Review herbruikbare wattenstaafjes van Lastswab


Herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab

De herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab zijn een duurzaam alternatief voor reguliere wattenstaafjes. De wattenstaafjes gaan tot wel 1000 beurten mee en zijn gemaakt van stevig materiaal. Na gebruik kan je hem afspoelen en opnieuw gebruiken. Lees mijn review van het hebruikbare wattenstaafje van LastSwab.

Ik verminder de hoeveelheid plastic in mijn skincare journey en ben begonnen met afval scheiden. Zoals je misschien hebt gelezen was mijn zero waste gezichtsreiniger van Lush niet echt een succes. Maar ik geef natuurlijk niet op. Ik heb al een alternatief gevonden, maar die wil ik eerst wat langer testen. In de tussentijd wilde ik een ander duurzaam alternatief testen voor mijn skincare journey, namelijk herbruikbare wattenstaafjes!

Zelf gebruik ik dagelijks meerdere wattenstaafjes omdat mijn make-up overal zit behalve waar het hoort. Ik weet het: je zou denken dat je na 20 jaar wel weet hoe dat moet. Reden genoeg om eens een duurzaam alternatief te gebruiken! Let op: er zijn heel veel knock-offs en namaakedities. Check dus vooral even het merk. Ik heb mijn LastSwab bestelt via de zero waste webshop Smir Store van bloggers Nicky & Jessie van Het Zero Waste Project.

Zero waste wattenstaafje LastSwab

Elke dag worden er 1,5 biljoen (!) wattenstaafjes geproduceerd. Wattenstaafjes zijn een single use product. Dit betekent dat je het maar één keer gebruikt. Het weggooien van deze wattenstaafjes heeft een enorme impact op het milieu. De gemiddelde Amerikaan gebruikt jaarlijks 415 wattenstaafjes. In Engeland is het zelfs zo dat er voor elke 30 meter strand 9 wattenstaafjes te vinden zijn. Kortom: er worden heel veel wattenstaafjes weggegooid die weer terecht komen in de zee en/of op het strand.

LastSwab is daarom een kickstarter campagne begonnen voor het financiëren van hun herbruikbare wattenstaafjes. Het inzamelen is gelukt en ze hebben verschillende prototypes gemaakt om te kijken wat het beste past. LastSwab is een Zweedse uitvinding en ’s werelds eerste herbruikbare wattenstaafje. Er zijn twee versies uitgebracht:

Basic LastSwab: voor het schoonmaken van je oor.

Beauty LastSwab: voor het bijwerken van je make-up.

Ik heb zelf de Beauty versie bestelt omdat ik hem alleen voor mijn make-up wil gebruiken.

Materiaal en voordelen 

De ‘watjes’ zijn van gemaakt van synthetische rubbers en het staafje is van plastic. Het wattenstaafje zit in een doosje van PLA (op basis van maïs) en is biologisch afbreekbaar. Doordat het staafje van plastic is, is het dus geen complete zero waste oplossing. Wel is het zo duurzaam mogelijk gemaakt, zodat je het zo lang mogelijk kan gebruiken.

Voordelen 

  • Scheelt een enorm veel afval;
  • Bespaart een hoop geld;
  • Geschikt om 1000 keer te gebruiken;
  • Eenvoudig schoon te maken met water en zeep;
  • Geleverd in een handig doosje om mee te nemen.

LastSwab review

Review herbruikbare wattenstaafjes

Als een product zó goed is voor het milieu, dan wil ik het ook graag fijn vinden. Ik gebruik dagelijks 1-2 wattenstaafjes om mijn make-up bij te werken. Niet echt milieuvriendelijk dus. Dit herbruikbare wattenstaafje zou dan ook dé oplossing moeten zijn. Maar helaas ben ik er geen fan van. Ik dep er een beetje oogmake-up remover op, maar alsnog heb ik het gevoel alsof het eerder mijn make-up een paar millimeter verderop smeert, dan echt verwijderd. Een normaal wattenstaafje neemt voor mijn gevoel het product echt op, terwijl deze het eerder verplaatst. Ook is het even wennen om dat dingetje elke keer schoon te maken, maar dat is natuurlijk een kwestie van wennen. Ik blijf het nog even proberen (wie weet wen ik eraan), maar om eerlijk te zijn ben ik er niet kapot van.

LastSwab herbruikbaar wattenstaafje

LastSwab vind je bij veel zero waste webshops en kosten ongeveer tussen de € 9 en € 11 (varieert per webshop).

Heb jij weleens herbruikbare wattenstaafjes gebruikt? Let me know!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *