Nederlandse podcasts tips | Daten, LGBTQIA+ en meer


Damn, Honey op Spotify

Nederlandse podcasts vind ik zo fijn om te luisteren. In dit artikel deel ik mijn favorieten. Van daten tot waargebeurde verhalen en van LGTBQIA+ tot een feministisch platform.

Echt Gebeurd

Echt Gebeurd is een podcast die wordt gerund door Micha Wertheim, Paulien Cornelisse, Rosa van Toledo, Maarten Westerveen en Micha Wertheim. Tijdens de pocast vertelt iemand een mooi, bijzonder of grappig verhaal over wat ze zelf hebben meegemaakt. De podcast vind ik erg leuk omdat elk verhaal weer anders is. Sommigen zijn herkenbaar, sommigen zijn hilarisch en sommigen kan ik gewoon skippen. In totaal zijn er meer dan 250 aflevering, dus er valt genoeg te beluisteren. Daarnaast leest er soms iemand voor uit zijn ‘puberdagboek’, wat altijd pijnlijk herkenbaar is. Een aflevering duurt tussen de 10 en 15 minuten, dus je hebt er al gauw een paar afleveringen op zitten.

De Lesbische Liga Podcast

De Lesbische Liga is vrij nieuw en heeft nog niet veel afleveringen, maar staat nu al in mijn favorieten qua Nederlandse podcasts.  De podcast is opgericht door programmamaker en schrijver Annefleur Schipper (28) en radio-dj Vera Siemons (26). Zij misten een podcast die hun eigen levens weerspiegelde, dus ze besloten om er gewoon zelf één te maken. Tijdens een aflevering bespreken ze on topic LGBTQIA+ media items. Op dit moment is dat de serie Generation Q. Ook wel de opvolger van L Word en ook wel dé lesbische serie voor als je dat nog niet wist. Naast het bespreken van media nieuws delen ze ook eigen (ongemakkelijke) ervaringen en bespreken ze één van de veelgestuurde DM’s. Pluspunten zijn het hippe taalgebruik en de hilarische uitspraken. Een absolute aanrader om te luisteren.

Podcast luisteren op Spotify

Damn, Honey

Damn, Honey heb ik al eens in een artikel benoemd, maar het blijft een favoriet. Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen hebben met hun podcast en boeken een feministisch platform opgezet. In elke aflevering bespreken ze shit waar je als vrxuw* van deze tijd mee moet dealen. Onder andere dik zijn, de menstruatiecyclus, borsten, validisme, cat calling, vrouwen in de politiek, sport en kunst, over het niet-moederschap, seksueel plezier, de geschiedenis van de Nederlandsche vrouwenbeweging, autisme, heteronormativiteit, porno en abortus komen aan bord. Ik heb in ieder geval heel veel van deze podcast geleerd en kijk elke twee weken weer uit naar een nieuwe aflevering!

*Vrouw is bewust verkeerd gespeld. Het is een inclusief woord voor iemand die zich identificeert als vrouw of juist helemaal niks heeft met de ouderwetse man/vrouw hokjes.

Datevermaak

Daten doe ik allang niet meer. Toch blijven date verhalen (of ze nou leuk of slecht zijn) altijd leuk. In Datevermaak zoeken Timo, Lisa en Lieke uit wat daten anno 2020 betekent. Ze bespreken allerlei onderwerpen rondom daten, zoals online daten, stereotypes, daten met anderhalve meter afstand, Valentijnsdag en bindingsangst. Daarnaast gaan ze ook bijna elke aflevering op date en vertellen ze – tijdens en na de date – hoe dit is gegaan. Iedere twee weken beluister je alle perikeleren over het liefdesleven van de podcastsmakers. Misschien ken je Timo zelfs wel van een aflevering van First Dates! Hij heeft een keer meegedaan en ging op date met zijn naamgenoot. In aflevering 17 vertelt hij hoe het er écht achter de schermen van het populaire date programma aan toe gaat.

Luister jij ook podcasts? Zo ja, wat zijn jouw favoriete Nederlandse podcasts? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *