect zijn! Is het van de Zara.. meh, haha!

 • Reply
  Sara | When Sara Smiles
  24 juli 2017 at 15:52

  Jaaaaaa wat ben ik supertrots op je, je hebt het ZO goed gedaan!!! 🙂 Zowel in hoeveelheid als in de keuzes die je hebt gemaakt en hoeveel bewustwording je hieraan hebt overgehouden. Ik weet hoe moeilijk het is, al helemaal al je op een studentenbudgetje leeft. Extra credits daarvoor! Ik ben heel benieuwd hoe je het vanaf nu gaat aanpakken, hou je ons ervan op de hoogte? Heel veel succes!

  (en ik vind je denim jack echt fantastisch, looooooove Episode daarvoor!)

 • Reply
  Marlous
  24 juli 2017 at 17:18

  Ik vind het knap van je hoor, hoewel het aanbod in duurzame kleding steeds groter wordt vind ik het soms toch best lastig. Vaak zijn het toch online shops en ik pas liever dingen in het echt. Al ben ik wel goed in tweedehands shoppen, dus toch nog een beetje duurzaam. Leuk om te zien waar jij je kleding vandaan haalt, sommige adresjes kende ik nog niet!

 • Reply
  Mariëlle
  24 juli 2017 at 19:13

  Heel leuk om te lezen! Topper die je bent 🙂 Ik wil ook alle aankopen die ik ga doen fair doen (als ik al een aankoop doe haha), maar helaas lukt dat nog niet bij alles. 🙁

 • Reply
  Sandra
  24 juli 2017 at 20:32

  Ohhoo you did it! Zó knap dat je dit een half jaar lang hebt volgehouden. Het lijkt mij in sommoge gevallen soms nog best lastig namelijk. Maar yeah, het is je gelukt én je bent heel bewust geworden van wat je koopt! Al je aankopen zijn ook stuk voor stuk tof. Oeh en ja, dat spijkerjasje is per-fect. 😀

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  24 juli 2017 at 21:19

  Zó leuk om deze update te lezen. Al helemaal omdat we in hetzelfde schuitje zaten. Leuk ook om te lezen wat jouw aankopen allemaal zijn geweest. Volgens mij heeft Appel & Ei er een fan bij? Ik ben ook fan hoor. 🙂 Het spijkerjasje staat je trouwens echt heel erg goed! Ik ben benieuwd naar de volgende artikelen over fair fashion die je zal schrijven. Ik ga zeker nog een half jaartje door met mijn fair fashion challenge. Zo leuk hoe zo’n challenge je ogen opent he? 🙂

 • Reply
  Sanne
  25 juli 2017 at 00:20

  Ik vind dit echt zó goed van je! Wauw, heel erg tof dat je dit zo goed hebt bijgehouden, er zo op hebt gelet en er een mooi verslag van maakt. Heel tof om te lezen Claire. Ook leuk dat je er zo veel mooie artikelen om heen hebt en hier weer door geïnspireerd bent geraakt!
  Liefs

 • Reply
  Charel
  27 juli 2017 at 14:09

  Super goed zeg! en daardoor ben je vast nog blijer met je spullen hihi!

 • Reply
  Glamourista
  28 juli 2017 at 11:22

  Wauw, wat heb je dat ongelofelijk goed gedaan!!!! Ik denk dat ik ook in ieder geval een less buy challenge nodig heb, knap dat je t zo goed volgehouden hebt hoor!

 • Reply
  Anne-Wil
  15 september 2017 at 11:45

  Wat een mooie challenge en wat goed dat je het volgehouden hebt. En, even tussendoor, wat ben jij een prachtig meisje :O Die spijkerjas staat je prachtig. Ik ga je blog ook volgen want wat vind ik hier veel leuke posts. 😀

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.