Fruit drogen is een duurzame manier om fruit langer houdbaar te houden. Het gedroogde fruit kan je gebruiken in baksels, maar zijn ook lekker in je granola of als losse snack. In dit artikel vertel ik wat meer over fruit drogen.
Ik heb al eerder zongedroogde tomaten gemaakt in de oven. Dit is heel makkelijk en duurzaam, want juist de overrijpe tomaten zijn hier heel geschikt voor. Daarbij zijn de tomaten daardoor een stuk langer houdbaar. Toen Maxime vertelde dat zij een voedseldroger had, zijn we meteen aan de slag gegaan. Met een voedseldroger kan je trouwens van alles drogen. Van verse kruiden tot fruit. We bedachten al leuke dingen wat we ermee kunnen doen, zoals (ijs)thee maken van kruiden en gezonde fruit rolls. In dit artikel leg ik een beetje de basis uit van een voedseldroger.
Wat is een voedseldroger en heb je het echt nodig?
Een voedseldroger is een mini oventje met verschillende lades. Maxime heeft een budget voedseldroger. Hierbij kan je de tijd en temperatuur niet instellen, maar alleen aan- en uitzetten. Hierdoor moet je tussendoor wel wat vaker checken hoe het drogen gaat. Ook is het handig om dan tussentijds de lades even te verwisselen, zodat de ventilator alles kan drogen. Je kan bij wat duurdere voedseldrogers de tijd en temperatuur wel instellen. Maar als je niet weet of je een voedseldroger echt vaak gebruikt, kan een simpele variant voldoende zijn.
Het is wel belangrijk om het tussendoor goed in de gaten te houden. Of je nou een dure versie hebt of niet. Appelstukjes duren ongeveer 8 tot 10 uur totdat ze goed gedroogd zijn. Veel langer is niet handig omdat het dan bitter smaakt en de voedingswaarden minder zijn. Maar droog het ook weer niet te kort. Het moet voldoende zijn gedroogd, zodat er geen bacteriegroei meer plaatsvindt en er geen reacties meer optreden waardoor het voedsel kan bederven. Het schijnt dat je goed gedroogd fruit wel 6 maanden tot 1 jaar kan bewaren.
Duurzaamheid van de voedseldroger
Ik kreeg wat vragen omtrent de duurzaamheid van een voedseldroger. Het klinkt niet heel duurzaam als je een apparaat tot wel 10 uur aan laat staan. Maar voedseldrogers zijn hier speciaal voor gemaakt en voorzien van verschillende energielabels. Over het algemeen zijn voedseldrogers zo zuinig mogelijk gemaakt. Toch is er variatie tussen verschillende soorten voedseldrogers en zijn er verschillende opties in wattage. Een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent). Als je een dag/nachtstroom of normaal/daltarief kan je het gebruik van de voedseldroger inplannen op de tijdvakken dat je goedkopere stroom gebruikt (gezien de soms lange droogtijden zal dat vooral in het weekend zijn). Zo ben je net iets goedkoper uit (bron). Grotere voedseldrogers gebruiken weliswaar meer stroom, maar er kan ook meer in.
Een voedseldroger is geen must. In principe kan je ook met een normale oven drogen. Toch kan drogen wel 10 uur of langer duren. Het lijkt me niet heel veilig en sowieso niet duurzaam om je oven zolang aan te zetten. Buiten het feit dat je misschien ook je oven wil gebruiken voor het avondeten en het daardoor nogal onhandig is. Ook zal het resultaat minder zijn, omdat ovens echt bedoelt zijn om te verhitten. Een oven is daardoor minder efficiënt (en dus duurder) in het drogen van voedsel.
Wat kan je drogen?
In principe kan je alles drogen: van groenten tot kruiden en van fruit tot bloemen. Ik lees zelfs reviews van mensen die het gebruiken om vlees te drogen voor hun huisdier. Ook al is dit niet iets wat ik zou doen, het geeft je wel een idee van alle mogelijkheden. Een paar ideeën wat je in de voedseldroger zou kunnen drogen:
- Fruit: aardbei, mango, appel, banaan, kiwi, aardbei, citrusvruchten. Gedroogde citroen is bijvoorbeeld handig voor (alcoholvrije) cocktails.
- Groente: aardappel, wortel, gember, courgette, maïs, aardappelen. Van aardappelen kan je ook chips maken.
- Planten: rozen, komkommerkruid, lavendel, courgettebloem.
- Stukjes brood, voor paneermeel of croutons.
- Kruiden, zoals basilicum, dille, bieslook, koriander of tijm. Handig voor Marokkaanse muntthee.
Tips voor het drogen
1. Snijd de stukjes niet te dik of te groot. Hoe groter het stuk, hoe langer het duurt voordat het droogt. Daarbij is een voedseldroger niet heel groot, dus je hebt meer aan een paar kleine stukjes dan één heel groot schijf. Houd qua dikte ongeveer 4 tot 5 cm aan.
2. Kruid vooraf je groenten of fruit. Door het drogen trekken de kruiden er (naar mijn ervaring) beter in. Zo mix ik de appelstukjes in een zak met speculaaskruiden zodat elk stukje goed bedekt is én de smaak goed intrekt.
3. Op het internet vind je heel veel droogtijden. Maar elke voedseldroger verschilt en niet iedereen heeft dezelfde. Je kan beter afgaan op je eigen ervaring. Schrijf eventueel op hoelang het duurde voordat iets goed gedroogd is.
4. Time het drogen met jouw structuur. Het drogen kan heel lang duren en je moet af en toe wel even kijken hoe het gaat. Daarbij maakt het wel wat lawaai, wat vergelijkbaar is met een föhn op de lage stand. Als je dat vervelend vindt, kan je hem beter niet ’s nachts aanzetten. Ik zet hem vaak in de ochtend aan.
5. Gekruide groenten zoals knoflook of pepers kan je het beste in de schuur drogen. Het is erg sterk van geur en het drogen van pepers kan erg pijn doen aan je ogen.
6. Doe inspiratie op via Pinterest of speciale Facebookgroepen zoals:
- Wecken, inmaken, voedsel drogen, ontsappen en lekkere recepten.
- Voedsel drogen (recepten en ervaringen uitwisselen)
- Voedsel drogen,fermenteren, wecken,inmaken
Ik ben erg fan van de voedseldroger! Het is duurzaam, gezond en ook leuk om te doen. Met een half uurtje fruit snijden heb je je voedseldroger wel vol. Maxime en ik zijn tijdens de quarantaine druk met fruit drogen en het een batch is eigenlijk binnen een paar dagen al zo goed als op. We eten het los als snack en mixen het met granola of havermout. Eens kijken wat we er nog meer mee kunnen doen. De (ijs)thee en kruidenmelanges staan in ieder geval al op de planning!
Heb jij weleens een voedseldroger gebruikt en lijkt het je wat? Let me know!
*Dit artikel bevat een affiliate link. Bedankt voor je support!