66 In Geen categorie

Plant een pit: groei je eigen avocado plant

Tijdens Sinterklaas kreeg mijn vriend het boek ‘Plant een Pit’. En wat van mijn vriend is, is van mij (maar niet andersom natuurlijk). Het is eindelijk pittenseizoen. Maart is namelijk de beste zaaitijd. Tijd om te beginnen met het zaaien van pitjes. Ik gooi namelijk aardig wat pitten weg. Eens kijken of ik er wat van kan laten groeien.

Plant een Pit
Als ik een avocado eet, dan gooi ik de pit weg. Maar hoe cool zou het zijn als je daarmee je eigen plant kweekt? Voor eeuwig gratis avocado’s. Nooit meer €5,- betalen bij de Appie voor keiharde avocado’s die je nooit kan eten. Een nadeel is dat ik geen groene vingers heb. Ik droom altijd weg bij de moestuin van Natascha. Ken je die kruidenplanten van de supermarkt die altijd binnen twee dagen doodgaan? Zij laat ze gewoon groeien! Plant een Pit! is gemaakt voor beginners die binnenshuis en budgetproof wat willen verbouwen.

Plant een pit! is een stevig boekje en is qua formaat iets kleiner dan een A4. Makkelijk dus om mee te nemen en in te bladeren. In het boek staan mooie illustraties en alles is toegankelijk en laagdrempelig uitgelegd Wat ik zelf heel fijn vind aan het boek is dat je niet elke pagina letter voor letter hoeft te lezen. De auteur Holly Farrell raadt dat zelfs af. ‘Gewoon beginnen’ zegt ze. In het boek lees je onder andere over:

 • Basisbenodigdheden
 • Binnen en buiten kweken
 • Grondsoorten
 • Plagen, schimmels en ongedierte
 • Uitlopers, stekjes en oogsten

Plant een Pit Plant een Pit Plant een Pit
Plant een Pit
Ik heb de bladzijde over water geven extra groot gemaakt. Ik kan namelijk niet de enige zijn die planten of verdrinkt of uitdroogt. In het boek staan handige tips & tricks over tuinieren. Per groente- en fruitsoort wordt vertelt hoe je ze moet verbouwen. Zo heb je bladzijdes voor avocado’s, paprika’s, pinda’s enzovoort. Mijn tactiek is dan ook om de bladzijde te zoeken van de pitjes die ik op dat moment heb. Op die bladzijde staat alles over de benodigdheden, methode, het niveau en de hoeveelheid geduld.

Wat heb je nodig om iets te verbouwen?

 • Pitten
 • Potgrond
 • Potjes
 • Véél geduld

Natuurlijk kan je luxe items aanschaffen zoals een schep, handschoenen of Pinterestwaardige plantenlabels. Maar met een lepel, pen en een koffiefiltertje voor het schoonmaken van de pitten kom je een heel eind. Mocht je een hele veeleisende plant hebben, dan staat het er wel bij. Belangrijk is om er rekening mee te houden wat de beste zaaitijd is. In het boekje staat dat maart de beste zaaitijd is. Ik heb dit artikel dus goed getimed!

Avocado plant Potjes

Heb ik al een avocadoboom?

Nee! Het leek me leuk om te laten zien hoe de plantjes bij mij groeien. Daarom heb ik ze net geplant en meteen foto’s gemaakt. Ik hoop over een paar weken volledige planten te laten zien. Ik heb een avocadopit, een paar paprikazaadjes en pinda’s geplant. Zo doe je het:

Pinda

Dop de pinda’s en verwijder de schil. Week de pinda’s 1 uur in het water en verwijder de drijvende pinda’s. Zaai de overgebleven pinda’s in vochtige potgrond. Zet het potje op een warme en zonnige plek. Ontkiemen duurt 2 á 3 weken.

Paprika

Snijd de paprika open en zaai de pitjes in een pot met vochtige grond. Zet de pot in een afgesloten plastic zak. Zet het potje op een schoteltje op de verwarming. Het ontkiemen duurt 1 á 2 weken.

Avocado

Manier één: verwijder het vruchtvlees van de pit. Laat twee dagen weken in lauwwarm water. Houd de spitse kant boven en doorboor de zijkanten met een cocktail prikker. Herhaal dit rondom met nog twee prikkers. Vul een klein glas met water en laat de pit met de stokjes op de rand balanceren. De onderste helft zit nu in het water. Zet op een warme en zonnige plek en ververs regelmatig het water. Zie foto hierboven voor hoe de constructie eruit ziet.

Manier twee: was en week de pit weer twee dagen. Plant de pit in vochtige potgrond met de spitse kant omhoog. Stop de pot in een doorzichtige plastic zak en bind deze dicht. Zet op een warme plek (bijvoorbeeld op een schoteltje op de verwarming). Controleer of het water vochtig is. Het ontkiemen duurt enkele weken.

Avocado plant

Voor verdere informatie raad ik het boek aan, maar online is natuurlijk ook veel te vinden. Het is natuurlijke zonde om pitten weg te gooien als je er iets van kan planten. Mocht er wonder boven wonder iets uitgroeien, dan komt er een vervolg op dit artikel! Mocht je het leuk vinden om de plantjes (en mij) in de gaten te houden, dan kan je mij volgen op Instagram.

Het boek Plant een pit! is onder andere te koop bij Bol.com voor € 14,99.

Dit artikel bevat een affiliatelinkje naar Bol.com

You Might Also Like

66 Comments

 • Reply
  Susan
  9 maart 2017 at 07:50

  Ik ben heel erg benieuwd of het gaat lukken!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:51

   Ik kan alvast verklappen dat de paprika plant al groeit! 😀 Dus dat is al 1 van de 4!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  9 maart 2017 at 07:54

  O mijn hemel, ik ben hier dus ook mee bezig. Met een avocado. Na mijn avocado frietjes heb ik een pit laten weken. En ik had PRECIES hetzelfde idee, absurd! Maar bij mij lukt het trouwens nog niet, misschien omdat ik de pit niet heb laten weken… Gelukkig hebben wij een miljoen avocado’s thuis, probeer ik het opnieuw. Malou x

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:52

   Hahaha wat leuk dat je er ook mee bezig bent! Bij mij werkt de water-methode niet dus er zit nu in een dikke pit in de grond. Maar het enige wat er tot nu toe groeit is schimmel dus het wordt spannend!

 • Reply
  Mariëlle
  9 maart 2017 at 08:02

  Aaah wat leuk hihi! Ga ik doen als ik op mezelf woon 🙂

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:53

   Ahh waarom nu nog niet? Het is zo leuk en makkelijk 😀 Of ga je heel binnenkort op jezelf wonen?

 • Reply
  Romy
  9 maart 2017 at 08:03

  Superleuk dat je dit gaat doen! Ik ben zo benieuwd naar het resultaat. Zo’n pindaplant moest ik ooit voor biologie op de middelbare school proberen. Helaas heb ik hem eerst laten verdorren en vervolgens overspoeld door water. Oeps, ik en planten… Wat leuk dat je met de pitjes van paprika’s ook een plant kunt laten groeien. Misschien moet ik toch nog eens een tweede poging wagen om groene vingers te krijgen 😉

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:56

   Dankjewel! Wat grappig dat je ook geen groene vingers hebt want dat heb ik ook totaal niet. Toevallig zag ik het boekje liggen en had ik nog pitten. Bij de pinda’s gebeurt nog niks maar ik heb al wel een paar paprika plantjes! 🙂

 • Reply
  Klaske
  9 maart 2017 at 08:11

  Superleuk dit! Ik wilde vroeger altijd een pit in de grond stoppen en dan een plantje laten groeien, alleen mislukte dat altijd, haha. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen! 🙂

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:58

   Ja maar dat kan dus wel gewoon! Misschien als je de plantjes iets meer water geeft dat er dan wel iets gebeurt haha. Ik moet wel zeggen dat ik bij veel planten zie dat je er een plastic zak omheen moet doen. Ik denk voor de warmte, dus misschien dat dat de reden is? 😀

 • Reply
  cindel
  9 maart 2017 at 08:24

  Leuk artikeltje! Toevallig heb ik sinds deze week een eigen woning en heb ik ook de moestuintjes van de AH nog liggen waar ik iets mee wil gaan doen, maar ik denk dat ik dit boekje ook ga halen! Lijkt mij wel leuk om wat meer met planten en groenten te gaan doen ?

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 20:59

   Dankjewel Cindel! Wat toevallig dat je nog moestuintjes van de AH hebt. Ik zou het gewoon proberen, je weet maar nooit wat er kan groeien 🙂 Ik vind het zelf altijd leuk om te proberen, hoewel er 9/10 keer niks gebeurt haha.

 • Reply
  Liset
  9 maart 2017 at 08:56

  Wat leuk! Hoe vet zou het zijn om je eigen avocado’s te kweken? Heerlijk en het bespaart veel geld. Ik ga dit zelf dan ook maar eens proberen. Kijken wat het oplevert :). En ik volg je nu ook via Instagram, leuk!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:00

   Hihi ik moet eerlijk bekennen dat de kans niet heeeel groot is dat er werkelijk avocado’s aangroeien. Maar het KAN wel! Dus ik heb nog hoop dat ik nooit meer avocado’s hoef te kopen. Ik heb je teruggevolgd op Instagram, leuk! 🙂

 • Reply
  Ayla
  9 maart 2017 at 09:09

  Jaaa, superleuk dat je dit doet!! Ik heb me zelf laatst helemaal suf gepinterest omdat ik in de nieuwe tuin ook een moestuin wil maken, maar je hebt natuurlijk gelijk: gewoon beginnen! Ben heel benieuwd naar je resultaten!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:03

   Dankjewel! Het is echt een kwestie van gewoon proberen. Ik ben ook heel benieuwd of er wat groeit. Ik verklap alvast dat ik al een aantal paprika takjes/plantjes heb! Ik voel me een soort van plantenmoeder haha.

 • Reply
  Claire van Vrijberghe de Coningh
  9 maart 2017 at 09:36

  Wauw wat een gaaf boek!! Die wil ik!! I Love tuinieren!! Hoe awesome als je gewoon je eigen avocado’s kunt eten. Super leuk blog lieve Claire!!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:04

   Wat lief Claire, dankjewel! Het is zo’n handig boekje! Ik hoop dat er een mooi avocado plantje uitgroeit 🙂 Als dat zo is neem ik een paar avocado’s voor je mee!

 • Reply
  Sija
  9 maart 2017 at 11:48

  Wat een leuk boek! Ik wil ook een avocado pit planten, lijkt me zo gaaf als het lukt. Mijn vriend en ik gaan bij zijn huis een moestuintje aanleggen, kan niet wachten om het allemaal te zien groeien en bloeien, tuinieren is zo leuk haha! 😀

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:05

   Een avocado pit planten is super makkelijk! De volgende keer als je dus avocado’s eet zou ik de pit bewaren. Hoe leuk is het als daar wat uitgroeit 😀 Ik kan ook niet wachten tot de zomer, dan krijg ik eindelijk weer aardbeitjes in mijn tuin, woohoo!

 • Reply
  Sandra
  9 maart 2017 at 12:10

  Jaaa dit vind ik LEUK! Ik ben momenteel aan het proberen een avocadoplantje te kweken op de eerste manier die jij beschrijft. Het wil alleen nog niet erg lukken na al een maand of 2 haha. Maar we blijven geduld hebben… :’) Ik vind dit boekje wel echt heel leuk! Ik ben heel benieuwd hoe jouw plantjes het gaan doen. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:07

   Aahhh zo leuk dat je het zo leuk vind! Ik moet zeggen dat de water-methode ook niet bij mij werkte. Ik heb denk ik wel drie avocado pitten op die manier geprobeerd. Met de aarde-methode (nummertje 2) zie ik al wel dat er een scheurtje in de pit zit dus ik ben heeeel benieuwd!

 • Reply
  Rianne
  9 maart 2017 at 12:43

  Kei gaaf, hier heb ik nog nooit van gehoord! Hoop dat het lukt :)!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:09

   Dankjewel! Het is super makkelijk om te doen dus mocht je een pit overhouden dan zou ik het zeker eens proberen.

 • Reply
  Inge
  9 maart 2017 at 13:03

  Ooh wat leuk! Dit boek wil ik ook hebben. Ik heb 3 avocadopitten in het water hangen maar het mag nog niet baten. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:13

   He wat leuk dat jij het ook probeert Inge! Ik moet zeggen dat de water methode bij mij ook niet werkte. Ik heb drie pitten opgeofferd maar helaas. Misschien dat het beter werkt als je ze in de grond stopt? Ik hoor van anderen dat dat een stuk beter werkt. Mijn pit heeft na 2 weken ook eindelijk scheurtjes dus wie weet!

 • Reply
  Hailey
  9 maart 2017 at 14:37

  Wat ontzettend leuk! Ik ben benieuwd naar de voortgang! Ik heb niet echt groene vingers, dus ik heb enorme bewondering voor je poging! Ik hoop dat het lukt!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:13

   Dankjewel! Ik heb ook totaal geen groene vingers maar wie niet waagt, wie niet wint. Toevallig heb ik vorige zomer wel homemade aardbeien en tomaten gehad dus dit moet (hopelijk) ook wel lukken.

 • Reply
  Iris
  9 maart 2017 at 17:07

  Zo leuk! Ik ben heel benieuwd of het goed gaat groeien 😀 Misschien dat ik dan ook wel een keer een poging ga wagen, want loveeee avocado’s!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:14

   Ik ben ook mega benieuwd! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of er echt avocado’s aan gaan groeien maar you never know! Mocht het gebeuren dat laat ik het je meteen weten. Ik zou zeker een poging wagen trouwens want eigenlijk kost het geen drol (als je tenminste al aarde in huis hebt)

 • Reply
  Charel
  9 maart 2017 at 19:37

  Super! Ik vind dit echt heel erg leuk! Ben benieuwd of het werkt anders ga ik dit ook overwegen hoor haha!

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:15

   Jaa zeker proberen! Een pit heb je waarschijnlijk toch al dus het kost niks! 🙂 Stiekem vind ik het ook heel bijzonder om te zien hoe zo’n plantje groeit.

 • Reply
  Maaike
  9 maart 2017 at 20:13

  Wat tof! Ik wil het misschien wel een keer met avocado proberen. Maar eerst even afwachten of het bij jou lukt, natuurlijk. 😉 Heb jij ze gewoon op de vensterbank staan of zo?

  • Reply
   clairecodi
   9 maart 2017 at 21:16

   Jaa gewoon proberen Maaike! Ik heb mijn avocado pit in een potje met een plastic boterhamzakje eromheen. Op die manier blijft het warm/vochtig in het potje. Ik heb hem daarna op een schaal gezet (zie de foto’s) en deze staat op de verwarming! Zo blijft het lekker warm en vochtig 🙂

 • Reply
  Aneta
  9 maart 2017 at 22:40

  Ik ben serieus echt benieuwd. Is dat boek ook voor mensen die er niks van bakken?? Ik heb er over na zitten denken om een moestuintje te nemen. Lijkt me erg leuk om iets te laten groeien. Maar ik ben hier gewoon niet zo goed. Cactussen leggen bij mij zelfs het loodje

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:17

   Haha wat leuk dat je serieus nieuwsgierig bent Aneta! Het is ook heel leuk. Ik vind het boekje heel handig en toegankelijk. Dus mocht je geen groene vingers hebben dan vind ik het een aanrader! PSst: mijn cactussen gaan ook altijd dood, dat ligt niet aan jou hoor hihi

   • Reply
    Aneta
    13 maart 2017 at 14:26

    Haha gelukkig ben ik niet de enige.? Ik laat je weten als ee iets uit de pit groeit

 • Reply
  Anne-Sophie
  10 maart 2017 at 08:54

  Wat een leuk boek! Ik heb momenteel ook een avocadoboom in wording staan. Paprika en pinda seg, daar had ik nooit aan gedacht. Wel leuk en een pak goedkoper om een paprika te kopen dan een zakje paprikazaadjes, want die zijn vaak vrij duur 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:18

   Dankjewel Anne-Sophie voor je reactie! Wat leuk dat jij ook een avocadoplantje aan het groeien bent. Duurde het bij jou lang voordat er wat gebeurde? 🙂

   • Reply
    Anne-Sophie
    13 maart 2017 at 12:43

    Hij staat nu al 2 weken in water en er is nog niet spectaculairs gebeurd, maar ik plantte er 3 jaar geleden al eentje en ik meen me ter herinneren dat het toen ook wel een tijdje duurde … Misschien toch al een 2e opstarten voor de zekerheid?

 • Reply
  Anne
  10 maart 2017 at 10:23

  Wat een ontzettend leuk boek, ook om bijvoorbeeld kado te geven. Ik heb eerlijk gezegd nooit zoveel geduld met wachten tot er een plantje komt (ik al dan liever gelijk een heel plantje haha).

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:19

   Dankjewel Anne! Ik vind het inderdaad ook echt een leuk boekje om cadeau te geven (en te krijgen). Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook 0 geduld heb maar omwille van dit artikel heb ik het maar eens geprobeerd haha. Ik hoop dat het wachten beloont wordt!

 • Reply
  Carolien - On a Healthy Adventure
  10 maart 2017 at 11:12

  Super wat er uit pitten kan groeien! Die avocadoplant had ik al gezien 🙂
  Ik ga geen pitten planten, maar start binnenkort met zaadjes voor eigen kruiden en groenten.

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:21

   Gek he dat dat gewoon uit een pitje kan groeien. Dan bedenk ik me alleen maar hoeveel potentiële plantjes ik wel niet heb weggegooid haha. Wat ga jij verbouwen? 🙂

 • Reply
  Iris
  10 maart 2017 at 18:02

  Hihi, zo herkenbaar!

  Ik hoop dat ze gaan groeien, ben heel erg benieuwd:)

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:22

   Jaa ik ben ook benieuwd! De paprika plantjes groeien in ieder geval al heel hard 🙂

 • Reply
  Irene
  10 maart 2017 at 21:06

  Aah superleuk! Als mijn vriend en ik dat boekje hadden gehad, dan leefde onze avocadoplant misschien nog. Haha. Ons was het super goed gelukt om de pit te laten ontkiemen en planten. Én er groeide zelfs een heus boompje uit maar ’t is helaas gestorven. Geen idee waarom. Heel droevig. Haha.

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:23

   Ahhh nee hoe kan het plantje nou gestorven zijn! Wat balen zeg. Ik moet eerlijk zeggen dat dat bij mij ook veels te vaak gebeurt hoor. Dus ik ken je struggle haha.

 • Reply
  jeapiebel
  11 maart 2017 at 13:40

  Plant een pit voor groenten vind ik therapeutisch en een super leuke bezigheid. Er was een tijd dat ik een hele moestuin maakte in mijn achtertuin. Nu doe ik alleen maar met bloemen. Het Lijkt mij een inspirerend boek. 🙂

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:23

   Dankjewel Jeapiebel voor je lieve reactie! Ik vind het inderdaad ook leuk om in de tuin bezig te zijn (hoewel ik het niet vaak doe). Bloemen vind ik ook heel leuk! Staat toch een stuk vrolijker dan een potje met aarde haha.

 • Reply
  Florentine
  12 maart 2017 at 00:00

  Ik vind dit zo leuk!!! Ik houd heel erg van avocado <3
  Wat heb je een mooie blog! Liefs, Florentine

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:26

   Dankjewel Florentine voor je lieve reactie <3 🙂

 • Reply
  Desi
  12 maart 2017 at 14:09

  Whaaaah ik vins dir echt zo super tof. Ik zou echt graag beter willen leren tuinieren, want nu gaat alles dood haha. Ik hoop dat je hele mooie plantjes krijgt!

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:27

   Aaah zoo lief Desi! Ik hoop ook dat er wat leuks uitgroeid haha. Gelukkig kostte het helemaal niets, hoera voor pitten!

 • Reply
  Cynthia
  12 maart 2017 at 17:40

  Pitjes planten heb ik altijd fascinerend gevonden. Mijn broer heeft ooit een bruine boon geplant. Toen daar een heus stekje uit groeide was ik werkelijk verwonderd. Ik ben dus erg benieuwd of jij binnenkort de wolkjes in kunt klimmen.. 😉

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:28

   He wat tof dat je broer een boontje heeft gepland. Ik wist niet eens dat dat kon. Wie weet of ik binnenkort ook zo’n leuke bonenstaak krijg 😉

 • Reply
  Nicole
  13 maart 2017 at 11:37

  Wat leuk! Je eigen eten groeien vind ik altijd zo leuk! Helaas mislukt het bij mij altijd haha.

  • Reply
   clairecodi
   13 maart 2017 at 12:28

   Dankjewel! 🙂 Ik vind het ook heel leuk om te proberen, maar meestal gebeurt er bij mij ook niet zoveel hoor hahah.

 • Reply
  Sara
  19 maart 2017 at 13:22

  Spannend!! Ik wist niet dat avocado’s kunnen groeien in ons klimaat!

 • Reply
  Mariska van Heel
  20 maart 2017 at 09:26

  Leuk! Ik ben ook al bezig met het hergroeien van bleekselderij, past dit goed bij. De avocado ook al geprobeerd met water werkte niet dus de 2e methode eens proberen. Maar ik was heel verrast met de paprika! Die ga ik zeker testen, dank voor het delen.

 • Reply
  Judit
  27 maart 2017 at 20:18

  Leuk! Mijn oma had ook een boekje dat plant een pit heette, al heel vaak gebruikt om iets te planten. Eigenlijk kan je elke pit wel planten. Maar haar boekje heeft wel met minder mooie plaatjes dan jouw versie. 😉

  • Reply
   clairecodi
   28 maart 2017 at 08:24

   Wat leuk dat je oma ook zo’n soort boekje had! Het is ook eigenlijk precies dezelfde informatie maar dan iets opgeleukt haha.

 • Reply
  Eveline
  2 april 2017 at 15:48

  Wij hebben momenteel een avocadoplantje van ongeveer 30 cm groot. Veel geduld hebben is de boodschap 😉
  Maar echte vruchten zullen er waarschijnlijk nooit aankomen hier in ons landje 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.