29 In Lifestyle/ Producten en DIY's

10 groene en duurzame uitjes en activiteiten

groene en duurzame uitjes

Tijd over in de kerstvakantie? Ik heb tien groene en duurzame uitjes op een rijtje gezet. Leuk als date of met een groep vrienden.

Klaar met de bios? Deze 10 groene en duurzame uitjes zijn top als date, met een vriendin of een groep. De activiteiten worden vaak overal in Nederland aangeboden. Google naar jouw woonplaats als het uitje je leuk lijkt. Heb je nog leuke ideeën? Laat ze weten in de comments.

1. Tweedehands shoppen

Kan je duurzaam shoppen? Jazeker! Stap in de trein en ga op zoek naar leuke tweedehands winkels. Deze winkels zitten meestal niet in de grote winkelhoofdstraten. Tijdens deze zoektocht leer je de stad dus ook op een nieuwe manier kennen. Je komt op plekken waar je anders nooit was geweest. Mijn aanraders zijn Amsterdam, Den Haag en Groningen.

2. Botanische tuinen

In deze tuin kijk je je ogen uit naar alle planten, bloemen en bomen. Je kan de tuinen onder begeleiding bekijken en workshops volgen, maar ook zelfstandig ontdekken. De meeste tuinen gaan rond maart open. Onder andere Utrecht, Delft en Amsterdam hebben een botanische tuin.

3. Berlijn

Berlijn is bijna dé hoofdstad voor vegans. Op bijna elke hoek van de straat vind je vegan winkels, cafeetjes en restaurants. Extra leuk is dat je Berlijn gemakkelijk en snel kan bereiken met de trein. Gebruik de blog van De Groene Meisjes als gids. Zij hebben al heel veel leuke hotspots ontdekt in deze stad.

4. Stilte wandeling

Dit heb ik ooit gelezen in een groen tijdschrift en staat hoog op mijn to do list. Tijdens een stilte wandeling loop je onder begeleiding door de natuur. De bedoeling is dat je stil bent (duh) en je focust op de omgeving. Je gebruikt al je zintuigen. Een stilte wandeling kan in groepsverband of in je eentje. Je zou dit natuurlijk ook zelf kunnen organiseren, maar er worden verschillende workshops aangeboden.

5. Pluktuinen

Wil je je eigen groenten oogsten, maar heb je geen tuin? Duik in de pluktuin. Tegen een kleine vergoeding pluk je je eigen groente mee of maak je een eigen boeket. De openingstijden van de pluktuinen verschillen. Maar over het algemeen is het plukseizoen van begin juli tot ongeveer begin oktober.

6. Koe knuffelen

Volgens mij is dit het ultieme ‘ik-ben-vegan’ uitje. Op sommige boerderijen wordt de workshop ‘koeien knuffelen’ aangeboden. Tijdens deze workshop leer je hoe je een koe moet knuffelen. Je kan dus niet met open armen op de koe afrennen, helaas. Vaak moet je met minimaal vier man de workshop volgen, neem dus je vrienden mee!

7. Stichting Kattendorp in Harfsen

Stichting Kattendorp is een opvangtehuis voor zwerfkatten en onplaatsbare asielkatten. Op verschillende dagen kan je een kijkje nemen in het kattendorp. Je kan de katten aaien, knuffelen en voeren. Daarnaast lopen er ook kipjes met kuikens, muizen, honden, kikkers. De openingstijden check je hier.

8. Grotklauteren

Klaar met de klimmuur? Dan moet je de Limburgse Grotten eens proberen. De sprookjesachtige gangen zorgen voor een geweldige ervaren. Nog nooit geklommen? Geen zorgen, je hebt routes voor allerlei niveaus. Alleen de omgeving is het al waard om een keer te proberen.

9. Creatieve workshops

Altijd al willen leren schilderen, handletteren of sieraden maken? Tijd om het eens te proberen door middel van een creatieve workshop. Al vanaf een paar tientjes kan je meedoen. Via 1001 creatieve workshops kan je kijken welke workshops er in jouw buurt worden aangeboden. Leuk in je eentje of met een vriendin!

10. Cursus wildplukken

Wil je wel meer leren over eetbare & medicinale wilde planten? Dan is de cursus wildplukken ideaal voor jou. Tijdens deze cursus leer je alles over planten. Zo weet je aan het eind hoe je planten kan oogsten, verwerken, drogen en bewaren. Een aanrader als je meer wilt weten over de natuur.

Weet jij nog leuke groene en duurzame uitjes? Welke wil jij graag proberen? Let me know!

 

 

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply
  Aneta
  3 januari 2017 at 07:35

  Wat een mooie activiteiten. Laatst ben ik in Parijs geweest en daar zat het vol met tweedehands winkels. Dat viel mij erg op. Koeien knuffelen lijkt me erg leuk, durf alleen niet zo goed, haha

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:29

   Wat gaaf! Ik wil ook naar Parijs 😀 Grappig genoeg krijg je tijdens een workshop koe knuffelen ook een hele uitleg over hoe het moet en wat een koe fijn vind haha. Het lijkt me wel grappig om te doen!

 • Reply
  Romy
  3 januari 2017 at 08:45

  Wat een leuke tips! Daar zitten zeker nog dingen bij die ik een keer wil doen. Mijn moeder is gek op koeien, dus ik wil haar nog een keer een middagje koe knuffelen cadeau doen 😉 Handig dat Berlijn helemaal into vegans is! Ik zit nu in Barcelona, maar hier is dus echt niets zonder vlees te bekennen. Gelukkig had mijn moeder voor de zekerheid wat vegaburgers in mijn reistas gepropt, haha.

 • Reply
  Samantha
  3 januari 2017 at 09:07

  Wat een leuke uitjes! 😀 Ik zou wel eens naar Berlijn willen, maar het is nogal ver weg haha. Hier in de buurt zit een groentetuin, daar ga ik zeker eens kijken in de zomer. 🙂 En kipjes en katten knuffelen? Ik ben voor. ❤

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:44

   Oei, ja ik woon in Zwolle dus voor mij is het niet zo ver weg haha. Mijn broer woont net over de grens en alleen die supermarkten zijn al zo veganvriendly! Wat handig! Mijn vader heeft een moestuin dus hij neemt altijd veel groenten en fruit mee, super fijn 🙂

 • Reply
  Mariëlle Markgraaff
  3 januari 2017 at 09:09

  Super leuke activiteiten, ook echt iets voor mij hihi 🙂

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:45

   Leuk te horen Mariëlle! 🙂

 • Reply
  Klaske
  3 januari 2017 at 11:04

  Wat een leuke uitjes! Ik hou van tweedehands winkelen en moet het heel snel weer eens gaan doen, denk ik. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:46

   Dankjewel! Ik moet eerlijk zeggen dat het wel ligt aan de winkel hoor. Soms zie ik een tweedehandswinkel die een beetje ‘viezig’ is, dan hoef ik al meteen niet meer haha.

   • Reply
    Klaske
    3 januari 2017 at 19:53

    Hahaha, precies dit!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  3 januari 2017 at 11:56

  Het is echt mijn droom om een koe te knuffelen. Dat wildplukken klinkt trouwens ook heel leuk en leerzaam. Jij maakt een ik-ben-een-met-de-natuur geest in mij los! Malou x

  • Reply
   clairecodi
   3 januari 2017 at 12:47

   Zo herkenbaar! Als ik langs de koeien fiets dan wil ik ze altijd knuffelen maar ik word altijd tegengehouden door een hek of sloot, zo stom. Wildplukken lijkt mij ook heel leuk om te doen. Ik plukte vroeger vanalles en maakte zelf parfum van rozen, zo grappig. Ik weet wel dat je kastanjes kan rapen. Sowieso in het bos kan je veel vinden 🙂

 • Reply
  Merel
  3 januari 2017 at 13:06

  Ik moet echt nog een keer tweedehands shoppen. Vind dat altijd zo leuk! En weer naar Berlijn… Goed uitje! Koe knuffelen heb ik een keer gedaan, dat is zo grappig!

  • Reply
   clairecodi
   4 januari 2017 at 12:14

   Aah echt?! Lijkt me zo leuk om een keer te doen. Koeien zijn ook heel warm toch? Alsof je een grote kacheltje knuffelt 🙂

 • Reply
  Hailey
  3 januari 2017 at 13:59

  Wat een leuke tips! Daar ga ik zeker eens induiken! Koe knuffelen staat trouwens al heel lang op mijn lijstje! Misschien moet het er dit jaar maar eens van komen!

  • Reply
   clairecodi
   4 januari 2017 at 12:14

   Dankjewel! Jaa koe knuffelen is volgens mij bij iedereen favoriet. Ik wil het ook nog heel graag doen 😀

 • Reply
  Charel
  3 januari 2017 at 16:31

  Heerlijk positief zo’n lijstje! Echt genieten, wandelen blijf ik ontspannen vinden!

 • Reply
  Lorenza
  3 januari 2017 at 18:39

  Dankjewel, wat een super leuke ideeen! Ik wil graag een keer een cursus wildplukken doen. Ik hou echt ontzettend van wilde bloemen! Verder, ik zou eigenlijk alles wel willen doen! Ik ga je lijstje overschrijven in mijn agenda, ik wordt al blij van het doorlezen ervan!

  • Reply
   clairecodi
   4 januari 2017 at 12:15

   Wat ontzettend lief, dankjewel! 🙂 Wildplukken lijkt me ook heel handig, vooral omdat je het altijd kan toepassen. Ik stel me dan ook voor van STEL dat ik ooit ergens wordt gedropt of verdwaald raak, dan kan ik dit gebruiken haha. Soort Expeditie Robinson idee.

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  3 januari 2017 at 22:29

  Wat een leuke tips! Dat koeknuffelen wil ik sowieso ooit eens gaan doen. Het zijn zulke mooie dieren!

  • Reply
   clairecodi
   4 januari 2017 at 12:16

   Dankjewel1 Ja ik ook, lijkt me zo rustgevend. Ik denk alleen dat ik de hele dag daar blijf knuffelen 😉

 • Reply
  Lisa
  4 januari 2017 at 07:58

  Vroeger heb ik weleens een koe geknuffeld tijdens kinderfeestjes. Zo leuk was dat! Het was ook best wel rustgevend! Mijn vakantie is echt bomvol gepland (hallo school en binnenkort tentamens), dus hier ga ik nu even niet aan toe komen. Wel een leuk lijstje om in het achterhoofd te houden! Liefs x

  • Reply
   clairecodi
   4 januari 2017 at 12:17

   Wat schattig! Ik stel me nu allemaal kleine kinderen voor die op een koe afrennen. Ik ken het, ik had het misschien iets eerder moeten plannen. Maar het kan natuurlijk ook in de voorjaarsvakantie of zomervakantie.

 • Reply
  Sara
  4 januari 2017 at 22:35

  Zalig! Echt keitof. Een koe knuffelen lijkt me wel eens iets leuks! Een stiltewandeling is ook helemaal mijn ding. Ik praat graag, maar af en toe heb ik het wel eens graag rustig en stil. Love it!

  • Reply
   clairecodi
   8 januari 2017 at 17:39

   Herkenbaar! Ik ben echt een kletskous dus het lijkt me ook wel een goeie les om een keer stil te zijn.

 • Reply
  Sheila
  7 januari 2017 at 16:11

  Hier in Arnhem is ook een wilde tuin. Erg leuk. Koeien knuffelen zie ik mezelf niet zo snel doen. Ik heb wel olifanten geknuffeld in Thailand en ze gewassen. Beetje vergelijkbaar toch? Ik schreef daar een blog over om mensen meer bewust te maken dat op olifanten rijden echt niet meer kan. Dat is dan een veel beter alternatief.

  • Reply
   clairecodi
   8 januari 2017 at 17:40

   Wat leuk! Ik zou ook liever een olifant knuffelen dan erop zitten denk ik. Goed dat je daar aandacht aan besteed Sheila 🙂

 • Reply
  Iris
  8 januari 2017 at 14:39

  Wat een leuke ideeën! Mijn zusje vroeg me laatst eens: maar wat kun jij nu eigenlijk nog doen als je plantaardig eet, niet meer naar de H&M wil en niet naar de dierentuin? Haha, ik kan haar dit lijstje eens laten zien voor inspiratie:)!

  • Reply
   clairecodi
   8 januari 2017 at 17:41

   Fijn dat het artikel helpt haha. Ik denk dat er nog wel veel meer groene uitjes zijn dus wie weet komt er nog een deel twee! 😀 Super lief al je leuke reacties trouwens <3

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.