44 In Lifestyle

3x Gratis mindfulness apps voor op je telefoon

Een smartphone app om van je smartphone stress af te komen? Jazeker! Ik deel drie gratis mindfulness apps die ik regelmatig gebruik. Deze gebruik ik om mijn telefoongebruik te controleren en om bewuster te worden.

Telefoons maken je leven makkelijk en ook moeilijk. Dankzij je telefoon ben je constant bereikbaar, altijd op de hoogte en kan je overal foto’s van maken. Maar het is niet nodig dat je altijd en overal online bent. Door constant bereikbaar te zijn kan je je opgejaagd voelen. Kan je bang zijn dat je iets mist als je even niet kijkt. Of verlies je misschien verlies je tijd omdat je meer op je telefoon kijkt dan je eigenlijk wilt. Daarom verzamel ik mijn drie favoriete en gratis mindfulness apps die mij wat bewuster laten omgaan met mijn telefoon. Hopelijk heb jij hier ook iets aan!

Gratis mindfulness apps Rituals

Rituals

Je hoeft echt geen zweefteef (sorry) te zijn om aan mindfulness te doen. De Rituals app heeft naast een online shop ook een fijn meditatie- en yogaprogramma. Ik werd hierop gewezen door Merel van Wanderlust. Zelf gebruik ik alleen het meditatieprogramma. Er zijn drie verschillende meditaties: ‘Ontspan je lichaam’, ‘Ontspan je geest’ en ‘Geniet van het moment’. Je kan zelf instellen hoe lang je wilt mediteren. Zo kan je al in vijf minuten mediteren. Hoera, zelfs ik kan dat volhouden. De meditatie is begeleidend, er spreekt dus iemand terwijl je mediteert. Normaal ben ik hier niet zo’n fan van, maar de begeleider heeft een fijne en rustige stem. Mocht je het niet met me eens zijn, dan kan je ook een andere taal instellen. Zo kan je een meditatie volgen in het Engels, Spaans of Frans. Kortom: een hele fijne gebruiksvriendelijke app om even mee tot rust te komen.

Besturingssysteem: iOS en Android
Kosten: gratis
Cijfer: 9/10

Gratis mindfulness apps RealizD

RealizD

Dit is de meest confronterende app ooit. RealizD houdt je telefoongebruik bij op drie manieren:

 • Pickups: hoe vaak je op je telefoon kijkt
 • Pickup interval: hoe lang je zonder je telefoon kunt
 • Longest: de langste tijd dat je je telefoon gebruikte

Met de app krijg je inzicht in hoe vaak je je telefoon gebruikt en hoe je je telefoon gebruikt. Het is geen geheim dat ik bijna niet zonder mijn iPhone 6 kan. Zo kwam ik erachter dat ik mijn telefoon soms wel drie uur (!) gebruikte. Ondanks dat ik de app RealizD al heb getest, gebruik ik hem nog graag. Ik vind het fijn om een limiet in te stellen en te zien hoeveel tijd ik aan mijn telefoon spendeer. Zo zie ik bijvoorbeeld dat ik op een niet zo’n productieve dag juist heel veel op mijn telefoon zit, oeps!

Besturingssysteem: iOS
Kosten: gratis, €2,99 voor de uitbreiding.
Cijfer: 9/10

Gratis mindfulness apps Konmari

Konmari

Does it spark joy? Als je deze zin hoort, denk je meteen aan Marie Kondo. De opruimgoeroe zorgt ervoor dat je leven netjes is en in balans. Sinds kort heeft Kondo ook de Konmari app waarmee je aan de slag kan. Met de app leer je tips en tricks van Kondo. Zo leer je hoe je netjes kan opvouwen of hoe je het opruimen kan aanpakken. Dit klinkt truttig en dat is het ook, maar het is wel verdomd handig. Je hebt allerlei opdrachten waarbij je per categorie gaat opruimen. De eerste opdracht is bijvoorbeeld het opruimen van je kast. Met voor- en na foto’s kan je anderen laten zien hoe goed je wel niet kan opruimen. Een handige app voor als je graag wat meer rust in je huis wilt, maar niet weet waar te beginnen. Daarbij is de app gratis, in tegenstelling tot het boek.

Besturingssysteem: iOS
Kosten: gratis
Cijfer: 8/10

Wat zijn jouw favoriete apps? Let me know!  

Beeld: Rituals, RealizD en Konmari app

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply
  Romy
  16 maart 2017 at 07:09

  Superfijne tips! Eigenlijk word ik van elk van de drie apps nu al enthousiast. RealizD lijkt me inderdaad confronterend, maar die andere twee apps zijn vooral handig om tot rust te komen of je leven op orde te krijgen. Ik moet me ook maar eens iets vaker verdiepen in apps met bijna alleen WhatsApp, Messenger en Instagram op mijn telefoon 😉

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:38

   Wat super leuk om te horen! Ik vind RealizD echt een topper. Ik snap dat het niet heel aantrekkelijk is om te installeren maar het geeft zoveel inzicht in je telefoon verbruik! 😀 Ik heb zelf ook niet veel apps op mijn telefoon hoor, maar deze drie vind ik heel leuk.

 • Reply
  Mariëlle
  16 maart 2017 at 07:53

  Suuuper leuk artikel, ik ga vanavond even op mijn gemak de apps bekijken 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:43

   Ahh dankjewel Mariëlle! Ik vind het echt fijne apps. Als ik er eentje moet uitkiezen dan is dat toch echt RealizD haha.

 • Reply
  Susan
  16 maart 2017 at 08:12

  RealizeD is idd te confronterend voor mij haha. Vind dat echt heftig, want ik zit echt te veel op mijn telefoon. Vaak ook nog voor nutteloze dingen ook.

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:43

   Hahah herkenbaar hoor! Maar ik vind het zo handig om inzicht te krijgen in mijn telefoongebruik! Het is alleen jammer dat ‘ie niet laat zien welke apps je het meest gebruikt. Hoewel.. misschien is dat maar goed ook!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  16 maart 2017 at 08:13

  Superhandige apps! En wat tof dat ze gratis zijn <3. Ik ben heel erg benieuwd naar Realizd, stiekem denk ik dat ik echt véél te veel op mijn telefoon zit. Lijkt me eigenlijk wel handig om dat te beseffen! Ik ben ook wel heel benieuwd naar Rituals, lekker mediteren ghehehe. Malou x

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:44

   Dankjewel Malou! Ik vind het ook zulke fijne apps. Ik ben zo benieuwd naar jouw resultaten van RealizD haha. Je lijkt me namelijk totaal niet telefoon verslaafd!

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  16 maart 2017 at 08:32

  Ohh, Rituals kende ik nog niet! Dat lijkt me ook wel wat voor mij. Ik ga ‘m dus meteen downloaden 😉 Bedankt voor de tip!

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:48

   Wat leuk dat je die nog niet kende. Ik vind hem ideaal! Soms gebruik ik het ook weleens in de trein om kalm te worden haha.

 • Reply
  Aneta
  16 maart 2017 at 08:57

  De Rituals app lijkt me wel wat. Die ReazileD is niks voor mij haha. Thanks voor de tip!

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:49

   De Rituals app is echt heel fijn! Vooral ook omdat je maar een paar minuutjes hoeft te mediteren 🙂 Dat maakt de drempel een stuk lager. Hahaha ik vind RealizD nog steeds een enorme aanrader. Zo zit ik op dit moment al 36(!) minuten op mijn telefoon

 • Reply
  Klaske
  16 maart 2017 at 09:13

  Fijne tips! Ik heb RealizD nog steeds niet gedownload. M’n excuus is dat mijn telefoon vol zit, maar eigenlijk lijkt het me vooral iets te confronterend haha. Zelf ben ik niet zo van de meditatie en dergelijke dus Rituals sla ik over, maar Konmari klinkt wel weer heel tof. Ik ben benieuwd! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:52

   Haha ik herken het wel hoor! RealizD is ook echt een hele confronterende app. Maar echt een aanrader. Zelf ben ik ook niet heel erg van het mediteren maar Rituals vind ik wel een fijne app. Thanks voor je lieve reactie <3

 • Reply
  jeapiebel
  16 maart 2017 at 09:29

  Ongelofelijk wat voor hulp je tegenwoordig hebt. 😉 Heel handig. Ik sluit meestal mijn ogen en ga mediteren. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:54

   Wat knap dat je dat zo zonder begeleiding kan. Mijn gedachtes dwalen altijd overal heen. Heb je nog tips? 🙂

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  16 maart 2017 at 09:53

  Ooh! Wat een toffe apps. Realizd klinkt superconfronterend, maar misschien ook wel heel erg goed (voor mij)! Toch maar even downloaden denk ik! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:57

   Dankjewel! Ik vind RealizD echt een fantastische app. Dan zie je meteen hoeveel tijd je verspild aan je telefoon haha. Ben benieuwd naar je resultaten.

 • Reply
  Sarina
  16 maart 2017 at 10:56

  Wauw, dat lijken mij handige apps! Ga ze meteen downloaden. Zelf gebruik ik de app Calm om te mediteren, maar die ben ik onderhand ook wel beu ?

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 09:57

   Oh ik ken de app Calm niet! Ik heb wel gehoord van Headspace dat ook heel goed moet zijn. Maar volgens mij moet je daarvoor betalen.

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  16 maart 2017 at 10:58

  Ik ben groot fan van de app van Rituals, in mijn tussenjaar gebruikte ik hem mega veel. Nu heb ik er niet meer de tijd voor (weet het, slecht excuus). De RealizD app wil ik wel eens proberen, denk ik haha. Ik ben bang dat ik wel echt veel te veel op mijn telefoon zit, vooral tijdens colleges haha

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:00

   Wat leuk dat je bekend met de Rituals app. Ik vind mediteren nog wel heel lastig. Mijn gedachtes dwalen overal heen haha. Heb je nog handige tips? Enne tijd voor mediteren moet je natuurlijk maken he haha.

 • Reply
  Sija
  16 maart 2017 at 11:10

  Hahaha, het woord zweefteef kende ik nog niet! Geweldig. Ik ga de app van Rituals zeker downloaden, heerlijk om even je hoofd leeg te maken, ik doe het niet zo vaak want ben vaak een beetje onrustig en ongeduldig met dit soort dingen maar 5 minuten moet zeker lukken :’)

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:02

   Haha heel herkenbaar! Ik ben ook enorm ongeduldig met dat soort dingen 🙂 Maar vijf minuten moet inderdaad kunnen. Ik ben benieuwd wat je van de app vindt!

 • Reply
  Jessie
  16 maart 2017 at 11:26

  Zo stom dat die RealizD niet voor android is… Weet iemand een alternatief? 🙂

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:04

   Ik heb voor je gekeken en voor Android is er Menthal en Flipd. Ik weet zelf niet hoe goed ze zijn want ik heb ze nog niet gebruikt. Maar ze zouden in principe hetzelfde moeten doen 🙂 Menthal houdt ook bij welke app je het meest gebruikt dus dat is wel leuk!

 • Reply
  Iris
  16 maart 2017 at 13:27

  Wat een leuke apps, ik kende zelf alleen Rituals nog niet en ziet er goed uit! Ik ga zeker even kijken 😀

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:04

   Wat leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt Iris!

 • Reply
  Iris
  16 maart 2017 at 14:50

  Die RealizD app heb ik wel nodig haha. En wat een leuke die laatste van Marie Kondo! Leuke tips Claire, ik ga ze downloaden. Ben benieuwd!:) Liefs

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:06

   Dankjewel voor je lieve reactie! RealizD is echt een hele handige app. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Reply
  Cynthia
  16 maart 2017 at 19:59

  Toen ik in een vreselijke stress situatie verkeerde, had ik ook diverse ontspannings apps. Maar hoe ze heten?? Geen idee. De situatie was te ernstig om dingen op te slaan. Maar een mobieltje kan zo handig zijn met dergelijks apps.

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:08

   Wat goed dat je uit die stress situatie bent gekomen <3 Hielp meditatie daarvoor? Ik vind meditatie apps zo handig want zelf kan ik mijn gedachten niet uitzetten haha.

 • Reply
  Babs
  16 maart 2017 at 20:07

  De Rituals app lijkt mij leuk! Die ga ik installeren, bedankt voor de tip!
  Ik gebruik vaak Picsart voor mijn foto’s en af en toe Lidow

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:11

   Wat leuk dat je de Rituals app gaat installeren. Wat een leuke apps. Ik gebruik ook weleens VSCO voor mijn foto’s 🙂

 • Reply
  Benthe
  16 maart 2017 at 23:08

  Oh die apps klinken allemaal handig! RealizD heb ik inderdaad en ik herken de frustratie. Man, wat confronterend! Rituals en Konmari klinken ook fijn! Zelf gebruik ik nog de VGZ Mindfulness app, daar heb je ook allerlei handige oefeningen. Sommigen kun je ook lopend of staand doen, handy!

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2017 at 10:13

   Wat leuk dat je ook RealizD hebt! Ik vind het zo’n fijne maar ook vervelende app haha. Alleen soms ‘vergeet’ hij mijn gebruik mee te tellen als ik niet op de wifi zit. Ik wist niet VGZ ook een app had. Ik ga die downloaden want soms wil ik niet per se stil zitten haha.

   • Reply
    Benthe
    17 maart 2017 at 17:16

    Haha, smart! Ik moet zeggen dat er soms wel echt zweverige oefeningen tussen zitten hoor, maarrr die kan je gelukkig overslaan 🙂 hopelijk vind je het wat!

 • Reply
  Maaike
  17 maart 2017 at 11:28

  Topartikel dit! Ik ga de app van Rituals nu meteen downloaden. Met Konmari wacht ik nog even, ik geloof niet dat ik al toe ben aan een grote opruiming. Heb een beetje moeite met dingen weggooien en zo, haha.

 • Reply
  Lisanne
  17 maart 2017 at 16:51

  Wat een handige apps! Ik heb QualityTime voor mijn telefoongebruik. Dat kan inderdaad nogal eens confronterend zijn. Oeps, haha! Bedankt voor het delen van je tips! X

 • Reply
  Charel
  17 maart 2017 at 21:08

  Heerlijke tips! Ik ga zeker downloaden straks!

 • Reply
  Sandra
  18 maart 2017 at 09:00

  Alle drie de apps ken ik nog niet. En daar begrijp ik niks van, want ik ben altijd mega geïnteresseerd in mindfulness gerelateerde dingen, maar aan een app heb ik nog nooit gedacht. Super leuk om hier nu over te lezen! Ik zou ook echt niet kunnen kiezen welke mij het handigst lijkt, want dat zijn ze alle drie haha. Ik ga ze dus allemaal even installeren nu!? Thanks meid! 🙂

 • Reply
  Karlijn Herforth
  18 maart 2017 at 20:41

  Oeh, ik ben wel benieuwd naar de Rituals app, die ga ik gelijk downloaden!

 • Reply
  Sara
  19 maart 2017 at 13:13

  Leuk! Ik had ook eens zo’n mindfulness app geïnstaleerd en merkte op dat je er eigenlijk weinig mee kon doen zonder te betalen.. Wel jammer, ik denk dat de naam ‘Calm’ was. Als ik wil mediteren gebruik ik youtube filmpjes. Die begeleiden je volledig gratis!

 • Reply
  Astrid
  25 maart 2017 at 11:20

  Wat een leuke apps! De rituals app kende ik al, hij is heel fijn. De andere twee heb ik ook even op mijn foon gezet. Ben benieuwd naar mijn telefoongebruik. Ben ook een aardige iphonejunk… De app van Kelly Howel vind ik erg fijn. Dat zijn Engelstalige begeleide meditaties.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.