Beginnen met afval scheiden | Challenge en tips


Afval scheiden

Met afval scheiden wordt weggegooid materiaal hergebruikt. Maar hoe begin je ermee? Ik doe mee met de afval scheiden challenge van Milieu Centraal en deel handige tips!

Ik heb een beetje gebrek aan bloginspiratie. Ik denk veel te moeilijk, waardoor er nog steeds niets in dit venster staat. Dus toen begon ik na te denken over wat ik nog lastig vind aan groen leven. En dat begint eigenlijk heel basic met afval beperken. Alles zit in plastic, mijn vuilniszakken zitten redelijk snel vol en ik weet dat het beter kan. Maar eerlijk gezegd, snap ik soms echt niet wat waar hoort. Dus het leek me leuk om dit te onderzoeken én op te schrijven. Misschien heb jij er ook wat aan.

Waarom afval scheiden?

Per jaar gooien we per persoon bijna 500 kilo afval weg. Dit is ontzettend veel afval. Gelukkig kan het merendeel hergebruikt worden, zoals  papier, glas, plastic en batterijen. Materiaal herbruiken bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Maar dan moet je je afval wel goed scheiden. Het is even een klusje, maar als je eenmaal weet hoe het zit dan valt het wel mee. Het is echt heel duurzaam om je afval te scheiden, al doe je het alleen maar zodat je niet elke keer naar de container moet.

Afval scheiden heeft trouwens altijd nut. Het is niet zo dat apart ingezamelde afval alsnog op een grote hoop belandt. Als het afval erg vervuild is, kan het wel alsnog worden verbrand (bron). Zorg er dus voor dat je zo goed mogelijk afval scheidt, zodat het materiaal hergebruikt kan worden. Fun fact: voor recyclen is minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen.

afval scheiden in de keuken

Wat mag waar?

Niet elke gemeente heeft dezelfde regels. Zelfs qua wijk kan het verschillen. Bij veel flats hoeft bijvoorbeeld GFT-afval niet gescheiden te worden, maar als je een tuin hebt wel. Lees daarom vooral de regels van je eigen gemeente om te kijken hoe het zit. Weet je echt niet waar het moet, doe het dan bij het restafval.

GFT: al het groente-, fruit- en tuinafval zoals een gebruikt koffiefilter met koffieprut, een bosje bloemen of groente en fruit schillen. Fun fact: het compost wordt gebruikt door boeren, tuinbouwers en gemeenten om de bodem te verbeteren.

Plastic: alle kleine dingen van plastic. Hieronder vallen ook verpakkingen waarin een plastic laag zit, zoals sojamelk. Grote dingen, zoals een plastic tuinstoel, breng je natuurlijk naar een afvalpunt.

Papier: denk aan kranten, folders, enveloppen, wc-rollen enz. Grote stukken karton zoals grote kartonnen dozen kan je het beste in kleine stukjes snijden.

Restafval: restafval is eigenlijk alles wat je nergens anders kwijt kan, oftewel de vuilnisbak. Denk aan koffiecups, bakpapier en chipszakken. Twijfel je over een verpakking? Neem dan het zekere voor het onzekere en gebruik de vuilnisbak.

KCA: klein chemisch afval, zoals batterijen. Het is heel verleidelijk om zo’n klein batterijtje bij het restafval te gooien, maar doe het niet. Sommige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor de vuilnisophalers. Ook kunnen ze de lucht, bodem of het water vervuilen. Bij veel supermarkten vind je een inleverpunt!

Tips om thuis afval te scheiden

  1. Gebruik een doorzichtige vuilniszak bij het verzamelen van plastic.
  2. Doe mee met een van de groene challenges van Milieu Centraal om laagdrempelig te beginnen.
  3. Zet een klein prullenbakje op het aanrecht voor je GFT-afval. Ideaal tijdens het koken!
  4. Overweeg een duo prullenbak zodat je je afval gemakkelijk kan scheiden zonder dat het veel ruimte inneemt.
  5. Breng oude stoffen naar de textielbak of organiseer een (online) kledingruil.
  6. Download the Left2Cook app om een recept te maken met producten die je nog in huis hebt.
  7. Probeer meer zero waste producten aan te schaffen; hoe minder afval, hoe beter!

Afvalwijzer

Mijn groene challenge – al mijn afval scheiden

Ik doe zelf mee aan de ‘Al je afval scheiden’ challenge van Milieu Centraal. Bij het starten van de challenge kan je zelf bepalen hoe lang je meedoet. Ik heb zelf gekozen voor 30 dagen. Ik heb me ook opgegeven voor de nieuwsbrief, want zo ontvang ik (alleen gedurende de challenge) e-mails met handige tips.

Ik kwam trouwens een handige app tegen, namelijk de afvalscheidingswijzer. Met de app kan je een product invullen en deze geeft dan aan in welke afvalbak het hoort. Zo kwam ik erachter dat een pizzadoos niet bij het papier mag. De dozen zijn vaak vervuild met etensresten en vet. Daardoor zijn ze niet geschikt voor recycling en mogen ze niet bij het oudpapier. Download hem voor Android en Apple. Ook zag ik de website van Zootje Geregeld vind je allerlei laagdrempelige artikelen over het verminderen van afval. Denk aan leuke DIY’s, handige tips en goed nieuws rondom afval scheiden. Via hun Facebookpagina houden ze je ook op de hoogte van groene events en initiatieven.

Daarnaast heb ik al wat leuke DIY’s en zero waste producten gevonden die heel goed bij de challenge passen. Als ik ze binnen heb, zal ik er een review over schrijven. Aan het eind van de 30 dagen schrijf ik hoe het me is vergaan!

Ben jij al bezig met afval scheiden? En heb je nog handige tips? Let me know!

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *