11 In Hersenspinsels

De Cyclus Strategie van Maisie Hill | Boekreview

De Cyclus Strategie

Hoe komt het dat je je het ene moment on top of the world voelt en het andere moment compleet lusteloos? In het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill lees je hoe je cyclus in elkaar zit en hoe je elke fase kan gebruiken in jouw voordeel. 

Om eerlijk te zijn heb ik nooit veel geweten over mijn cyclus, behalve wanneer ik ongesteld word en hoe lang dat ongeveer duurt. Maar waarom ik vaak de week voor mijn menstruatie stemmingswisselingen had, leek me eerder toevallig dan logisch. Ook hoefde je mij niets te vragen over het gehele proces van eisprong tot menstruatie. Ik heb er weleens wat over gehoord bij biologie, maar dat waren vaak ingewikkelde termen waardoor ik het niet zo goed begreep of het mij niet interesseerde. Iets wat eigenlijk vreemd is, gezien mijn lichaam maandelijks dit proces meemaakt. Ik had er nooit echt bij stilgestaan, totdat ik aflevering 34 van Damn, Honey luisterde.

De aflevering gaat over de cyclus en het boek De Cyclus Strategie. Nydia en Marie-Lotte hebben dit boek vertaald en deelden hun mening en ervaringen over het boek. De Cyclus Strategie biedt een no-nonsense uitleg van wat er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. In de aflevering kwam ook groene blogger Merel Wildschut aan het woord en sommige dingen vond ik zó herkenbaar, dat ik het boek meteen heb besteld. Mocht je benieuwd zijn, haar review over het boek lees je op haar blog.

De Cyclus Strategie

Maisie Hill is een gekwalificeerde gezondheidsexpert en acupuncturist. Zij had vroeger zoveel menstruatiepijn dat ze niets anders kon dan in bed liggen. Ze heeft verschillende behandelingen geprobeerd, maar wat het meest hielp was begrijpen hoe de cyclus in elkaar zit én hoe je het in je voordeel kan laten werken. Met haar boek De Cyclus Strategie deelt ze die kennis. Het boek beschrijft onder andere:

 1. Hoe je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen;
 2. De manier waarop je elke fase in je cyclus kunt zien als seizoenen en hoe dat je denken verandert;
 3. Hoe je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je je mindere dagen.

Het boekt telt 325 pagina’s en beschrijft alles rondom je cyclus. Van de anatomie van je vulva tot afscheiding en van tracking van je cyclus tot de hormonen die een rol spelen. Dit klinkt misschien heel biologisch, maar ze legt het op een laagdrempelige en begrijpelijke manier uit. Zo noemt ze oestradiol het Beyoncé hormoon waarbij je je zelfverzekerd, verleidelijk, sensueel en vruchtbaar voelt. Dit is hét hormoon dat in de eerste helft van je cyclus de hoofdrol speelt. Ze beschrijft alle onderdelen op een laagdrempelige, begrijpelijke manier zonder daarbij tekort te doen aan alle informatie.

Seizoenen van je cyclus

De seizoenen van je cyclus

Maisie deelt de cyclus op in seizoenen, waardoor het een stuk behapbaarder wordt. Volgens haar kan je de seizoenen zo zien:

 1. Winter: de periode waarin je menstrueert
 2. Lente: het seizoen waarbij je (eindelijk) klaar bent met menstrueren en meer energie krijgt
 3. Zomer: het seizoen waarbij je je on top of the world voelt
 4. Herfst: een periode na je ovulatie waarin je ingrijpende (negatieve) veranderingen merkt

Dit is natuurlijk een vrij beknopte interpretatie van de seizoenen. Elk seizoen wordt goed toegelicht, met onder andere welke hormonen actief (en inactief) zijn, wat signalen zijn, wat je krachten in die periode zijn en welke dingen je beter niet kan doen. Zo is het belangrijk om in de winter genoeg rust te nemen, zodat je in de lente voldoende energie hebt om je weer happy te voelen en erop uit te gaan.

Hoe hou je je cyclus bij?

Je cyclus kan je bijhouden via een app. Ik gebruik zelf Glow die ook de verschillende fases aangeeft. Ook de menstruatie- en ovulatie apps Clue, Flo en Maya zijn populair. Je kan het natuurlijk ook gewoon bijhouden op pen en papier. Het fijnste is als je ook noteert hoe je je elke dag voelt. Elke cyclus is anders en bepaalde ‘seizoenen’ kunnen bij de een langer duren dan bij de ander.

De Cyclus Strategie

Waarom je meer over je cyclus wil weten

De Cyclus Strategie is voor mij heel inspirerend omdat het me zoveel inzicht heeft gegeven. Door het bijhouden van je cyclus en het leren van de verschillende fases begrijp ik mijn lichaam een stuk beter. Daarnaast weet ik hoe ik er invloed op uit kan oefenen of hoe ik ermee kan omgaan. In je leven wordt je zo’n 400 keer ongesteld, dus dan is het wel zo fijn als je weet hoe je je er goed mee om kan gaan. Of je nou PMS hebt of juist nauwelijks wat merkt van je cyclus: het is heel leerzaam om te weten hoe alles in elkaar zit.

De Cyclus Strategie vind je in de boekhandel of via bol.com. In het najaar komt er nog een deel 2 dat meer een praktisch handboek wordt. Mocht je goed zijn in Engels, dan kan je ook Period Power bestellen. Dit is gewoon één deel.

Lijkt het jou interessant om meer te weten over je cyclus? Let me know!

*Dit artikel bevat affiliatelinkjes.
Bedankt voor je support!

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Irene
  14 maart 2020 at 13:49

  Jaaa lijkt me zo’n boeiend boek! Ik ken er eigenlijk ook niet zoveel van (erg eigenlijk hé… Ze zouden daar in de biologielessen beter wat meer aandacht aan besteden!) maar houd m’n cyclus wel al bij in Flo. Ik heb het boek al op m’n e-reader staan maar moet er nog eens aan beginnen.
  Irene recently posted…Wel willen maar niet willen lukken. Help mij!

  • Reply
   clairecodi
   17 maart 2020 at 14:00

   Oh ik zou er zeker eens in beginnen! Ik vond het eerste hoofdstuk wel erg theoretisch, dus ik begon eigenlijk met het lezen van de seizoenen. Dat is wat makkelijker om in te beginnen 🙂 Ik vind het heel logisch dat je er niet zoveel van weet, dat wist ik ook totaal niet. Zouden ze echt op school meer aandacht aan moeten besteden 🙂
   clairecodi recently posted…De Cyclus Strategie van Maisie Hill | Boekreview

 • Reply
  Rosanne
  18 maart 2020 at 12:54

  Dit lijkt mij oprecht een heel interessant boek. Ik ben namelijk best wel gefocust op mijn menstruatie en heel de cyclus eromheen. Ook krijg ik echt de zenuwen als ik een paar dagen later ben dan normaal. Ik denk dan gelijk dat er wat ‘mis’ is met mij. Dus ik ga hem op mijn wishlist zetten!

 • Reply
  Marloes
  19 maart 2020 at 11:49

  Het boek heb ik al vaker voorbij zien komen. Lijkt me heel interessant, maar ik weet niet of het voor mij interessant is om te lezen, omdat ik de pil gebruik. Dus ik twijfel nog of ik ‘m moet lezen…
  Marloes recently posted…Kankerupdate 2 | Operatie Port-a-Cath

  • Reply
   clairecodi
   27 maart 2020 at 13:46

   Oh ja kan ik me voorstellen! Volgens mij is het ook wel handig als je de pil hebt hoor, omdat er dan ook dingen in je cyclus veranderen. Als je hem kan lenen, zou ik hem zeker eens lezen 🙂
   clairecodi recently posted…50 dingen die je in je eentje kan doen

 • Reply
  Suzanne
  19 maart 2020 at 15:10

  Dit lijkt me echt een interessant boek en komt direct op mijn nog-te-lezen-lijstje!
  Suzanne recently posted…De beste zilvershampoo tot nu toe

 • Reply
  Jenn
  20 maart 2020 at 17:41

  Klinkt wel als een interessant boek, ik hou me eigenlijk nooit bezig met mijn cyclus…
  Jenn recently posted…7x Indoor paastips

  • Reply
   clairecodi
   27 maart 2020 at 13:51

   Snap ik! Ik was hiervoor ook niet echt bezig met mijn cyclus omdat ik altijd aan de anticonceptie zat. Maar toen ik merkte dat ik veel stemmingswisselingen had voor mijn menstruatie vond ik het toch wel heel vreemd dat het zo consistent was.
   clairecodi recently posted…50 dingen die je in je eentje kan doen

 • Reply
  Giovanna Jansen
  10 april 2020 at 19:56

  Wat interessant! Ik wist wel dat hormonen van invloed kunnen zijn op je stemming, maar dat het zo in bepaalde cyclus gaat wist ik niet. Ik zet hem op mijn lees-lijstje erbij!
  Giovanna Jansen recently posted…Plotten | Hoe doe je dat?

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.