8 In Lifestyle

DIY stempel: Je eigen stempels maken van gum!

DIY stempel maken

Ik ben al een tijdje bezig met een nieuwe vorm van bezigheidstherapie: stempels maken! In dit artikel laat ik je zien hoe je heel makkelijk je eigen DIY stempel maakt. Het enige wat je nodig hebt is een mesje, een potlood en een gum!

Tijdens het Viking event van vorig jaar deed ik mee een workshop DIY stempels maken. Dat vond ik zó leuk dat ik bij Salut Stefanie (de organisator van deze workshop) een stempelset bestelde. Binnen enkele dagen kreeg ik een pakketje met alle ingrediënten om je eigen stempel te maken. In dit pakketje zit een guts setje, hobbymes, stempel naar keuze en een gum. Zie ook de hoofdfoto. Dit pakketje heb ik inmiddels een klein jaar in mijn bezit en ik ben nog steeds fan. Zo maakte ik voor Echte Post Is Cool voor Mevrouw Miauw een catlady stempel. Daarnaast gebruik ik de stempels voor kaarten of inpakpapier. Zo heb je een gepersonaliseerd cadeautje! Nu kreeg ik laatst de vraag hoe ik die stempels maak. Daarom leek het me leuk om het te laten zien. Wie weet vind je hierdoor ook wel een nieuwe vorm van bezigheidstherapie 😉

DIY stempel maken      DIY stempel maken

Wat heb je écht nodig voor een DIY stempel?

Voor een handgemaakte stempel heb je niet per se een fancy set nodig. Maar het maakt het wel heel makkelijker. De volgende dingen heb je nodig:

 • Gum;
 • Potlood;
 • Papier;
 • Guts set;
 • Stempels

Een guts is een mesje waarmee je gemakkelijk materiaal kan snijden. Het wordt ook wel gebruikt voor het snijden van hout. De guts is niet scherp, maar heeft een kleine gleuf waardoor je eenvoudig door het materiaal komt. In mijn set zitten diverse opzetstukjes met verschillende formaten. Zo kan je nummer één (de kleinste) het beste gebruiken voor details en nummer vier (de grootste) om overig materiaal weg te snijden. Je hoeft geen guts te gebruiken. Je kan het ook proberen met een mesje of een schaar om te kijken of je het überhaupt leuk vindt.

Stappenplan: zo maak je een stempel

Je kan ook een DIY stempel maken met linoleum en zelfs een aardappel. Ik kies zelf voor een gum omdat dit 1) goedkoop is en 2) ik op dit moment nog aan het oefenen ben.

DIY stempel maken
Stap 1: Pak een papiertje (bijvoorbeeld een post-it) en trek de grootte van de gum over. Zo weet je hoeveel ruimte je ontwerp kan innemen voor je stempel.

DIY stempel maken
Stap 2: Bedenk wat voor stempel je wilt maken. Voor inspiratie kan je bijvoorbeeld op Pinterest, maar planten zijn altijd een goed idee. Ik besloot een soort tak te maken. Je kan direct op de gum tekenen of schrijven, maar ik vind dat zelf niet handig.

DIY stempel maken
Stap 3: Zodra je ontwerp af is leg je de getekende(!) kant op de gum en kras je op de achterkant. Wanneer je het papier weghaalt zie je de tekening verschijnen op de gum. Je kan eventueel lijnen wat dikker maken als het onduidelijk is.

DIY stempel maken
Stap 4: Nu kan je beginnen met snijden! Indien je een guts gebruikt, kies dan voor de kleinste guts. Begin met het uitsnijden van de buitenste lijnen. Hoe zachter je drukt, hoe dunner de lijn wordt. Heb je lastige hoekjes? Dan kan je met je vrije hand de gum ronddraaien.

DIY stempel maken

DIY stempel maken
Stap 5: Snijd alle overige gum weg zodat je alleen nog je ontwerp over hebt.

DIY stempel maken
Stap 6: Stamp it! Als je klaar bent met je stempel kan je hem ein-de-lijk gebruiken. Tip: doe ook tussendoor een proefdruk zodat je het resultaat ziet.

Waar kan je de stempels voor gebruiken?

DIY stempel maken

DIY stempel maken

 • Gebruik de stempel als versiering in je dagboek of notitieboek;
 • Dip de stempel in textielverf en upgrade je tas of t-shirt met een uniek design;
 • Verras iemand met een handgemaakte kaart, voorzien van gepersonaliseerde stempel;
 • Bestempel je bullet journal met stempels die passen bij het seizoen;
 • Voorzie een cadeautasje van een thank you note die je zelf maakt;
 • Wat dacht je van een stempel met jouw logo of contactgegevens. Geen papier meer nodig!

Lijkt het jou leuk om een DIY stempel te maken? Heb je misschien al eens een stempel gemaakt? Let me know!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Romy
  6 juni 2018 at 07:06

  Wauw, wat is die bladstempel leuk geworden! Echt heel leuk dat je na de workshop een gutssetje hebt gekocht en daar nu zelf volop mee aan de slag bent gegaan. Het is dat ik al te veel hobby’s heb, maar anders zou ik niet weten hoe snel ik ook zo’n setje moet bestellen 😉 Het resultaat ziet er ook zo leuk uit!

 • Reply
  Sija
  6 juni 2018 at 10:18

  Wow, ik heb er helemaal nooit bij nagedacht dat je een stempel van een gum kunt maken. Wat een slim idee! Je hebt me aangestoken. Ik wil ook zo’n setje, haha! Super leuk gedaan Claire! 🙂

 • Reply
  Marloes
  6 juni 2018 at 10:29

  Haha op een aardappel! Het resultaat ziet er erg tof uit en vrij simpel om te maken. Dat zou zelfs ik kunnen als totaal niet creatief persoon. Heel leuk 🙂

 • Reply
  Jenn
  6 juni 2018 at 14:18

  Jaa, zo leuk, ik heb ook wel eens zo’n stempel gemaakt!

 • Reply
  Eva
  6 juni 2018 at 15:32

  Ooh zo leuk! Ik heb volgens mij ook nog een stempelsetje hier liggen, misschien leuk om eens mee aan de slag te gaan! 😀

 • Reply
  Mariëlle
  6 juni 2018 at 19:17

  Dit is zooo cute <3 Ik doe eigenlijk nog maar weinig met DIY projectjes, maar wat heb ik er vroeger veel aan gedaan 🙂

 • Reply
  Ivon
  12 juli 2018 at 17:53

  Heel leuk!! Ik ben niet zo crea en zou de stempels dus niet voor veel dingen gebruiken, maar ze zien er echt leuk uit! Ik vind dat je talent hebt hoor!!

 • Reply
  Carlien
  16 mei 2019 at 17:33

  Wat is dit ontzettend tof ! Ik moet snel maar eens op zoek gaan naar de gummen van vroeger zodat ik het kan proberen, ben benieuwd!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.