34 In Producten en DIY's

Handletteren: hoe doe je het en wat heb je nodig

   handletteren oefenen     Handlettering is helemaal hot. Die cheesy quote Live Laugh Love hoef je niet meer te kopen, je maakt het lekker zelf. Ik vertel je hoe je begint met handletteren en wat je nodig hebt.

Sinds een paar weken ben ik aan het handletteren. Wie mij op Instagram volgt heeft al heel wat creaties voorbij zijn komen. Ik ben absoluut geen pro overigens, maar vind het altijd leuk om nieuwe informatie te delen. Voor wie niet weet wat het is: handletteren is het tekenen van letters. Het lijkt een beetje op kalligrafie, maar bij handletteren teken je de letters. Kalligraferen doe je in één keer met speciale pen. Handletteren kan je eigenlijk met vanalles doen. Hoewel het aangeraden wordt om met een speciale pen te doen zoals een Micron pen.

Is dat handletteren niet een beetje kneuterig?

Ja en nee. Een paar jaar geleden waren die kleurboeken helemaal hip, nu is het handletteren. Ik vind deze trend eigenlijk véél leuker. Als je het een beetje onder de knie heb kan je er allerlei leuke dingen mee doen. Verzin je eigen quotes, DIY servies of pak cadeautjes nog mooier in. Hoe leuk is het om ook weer eens creatief bezig te zijn?! Het kost wel moeite (voor mij in ieder geval) dus ga vooral veel oefenen.

handletteren benodigdheden

Wat heb je nodig voor handletteren?

Als je net zo over-enthousiast ben als ik, dan heb je waarschijnlijk al een flinke wishlist met pennen. Dit is niet nodig. Kijk eerst of handletteren iets voor jou is. Je kan allerlei leuke extra’s kopen zoals witte stiften, kalligrafiepennen, een potje inkt of krijtstiften. Maar ik denk dat dit de basis is:

 • Een potlood: hiermee kan je gemakkelijk schetsen.
 • Een gum: om fouten mee te wissen (kies een zachte).
 • Kalligrafiestiften: liefst een setje met verschillende diktes, je kan ook fineliners gebruiken. Ik heb een setje van Faber Castell met pennen van verschillende diktes. Volgens mij zweren diehard handletteraars bij Micron pennen, ik weet alleen niet of dat terecht is.
 • Brush pen: met deze pen maak je dikke letters.
 • Papier: zo kan je veel schetsen maken het. Kies het liefst voor gerecycled papier want er gaan veel velletjes doorheen.

Hoe begin je met handletteren?

Door te oefenen. Ik heb zelf het boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg. Dit boek vind ik erg fijn. Hierin vind je alle informatie over handletteren. Welk gereedschap heb je nodig? Hoe maak je die mooie banners? Hoe maak je een complete compositie? Daarnaast vind je heel veel inspiratie zoals het combineren van woorden met illustraties. Alleen al door het bladeren in het boek gaat het bij mij kriebelen. Tot nu toe heb ik bijna iedere dag iets gemaakt.

Handletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin LuttenbergHandletteren doe je zo Karin Luttenberg

Sinds kort heb je ook een werkboek handlettering doe je zo. Dit is, whats in the name, een werkboek. Verder heb je nog meer boeken over handletteren. Maar natuurlijk weet ik ook gratis opties:

 • Pinterest: hier vind je de mooiste creaties. Tip: zet beginner achter je zoekopdracht, anders krijg je onmogelijke kunstwerken. De plaatjes op Pinterest verwijzen meestal naar een website of blog. Op die website zie je dan vaak een stappenplan, ideaal!
 • Dafont.com: zoek je een bepaald lettertype? Op Dafont.com vind je het. Van handgeschreven lettertypes tot letters in een bepaald thema zoals horror of middeleeuwen. Ik gebruik deze site heel vaak voor mijn opleiding.
 • YouTube: voor how-to filmpjes raad ik ook zeker YouTube aan. Zowel in het Nederlands als Engels zijn er allerlei filmpjes die je uitleggen hoe je moet beginnen. Ik geef toe: soms is het even zoeken naar een goed filmpje, maar dan heb je ook wat!
 • Facebookgroepen: op Facebook vind je voor elke hobby wel een groep, zo ook voor handletteren! Ik vind dit heel handig omdat je vragen kan stellen of tips kan vinden. Ik ben een vieze gluurder en vraag eigenlijk nooit wat, maar vind het super leuk om iedereens creaties te zien. Zelf zit ik in de groep Handlettering doen we zo! Beginners.

Kan jij ook wat van dat handletteren dan?

Ik heb alvast DIY kerstkaarten ingeslagen omdat ik heel enthousiast ben. (Is er iemand die een kerstkaarten swap wilt doen?) Maar stiekem ben ik nog niet heel goed hoor. Oefening baart kunst dus gewoon blijven doorgaan. Dit zijn een paar creaties:
handletteren-alfabetHandletteren oefenenhandletteren oefenenhandletteren oefenen

Heb jij nog tips, tricks of vragen omtrent handletteren? Let me know!

Dit artikel bevat affiliatelinkjes

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  13 december 2016 at 08:12

  Ik vind het helemaal niet kleuterig, juist super tof <3 Ik ben er alleen echt totaal niet goed in vrees ik, maar daar kun je dan weer op oefenen natuurlijk 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:32

   Mijn eerste kunstwerken wil je echt niet zien hoor! Het is een kwestie van oefenen 🙂

  • Reply
   fiebe
   24 maart 2018 at 18:41

   het is super leuk maar kan het echt nog niet goed

 • Reply
  Naomi
  13 december 2016 at 08:56

  Ik vind het SUPER cool maar ik ben er zelf geen held in haha.

 • Reply
  Sija
  13 december 2016 at 09:08

  Ik zag al een paar van je mooie creaties op Instagram! Ik vind dit zo leuk!! Zelf heb ik een paar kalligrafie pennen, ik ben linkshandig dus dat wordt nog even oefenen met die dingen. Dat boek lijkt me geweldig!

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:33

   Super lief! 😀 Ik vind het boek handig voor de basics maar ben veels te ongeduldig om alles na te doen. Ik gebruik eerder YouTube en Pinterest.

 • Reply
  Aneta
  13 december 2016 at 09:19

  Wat super mooi allemaal! Ik vind het zeker niet kneuterig. Lijkt me heel leuk om te doen maar heb er werkelijk geen tijd voor. Misschien als ik klaar ben met m’n studie?

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:33

   Het kost inderdaad wel tijd! Ik probeer het elke dag een uurtje te doen, bijvoorbeeld na het eten. Maar het is wel moeilijk om te stoppen haha.

 • Reply
  Sanne de Groot
  13 december 2016 at 09:51

  Super leuk! heb toevallig net een les over Handlettering gehad op school, nu nog even oefenen haha

 • Reply
  Marieke
  13 december 2016 at 10:25

  Volgens mij is dit super verslavend, ik zou echt net zo lang oefenen tot dat ik het helemaal perfect kan. Hopelijk kan ik een keer de tijd hiervoor vinden, dan ga ik het zeker proberen 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:34

   Jaaa het is ook echt mega verslavend! 🙂

 • Reply
  Maaike
  13 december 2016 at 11:52

  Ik vind jouw dingen vet mooi hoor! Ik heb het al een paar weken niet meer gedaan, moet echt weer beginnen. Oh, en I’m in for de kerstkaartswap!

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:34

   Super leuk! Ik stuur je een berichtje 😀

 • Reply
  Sanne
  13 december 2016 at 11:53

  Wat leuk!
  Toevallig kocht ik dus zaterdag precies dit boek, haha. Ik heb echt zin om te gaan begonnen!
  (En ja, een kerstkaarten swap lijkt mij leuk! Wil je dat doen?)
  Liefs

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:35

   Echt wat een toeval! Ik vind het echt handig om de basics te leren. Jaaa ik stuur je een berichtje 😀

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  13 december 2016 at 14:20

  Ik heb laatst ook wat pogingen gewaagd inderdaad! Leuk he! Ik vind het ook zo leuk uom te doen! PS je bent goed op weg. Ziet er echt al goed uit!

  • Reply
   clairecodi
   13 december 2016 at 17:35

   Wat lief! Ik ben totaal nog niet tevreden haha. Maar het is heel leuk om te doen 🙂

 • Reply
  Roos | Soitsrose
  13 december 2016 at 17:38

  Mijn handschrift is altijd al een ramp geweest maar het lijkt me heel tof als ik dit zou kunnen!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  14 december 2016 at 12:37

  Ik vind dit een superleuke trend, denk alleen niet dat ik het zelf kan! Het boek vliegt bij ons ook de winkel uit trouwens. Malou x

 • Reply
  Daniëlle Springer
  14 december 2016 at 12:58

  Ik vind dit er zo leuk uitzien! Wou dat ik het uit de losse hand zou kunnen.

 • Reply
  Klaske
  14 december 2016 at 13:07

  Ja, ik ben ook helemaal fan van handlettering tegenwoordig en heb dat boek voor kerst gevraagd. Ik vind het echt hartstikke leuk, maar ben nog lang niet tevreden over m’n eigen creaties hihi. Leuk artikel!

 • Reply
  Denise
  14 december 2016 at 13:32

  Alhoewel ik het onwijs knap vind dat je zoiets kan, ga ik er waarschijnlijk niet aan beginnen. En wat kun je het goed! Wauw. Ik kleur nog wel steeds in de kleurboeken, dat is nog steeds erg ontspannend voor me.

 • Reply
  Marsha von Winckelman
  14 december 2016 at 15:00

  Ik heb dat boekje vaker voorbij zien komen. Ik vind het heel gaaf! Twee vrienden van mij zijn daar ook mee bezig, echt super knap!

 • Reply
  Charel
  14 december 2016 at 20:20

  Dit vind ik echt heel erg tof! Vroeger deed ik aan kalligraferen op school fantastisch vond ik dat! Super leuk ook om in een lijstje op te hangen of neer te zetten!

 • Reply
  Eva
  1 januari 2017 at 22:19

  Zo’n boek voor handlettering is echt leuk! Handig dat je dat wat voorbeelden hebt. Zelf heb ik niet echt een mooi handschrift en handlettering is dan al best moeilijk 😛 Maar ik vind het wel leuk om te doen, het is gewoon nog even oefenen. Jij bent er in ieder geval heel goed in zo te zien!

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:42

   Wat lief! Vroeger had ik zo’n lelijk handschrift dat ik niet in andermans poëzieboekje mocht schrijven hahaha. Maar nu is het gelukkig een stuk beter. Ik zou het gewoon proberen, op het internet is genoeg te vinden! 😀

 • Reply
  Groene cadeau ideeën voor Valentijnsdag - Claire Codi
  7 februari 2017 at 06:10

  […] om een kaartje te ontvangen. Vooral als het een zelfgemaakt kaartje is. Dit maak je gemakkelijk met handletteren! Het enige wat je nodig hebt is een fineliner en een kartonnen kaart. Struin Pinterest af naar de […]

 • Reply
  emily
  13 augustus 2017 at 10:59

  dit is echt super leuk, ik ga er vaker op kijken. ik heb er al 1 gemaakt en hij is super goed gelukt dus bedankt voor deze tips.

 • Reply
  Corine
  15 augustus 2017 at 14:09

  Ik ben nieuw met dit blog én met Handlettering, ik wil er ook mee gaan beginnen : wat is een swap? Ik zag onlangs een set pennen bij de Action, is dat iets om mee te starten? Ik wil er n.l. nog niet te veel aan uitgeven, voordat ik weet of ik er mee door wil.

 • Reply
  Hilde Seelen
  1 december 2017 at 12:46

  Ik vind het zelf onwijs leuk om te doen, niet dat ik altijd even blij ben met mijn resultaat, maar ik vind hierin mijn ontspanning. Zelf dingen ontwerpen vind ik het lastigst. Zwart wit kaarten zijn mijn favoriete items evenals paperbags maken.

 • Reply
  Dion
  3 december 2017 at 12:57

  Hi weet iemand wat de Engelse naam voor handletteren is.?

  • Reply
   clairecodi
   11 december 2017 at 19:22

   Hi Dion, dat is handlettering!!

 • Reply
  hannah
  27 februari 2018 at 07:45

  wat vindt je zo leuk aan handlttering?

 • Reply
  holger
  22 november 2018 at 10:35

  Leuke site groetjes Tom Bosma en Holger

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.