Tandpasta tabletjes review van DENTtabs | Zero Waste


   zero waste tandpasta

Tandpasta tabletjes zijn een plasticvrij alternatief voor tandpasta. Stop simpelweg een tabletje in je mond, kauw erop en ga er met een natte tandenborstel overheen. Hoe bevalt dit zero waste alternatief?

Ineens staan er een hele hoop productreviews online heb ik het idee. Maar ik ben zo benieuwd hoe dit bevalt! Ik heb al eerder een plasticvrije tandpasta getest, namelijk de vegan zero waste tandpasta van Ben & Anna. Deze beviel aan het begin erg goed, maar ik ergerde me erg aan de smeerboel die het na verloop van tijd gaf . Doordat je de tandpasta uit het potje schept, blijft er altijd wat op dat lepeltje kleven. Ik ben veel te lui om dat direct schoon te maken. Dit zorgde ervoor dat uiteindelijk de hele deksel besmeerd was met tandpasta. Daarnaast bevat deze geen fluoride, waardoor ik hierna geen nieuwe heb gekocht.

tandpasta tabletjes

Tandpasta tabletjes van DENTtabs

De tandpasta tabletjes van DENTtabs zijn een duurzaam alternatief voor reguliere tandpasta. In plaats van een tube tandsta, zijn het kleine tabletjes die je moet kauwen. Dit is een stuk beter voor het milieu want er komt geen plastic aan te pas. De tabletjes zijn verkrijgbaar zowel met als zonder fluoride (check even bij de tandarts wat er bij jouw gebit past). Bij sommige webshops kan je het ook als refill bestellen, waardoor je helemaal plasticvrij tandenpoetst.

Hoe het werkt

Gebruik: per poetsbeurt één tabletje, kauw zachtjes op het tablet en ga er met een natte tandenborstel overheen. Na enkele seconden gaat het tabletje licht schuimen. Maak je gebit schoon en spuug de tandpasta uit na het poetsen.

Ingrediënten

Microcrystalline Cellulose, Sodium Bicarbonate, Silica, Sodium Lauroyl Glutamate, Magnesium Stearate, Aroma, Menthol, Xanthan-Gum, Stevioside, Citric Acid, (Sodium Fluoride*), Eugenol
*Alleen bij de variant met fluor

De tabletjes zijn vegan, dierproefvrij en glutenvrij. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor kronen, implantaten en beugels. Er zit geen houdbaarheidsdatum op de tabletjes, omdat er geen vloeistoffen in zitten. De geur en smaak kunnen wel wat afvlakken, maar de werking is hetzelfde. Als je het potje in de badkamer zet kunnen ze ook wat zachter worden door de hoeveelheid vocht.

tandpasta tabletjes

Mijn ervaring met tandpasta tabletjes

Ik heb een kleine verpakking besteld, omdat ik niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten. Een zakje van 25 gram (á 60 stuks) kost € 4,- bij de zero waste winkel Smir Store. Mijn bestelling kreeg ik gelukkig al vrij snel bezorgd. Toen ik het potje openmaakte, rook ik algauw frisse mint. Een typische, frisse tandpasta geur. De tabletjes zijn kleiner dan ik dacht, ongeveer ter grootte van een Smintje.

De eerste keer proberen was voor mij niet echt succesvol. Ik kauwde er maar één keer op, waardoor ik nog halve stukjes tablet in mijn mond had tijdens het poetsen. De keren daarop kauwde ik het tabletje wel goed fijn, maar heel prettig is het niet. Het voelt alsof je op een vitamine pil aan het kauwen bent. Eenmaal doorgebeten kan je je tandenborstel nat maken en poetsen. Dan merk je ook dat de tandpasta licht begint te schuimen. De hoeveelheid schuim is echt nihil en dat vind ik een groot nadeel. Hierdoor voelt het alsof ik mijn tanden eerder poets met een natte tandenborstel, dan met tandpasta. Het kan weliswaar zo zijn dat het alsnog goed werkt, maar voor mijn gevoel worden mijn tanden niet echt schoon. Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar grijp toch liever naar reguliere tandpasta. Helaas, want ik hoopte echt dat dit wat zou zijn!

Voordelen

  • BDIH gecertificeerd, duurzaam en ecologisch;
  • Geen overbodige ingrediënten;
  • Geen plastic verpakking;
  • Vegan en dierproefvrij;
  • Handig voor in het vliegtuig;
  • Mogelijk als refill te bestellen;

Nadelen

  • Voor mijn gevoel worden mijn tanden niet heel goed schoon;
  • Alleen online te bestellen als je geen zero waste winkel in de buurt hebt;
  • Prijziger dan reguliere tandpasta.

De tandpasta tabletjes van DENTtabe vind je bij verschillende zero waste webshops. De prijzen verschillen per webshop.

Heb jij weleens zero waste tandpasta tabletjes gebruikt? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *