Voor het eerst een shirt naaien als beginner


Shirt naaien als beginner

Een shirt naaien als beginner, hoe doe je dat? Nou, met een naaimachine en een duidelijk patroon kan het bijna niet misgaan. Hoe ik mijn shirt heb gemaakt, vertel ik in dit artikel!

Laat ik allereerst zeggen dat ik 0 ervaring heb met de naaimachine. Het leek me altijd al leuk om kleding te maken, al is het alleen om een broek in te korten. Helaas ben ik er eigenlijk nooit aan toegekomen. Als je voor het eerst een naaimachine ziet, is dat toch een beetje intimiderend. Er zitten allerlei knoppen, plaatjes en dingetjes op waar ik weinig van begrijp. Nu ik wat meer vrije tijd heb leek het me leuk om mezelf iets nieuws te leren. Maar hoe naai je een shirt als je nog nooit een naald en draad hebt aangeraakt?

Let op: dit is geen tutorial, maar een verhaal over het proces 😉 

Scrunchies maken

Oefenen met scrunchies maken

Voordat ik aan de slag ging met het maken van een kledingstuk, wilde ik een beetje oefenen. Mijn moeder heeft thuis een naaimachine staan en die mocht ik lenen. Vroeger heeft ze wel eens kleding voor mij en mijn broers gemaakt, maar de laatste jaren gebruikt ze naaimachine niet meer zoveel. Daarom leek het haar ook leuk (en gezellig) om mij te helpen. Ik draag vaak scrunchies en naar mijn idee waren die niet zo moeilijk om te maken.

Dus na een uitleg over de naaimachine gingen we aan de slag. Op YouTube vind je veel tutorials en een scrunchie heb je eigenlijk binnen een uur wel gemaakt. Voor mijn eerste project heb ik een satijnen sjaal en een kussenhoes verknipt en daarvan scrunchies gemaakt. Dat was niet zo’n goed idee. Satijn is een gladde stof waardoor je geen grip hebt en de scrunchie gemakkelijk uit je haar glijdt. Katoen was ook niet heel handig, want de stof is heel stijf waardoor hij niet lekker in je haar zit. Je kan beter een stretch stof gebruiken, zoals polyester of tricot.

Maar dat wist ik de eerste keer natuurlijk niet en ik heb nu twee scrunchies die ik niet gebruik. Toch is oefenen de beste manier om de naaimachine te leren kennen. Vooral als je iets maakt waar je ook wat aan hebt. Ik gebruikte onderstaande YouTube video voor de scrunchies. Als je het leuk vindt, kan ik het nog wel een keer uittypen als DIY. Maar ik vind zelf video’s veel handiger omdat je het dan stap voor stap ziet.

Een kledingstuk kiezen die je wil maken

Ik ben vrij ongeduldig, dus na drie scrunchies vond ik mezelf wel klaar om een kledingstuk te maken. Maar hoe kies je een eenvoudig kledingstuk dat je kan maken én ook draagt? Op internet vond ik teveel informatie waardoor ik een beetje overweldigd raakte, dus brachten we een bezoek aan de stoffenwinkel Jan Sikkes. Hier kochten we het tijdschrift BurdaStyle. Dit is een modetijdschrift waar patronen en tips in staan. Het tijdschrift komt elke maand uit en in elke uitgave staan weer andere kledingstukken die je kan maken. In de uitgave van februari 2020 stond een rood shirt met een plooi in het midden die me wel makkelijk leek om te maken. In het tijdschrift staat precies hoe je het moet doen en wat je nodig hebt, dus ik raad bij deze wel aan om op die manier te beginnen. Burda heeft trouwens ook een YouTube kanaal en daar stond ook op hoe ze dit shirt hebben gemaakt. Nou, makkelijker kan het bijna niet (dacht ik voordat we eraan begonnen).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by burda style (@burdastylegermany) on Mar 12, 2020 at 4:00am PDT

Voor het eerst een shirt maken als beginner

Voordat je begint is het handig om eerst alles al in huis te hebben. Bij een patroon staat vaak al wat je allemaal nodig hebt. Ik had naast de stof ook kleermakerskrijt, spelden, garen, een stofschaar, kopieerpapier, verschillende naalden en vlieseline nodig. Houd er dus rekening mee dat naaien een dure hobby is (ik zal aan het eind vertellen hoeveel het shirt me uiteindelijk qua materialen heeft gekost). Je kan veel in de winkel kopen, maar online is het vaak goedkoper. Nadeel is wel dat je dan niet de stof kan voelen of gemakkelijk advies kan vragen.

In het kort gaat het maken van een kledingstuk zo:

  1. Materialen kopen;
  2. Patroon overtrekken op kopieerpapier volgens jouw maat (op een patroon staan meerdere maten);
  3. Alle delen van het patroon uitknippen (zo blijft het originele patroon in tact zodat je het nog een keer kan gebruiken);
  4. Het gekopieerde patroon vastspelden stof en delen naar maat uitknippen;
  5. Lijnen en tekentjes overnemen (zoals patroon lijnen);
  6. Alles volgens het patroon vastnaaien.

Dit is natuurlijk wel kort door de bocht. Een kledingstuk kan allerlei extra dingen hebben zoals rimpels, zakken, ritsen, elastiek enz. Maar dit is het principe.

Het proces

Elke woensdagmiddag hadden we afgesproken om aan het shirt te werken. Waarschijnlijk hebben echte pro’s het binnen een dag of twee gemaakt, maar wij begonnen op 18 april en 3 mei was hij pas af. Om het een beetje behapbaar te houden deden we elke keer één taak, zoals patronen uitknippen en de rimpels maken. Zo bleef het ook leuk!


Het begon bij lezen het van de beschrijving en het kiezen van het juiste patroon. Op een pagina met patronen staan namelijk verschillende kledingstukken en maten. Je moet dus goed kijken welke je moet hebben.

Patroon overnemen een shirt naaien als beginner
Hierna heb ik het patroon vastgespeld op de stof en de lijnen en tekens overgenomen. Op een patroon staan namelijk punten die je moet noteren, zo weet je bijvoorbeeld de hoogte van een naad.


Hierna was het tijd om de stof uit te knippen volgens het patroon. Hierbij moet je ongeveer 1,5 centimeter afstand houden van het patroon zodat je genoeg stof hebt om het vast te naaien.

een shirt naaien als beginner
In de beschrijving stond dat je de stof moest voorzien van een zigzagsteek, zodat het rekbaar blijft. Daarna heb ik vlieseline opgestreken bij de randen die niet juist niet rekbaar moesten zijn.


Het allermoeilijkste was het rimpelen van de voorpand. Ik begreep niet wat voor steek we moesten hebben en de naald was inmiddels al twee keer afgebroken. Uiteindelijk is het gelukt!

close-up een shirt naaien als beginner
Na het rimpelen van de voorpand, hebben we de rest aan elkaar genaaid. Dit was ook de dag dat we erachter kwamen dat de rug eigenlijk te breed was, waardoor het shirt ‘open gaapte’. We hebben daarom een plooi aan de achterkant gemaakt zodat het shirt mooier aansluit.

een shirt naaien als beginner

Een shirt naaien als beginner, hoe ging dat?

Op 3 mei hebben we de laatste dingen genaaid, draden afgeknipt en was het shirt eindelijk af! Het patroon vind ik persoonlijk wel te moeilijk voor een echte beginner, zonder mijn moeder zou ik hier nooit aan beginnen. Verder ben ik wel ontzettend blij met het resultaat. Het shirt vind ik heel mooi en de stof voelt heel zacht en rekbaar. Het voelt echt als heel andere kwaliteit dan van de winkel. Dat mag misschien ook wel, want het hele shirt heeft denk ik rond de € 30,-  en € 40,- gekost. Dit zijn alleen de materiaalkosten, oftewel de stof, garen, vlieseline ect. Als je daar ook arbeidskosten bij op zou tellen, dan kom je op een flink bedrag uit. Natuurlijk vind ik dit super leuk om te doen en heb ik iets heel nieuws geleerd, dus ik vind het dat zeker waard. Maar het geeft me wel een reality check als het gaat om fast fashion. Hoe kan iets dat zo duur en kostbaar is, zo goedkoop zijn in de winkel?

Een shirt naaien als beginner leek me vooraf onmogelijk, maar ik ben helemaal enthousiast. Ik heb zelfs al een Pinterestboard gemaakt met ideeën en een nieuw patroon op het oog. Als je het leuk vindt, kan ik hier ook een artikel over schrijven. Die wordt waarschijnlijk wel wat korter dan deze hoor 😉 Ik kon trouwens online niet hetzelfde patroon vinden, anders had ik hem wel even gelinkt!

Heb jij weleens zelf kleding gemaakt? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *